Fiecare mililitru Alfaferone soluţie injectabilă conţine alfa interferon natural din leucocite 3000000 UI şi face parte din grupa farmacoterapeutică:imunostimulatoare/citokine şi imunomodulatoare, interferoni şi este indicat în tratamentul:
Neoplasmelor sistemului limfatic şi hematopoetic:
Neoplasmelor solide:
Infecţiilor virale:
Nu utilizaţi Alfaferone
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Alfaferone
Nu treceţi la un alt tip de medicament care să conţină aceeaşi substanţă activă alfa interferon natural din leucocitele, fără să consultaţi medicul dumneavoastră.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Clearance-ul teofilinei şi durata timpului de înjumătăţire plasmatică este redus prin tratamentul cu Alfaferone.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Nu utilizaţi Alfaferone în timpul sarcinii şi alăptării
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Ameţeală, greaţă şi somnolenţă ar putea apărea, dar Alfaferone are o influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje
Utilizaţi întotdeauna Alfaferone exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Dozele şi modalităţile de administrare trebuie totuşi adaptate răspunsului individual.
Leucemia cu celule păroase
Tratamentul este indicat pacienţilor cu vârsta peste 18 ani.
Doza recomandată este de 3 milioane UI, administrată intramuscular sau subcutanat de 3 ori pe săptămână.
Înainte de începerea tratamentului, este recomandabil să se controleze în sângele peiferic nivelul de hemoglobină şi numărătoarea trombocitelor, granulocitelor şi a celulelor păroase. Numărul celulelor păroase ar trebui controlat şi la nivelul măduvei osoase. Controlul periodic al acestor parametrii permite evaluarea răspunsului la tratament. Deoarece ar putea dura câteva luni până la revenirea la normal a parametrilor imunologici, doza ar trebui menţinută cel puţin 6 luni înainte de luarea unei decizii privind suspendarea tratamentului datorită lipsei de răspuns.
Dacă rezultatele testelor de mai sus sunt favorabile, atunci tratamentul ar trebui urmat până la observarea unor noi îmbunătăţiri la nivel hematologic, şi apoi, încă trei luni după stabilizarea acestor îmbunătăţiri. Alte avantaje privind prelungirea tratamentului după această perioadă nu au fost stabilite.
Mielom multiplu
Doza iniţială recomandată este de 3 milioane UI, administrată intramuscular sau subcutanat de 3 ori pe săptămână.
Această doză va fi crescută în fiecare săptămână pe baza tolerabilităţii pacientului la medicament, până la un maximum de 6-12 milioane UI de 3 ori pe săptămână. Acest regim de dozare poate fi menţinut pe termen indefinit dacă boala nu se dezvoltă rapid sau dacă nu apare o intoleranţă severă la medicament.
Limfom non-Hodgkin
Doza recomandată este de 5 milioane UI, administrată subcutanat sau intramuscular de 3 ori pe săptămână timp de 18 luni.
Mycosis Fungoides
Doza iniţială recomandată este de 3 milioane UI pe zi, administrată intramuscular sau subcutanat.
Această doză va fi crescută în fiecare săptămână pe baza tolerabilităţii pacientului la medicament, până la maximum 9 – 12 milioane UI pe zi.
După 3 luni, poate fi început tratamentul de întreţinere cu 6-12 milioane UI administrate de 3 ori pe săptămână.
Cele mai mari doze dintre acestea pot fi administrate prin perfuzie intravenoasă lentă timp de 30-60 minute, adăugând cantitatea sugerată de regimul de dozare în 50 ml ser fiziologic (vezi prepararea soluţiei Alfaferone pentru perfuzie).
Leucemia mieloidă cronică
Doza iniţială recomandată este de 3 milioane UI pe zi, administrată intramuscular sau subcutanat.
Această doză este crescută în fiecare săptămână pe baza tolerabilităţii pacientului la medicament, până la maximum 9 milioane UI pe zi.
După stabilizarea numărului de leucocite doza poate fi administrată de 3 ori pe zi.
Acest regim de dozare poate fi menţinut pe termen indefinit dacă boala nu se dezvoltă rapid sau dacă nu apare o intoleranţă severă la medicament.
Sarcom Kaposi la pacienţi infectaţi cu SIDA
Doza iniţială recomandată este de 3 milioane UI pe zi, administrată intramuscular sau subcutanat.
Această doză este crescută gradual pe baza tolerabilităţii pacientului la medicament, până la maximum 9 -12 milioane Ui pe zi.
După 2 luni poate fi început tratamentul de întreţinere cu 9-12 milioane UI de 3 ori pe săptămână.
Cele mai mari doze dintre acestea pot fi administrate prin perfuzie intravenoasă lentă timp de 30-60 minute, adăugând cantitatea sugerată de regimul de dozare în 50 ml ser fiziologic (vezi prepararea soluţiei Alfaferone pentru perfuzie).
Carcinom renal
Doza iniţială recomandată este de 3 milioane UI pe zi, administrată intramuscular sau subcutanat.
Această doză este crescută în fiecare săptămână pe baza tolerabilităţii pacientului la medicament, până la maximum 6-9 milioane UI pe zi.
După 3 luni poate fi început tratamentul de întreţinere cu 6-9 milioane UI administrate de 3 ori pe săptămână pentru o perioadă de 6 luni.
Notă: acelaşi regim de tratament poate fi urmat în combinaţie cu vinblastin, cu un dozaj de 0.1 mg/kg i.v. la fiecare 21 de zile.
Melanom malign
Doza iniţială recomandată este de 3 milioane UI pe zi, administrată intramuscular sau subcutanat.
