ALGOPIRIN, comprimate filmate

Producător: S.C. LaborMed Pharma S.A.Romania
Substanță activa
acid acetilsalicilic, paracetamol, cafeină anhidră, maleat de clorfeniramină
Clasa ATC
N02BA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
cefalee, migrene, mialgii, artralgii, dureri dentare, dureri din sfera ORL, dismenoree, febra, congestie nazală
Producător
S.C. LaborMed Pharma S.A.Romania
Acțiune terapeutică
analgezic, antipiretic

Compoziţie

Un comprimat filmat conţine acid acetilsalicilic 125 mg, paracetamol 75 mg, cafeină anhidră 15 mg, maleat de clorfeniramină 2 mg şi excipienţi: amidon de porumb parţial pregelatinizat, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal, ulei hidrogenat din seminţe de bumbac, talc, acid stearic, Opaglos 2 97W20520 Blue, Opadry fx 62W28547 Silver, zaharină sodică.

Grupa farmacoterapeutică

Indicaţii terapeutice

Tratamentul simptomatic în dureri de intensitate medie cu diferite localizări (cefalee, migrene, mialgii, artralgii, dureri dentare sau din sfera ORL, dismenoree), în stări febrile, congestie nazală.

Contraindicaţii

  • Hipersensibilitate la oricare dintre componenţii produsului. Copii sub 12 ani cu febră produsă de afecţiuni virale. Insuficienţă hepatocelulară. Insuficienţă renală severă.
  • Ulcer gastro-duodenal activ, hemoragie digestivă, boli hemoragice şi alte boli cu risc hemoragic.
  • Deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenază.
  • Adenom de prostată, glaucom cu unghi închis, stenoză pilorică, ileus paralitic, miastenie.

Precauţii

Este necesară prudenţă la pacienţii supuşi intervenţilor chirurgicale, chiar minore (de exemplu extracţii dentare), deoarece acidul acetilsalicilic are efect antiagregant plachetar, care persistă câteva zile, existând risc de accidente hemoragice.

Interacţiuni

  • Alte antiinflamatoare nesteroidiene: risc nefrotoxic şi hemoragic crescut. Metotrexat: creşte riscul toxicităţii hematologice a metotrexatului.
  • Sulfamide antidiabetice: creşte efectul sulfamidelor, cu posibilitatea apariţiei accidentelor hipoglicemice.
  • Spironolactonă: scade eficacitatea acesteia, deoarece acidul acetilsalicilic favorizează retenţia de sodiu.
  • Anticoagulante: creşte riscul hemoragic.

Medicamente inductoare enzimatice şi băuturi alcoolice: creşte riscul hepatotoxicităţii. Algopirin, prin conţinutul său în paracetamol, poate modifica rezultatele dozării acidului uric sanguin şi a glicemiei.

Acţiunea deprimantă asupra sistemului nervos central a maleatului de clorfeniramină poate fi potenţată de alcoolul etilic şi de medicamente cu aceeaşi acţiune. Alimentele întârzie absorbţia acidului acetilsalicilic. Colestiramina scade absorbţia paracetamolului.

Atenţionări speciale

La pacienţii cu astm bronşic şi alte afecţiuni alergice respiratorii, ca şi la cei cu hipersensibilitate la analgezice antiinflamatoare pot fi declanşate crize de astm bronşic şi alte reacţii alergice de tip anafilactic.

Este necesară prudenţă în caz de antecedente de ulcer gastro-duodenal sau hemoragii digestive, în insuficienţa renală şi hepatică uşoare-moderate.

Sportivii trebuie atenţionaţi că acest medicament conţine un principiu activ care poate induce pozitivarea testelor antidoping.

Din cauza prezenţei maleatului de clorfeniramină, se recomandă prudenţă în cazul administrării la pacienţii cu insuficienţă respiratorie.

Sarcina şi alăptarea

Nu se recomandă administrarea produsului în timpul sarcinii şi alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Produsul poate influenţa capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje din cauza existenţei unui risc de reacţii adverse neurologice. Este recomandat ca acest gen de activităţi să fie evitat până în momentul în care efectul asupra persoanei în cauză este bine cunoscut şi evaluat.

Doze şi mod de administrare

Se administrează un comprimat filmat la nevoie; dacă este necesar doza poate fi repetată fără a depăşi 4 comprimate filmate Algopirin pe zi.

Dacă simptomatologia nu se ameliorează, se recomandă consult medical.

Supradozaj

În caz de supradozaj pot să apară tahipnee cu alcaloză, afectare hepatică, deprimare la nivelul sistemului nervos central, tahicardie.

Se recomandă internare de urgenţă în spital, măsuri de reducere a absorbţiei digestive şi de creştere a eliminării renale, tratament simptomatic şi de susţinere. Pentru combaterea fenomenelor de hepatotoxicitate la paracetamol se va administra N-acetilcisteină.

Reacţii adverse

Tulburări digestive – epigastralgii, mici sângerări digestive, greaţă, vărsături, diaree, declanşarea sau agravarea unei suferinţe gastrice preexistente. Relativ rar pot să apară reacţii alergice – erupţii cutanate, edem angioneurotic, crize de astm bronşic. În cazuri izolate poate să apară agranulocitoză (faringită, febră). Rareori sedare accentuată, somnolenţă şi oboseală, reacţii care apar la doze mari.

Informatii suplimentare

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un blister din PVC/Al a 10 comprimate filmate Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate Cutie cu 200 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

S.C. LaborMed Pharma S.A.

Splaiul Independenţei nr. 319, sector 6, Bucureşti, Romania

Producător

S.C. LaborMed Pharma S.A., Roma

Data ultimei verificări a prospectului Ianuarie 2005

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”