Perioada postului nu o să ţi se mai pară aşa de grea dacă vei încerca una dintre reţetele delicioase propuse de vedetele autohtone: Anca Rusu, Laura Cosoi şi Mădălina Anea. Poftă bună!
Anca Rusu te răsfaţă cu paste cu midii ameţite-n vin
Ingrediente (pentru 4 porţii) :
– 250 g de paste Morelli cu chilli roşu
– 1 kg de midii curăţate bine
– 2 legături de busuioc proaspăt tocat mărunt (păstraţi doar câteva frunzuliţe întregi pentru decor)
– 4 fileuri de anşoa în ulei
– zeama de la o lămâie
– 8 linguri de ulei de măsline extravirgin
– 300 ml vin alb
– sare de mare
Mod de preparare:
În timp ce fierbeţi pastele conform intrucţiunilor de pe ambalaj, aruncaţi midiile curăţate într-o oală şi îmbătaţi-le cu vinul alb. Puneţi capacul şi scuturaţi oala din când în când.
Fierbeţi-le înăbuşit preţ de câteva minute, până când îşi deschid cochiliile şi aruncaţi-le pe cele care nu s-au deschis.
Într-un mojar zdrobiţi busuiocul cu fileurile de anşoa şi puţină sare de mare, adăugaţi zeama de lămâie şi uleiul de măsline şi turnaţi minunăţia asta peste scoici.
Ultimul pas este să integraţi în frumosul peisaj culinar şi pastele scurse bine. Savuraţi-le fierbinţi alături de un pahar de vin alb!
Laura Cosoi te îmbie cu o ciorbă răcoritoare de lobodă.
Ingrediente:
– 2 cepe verzi,
– 1/2 sau chiar o lămâie (după gust),
– 3 legături de lobodă roşie/verde,
– 1 legatură de ştevie,
– 1 legatură leuştean,
– 2-3 linguri orez sălbatic,
– sare
Mod de preparare:
Se pune apa la fiert împreună cu două cepe verzi tăiate mărunt şi orezul spălat foarte bine.
Între timp se mărunţeşte leuşteanul, ştevia şi loboda, iar după 10 minute se adaugă zarzavatul şi se opreşte focul.
Se lasă la înăbuşit 5 minute şi apoi se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie. După preferinţă se poate adăuga şi smântână.
Mădălina Anea (actriţă în telenovela “Îngeri pierduţi”, de la Acasă TV) te îndulceşte cu o prăjitură cu mere.
Ingrediente:
Pentru aluat
– 300 g făină
– 200 g margarină
– 6 linguri zahăr
– 1 cana apă minerală
– 1 pachet praf de copt stins în zeamă de lămâie
– vanilie
– coaja rasă de la 2 lămâi
Pentru umplutură
– 6-8 mere
– 100 g migdale
– dulceaţă de vişine
– 5-6 linguri zahăr
– scorţişoară
– zahăr vanilat
– frunzuliţe de mentă
– zahăr pudră
– frişcă vegetală
Se freacă margarina cu zahărul şi zahărul vanilat până când devin spumoase, apoi se adaugă coaja de lămâie, praful de copt stins în zeama de lămâie, apa minerală şi, la sfârşit, se adaugă făina cernută. Se amestecă uşor, cu un tel, în sensul acelor de ceasornic, şi se toarnă în tava tapetată cu margarină şi făină.
Se bagă în cuptorul bine încins şi se lasă să crească 20 de minute.Separat, se curăţă merele de coajă şi se scot cotoarele. Merele se dau prin zahăr şi se umplu cu migdale măcinate amestecate cu stafide şi coajă de lămâie, iar deasupra se pun vişine din dulceaţă.
Merele umplute se aşează în tava cu aluatul pe jumătate crescut, se presară scorţişoară şi se mai lasă 20 de minute în cuptor să se rumenească. Prăjitura cu mere se serveşte rece, pudrată cu zahăr şi ornată cu frunze de mentă şi frişcă vegetală.