Almacor face parte din grupul medicamentelor cunoscute sub numele de antagonişti de calciu, dihidropiridine.
Almacor este indicat în tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială) sau al anumitor dureri de piept numite angine pectorale (angina stabilă cronică, angina variantă sau Prinzmetal). La pacienţii cu hipertensiune arterială Almacor relaxează vasele sanguine, uşurând astfel circulaţia sângelui.
La pacienţii cu angină pectorală Almacor îmbunătăţeşte alimentarea cu sânge a musculaturii cardiace, crescând astfel aportul de oxigen, ceea ce previne apariţia durerii de piept. Durerea de piept deja instalată nu este ameliorată imediat de Almacor.
Nu luaţi Almacor
-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la amlodipină, la alţi antagonişti de calciu sau la oricare dintre componentele medicamentului;
-dacă aveţi tensiunea arterială foarte mică(hipotensiune arterială);
-dacă suferiţi de stenoză aortică (îngustarea valvelor aortice de la nivelul inimii) sau insuficienţă cardiacă;
Aveti grijă deosebită când utilizaţi Almacor
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi sau aţi avut vreuna din următoarele afecţiuni:
– boli grave de ficat;
– boli renale grave (insuficienţă renală severă);
– infarct miocardic recent
– insuficienţă cardiacă
– creştere severă a tensiunii arteriale(criză hipertensivă)
– dacă aveţi vârsta sub 18 ani.
Medicul vă poate totuşi prescrie Almacor şi în aceste situaţii.
Utilizarea altor medicamente
orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Almacor poate afecta sau poate fi afectat de alte medicamente cum sunt:
Almacor (amlodipina) poate fi utilizat concomitent cu alte medicamente dacă sunt recomandate de medicul dumneavoastră.
Utilizarea Almacor cu alimente şi băuturi
Efectele hipotensive ale tuturor antagoniştilor de calciu sunt potenţate de utilizarea concomitentă a alcoolului.
Persoanele care utilizează Almacor nu trebuie să consume suc de grapefruit sau grapefruit. Acest lucru este necesar deoarece grapefruitul şi sucul de grapefruit pot duce la creşterea concentraţiei substanţei active, amlodipină, în sânge, care poate determina o creştere imprevizibilă a efectului de scădere a tensiunii arteriale al Almacor.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament
În general, nu trebuie să folosiţi Almacor în timpul sarcinii.
Se recomandă întreruperea alăptării în timpul utilizării Almacor
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Almacor poate să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. În cazul în care comprimatele vă provoacă greaţă, ameţeli, oboseală sau dureri de cap, nu conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
– Luaţi întotdeauna Almacor exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
– Doza obişnuită de Almacor este de 1 comprimat de 5 mg pe zi.
– Este recomandabil să luaţi Almacor în acelaşi moment al zilei, cu o cantitate suficientă de apă. -Medicamentul poate fi luat înainte sau după alimente sau băuturi
– Luaţi comprimatul în fiecare zi. Aceasta vă ajută la menţinerea eficacităţii tratamentului.
– Inainte de terminarea comprimatelor, mergeţi la medic, deoarece poate fi necesară continuitatea tratamentului.
Daca luaţi mai mult decât trebuie din Almacor
Prea multe comprimate luate deodată pot să vă producă neplăceri sau să fie chiar periculos. Tensiunea arterială poate scădea foarte mult. Vă puteţi simţi ameţit, buimăcit, în stare de leşin sau slăbit. Dacă scăderea tensiunii arteriale este suficient de severă se poate instala şocul. Pielea dumneavoastră poate
părea rece şi umedă şi vă puteţi pierde cunoştinţa. În această situaţie, informaţi imediat medicul sau contactaţi cel mai apropiat spital.
Daca uitati să luaţi Almacor
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi medicamentul imediat ce vă reamintiţi. Luaţi următoarea doză la momentul potrivit.
Dacă încetaţi să luaţi Almacor
Nu întrerupeţi tratamentul cu Almacor decât în cazul în care medicul dumneavoastră vă indică acest lucru.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Almacor poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse au fost clasificate astfel:
Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare: care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare: care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile
Cele mai frecvente sunt: dureri de cap, edeme (de exemplu, umflarea gleznei), oboseală, somnolenţă, greaţă, dureri abdominale, înroşirea feţei, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, ameţeli. Informaţi medicul dacă aceste efecte se agravează.
Alte reacţii adverse au fost mai puţin raportate: căderea părului, decolorarea pielii, tulburări de tranzit intestinal, stare de slăbiciune, astenie, dureri de spate, creştere/scădere în greutate, indigestie, vărsături, gastrită, tuse, umflarea gingiilor, umflarea mameloanelor la bărbaţi, creşterea glucozei în sânge, impotenţă, nevoie frecventă de urinare, scăderea numărului de celule albe din sânge, indispoziţie, tulburări de comportament, insomnie, iritabilitate, depresie, uscarea gurii, crampe musculare, dureri musculare, inflamarea nervilor periferici, hipertonie, hipoestezie/parestezie, tremurături, pancreatită, transpiraţii frecvente, scăderi ale tensiunii arteriale, scăderea numărului de trombocite din sânge, înroşirea pielii, inflamarea vaselor de sânge, tulburări de gust, zgomote în urechi şi tulburări de vedere.
Următoarele reacţii adverse sunt foarte rare şi nu sunt asociate în mod obligatoriu cu tratamentul: creşterea enzimelor hepatice (în special cele asociate cu colestaza), hepatită şi icter, necesitând uneori internare în spital. În timpul tratamentului cu amlodipină pot apărea următoarele fenomene, dar care de fapt pot fi o manifestare a bolii pentru care se face tratamentul: infarct miocardic, aritmii şi dureri precordiale.
În general, toate medicamentele pot provoca reacţii alergice. Următoarele reacţii alergice pot apare rar la pacienţii care iau amlodipină: senzaţie de mâncărime a pielii, erupţii cutanate, tumefacţia laringelui şi eritem multiform (zone umflate la nivelul pielii şi a mucoasei bucale). Reacţiile alergice grave sunt foarte rare şi necesită măsuri imediate. Orice respiraţie zgomotoasă, dificultăţi în respiraţie, umflare a pleoapelor, feţei sau buzelor, erupţie cutanată sau senzaţie de mâncărime a pielii (mai ales pe toată suprafaţa corpului), apărute brusc, trebuie imediat raportate medicului.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
– Nu lăsaţi medicamentul la îndemâna şi vederea copiilor.
– Păstraţi medicamentul la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
– Nu utilizaţi Almacor după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizaţi Almacor dacă observaţi comprimate crăpate sau sfărmate.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce contine Almacor
Almacor 5 mg, comprimate
– Substanţa activă este amlodipina. Fiecare comprimat conţine amlodipină 5 mg (sub formă de besilat de amlodipină).
– Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină + dioxid de siliciu coloidal, manitol, amidonglicolat de sodiu, dibehenat de glicerol, stearat de magneziu
Almacor 10 mg, comprimate
– Substanţa activă este amlodipina. Fiecare comprimat conţine amlodipină 10 mg (sub formă de besilat de amlodipină).
– Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină + dioxid de siliciu coloidal, manitol, amidonglicolat de sodiu, dibehenat de glicerol, stearat de magneziu
Cum arată Almacor şi conţinutul ambalajului
Almacor 5 mg, comprimate
Almacor 5 mg, se prezintă sub formă de comprimate rotunde, plate, de culoare albă.
Almacor 10 mg, comprimate
Almacor 10mg, se prezintă sub formă de comprimate rotunde, plate, de culoare albă, marcate cu o linie de divizare pe una din feţe. Linia mediană are numai rolul de a uşura ruperea comprimatului pentru a fi înghiţit uşor şi nu de divizare în părţi egale.
Almacor 5 mg, comprimate
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate
Almacor 10 mg, comprimate
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorii
Antibiotice S.A.
Str.Valea Lupului, nr.1, Iaşi, 707410,
Romania
Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2012
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel