Amlodipina Accord aparţine unui grup de medicamente numite antagonişti de calciu.
Amlodipina Accord este utilizat pentru tratamentul:
Dacă aveţi tensiune arterială mare, Amlodipina Accord acţionează prin relaxarea vaselor de sânge, astfel că sângele poate trece prin ele mai uşor.
Dacă aveţi angină pectorală, Amlodipina Accord acţionează prin îmbunătăţirea alimentării cu sânge a muşchiului inimii, care primeşte apoi mai mult oxigen, împiedicând, prin urmare, durerile în piept. Amlodipina Accord nu ameliorează imediat durerile provocate de angina pectorală.
Nu luaţi Amlodipina Accord
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Amlodipină Accord
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe tratamentul cu Amlodipină Accord:
Pacienţi vârstnici
Dozele trebuie crescute cu precauţie.
Copii şi adolescenţi
Siguranţa şi eficacitatea au fost studiate la băieţi şi fete cu vârsta de 6-17 ani. Amlodipina Accord nu a fost studiat la copii cu vârsta sub 6 ani. Pentru mai multe informaţii, discutaţi cu medicul dumneavoastră.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, medicamente din plante sau produse naturiste.
Anumite medicamente (inclusiv medicamente eliberate fără prescripţie medicală, cum sunt medicamentele pe bază de plante sau produse naturiste) pot influenţa sau pot fi influenţate de Amlodipina Accord. Acest lucru înseamnă că efectul ambelor medicamente poate fi modificat.
Este deosebit de important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:
Administrarea Amlodipina Accord cu alimente sau băuturi
Amlodipina Accord trebuie luat cu o cantitate suficientă de lichid (de exemplu, un pahar cu apă), cu sau fără alimente.
Consumul simultan de grapefruit sau suc de grapefruit nu are nicio influenţă asupra efectului Amlodipina Accord.
Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului, nu trebuie să luaţi Amlodipina Accord, cu excepţia cazului în care în mod specific vă este prescris de către medicul dumneavoastră.
Nu se cunoaşte dacă amlodipina este eliminată în laptele matern. Dacă alăptaţi, nu trebuie să luaţi Amlodipina Accord, cu excepţia cazului în care în mod specific medicul dumneavoastră v-a prescris acest lucru.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Fiţi atenţi dacă conduceţi orice vehicul sau folosiţi utilaje în timp ce luaţi acest medicament. Amlodipina Accord poate avea un efect minor sau moderat asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Dacă prezentaţi reacţii adverse, cum sunt ameţeli, dureri de cap, oboseală sau greaţă, capacitatea de a reacţiona poate fi afectată. Dacă prezentaţi aceste reacţii adverse, ar trebui să nu conduceţi vehicule sau să faceţi alte activităţi care necesită concentrare.
Doze
Trebuie să luaţi Amlodipina Accord exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur cum trebuie să luaţi acest medicament.
Adulţi
Doza uzuală iniţială este de 5 mg o dată pe zi. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră poate creşte doza la 10 mg o dată pe zi.
Copii şi adolescenţi
La copii şi adolescenţi (cu vârsta 6 -17 ani), doza uzuală recomandată este de 2,5 mg pe zi. Doza maximă recomandată este de 5 mg pe zi. Nu sunt disponibile comprimate care conţin amlodipină 2,5 mg iar doza de 2,5 mg nu poate fi obţinută cu Amlodipina Accord 5 mg, deoarece aceste comprimate nu sunt fabricate pentru a se rupe în două părţi egale.
Vârstnici
Nu există recomandări specifice cu privire la dozele adecvate pentru vârstnici, dar la creşterea dozelor trebuie luate precauţii.
Dacă aveţi probleme ale rinichilor
Sunt recomandate dozele uzuale. Amlodipina Accord nu poate fi eliminat din sânge prin dializă (rinichi artificial). Amlodipina Accord trebuie administrat cu precauţie specială la pacienţii care efectuează şedinţe de dializă.
Dacă aveţi probleme ale ficatului
Doza exactă necesară pentru pacienţii cu probleme ale ficatului nu a fost stabilită. Dacă aveţi probleme cu ficatul, Amlodipina Accord trebuie utilizat cu mare precauţie (vezi, de asemenea, pct. Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Amlodipina Accord ).
Mod şi cale de administrare
înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă, nu-l mestecaţi. Puteţi să-l luaţi cu sau fără alimente.
Dacă aţi luat mai mult Amlodipina Accord decât trebuie
Dacă aţi luat prea multe comprimate sau dacă, de exemplu, un copil a luat accidental acest medicament, trebuie să vă adresaţi unui medic sau să mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital, pentru o evaluare a riscului şi consult medical.
Persoana în cauză trebuie să stea în poziţie culcată, cu braţele şi picioarele ridicate (odihnindu-se pe perne, de exemplu). Simptomele de supradozaj includ: dilatare a vaselor de sânge (vasodilataţie), bătăi rapide ale inimii (tahicardie) şi tensiune arterială mică (hipotensiune arterială)
Dacă aţi uitat să luaţi Amlodipina Accord
Dacă aţi uitat să luaţi un comprimat, puteţi lua unul în decurs de 12 ore de la momentul la care ar fi trebuit să-l luaţi. Dacă au trecut mai mult de 12 ore de când ar fi trebuit să luaţi comprimatul, nu trebuie să luaţi comprimatul uitat, dar trebuie să luaţi următorul comprimat, la ora obişnuită. Niciodată nu luaţi o doză dublă de Amlodipina Accord pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Amlodipina Accord
Medicul dumneavoastră v-a spus cât timp trebuie să luaţi comprimatele de Amlodipina Accord . Dacă se întrerupe brusc tratamentul, simptomele pot reveni. Nu întrerupeţi tratamentul mai devreme decât a fost stabilit, fără a discuta acest lucru cu medicul dumneavoastră. De obicei, Amlodipina Accordeste utilizat pentru tratamentul de lungă durată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Amlodipina Accord poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.
Pentru a descrie frecvenţa reacţiilor adverse, a fost utilizat următoarea clasificare:
Foarte frecvente: apar la mai mult de 1 din 10 utilizatori Frecvente: apar la 1 până la 10 din 100 de utilizatori Mai puţin frecvente: apar la 1 până la 10 din 1000 de utilizatori Rare: apar la 1 până la 10 din 10000 de utilizatori Foarte rare: apar la mai puţin de 1 din 10000 de utilizatori
Următoarele reacţii adverse au fost observate în timpul tratamentului cu Amlodipina Accord :
Sânge şi sistem limfatic
Foarte rare:
Sistem imunitar
Foarte rare: reacţii alergice
Tulburări psihice
Mai puţin frecvente: tulburări ale somnului, modificări ale dispoziţiei, inclusiv anxietate, depresie Rare: confuzie
Tulburări ale sistemului nervos
Frecvente: somnolenţă, dureri de cap (mai ales la începutul tratamentului), ameţeli
Mai puţin frecvente: tremurături incontrolabile (tremor), modificări ale gustului, leşin, pierdere parţială a senzaţiilor (parestezii), furnicături
Foarte rare: creştere a tonusului muscular, durere sau senzaţie de amorţeală în degetele de la mâini şi picioare (neuropatie periferică)
Ochi
Mai puţin frecvente: tulburări de vedere Urechi şi sistemul vestibular
Mai puţin frecvente: zgomote sau ţiuituri în urechi (tinitus)
Inimă
Mai puţin frecvente: bătăi rapide şi neregulate ale inimii (palpitaţii) Foarte rare: infarct miocardic, bătăi neregulate ale inimii
Circulaţia sângelui (vase de sânge)
Frecvente: înroşire a feţei şi senzaţie de căldură (în special la începutul tratamentului) Mai puţin frecvente: tensiune arterială mică Foarte rare: inflamare a vaselor de sânge
Plămâni, respiraţie şi piept
Mai puţin frecvente: dificultăţi la respiraţie, inflamaţie a mucoaselor de la nivelul nasului (rinită) Foarte rare: tuse
Tract gastro-intestinal
Frecvente: greaţă, dureri la nivelul stomacului
Mai puţin frecvente: vărsături, probleme digestive, diaree, constipaţie, gură uscată
Foarte rare: inflamaţie a mucoasei stomacului (gastrită), inflamaţie a pancreasului (pancreatită), gingii umflate (hiperplazie gingivală)
Ficat şi tract biliar
Foarte rare: creştere a valorilor serice ale anumitor enzime hepatice, colorare în galben a pielii sau a albului ochilor (acest lucru poate duce la modificări ale funcţiei ficatului sau inflamaţie a ficatului)
Afecţiuni ale pielii şi ţesutului conjunctiv
Mai puţin frecvente: senzaţie de înţepături la nivelul pielii (exantem), mâncărime, cădere a părului, modificări de culoare a pielii, transpiraţie excesivă, erupţii pe piele.
Foarte rare: reacţii alergice cu umflare a pielii feţei sau a braţelor şi picioarelor, umflare a buzelor sau a limbii, umflare a mucoasei din gură şi gât, care poate duce la dificultăţi la respiraţie şi înghiţire (angioedem). Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să vă adresaţi unui medic sau să mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.
In cazuri izolate, reacţiile alergice cutanate severe au fost observate sub formă de pete roşii neregulate cauzate de medicament (eritem polimorf) sau de reacţii alergice severe cu erupţii pe piele şi mucoase (dermatită exfoliativă, sindrom Stevens-Johnson), urticarie, arsuri determinate de lumina soarelui.
Muşchi şi schelet
Frecvente: umflare a gleznelor
Mai puţin frecvente: spasme musculare, dureri de spate, dureri musculare şi articulare
Tulburări ale rinichilor şi căilor urinare
Mai puţin frecvente: nevoia imperioasă de a urina (creştere a frecvenţei micţiunilor)
Organe genitale şi sân
Mai puţin frecvente: impotenţă, creştere a sânilor la bărbaţi
Tulburări generale şi / sau simptome la locul de administrare
Frecvente: acumulare de lichid în diferite părţi ale corpului, oboseală
Mai puţin frecvente: durere în piept, senzaţie de slăbiciune, durere, disconfort
Investigaţii diagnostice
Mai puţin frecvente: creştere în greutate, scădere în greutate
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Amlodipina Accord după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare
se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Amlodipina Accord :
Amlodipina Accord 5 mg comprimate
Substanţa activă este amlodipina. Un comprimat conţine 5 mg amlodipină (sub formă de besilat). Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu, hidrogenocitrat de sodiu, crospovidonă, croscarmeloză sodică.
Amlodipina Accord 10 mg comprimate
Substanţa activă este amlodipina. Un comprimat conţine 10 mg amlodipină (sub formă de besilat). Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu, hidrogenocitrat de sodiu, crospovidonă, croscarmeloză sodică.
Cum arată Amlodipina Accord şi conţinutul ambalajului:
Amlodipina Accord 5 mg comprimate
Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de aproximativ 6,6 mm.
Amlodipina Accord 5 mg comprimate
Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de aproximativ 8,5 mm.
Mărimi de ambalaj Blistere
5 mg: 10, 20, 28, 30, 50, 98 şi 100 comprimate 10 mg: 10, 20, 28, 30, 50, 90, 98 şi 100 comprimate
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Accord Healthcare Limited
Sage House, 319 Pinner Road, North Harrow, Middlesex HA1 4HF, Marea Britanie
Fabricantul
Accord Healthcare Limited
Sage House, 319 Pinner Road, North Harrow, Middlesex HA1 4HF, Marea Britanie
Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2012.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel