Stevie Wonder s-a născut cu șase săptămâni mai devreme și a fost diagnosticat astfel cu retinopatie de prematuritate (ROP), o boală ce apare la nou născuții prematur. Această afecțiune face ca vasele de sânge să se dezvolte aleatoriu la nivelul retinei.
Chiar dacă s-a născut cu această maladie, Stevie Wonder a avut o viziune greu de egalat și a devenit unul dintre cei mai iubiți muzicieni americane de-a lungul carierei sale.
Celebrul artist a spus că nu s-a simțit niciodată împiedicat de dizabilitatea sa: „Sunt ceea ce sunt şi mă iubesc! Îmi place că Dumnezeu mi-a permis să dobândesc toate astea”, a spus el pentru The Guardian.
Chiar și în copilărie, Wonder nu a lăsat niciodată tulburarea de vedere să îl împiedice să evolueze. La vârsta de 5 ani, acesta i-a spus mamei sale: „Nu-ţi face griji că sunt orb, pentru că sunt fericit”.
Citește și: Nașterea înainte de termen – de ce apare, cum poate fi prevenită?
Retinopatia de prematuritate este o afecțiune de natură oftalmologică ce afectează nou născuții prematur (cu vârstă de gestație mai mic de 38 de săptămâni) și se caracterizează prin dezvoltarea anormală a unor vase de sânge la nivelul retinei.
În momentul de față, nu există dovezi clare în privința cauzelor care provoacă retinopatia de prematuritate. În schimb, există câteva indicii pe care medicii le iau în considerare:
Copiii prematuri sunt, totodată, mai susceptibili de a avea retinopatie de prematuritate în cazul în care sunt diagnosticați și cu alte probleme de sănătate. Aceste probleme pot cuprinde anemie, deficit de vitamina E sau probleme de respirație.
În cazul în care cel mic a fost diagnosticat cu retinopatie de prematuritate, este posibil să observi la el următoarele semne:
Este foarte important ca un copil născut prematur și cu risc de ROP să fie observat de către un medic oftalmolog între 4 și 6 săptămâni după naștere și în mod regulat după aceea.
În cazul diagnosticării cu ROP, medicul oftalmolog poate propune una dintre următoarele opțiuni de tratament:
Atât tratamentul cu laser, cât și crioterapia vizează anumite zone ale retinei pentru a se încerca împiedicarea dezvoltării anormale a vaselor de sânge.
Citește și: Dr. Andrei Filip: tratamente pentru glaucom, retinopatie şi astigmatism VIDEO By CSID