Designerul Stephan Pelger, în vârstă de 44 de ani, a fost găsit joi, spânzurat în locuința sa din Sectorul 2, iar poliţiştii şi procurorii au deschis o anchetă. Recent, celebrul creator de modă ne dezvăluise că trece prin clipe cu adevărat îngrozitoare. Se pare că acesta suferea de insomnie cronică și depresie severă, factori ce au dus către acest deznodământ tragic.
Iată ce ne-a mărturisit regretatul designer în urmă cu ceva timp atunci când încă avea speranță și îi îndemna și pe ceilalți să nu renunțe.
Stephan Pelger: De ani de zile! Însă partea severă a acestui sevraj îngrozitor a început în august 2018, atunci când am trecut prin acea experiență nefastă de care șțiți cu toții, respectiv jaful din Cannes. Din acel moment, nopțile pentru mine au devenit mai scurte, coșmarurile mai puternice, grijile la fel, iar insomnia și-a pus amprenta pe toate aspectele vieții mele.
Stephan Pelger: Imposibilitatea de a mă odihni. Am încercat aproape toate medicamentele care există pe piață, de la cele recomandate de medici până la self medication, toate fără niciun rezultat deoarece am ajuns să iau atât de multe, încât acestea nu își mai fac efectul scontat. Mai mult, am devenit dependent de ele ca să pot funcționa în timpul zilei și să nu cad în depresie, căci acesta este un alt subiect delicat cu care mă confrunt.
(…) Stările care mă încearcă sunt acelea de furie, de sevraj, de slăbiciune, de cădere. Desigur, am și momente în care mă închid în mine pur și simplu, nu mai am forță să mă explic, să fiu omul de altădată.
Stephan Pelger: În viață de zi cu zi, insomnia te poate afecta într-o proporție foarte mare pentru că potrivit specialiștilor, somnul de 8 ore te energizează. Ori unde, eu în ultimele două săptămâni nu știu dacă am dormit 5 ore legate. Ceea ce pentru mine este un lucru absolut îngrozitor.
Stephan Pelger: Cum am spus mai sus, de la cele clasice, cele prescrise de medici și până la cele recomandate de clinicile de specialitate sau dezintoxicare. Sunt foarte multe metode care ți se propun pentru a reveni la normal: de la sport și până la întâlniri sociale cu prieteni. Din păcate, după cum știm cu toții, în astfel de situații, prietenii se răresc.
(…) Eu am deja un an de zile de când încerc să mă mobilizez, să mă motivez să mă ridic din pat, chiar dacă nu dorm toată noaptea. Încă sunt multe lucruri frumoase pe care le pot face, însă mi-e limpede că pentru a le duce la cap am nevoie de ajutor: de un psiholog, de un psihiatru, de medicație potrivită.
Stephan Pelger: Nu va fie teamă să cereți ajutor specializat atunci când simțiți că ceva nu este în regulă. Preocupați-va de voi, faceți ce va bucură și nu renunțați așa ușor. Nu așteptați să se ajungă în punctul în care să fiți nevoiți să luați medicamente foarte puternice.
Citește și: Insomnia: la limita între normalitate şi boală