Otniela Sandu este una dintre cele mai frumoase femei din România, însă puțini știu că aceasta s-a confruntat cu grave probleme de sănătate în copilărie. Îndrăgita vedetă s-a luptat cu o luxație congenitală bilaterală, astfel că a fost nevoită să treacă prin clipe de-a dreptul dificile.
Otniela Sandu a suferit în primii ani de viață din cauza unei grave probleme locomotorii. Medicii nu i-au dat prea multe șanse atunci.
„În copilărie, am fost răsfățată, foarte dorită și iubită. Dar lucrul acesta a venit la pachet și cu o luxație congenitală bilaterală care m-a făcut să nu pot merge până la vârsta de 3 ani. Nimeni nu mi-a dat o șansă, dar părinții și bunicii s-au rugat și au sperat atât de mult ca Dumnezeu să facă o minune, și așa a fost”, a declarat vedeta într-un interviu.
Aceasta a fost nevoită să poarte o proteză specială care a ajutat-o foarte mult: „Doctorul Pesamosca ne-a ajutat să găsim o proteză care îmi ținea picioarele la 90 de grade și cu care am stat vreo doi ani. Toți au zis că e o minune, pentru că acum nu am nicio problemă”, a conchis Otniela.
Vezi această postare pe Instagram
Luxația congenitală la copii este considerată a fi una dintre marformațiile congenitale cele mai frecvente ale aparatului locomotor.
Printre factorii de risc care pot favoriza apariția luxației congenitale se numără și poziția inversă a copilului înainte de a se fi născut.
Examinarea atentă este cu atât mai necesară cu cât copilul prezintă anumite deformări ale membrelor inferioare sau la nivelul genunchilor.
De multe ori luxația congenitală bilaterală poate fi diagnosticată în urma examenului medical, însă pot exista și cazuri în care investigațiile amănunțite, efectuate în laborator, să fie necesare pentru confirmarea diagnosticului.
În procesul de diagnosticare, medicul ortoped va observa mișcările copilului și felul în care acesta își ține picioarele.
Odată diagnosticat copilul, metoda de tratament este stabilită în funcție de gradul de evoluție a afecțiunii. Ședințele specifice de kinetoterapie, care ajută la corectarea deficiențelor, sunt obligatorii. De asemenea, kinetoterapia este utilă și în prevenția apariției tulburărilor de mers și de postură. În cazul diagnosticării târzii, este recomandată intervenția chirurgicală. Se poate că medicul ortoped să recomande apoi folosirea unor proteze sau hamuri speciale.
Citește și: Protezarea șoldului prin procedură minim invazivă, explicată în detaliu de medicul ortoped