ALFURAN MR, comprimate cu eliberare prelungită, 10 mg

Substanță activa
Clorhidrat de alfuzosină
Clasa ATC
G04CA
Format
comprimate cu eliberare prelungită
Afecțiuni
hipertrofie benigna de prostata
Producător
Terapia SA România
Acțiune terapeutică
alfa1-blocant

Ce este Alfuran MR şi pentru ce se utilizează

Alfuran MR aparţine unui grup de medicamente denumit alfa1-blocante. Medicamentele din clasa alfa1-blocantelor determină relaxarea muşchilor prostatei, uretrei şi vezicii urinare, fapt ce duce la o trecere mai uşoară a urinei.

Înainte să utilizaţi Alfuran MR

Nu utilizaţi Alfuran MR

  • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la alfuzosină sau la oricare dintre celelalte componente ale Alfuran MR (enumerate la punctul 6);
  • Dacă aveţi hipotensiune arterială ortostatică (tensiune arterială scăzută ce cauzează ameţeli atunci când vă ridicaţi în picioare) sau aţi suferit în trecut de această boală;
  • Dacă luaţi alte alfa1-blocante fie pentru hipertensiune fie pentru o afecţiune a prostatei (vezi „Utilizarea altor medicamente”);
  • Dacă aveţi probleme hepatice;
  • Dacă aveţi probleme grave cu rinichii;
  • Dacă sunteţi femeie;
  • Dacă aveţi mai puţin de 18 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Alfuran MR în special dacă:

  • Luaţi medicamente pentru hipertensiune arterială sau nitraţi pentru că este posibil să apară scăderea tensiunii arteriale. Acest fenomen poate să apară în primele ore după administrarea medicamentului şi să fie însoţit de următoarele simptome: ameţeli, oboseală, transpiraţii.
  • Dacă aţi prezentat o scădere importantă a tensiunii arteriale ca răspuns la un medicament din aceeaşi grupă (alfai-blocante) se recomandă să manifestaţi prudenţă atunci când luaţi Alfuran MR.
  • Dacă dumneavoastră sau unul dintre membrii familiei suferiţi de o boală rară de inimă numită alungirea congenitală a intervalului QT; ori dacă sunteţi cunoscut cu prelungirea dobândită a intervalului QT sau luaţi medicamente ce pot creşte intervalul QT ar trebui să fiţi evaluat înainte şi în timpul administrării de Alfuran MR.
  • Dacă prezentaţi fenomene de insuficienţă cardiacă acută (afectarea funcţiei de pompă a inimii). -Dacă aveţi hipertensiune (medicul dumneavoastră ar trebui să vă măsoare tensiunea în mod regulat pe toată perioada tratamentului cu acest medicament).
  • Dacă aveţi angină (dureri la nivelul pieptului) chiar dacă luaţi sau nu medicamente pentru aceasta. -Dacă urmează să fiţi supus unei operaţii de cataractă, spuneţi medicului oftalmolog că luaţi sau aţi luat Alfuran MR sau alte alfa1-blocante.

Vă rugăm întrebaţi medicul dumneavoastră dacă cele de mai sus sunt sau au fost aplicabile în cazul dumneavoastră în trecut.

Copii şi adolescenţi

Alfuzosin nu este indicat la copii şi adolescenţi. Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Combinaţii contraindicate: cu blocanţii receptorilor alfa adrenergici (prazosin, doxazosin, terazosin, tamsulosin, indoramin, urapidil, fenoxibenzamină), datorită accentuării efectului de scădere a tensiunii arteriale, cu apariţia riscului de hipotensiune arterială ortostatică severă (scăderea tensiunii arteriale când vă ridicaţi în picioare).

Combinaţii ce necesită o atenţie specială:

  • Medicamente antihipertensive.
  • Nitraţi (medicamente pentru tratamentul unor boli cardiace).
  • Medicamente pentru infecţii fungice (ketoconazol, itraconazol) şi pentru tratamentul infecţiei cu HIV (ritonavir).

Folosirea concomitentă a anestezicelor generale cu Alfuran MR poate duce la o instabilitate a tensiunii arteriale.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu este cazul întrucât acest medicament nu este indicat la femei.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu au fost raportate afectări ale capacităţii de a conduce autovehicule. Reacţii adverse precum hipotensiunea arterială ortostatică, vertijul (senzaţie de lipsă de echilibru în spaţiu a corpului sau de învârtire a obiectelor din jur), ameţeala, astenia şi tulburările vizuale pot apărea, în special la începutul tratamentului. Aceste reacţii adverse trebuie luate în calcul atunci când conduceţi autovehicule sau folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Alfuran MR

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Alfuran MR

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Nu luaţi mai mult decât v-a prescris medicul. Verificaţi indicaţiile de pe prospect cu atenţie pentru a şti cât trebuie să luaţi şi cât de des.

Alfuran MR se prezintă sub formă de comprimate cu eliberare prelungită, aceasta înseamnă ca ele eliberează substanţa activă treptat şi datorită acestui fapt nu trebuie să luaţi decât un comprimat pe zi.

Doza recomandată este de un comprimat de Alfuran MR o dată pe zi.

înghiţiţi comprimatul de Alfuran MR întreg, cu multă apă.

