Dornici sa faca ultimele cumparaturi de Craciun din aceste locuri magice si sa se intoarca acasa incarcati cu daruri pentru prieteni, milioane de oameni viziteaza Targurile de Craciun din lumea intreaga in fiecare an in luna decembrie. APC Romania va ofera o serie de sfaturi care trebuie urmate odata ajunsi in piata.
Casute de lemn ornate cu ghirlande, coruri de copii care canta colinde, bradul urias, impodobit in mijlocul pietei, castane coapte, turta dulce, vin fiert, mere trase in ciocolata, figurine de martipan, nuci glazurate, globuri de Craciun, beteala si multe, foarte multe jucarii. Acesta este farmecul Targurilor de Craciun. Atentie insa la achizitiile de sezon!
• Nu cumparati produse alimentare din locuri neautorizate. Comerciantii respectivi nu au posibilitatea sa asigure conditiile optime de depozitare, expunere si comercializare.
• Evitati cumpararea alimentelor in vrac (condimente, fructe uscate, plante pentru ceai) care sunt expuse la comercializare in acelasi spatiu cu cele preambalate/ambalate; asigurati-va ca sunt respectate conditiile de microclimat, respectiv, de temperatura si umiditate, ca nu sunt urme de mucegai pe lada sau sacul in care sunt depozitate.
• Atentie la modul de etichetare a produselor nepreambalate: acestea trebuie sa aiba inscrise denumirea produsului, data durabilitatii minimale sau data limita de consum, precum si ingredientele susceptibil a fi alergenice. Inscrierea acestor elemente obligatorii trebuie facuta pe produs, pe un afis, anunt sau in orice alta forma, fara risc de confuzie.
• Daca ati respectat aceste masuri de protectie si totusi constatati acasa ca ati cumparat alimente potential nesigure si/sau alterate, cu modificari de gust, miros, aspect, textura, impurificate si/sau infestate, separati-le de celelalte alimente. Aveti dreptul sa solicitati vanzatorului pe baza bonului/facturii fiscale, inlocuirea acestora sau restituirea sumelor platite.
• Citiţi cu atenţie eticheta pentru a vedea din ce materiale sunt e confecţionate jucăriile. Căutaţi să achiziţionaţi obiecte ce au pe etichetă marcajul CE, marcaj ce indică respectarea normelor europene în realizarea produsului.
• Indiferent că sunteţi la cumpărături în Târgurile de Crăciun sau în magazinele de specialitate, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba provenienţa produsului, în cazul unei reclamaţii.