Acilesol aparţine unui grup de medicamente denumite inhibitori de pompă de protoni (IPP). Acilesol acţionează prin reducerea cantităţii de acid secretată de stomac.
Acilesol este utilizat pentru tratamentul:
În asociere cu două antibiotice (claritromicină şi amoxicilină) Acilesol este utilizat pentru eradicarea infecţiei cu H. pylori la pacienţii cu ulcer peptic. Pentru informaţii suplimentare despre antibioticele utilizate în eradicarea infecţiei cu H. pylori, vezi prospectele corespunzătoare.
Nu utilizaţi Acilesol dacă:
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Acilesol
Dacă cele de mai sus vi se potrivesc dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Acilesol.
Medicul dumneavoastră vă poate efectua o investigaţie suplimentară, numită endoscopie pentru a vă diagnostica afecţiunea şi/sau a exclude o boală malignă. Posibilitatea existenţei unei tumori la nivelul stomacului sau esofagului trebuie exclusă înaintea începerii tratamentului.
Dacă utilizaţi Acilesol pe termen lung (mai mult de 1 an), medicul dumneavoastră vă va monitoriza probabil periodic. La fiecare consultaţie trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră despre orice simptom nou sau diferit.
În timpul tratamentului cu Acilesol au fost raportate valori anormale ale analizelor de sânge. De obicei, valorile revin la normal când se întrerupe tratamentul.
Acilesol nu este recomandat pentru utilizare la copii.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fără prescripţie medicală. Această informaţie este importantă în special dacă luaţi unul dintre următoarele medicamente:
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Acilesol nu trebuie utilizat în timpul sarcinii sau alăptării.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este puţin probabil ca Acilesol să vă influenţeze abilitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Totuşi, rabeprazol poate cauza uneori somnolenţă. De aceea, dacă sunteţi afectat, conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor complexe trebuie evitată.
Utilizaţi întotdeauna Acilesol exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza uzuală este:
Adulţi şi vârstnici
Ulcer duodenal şi ulcer gastric benign: 20 mg de Acilesol administrat o dată pe zi, dimineaţa. Pentru majoritatea pacienţilor cu ulcer duodenal durata tratamentului este de 4 săptămâni, iar pentru majoritatea pacienţilor cu ulcer benign gastric durata tratamentului este de 6 săptămâni. Totuşi, unii pacienţi pot avea nevoie de tratament suplimentar pentru vindecare.
Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) cu ulcer: 20 mg de Acilesol administrat o dată pe zi, timp de 4-8 săptămâni.
Tratamentul de lungă durată al BRGE: 10 mg sau 20 mg de Acilesol administrat o dată pe zi, în funcţie de răspunsul la tratament.
Tratamentul simptomatic al BRGE: 10 mg de Acilesol administrat o dată pe zi, timp de 4 săptămâni. Din moment ce simptomele au dispărut, medicul dumneavoastră vă poate indica să luaţi 10 mg de Acilesol o dată pe zi în caz că este necesar controlul ulterior al simptomelor.
Sindromul Zollinger-Ellison: doza iniţială este de 60 mg Acilesol administrat o dată pe zi. Această doză poate fi apoi ajustată de către medicul dumneavoastră în funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament. Medicul dumneavoastră vă va spune câte comprimate să luaţi şi când să le luaţi.
Eradicarea bacteriei H. Pylori: 20 mg de Acilesol administrat de două ori pe zi şi în mod normal timp de 7 zile (în asociere cu 2 antibiotice- claritromicină şi amoxicilină).
Copii şi adolescenţi
Acilesol nu este recomandat pentru utilizare la copii.
Instrucţiuni pentru utilizare
Comprimatele trebuie înghiţite întregi cu jumătate de pahar de apă şi nu trebuie mestecate sau sfărâmate. Când Acilesol este luat o dată pe zi, comprimatele trebuie administrate dimineaţa, înainte de micul-dejun.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Acilesol
Dacă aţi luat mai mult din Acilesol decât v-a prescris medicul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului.
Dacă uitaţi să luaţi Acilesol
Nu luaţi doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi doza următoare imediat ce vă amintiţi. Dacă este aproape timpul de a lua doza următoare, aşteptaţi până atunci.
Ca toate medicamentele, Acilesol poate provoca uneori reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Încetaţi să utilizaţi Acilesol şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi vreuna dintre următoarele reacţii adverse grave:
Frecvenţele reacţiilor adverse posibile listate mai jos sunt definite utilizând următoarea convenţie:
Frecvente:
Mai puţin frecvente:
Foarte rare:
Frecvenţă necunoscută:
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Cutie cu blistere: A se păstra la temperaturi sub 25°C. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.
Ambalajul comprimatelor: A se păstra la temperaturi sub 25°C. A se păstra ambalajul bine închis pentru a fi protejat de umiditate.
Nu utilizaţi Acilesol după data de expirare înscrisă pe cutii sau blistere după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Substanţa activă este rabeprazolul sodic. Fiecare comprimat conţine 10 mg (sau 20 mg) rabeprazol sodic. Celelalte componente din comprimat sunt: Nucleu: povidonă, manitol (E 421), oxid de magneziu uşor, hidroxipropilceluloză de joasă substituţie, stearat de magneziu; Subfilm: etilceluloză, oxid de magneziu uşor; Film gastrorezistent: copolimer de acid metacrilic-acrilat de etil, polisorbat 80, laurilsulfat de sodiu, propilenglicol, talc, oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E172), dioxid de titan (E171).
Cum arată Acilesol şi conţinutul ambalajului
Acilesol 10 mg comprimate gastrorezistente: comprimate filmate cu formă eliptică, biconvexă, de culoare roz.
Acilesol 20 mg comprimate gastrorezistente: comprimate filmate cu formă eliptică, biconvexă, de culoare galbenă.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Actavis Group PTC ehf Reykjavikurvegur 76-78 220 Hafnarfjordur, Islanda
Producătorul
Actavis h.f. Reykjavikurvegi 78, IS-220 Hafnarfjorâur, Islanda
Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2010
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel