Silvia Dumitrescu se luptă de 30 de ani cu tiroidita autoimună Hashimoto: „Lumea nu înțelege transformarea mea”

  • Publicat:

Silvia Dumitrescu, în vârstă de 63 de ani, este una dintre cele mai apreciate artiste de la noi din țară. Deși mereu este cu zâmbetul pe buze, aceasta suferă de o boală autoimună de mai bine de 30 de ani. A fost diagnosticată cu tiroidită autoimună Hashimoto, afecțiune de care se pare că nu va scăpa niciodată.

Silvia Dumitrescu se luptă de 30 de ani cu tiroidita autoimună Hashimoto: „Am o suferință foarte puternică”

Silvia Dumitrescu a declarat că suferă de o boală autoimună care a afectat-o cumplit de-a lungul anilor. Moartea mamei sale a fost factorul declanșator care i-a cauzat tiroidita autoimună Hashimoto.

De mai bine de 30 de ani încearcă să o țină sub control, dar recunoaște că nu îi este ușor deloc.

”Când a murit mama, băiatul meu avea 10 luni și am avut un șoc emoțional, am avut o suferință foarte puternică care s-a dezvoltat pentru că alăptam, m-am abținut să plâng, iar atunci s-a declanșat această boală de tiroidă. Multă lume nu înțelege transformarea mea. Oamenii care au această boală suferă și de o ușoară anxietate. Încerc să-mi revin.”, a declarat Silvia Dumitrescu.

Citește și: Se vindecă sau nu tiroidita autoimună Hashimoto?

Tiroidita Hashimoto: cauze, simptome, tratament

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune în care sistemul imun atacă tiroida, glanda de la baza gâtului, situată sub “mărul lui Adam”. Glanda tiroidă face parte din sistemul endocrin, care produce hormoni responsabili cu coordonarea majorității funcțiilor organismului.

Boala afectează cu predilecție femeile de vârstă a II-a, însă poate să apară și la bărbați, la femeile de toate vârstele sau la copii.

Tiroidita Hashimoto apare atunci când sistemul imunitar începe să atace glanda tiroidă. Până în prezent, nu se cunosc cauzele științifice exacte pentru care sistemul imunitar încetează să mai recunoască tiroidă și produce anticorpi meniți să o perceapă că pe un corp străin.

Insuficiența tiroidiană cauzată de Hashimoto se manifestă prin:

  • Extenuare și senzație de oboseală
  • Sensibilitate la frig
  • Piele uscată
  • Slăbiciune generalizată
  • Dureri musculare
  • Dureri articulare
  • Menstruații dureroase, excesive și neregulate
  • Stări de depresie
  • Unghii casante
  • Căderea părului
  • Probleme de memorie și concentrare
  • Creștere în greutate
  • Umflarea glandei tiroide (aspectul de gușă)

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune care progresează lent, în ani, fiind uneori dificil de detectat. De cele mai multe ori, diagnosticul este pus atunci când pacienții se adresează medicului specialist din cauza unuia sau a mai multora dintre simptomele menționate mai sus.

Tratamentul pentru tiroidita Hashimoto include observarea și administrarea de medicamentele.

În cazul în care nu se evidențiază deficitul hormonal și glanda tiroidă funcționează normal, medicul poate recomanda monitorizarea activă. Dacă este necesar tratamentul medicamentos, probabil că pacientul va fi nevoit să urmeze acest tratament toată viața.

Citește și: Boala care te obligă să iei hormoni toată viața. Ce semne dă Hashimoto, în afară de umflătura la gât

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult