Plicatura gastrică, procedura la care a apelat și Vica Blochina: „Sfătuiesc toate doamnele de pretutindeni ca, atunci când pierd lupta cu kilogramele, să ajungă la medic” INTERVIU EXCLUSIV

Vica Blochina a trecut recent printr-o intervenție de micșorare a stomacului, iar astăzi ne-a oferit, împreună cu medicul operator, dr. Sorin Velici, un interviu exclusiv despre întreaga procedură.

Plicatura gastrică, intervenție la care a apelat și Vica Blochina

Ce este plicatura gastrică și cum ai decis să apelezi la această intervenție?

Vica Blochina: Pentru mine contează foarte mult ce văd în oglindă. Contează foarte mult să fiu ordonată cu viața mea, iar asta implică să și arăt bine, desigur.

În urmă cu 3 ani am început să am aceste probleme cu kilogramele, am încercat toate metodele posibile, de la diete drastice și până la sport, proceduri corporale, detoxuri și etc. Cum nimic nu funcționat, am decis să mă operez.

(…) Am făcut un set de analize complete pentru a ști sigur că nu am ceva hormonal și, la sfaturile d-lui dr. Sorin Velici, am decis să optez pentru intervenția de plicatura gastrică, intervenție despre care vă va spune dânsul mai multe.

Dr. Sorin Velici: Desigur. Plicatura gastrică (Gastric plication) este o operaţie bariatrică restrictivă. Capacitatea stomacului se micşorează prin plicaturarea lui cu ajutorul a două sau trei rânduri de cusături pe porţiunea verticală.

(…) Prin această operaţie nu se taie stomacul, ci doar se “împătureşte” spre interiorul lui, micşorându-i astfel capacitatea. Ca urmare, pacientul va umple stomacul cu o cantitatea mult mai mică de mâncare, senzaţia de săţietate (de “sătul”) intervenind foarte repede.

Ne poți spune cum s-a desfășurat intervenția de micșorare a stomacului în cazul tău?

Vica Blochina: Operația, din punctul meu de vedere, a decurs ușor, precum și recuperarea. Nu este nimic dureros. La doar o zi de la intervenție, m-am ridicat, am făcut mișcare, duș. Nu am rămas cu niciun semn în zona intervenției, ceea ce mă bucură enorm.

(…) Singurul lucru dificil ar fi acela că nu ai voie să mănânci și, psihologic, ai tendința asta. Nu este vorba de o senzație de foame propriu zisă, ci doar vrei să te simți bine ronțăind ceva.

Dr. Sorin Velici: O să aduc și eu câteva completări privind procedura. Operația a fost efectuată pe cale laparoscopică (prin mici incizii la nivelul abdomenului, nu prin tăiere, că în cazul operațiilor clasice). Și a durat în jur de 40 minute.

Există și dezavantaje în ceea ce privește această procedură, dle doctor? Și de care pacienții dornici de a scăpa de kilogramele în plus trebuie să știe?

Dr. Sorin Velici: Fiind o operaţie laparoscopică, recuperarea este foarte rapidă, durerile după operaţie sunt foarte reduse, întoarcerea în mediul familial şi la locul de muncă se face, deasemenea, foarte rapid, comparativ cu chirurgia clasică. Este mai puţîn invazivă decât celelalte operaţii bariatrice Te ajută să pierzi o mare parte din excesul ponderal.

(…) Prin pierderea kilogramelor în exces se previne, amelioreză sau chiar tratează alte afecţiuni medicale ce sunt în strânsă legătură cu obezitate (diabetul zaharat de tip ÎI, dislipidemia, hipertensiunea arterială, afecţiuni articulare, steatoză hepatică, etc)

Beneficiile estetice datorate pierderii surplusului de kilograme, reprezintă un alt mare avantaj. Calitatea vieţii şi speranţa de viaţă sunt net îmbunătăţite.

(…) Fiind o intervenție chirurgicală, lucrurile sunt foarte serioase și trebuie tratate că atare. Înainte de intervenţia chirurgicală, pacientul trebuie să urmeze o evaluare medicală complexă (analize de sânge, endoscopie digestivă superioară, ecografie abdominală, evaluarea funcţiei plămânilor şi a inimii, consult de anestezie şi chirurgical), evaluare specifică tuturor candidaţilor pentru orice operaţie bariatrică.

Dar, ca oricare altă intervenție chirurgicală, prezintă și riscuri. Deși, statistic, aceste riscuri sunt foarte mici (sub 1 %), pacientul trebuie să fie conștient de ele și de aceea trebuie să respecte indicațiile echipei medicale, tocmai pentru a minimaliza transformarea acestor riscuri în complicații.

Urmezi și vreo dietă postoperatorie acum, Vica?

Vica Blochina: Da, dar despre asta, iarăși, îl voi lăsa pe dl dr. să vă explice.

Dr. Sorin Velici: La externare pacientul primește și scris dar și explicat, dieta pentru prima lună de după operație. Această dietă presupune reluarea treptată a alimentației de la dietă lichidiană până la cea solidă. Pentru a fi ușor de urmat de către pacient este împărțită în patru etape. O etapă de lichide clare (prima săptămână), a doua etapă este cea de supe creme (următoarele două săptămâni), a treia etapă este de piureuri (durează o săptămână), iar după controlul de o luna de zile pacientul revine la mâncarea solidă, dar în cantități mult mai mici decât înainte de operație.

Cum te simți și ce mesaj ai pentru doamnele care sunt tentate să apeleze la o astfel de procedură, Vica?

Vica Blochina: Mă simt excelent acum! Și sfătuiesc toate doamnele de pretutindeni ca, atunci când pierd lupta cu kilogramele, să ajungă la medic. Să nu aștepte să cumuleze și mai multe kilograme, să se frustreze, să sufere.

Citește și: Dana Săvuică, despre provocările de la menopauză: „Este o etapă firească prin care trecem și trebuie să o acceptăm ca atare” INTERVIU EXCLUSIV

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Sorin Velici - Medic primar Chirurgie Generală Chirurgia Obezității
Dr. Sorin Velici este Medic primar Chirurgie Generală Chirurgia Obezității, având competențe avansate în Chirurgia Laparoscopică Avansată, este trainer pentru chirurgia laparoscopică și este specializat în Chirurgia Bariatrică, denumită şi chirurgia obezităţii sau chirurgia pentru slăbit. Competențe ...
citește mai mult