Roxana Ciuhulescu a trecut recent prin momente cumplite, după ce fiica sa a suferit o operație de urgență la coloană.
În urmă cu trei ani, Ana a primit un diagnostic crunt: scolioză toraco-lombară. Drept urmare, a fost nevoită să poarte un corset care să-i ajusteze postura în toată această perioadă. Numai că situația s-a înrăutățit, iar Ana a avut neapărat nevoie de o intervenție chirurgicală.
Astăzi, plină de emoții, Roxana ne-a oferit un interviu exclusiv despre situația fiicei sale. Iată ce ne-a declarat vedeta TV.
Roxana Ciuhulescu: Odată cu pandemia, am observat ca Ana începe să facă scolioză. Din cauza sistemului de învățământ online, copiilor le-a fost permis să ia parte la ore din fața calculatorului, în orice poziție își doreau și ca atare, și temele le-au făcut în poziții nu tocmai corespunzătoare. Biroul (ca piesă de mobilier) era ca și inexistent, era mai distractiv să scrii sau să citești atârnat din pat, stând pe covor sau cocoțat pe ursul de pluș.
Deși noi i-am atras atenția că poziția de studiu trebuie să fie una corectă, la birou, cu mâinile pe masă, pe ea o găseam în cu totul alte poziții. Atunci a fost perioada în care a debutat scolioza și recunosc, nu mi s-a părut îngrijorător și niciunul nu credeam că poate fi ceva atât de serios.
(…) Nu am reacționat în perioada aceea pentru ca toți fugeam de spitale fiind un risc mare de infestare, iar când am ajuns cu ea la doctor, dupa câteva luni, abia atunci am realizat că scolioza era destul de seriosă, diagnosticată cu 36 grade.
Ulterior am început lupta pe toate fronturile, de la purtarea corsetului Cheneau realizat la clinica din Miercurea Ciuc, iar apoi terapii diferite și gimnastică medicală.
Roxana Ciuhulescu: De regulă, cred, această scolioză debutează în copilarie, ca și în cazul fetiței mele Ana. La noi, au coincis câteva lucruri: încetarea completă a activității sport (odată cu pandemia), venirea menstruației și creșterea bruscă în înălțime. Ana a fost încă de mică un copil activ, a facut balet de la 3 ani, apoi a început înot, iar mai târziu a făcut volei, echitație și scrimă. Deci nu a fost un copil sedentar.
Primele semne ale scoliozei au fost doar vizuale, am observat că avea un umar mai sus și unul mai jos, fără a avea dureri sau alte simptome.
Odată cu trecerea timpului și cu toate eforturile pe care noi le-am făcut, scolioza ei a crescut. În mod pronunțat în ultimul an, când deși purta corset 21 ore pe zi, făcea terapii la cabinet și lucram aproape zilnic cu ea și acasă, scolioza a ajuns la 64 grade. În această perioada de 2 ani jumătate, am schimbat două corsete pentru ca Ana a crescut si avea nevoie de fiecare dată de alt corset.
Deși am luptat pe toate fronturile cu scolioza și am exclus mereu operația, pănă la urmă de ce mi-a fost frică, de-aia n-am scăpat. Cu atât mai mult cu cât au început și durerile de coaste și o respirație îngreunată. Scolioza evoluase enorm, de la 36 grade la 64 grade, deci devenise severă.
Roxana Ciuhulescu: De-a lungul acestor 2 ani jumătate, copila a fost la mai mulți medici și terapeuți, însă toată lumea ne-a direcționat la unul dintre cei mai buni medici în chirurgie spinală de copii: dr. Alexandru Thiery, un chirurg ce a operat peste 1300 de scolioze la copii. După ce a consultat-o pe Ana și a văzut și analizele pe care le aveam până atunci, ne-a mai dat de făcut câteva analize apoi a stabilit data operației. Intervenția a fost realizată la spitalul Monza, iar doctorul Thiery a fost asistat de echipa formată din Raluca Ghiță, Ionela Codiță, Anca Vișan, dar și asistente medicale.
Spitalul beneficiază de cea mai avansată tehnologie medicala, de robotul Mazor X considerat standard acum în chirurgia spinală robotică, ce este cel mai vechi, utilizat și cunoscut robot la nivel mondial. Monza este singurul spital din Europa Continentală care operează scolioză robotică, iar medicii de la ei l-au operat robotic si pe cel mai mic copil din lume.
Da, a fost o operație grea, însă am avut încrederea în Dumnezeu și in echipa de medici a spitalului.
Roxana Ciuhulescu: Ana a intrat într-un program de recuperare, care se referă la redobândirea activităților uzuale, acelea de a face gesturi absolut obișnuite, de a se întoarce de pe o parte pe alta, de a se ridica în șezut, în picioare și să meargă. E o perioadă de ordinul zilelor până când se obișnuieste cu noua postură și după aceste câteva zile post-operatorii puțin mai dificile, va deveni din ce în ce mai vioaie, se va mișca din ce în ce mai bine, și așteptăm ziua 6 sau 7 când va putea urca și scări. Fiind foarte tânără, organismul ei se va reface mult mai repede ca la maturitate.
(…) Acum îi sunt administrate antiinflamatoare și analgezice, antibiotic și anticoagulante. Fiecare zi este o nouă evoluție, începe să se ridice, să faca pași, apoi va începe și gimnastica. Vom rămâne aici 8 zile, iar dupa externare va veni o perioadă de câteva săptămâni de recuperare în clinică pentru a corecta dezechilibrele restante
Primele 24 ore au fost grele, însă a fost monitorizată permanent și i-a fost administrată medicamentație. Ana este din ce în ce mai bine.
Roxana Ciuhulescu: Înaintea operatiei, l-am “bombardat” pe dr. Thiery cu întrebările și sigur, astea au fost două dintre ele. Ne-a explicat ca la o scolioză operată, recidiva este imposibilă. Ce se poate întâmpla însă, într-o fuziune toracală selectivă este ca curbura lombară să se agraveze. Asta se poate întâmpla foarte rar, dacă nu sunt făcute bine calculele. În experiența lui ca medic in chirurgie spinală a avut un singur caz unde a trebuit să intervină într-o a doua etapă pentru a corecta și curbura lombară.
Zona operată nu are cum să recidiveze, este imposibil să se strâmbe implanturile, vorbim totuși de niște tije de de 6 mm grosime și de niște șuruburi foarte stabile, dar există posibilitatea, în cazul unor pacienți care au boli metabolice ale oaselor, să se smulgă, Doamne Ferește, implanturile de pe oase, se poate întâmpla lucrul ăsta, la copii cu scolioze sindromice sau în cazul în care nu se face o instrumentație suficient de solidă cu suficient de multe implanturi sau implaturile nu sunt plasate în condiție optimă, iar acest lucru se întâmplă mai frecvent în perioada de chirurgie spinală neghidată, deci neasistată de roboți, așa cum este Mazor X.
Citește și: SCOLIOZA – mituri și adevăruri despre cea mai frecventă deformare a coloanei vertebrale