Nu rupeţi, nu striviţi şi nu mestecaţi comprimatul, deoarece acest lucru poate influenţa eliberarea prelungită a medicamentului. Comprimatele de Alfuran MR trebuie luate dupa masă şi la aceeaşi oră în fiecare zi.

Luaţi comprimatele atâta timp şi după cum v-au fost prescrise; nu întrerupeţi tratamentul chiar dacă vă simţiţi bine, deoarece simptomele pot reveni.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Alfuran MR

Adresaţi-vă imediat medicului sau mergeţi la cel mai apropiat spital, nu uitaţi să luaţi la dumneavoastră prospectul, ambalajul sau câteva comprimate pentru a putea arăta doctorului ce medicament aţi luat.

Dacă uitaţi să utilizaţi Alfuran MR

Dacă vă simţiţi rău puteţi lua medicamentul cât de repede posibil şi apoi continuaţi tratamentul la orele obişnuite; dacă nu vă simţiţi rău luaţi medicamentul la ora stabilită pentru următoarea doză. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza pe care aţi uitat să o luaţi.

Dacă încetaţi să utilizaţi Alfuran MR

Dacă aveţi impresia că efectul Alfuran MR este prea puternic sau prea slab adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Alfuran MR poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Aceste reacţii adverse se pot întâmpla cel mai probabil la începutul tratamentului.

Dureri în piept (angină pectorală)

In mod normal, acest lucru se întâmplă numai dacă aţi avut înainte angină pectorală. Dacă aveţi dureri în piept încetaţi să luaţi comprimatele şi contactaţi un medic sau mergeţi la spital imediat. Acest lucru se întâmplă la mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi.

Reacţiile alergice

Puteţi avea simptome de angioedem, cum ar fi o erupţie cutanată nodulară, umflarea (pleoapelor, feţei, buzelor, gurii şi a limbii), dificultăţi în respiraţie sau la înghiţire. Acestea sunt simptomele unei reacţii alergice. Dacă se întâmplă acest lucru, încetaţi să luaţi comprimatele şi contactaţi un medic sau mergeţi la spital imediat. Acest lucru se întâmplă la mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi.

Alte reacţii adverse:

Reacţii frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi):

  • senzaţie de leşin, ameţeli, stare generală de rău, dureri de cap;
  • tulburări digestive, cum sunt greaţa, dureri de stomac;
  • astenie (senzaţie de oboseală ).

Reacţii mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi):

  • vertij (senzaţia că se învârtesc lucrurile cu tine);
  • somnolenţă;
  • probleme de vedere;
  • hipotensiune arterială ortostatică (tensiune arterială scăzută când vă ridicaţi în picioare);
  • tahicardie (accelerarea ritmului bătăilor inimii), palpitaţii (senzaţie neplăcută de bătăi neregulate sau puternice ale inimii), sincopă (scăderea tensiunii arteriale până la pierderea temporară a conştienţei);
  • rinită (inflamarea mucoasei nazale);
  • diaree, uscăciunea gurii;
  • erupţie trecătoare pe piele, mâncărime;
  • înroşirea bruscă a feţei, edem (umflătură nedureroasă rezultată prin acumulare de lichid seros în ţesuturi), dureri toracice.

Reacţii adverse foarte rare (care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi):

  • angină pectorală, dacă aţi avut înainte angină pectorală;
  • urticarie, inflamarea pielii şi ulceraţii ale pielii, edem angioneurotic (umflarea feţei, laringelui, mâinilor, picioarelor şi probleme de respiraţie).

Cu frecvenţă necunoscută:

  • sindrom de iris flotant intraoperator (o formă a sindromului de pupilă mică, care poate complica operaţia de cataractă). Acest lucru se întâmplă numai în timpul operaţiei şi este important pentru oftalmolog să ştie că luaţi Alfuran MR;
  • fibrilaţie atrială (bătăi neregulate ale inimii);
  • vărsături;
  • reducerea numărului anumitor celule albe din sânge;
  • probleme hepatice. Semnele pot include îngălbenirea pielii sau a albului ochilor.
  • erecţie dureroasă a penisului, fără legătură cu activitatea sexuală.

Dacă reacţiile adverse de mai sus vă sunt neclare, discutaţi cu medicul sau farmacistul dumneavoastră. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reactie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Alfuran MR

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemana şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Alfuran MR după data de expirare înscrisă pe ambalaj după exp. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Alfuran MR

  • Substanţa activă este clorhidrat de afuzosină 10 mg.
  • Celelalte componente sunt: componente intragranulare: lactoză anhidră, dioxid de siliciu coloidal anhidru, polividonă K30, talc, stearat de magneziu; componente extragranulare: lactoză anhidră, hipromeloză 2208 (100,00 cPs), hidroxipropilceluloză, polividonă K 30, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, stearat de magneziu.

Cum arată Alfuran MR şi conţinutul ambalajului

Alfuran MR 10 mg

Comprimate cu eliberare prelungită de culoare albă sau aproape albă, biconvexe, având gravate pe una din feţe ,,RY 10”.

Cutie cu 3 blistere din PVC-Aclar/Al a câte 10 comprimate cu eliberare prelungită.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Terapia SA,

Str. Fabricii, nr. 124, Cluj-Napoca România

Acest prospect a fost aprobat în aprilie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”