Această doză este crescută în fiecare săptămână pe baza tolerabilităţii pacientului la medicament, până la maximum 6-9 milioane UI pe zi.
După 3 luni poate fi început tratamentul de întreţinere cu 6-9 milioane UI administrate de 3 ori pe săptămână pentru o perioadă de 6 luni.
Hepatită cronică B în stadiu activ
Un regim de tratament ideal pentru această boală nu a fost stabilit. Dozajul este de obicei undeva între 2,5 şi 5 milioane UI/m2 de suprafaţă corporală, administrat subcutanat sau intramuscular de 3 ori pe săptămână pe o perioadă de 4-6 luni.
Dacă markerii de replicare virală sau Ag HBe nu descresc după o lună de tratament, atunci doza ar trebui crescută. Dozajul poate fi modificat în continuare în funcţie de tolerabilitatea pacientului la medicament.
Dacă nu intervine nici o îmbunătăţire după trei sau patru luni de tratament, atunci ar trebui luată în consideraţie întreruperea tratamentului.
Regimul de tratament descris mai sus se aplică şi în cazurile de hepatită cronică B cu virus Delta pozitiv.
Hepatită cronică C
Un regim de tratament ideal pentru această boală nu a fost stabilit. Doza recomandată este de 3 milioane UI, administrată subcutanat sau intramuscular de 3 ori pe săptămână timp de maximum 6 luni.
Majoritatea pacienţilor care răspund la tratament arată o îmbunătăţire a nivelului de transaminaze în mai puţin de 16 săptămâni. La pacienţii care nu răspund după 16 săptămâni de tratament ar trebui luată în considerare oprirea tratamentului cu Alfaferone. Nu se cunoaşte efectul curelor repetate de tratament.
În tratamentul asociat cu ribavirină, doza recomandată de Alfaferone este 3 milioane UI administrată subcutanat de 3 ori pe săptămână.
Ribavirină 200 mg capsule se administrează oral într-o doză zilnică de 1000-1200 mg, impărţită în două doze care se vor administra dimineaţa şi seara, după masă.
Când Alfaferone este folosit în asociere, tratamentul combinat trebuie continuat cel puţin 6 luni.
La pacienţii care nu au mai fost trataţi, infectaţi cu genotipul 1 şi cu viremie bazală mare, tratamentul combinat trebuie prelungit până la 12 luni, precum şi la pacienţi care prezintă un clearance seric al HCV-ARN persistent la 6 luni.
Condyloma acuminata
Medicamentul poate fi administrat sistemic (subcutanat sau intramuscular) sau intralezional. În cazuri particulare, când leziunile sunt numeroase şi extinse, poate fi avantajoasă combinarea celor două metode de administrare.
Folosind metoda intralezională, o doză între 0,1 şi 1 milion UI, în funcţie de mărimea leziunii, se introduce cu un ac fin în baza fiecărei leziuni; numărul de leziuni care trebuiesc tratate se calculează astfel încât doza totală administrată într-o singură şedinţă să nu depăşească 3 milioane de UI.
Fiecare ciclu de tratament necesită 3 doze pe săptămână, timp de cel puţin 3 săptămâni. În general, îmbunătăţirea devine aparentă după 4-6 săptămâni de la începutul primului ciclu. În unele cazuri poate fi indicat un al doile ciclu de tratament cu aceleaşi doze.
Utilizarea la copii
Siguranţa şi eficacitatea alfa interferonului natural din leucocite în indicaţiile terapeutice aprobate la copiii sub 18 ani nu au fost stabilite.
Dacă utilizaţi mai mult Alfaferone decât trebuie
Dacă utilizaţi Alfaferone mai mult decât este necesar, contactaţi imediat medicul.
Dacă uitaţi să utilizaţi Alfaferone
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Alfaferone
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Modificări în regimurile de dozare sugerate:
Dacă apar efecte adverse severe, regimul de dozaj trebuie schimbat sau tratamentul trebuie suspendat temporar.
Mod de administrare
Prepararea soluţiei pentru perfuzie Alfaferone.
Cantitatea de Alfaferone recomandată la regimul de dozaj trebuie diluată în 50 ml ser fiziologic şi administrată în perfuzie lentă timp de 30-60 minute.
Nu trebuiesc folosite soluţiile de glucoză 5%.Nu se vor adăuga alte medicamente la soluţia lichidă conţinând Alfaferone.
Injecţiile intramusculare vor fi efectuate în regiunea fesieră sau deltoidiană (partea supero- laterală a braţului), alternând astfel locul inoculării.
Ca toate medicamentele, Alfaferone poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Reacţii adverse foarte frecvente (1 din 10 pacienţi):
Reacţii adverse frecvente (1 la 10 la 100 pacienţi):
Reacţii adverse mai puţin frecvente (1 din 100 – 1.000 de pacienţi):
Reacţii adverse rare (1 din 1000 – 10.000 de pacienţi):
Următoarele reacţii adverse au fost raportate, însă frecvenţa lor nu poate fi estimată din datele disponibile:
A se păstra la temperaturi între 2°C -8°C la frigider.
A se păstra în ambalajul original.
Acest produs nu conţine agenţi de conservare.
A nu se utiliza după data expirării înscrisă pe ambalaj (după EXP.) Data de expirare se referă la ultima zi a lunii repective. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
Ce conţine Alfaferone:
Cum arată Alfaferone şi conţinutul ambalajului
Cutie cu o fiolă din sticlă incoloră, a un mililitru soluţie injectabilă.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
Alfa Wassermann S.p.A., Via Enrico Fermi 1, 65020 Alanno (Pescara), Italia
Data ultimei verificări a prospectului Ianuarie 2012
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel