AMBROXOL SANDOZ, sirop, 3 mg/ml

Substanță activa
Clorhidrat de ambroxol
Clasa ATC
R05CB
Format
sirop
Afecțiuni
bronşite acute, bronhopneumopatie cornica, astm bronşic, bronşiectazie, sinuzita
Producător
SALUTAS PHARMA GmbH Germania
Acțiune terapeutică
mucolitic

Ce este Ambroxol Sandoz sirop şi pentru ce se utilizează

Ambroxol Sandoz sirop este indicat ca terapie secretolitică:

  • în afecţiuni bronhopulmonare cronice associate cu secreţie anormală de mucus şi afectare a transportului mucusului;
  • în afecţiuni bronşice acute şi episoade acute ale bronhopneumopatiei cornice;
  • în astm bronşic, bronşiectazie, sinuzite.
  • De asemnenea, Ambroxol Sandoz sirop este indicat pre- şi post-operator în afecţiunile cu risc de complicaţii pulmonare.

înainte să utilizaţi Ambroxol Sandoz sirop

Nu utilizaţi Ambroxol Sandoz sirop

  • dacă aveţi alergie (hipersensibilitate) la ambroxol sau la oricare dintre celelalte componente ale Ambroxol Sandoz sirop

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ambroxol Sandoz sirop

  • dacă aveţi probleme cu ficatul sau cu rinichii;

Ambroxol Sandoz sirop conţine sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.

Ambroxol Sandoz sirop conţine metabisulfit de sodiu. Poate provoca rar reacţii de hipersensibilitate grave şi bronhospasm.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alt medicament, inclusiv din cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu s-au raportat interacţiuni nefavorabile cu alte medicamente.

Fertlitatea, sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări, înainte de a lua orice medicament.

Clorhidratul de ambroxol traversează bariera feto-placentară. Studiile la animale nu au indicat un efect direct sau indirect asupra sarcinii, dezvoltării embrionare/fetale, naşterii sau dezvoltării post-natale.

In timpul sarcinii trebuie luate toate măsurile de precauţie în ceea ce priveşte consumul de medicamente.

Experienţa clinică extinsă după săptămâna 28 de sarcină nu a evidenţiat niciun efect asupra fătului. Datorită precauţiilor generale din timpul sarcinii Ambroxol Sandoz nu se recomandă, în special în primul trimestru de sarcină.

Clorhidratul de ambroxol se excretă în laptele matern. Nu se recomandă administrarea Ambroxol Sandoz la mamele care alăptează, deşi nu sunt de aşteptat efecte nefavorabile la sugarii alăptaţi natural.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Ambroxol Sandoz sirop

Ambroxol Sandoz sirop conţine sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intolerantă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.

Ambroxol Sandoz sirop conţine metabisulfit de sodiu. Poate provoca rar reacţii de hipersensibilitate grave şi bronhospasm.

Cum să utilizaţi Ambroxol Sandoz sirop

Utilizaţi întotdeauna Ambroxol Sandoz sirop exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 10 ml Ambroxol Sandoz sirop de 2-3 ori pe zi în primele 2-3 zile, apoi 10 ml Ambroxol Sandoz sirop de 2 ori pe zi sau 5 ml Ambroxol Sandoz sirop de 3 ori pe zi. In cazul în care este necesară creşterea eficienţei, doza pentru adulţi se poate creşte până la 20 ml Ambroxol Sandoz sirop de 2 ori pe zi.

Copii cu vârsta cuprinsă între 5-12 ani: 5 ml Ambroxol Sandoz sirop de 2-3 ori pe zi. Copiicu vârsta cuprinsă între 2-5 ani: 2,5 ml Ambroxol Sandoz sirop de 3 ori pe zi. Copiicu vârsta sub 2 ani: 2,5 ml Ambroxol Sandoz sirop de 2 ori pe zi.

În caz de insuficienţă renală severă, datorită acumulării de metaboliţi ai ambroxolului rezultaţi în ficat, doza de întreţinere trebuie scăzută corespunzător, iar intervalul dintre doze trebuie prelungit.

Siropul se administrează după mese. Efectul secretolitic este potenţat de aportul de lichide.

Durata administrării trebuie determinată individual conform indicaţiilor şi severitătii afecţiunii. Ambroxol Sandoz sirop nu se administrează mai mult de 4-5 zile fără recomandarea medicului. Medicament care nu se eliberează pe bază de prescripţie medicală.

Dacă aţi utilizat mai mult Ambroxol Sandoz sirop decât trebuie

Semne şi simptome

Până în prezent nu au fost observate simptome specifice de supradozaj la om.

Pe baza raportărilor unor erori de administrare a medicaţiei sau a supradozajului accidental, efectele apărute sunt similare reacţiilor adverse apărute în cazul dozelor recomandate şi necesită tratament simptomatic.

Dacă uitaţi să utilizaţi Ambroxol Sandoz sirop

Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza pe care aţi uitat să o luaţi.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Ambroxol Sandoz sirop poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următoarele reacţii adverse au fost raportate la administrarea de ambroxol: Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 utilizatori):

  • modificări ale gustului,
  • senzaţie de rău (greaţă).

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 utilizatori):

  • stare de rău (vărsătură),
  • diaree,
  • tulburări ale digestiei,
  • durere a abdomenului,
  • senzaţie de gură uscată.

Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 utilizatori):

  • erupţii cutanate,
  • erupţie cutanată tranzitorie sub formă de pete însoţită sau nu de mâncărime.

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):

  • reacţii alergice care se pot manifesta prin: umflarea feţei, limbii, buzelor, zonelor din jurul ochilor, dificultăţi în a respira, respiraţie şuierătoare, senzaţie de constricţie toracică până la stare de leşin).

Dacă vreuna din reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Ambroxol Sandoz sirop

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu sunt necesare condiţii speciale de păstrare (după ambalarea pentru comercializare). La temperaturi sub 25°C (după prima deschidere a flaconului).

Nu utilizaţi Ambroxol Sandoz sirop după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Ambroxol Sandoz sirop

  • Substanţa activă este:ambroxol. Un mililitru sirop conţine clorhidrat de ambroxol 3 mg.
  • Celelalte componente sunt: acid benzoic, metabisulfit de sodiu, acid citric monohidrat, hidroxid de sodiu, povidonă, sorbitol soluţie 70%, glicerol 85%, ciclamat de sodiu, aromă de zmeură, apă purificată.

Cum arată Ambroxol Sandoz sirop şi conţinutul ambalajului

Lichid limpede sau aproape limpede, incolor până la slab gălbui, fără particule în suspensie.

Cutie cu un flacon din sticlă brună a 100 ml sirop şi o linguriţă dozatoare gradată în trei puncte: 1,25 ml, 2,5 ml şi 5 ml.

Deţinătorul Autorizaţiei de Punere pe Piaţă

Hexal AG,

Industriestrasse 25, D-83607 Holzkirchen, Germania

Fabricant

SALUTAS PHARMA GmbH

Otto-von- Guericke-Allee 1, D-39179 Barleben, Germania

Acest prospect a fost aprobat în August 2012.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”