Amoxicilină Antibiotice, capsule, 250 mg/ 500 mg

Substanță activa
Amoxicilină
Clasa ATC
J01CA
Format
capsule
Afecțiuni
bronşite, pneumonii, otite, sinuzite, infecţii ale vezicii urinare, infecţii ale rinichilor, infecţii ale sistemului de reproducere feminin, endocardită, abcese, febra tifoida
Producător
S. C. Antibiotice S. A.
Acțiune terapeutică
antibiotic

Ce este Amoxicilină Antibiotice şi pentru ce se utilizează

Amoxicilina este un antibiotic folosit pentru tratarea infecţiilor. Aparţine unui grup de antibiotice denumit „peniciline”.

Amoxicilina poate trata o gamă largă de infecţii: infecţii ale pieptului (bronşite, pneumonii), ale urechilor (otite), ale sinusurilor (sinuzite), infecţii ale vezicii urinare şi rinichilor (pielonefrită, cistită, uretrită), infecţii ale sistemului de reproducere feminin, infecţii abdominale, ale inimii (endocardită), ale pielii, dinţilor şi gingiilor (abcese).

Amoxicilina poate fi folosită şi în tratamentul febrei tifoide şi paratifoide (determinate de o bacterie numită Salmonella).

Amoxicilina poate fi utilizată în asociere cu alte medicamente pentru tratarea ulcerului gastric şi duodenal.

Înainte să utilizaţi Amoxicilină Antibiotice

Nu utilizaţi Amoxicilină Antibiotice

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la amoxicilină, la alte antibiotice din grupa penicilinelor, la cefalosporine sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;
  • dacă aveţi o boală determinată de un virus numit Epstein-Barr, manifestată prin febră, inflamarea ganglionilor, mărirea splinei, inflamaţia faringelui şi amigdalelor;
  • dacă aveţi leucemie limfocitară (o boală a sângelui caracterizată prin creşterea excesivă a numărului de globule albe);
  • la copii cu vârsta sub 6 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Amoxicilină Antibiotice

  • dacă aveţi astm bronşic;
  • dacă aţi avut vreodată erupţii pe piele când aţi utilizat antibiotice;
  • dacă în timp ce utilizaţi amoxicilină aveţi scaune numeroase, cu striuri de sânge, dureri abdominale, febră;
  • dacă aveţi sifilis primar (leziune nedureroasă a pielii, localizată de obicei la nivel zonei genitale, însoţită de inflamarea ganglionilor din vecinătate);
  • dacă aveţi afecţiuni ale ficatului;
  • dacă aveţi afecţiuni ale rinichilor;
  • dacă aveţi diabet şi vi se efectuează dozarea glucozei din urină prin metode colorimetrice;
  • dacă efectuaţi un test pentru detectarea anticorpilor faţă de globulele roşii (test Coombs).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Utilizarea amoxicilinei cu alte medicamente le poate modifica modul lor de acţiune. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente: alte antibiotice, alopurinol, anticoagulante orale (medicamentelor ce împiedică formarea cheagurilor de sânge), metotrexat, contraceptive orale, glicozide digitalice, probenecid, fenilbutazonă, oxifenilbutazonă, sulfasalazină. Nu întrerupeţi sau nu începeţi nici un tratament fără recomandarea medicului dumneavoastră.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Amoxicilina se poate administra în timpul sarcinii.

Cantităţi foarte mici de amoxicilină trec în laptele matern; de obicei, în timpul administrării medicamentului, alăptarea nu trebuie întreruptă. Totuşi, în cazul apariţiei diareei, candidozei sau a erupţiei pe piele la sugar, se întrerupe fie alăptarea, fie administrarea antibioticului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Amoxicilina nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Amoxicilină Antibiotice

Datorită conţinutului de p-hidroxibenzoatul de metil şi p-hidroxibenzoatul de n-propil pot să apară reacţii alergice, chiar întârziate.

Cum să utilizaţi Amoxicilină Antibiotice

Utilizaţi întotdeauna Amoxicilină Antibiotice exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Capsulele se înghit întregi, cu un pahar cu apă. Capsulele de amoxicilină se administrează în timpul mesei sau cu o cantitate mică de alimente. Nu zdrobiţi, mestecaţi sau deschideţi capsulele.

Tratamentul trebuie continuat încă 2-3 zile după dispariţia simptomelor. Se recomandă o perioadă de tratament de cel puţin 10 zile în cazul infecţiilor provocate de streptococi beta-hemolitici, în vederea eradicării agentului patogen.

Adulţi şi adolescenţi

In general, doza recomandată este de 250-500 mg amoxicilină, la intervale de 8 ore (de 3 ori pe zi). In infecţii grave doza recomandată este de 3 g amoxicilină de două ori pe zi. Nu trebuie depăşită doza zilnică maximă de 6 g.

La pacienţii la care este necesară profilaxia endocarditei bacteriene se administrează 3 g amoxicilină cu o oră înainte de o intervenţie stomatologică sau chirurgicală, apoi 1,5 g după 6 ore de la intervenţie.

În infecţia cu Chlamydia la gravide, doza recomandată este de 500 mg amoxicilină, la intervale de 8 ore, timp de 7-10 zile.

În infecţii gonococice endocervicale sau uretrale necomplicate doza recomandată este de 50 mg amoxicilină/kg şi zi, în priză unică.

In gastrită şi ulcer gastric sau duodenal determinate de Helicobacterpylori, doza recomandată este 750 mg -1g amoxicilină de 2 ori pe zi în cazul asocierii cu metronidazol 400 mg şi omeprazol 40 mg pe zi sau 1 g amoxicilină de 2 ori pe zi în cazul asocierii cu claritromicină 500 mg şi omeprazol 40 mg pe zi. Durata de tratament recomandată este de 7 zile.

Boala Lyme:

  • în eritemul cronic migrator doza recomandată este de 4 g amoxicilină pe zi
  • în caz de manifestări sistemice determinate de diseminarea hematogenă a Borrelia burgdorferi, doza poate fi crescută până la 6 g amoxicilină pe zi administrată în mai multe prize. Durata tratamentului este de 15-21 zile.

Pacienţi cu insuficienţă renală

Clearance al creatininei (ml/min)

Doză recomandată pe zi

Interval între prize

10 – 30 <10

500 mg – 1 g 250 mg – 500 mg

12 ore 12 ore

 

La pacienţii hemodializaţi, se administrează o doză suplimentară de 500 mg, la finalul şedinţei de dializă.

Copii cu vârstă peste 6 ani (greutatea peste 20 kg)

In general, doza recomandată este 25-50 mg amoxicilină/kg şi zi, repartizată în 3 prize egale, la intervale de 8 ore. In funcţie de natura şi gravitatea infecţiei, doza poate fi crescută. Durata tratamentului este în funcţie de răspunsul terapeutic.

Boala Lyme:

  • în eritemul cronic migrator doza recomandată este 50 mg amoxicilină/kg şi zi
  • în caz de manifestări sistemice determinate de diseminarea hematogenă a Borrelia burgdorferi, doza poate fi crescută până la 6 g amoxicilină pe zi, administrată în mai multe prize. Durata tratamentului este de 15-21 zile.

Copii cu vârsta sub 6 ani (greutatea sub 20 kg)

Pentru această categorie de pacienţi se utilizează forme farmaceutice adecvate vârstei.

Urmaţi întocmai schema de tratament recomandată de medicul dumneavoastră, chiar dacă începeţi să vă simţiţi mai bine; simptomele se pot ameliora înainte ca infecţia să fie pe deplin tratată.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Amoxicilină Antibiotice

Orice medicament utilizat în exces poate să determine tulburări grave. Dacă suspectaţi acest lucru, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Simptomele pot fi: greaţă, vărsături şi diaree, afectare neuropsihică.

Dacă uitaţi să utilizaţi Amoxicilină Antibiotice

Dacă aţi uitat să utilizaţi Amoxicilină Antibiotice la timp, puteţi să o faceţi cât mai curând posibil şi apoi să reveniţi la schema de administrare obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Amoxicilină Antibiotice

Trebuie să utilizaţi Amoxicilină Antibiotice după schema recomandată de medicul dumneavoastră. Întreruperea prea devreme a tratamentului poate determina reapariţia infecţiei.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Amoxicilină Antibiotice poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Investigaţii diagnostice

Foarte rare (raportate la mai puţin de 1 la 10000 pacienţi): prelungirea timpului de sângerare şi a timpului de protrombină.

Tulburări hematologice şi limfatice

Foarte rare (raportate la mai puţin de 1 la 10000 pacienţi): scăderea numărului de globule albe (care revine la valorile normale la întreruperea tratamentului), scăderea numărului de trombocite (care revine la valorile normale la întreruperea tratamentului), neutropenie severă, agranulocitoză, anemie hemolitică.

Tulburări ale sistemului nervos

Foarte rare (raportate la mai puţin de 1 la 10000 pacienţi): hiperkinezie (mişcări involuntare), ameţeală şi convulsii. Convulsiile pot să apară la pacienţii cu insuficienţă renală sau la cei cărora li s-au administrat doze mari de amoxicilină.

Tulburări gastro-intestinale

Frecvente (raportate la mai mult de 1 la 100 pacienţi, dar la mai puţin de 1 la 10 pacienţi): greaţă şi diaree;

Rare (raportate la mai mult de 1 la 10000 pacienţi, dar la mai puţin de 1 la 1000 pacienţi): vărsături; Foarte rare (raportate la mai puţin de 1 la 10000 pacienţi): candidoză cutaneomucoasă, colită asociată tratamentului (inclusiv colită pseudomembranoasă şi colită ulceronecrotică).

La copii, poate apare decolorarea superficială a dinţilor (în special în cazul administrării suspensiilor). De obicei, decolorarea dinţilor poate fi îndepărtată prin periaj.

Tulburări renale şi ale căilor urinare

Foarte rare (raportate la mai puţin de 1 la 10000 pacienţi): nefrită interstiţială acută (inflamaţie la nivelul rinichilor) şi cristalurie.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Frecvente (raportate la mai mult de 1 la 100 pacienţi, dar la mai puţin de 1 la 10 pacienţi): erupţii maculopapuloase de natură alergică sau nealergică;

Rare (raportate la mai mult de 1 la 10000 pacienţi, dar la mai puţin de 1 la 1000 pacienţi): mâncărimi, urticarie;

Foarte rare (raportate la mai puţin de 1 la 10000 pacienţi): eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică, dermatite exfoliative şi buloase, pustuloză exantematică acută generalizată.

Tulburări ale sistemului imunitar

Foarte rare (raportate la mai puţin de 1 la 10000 pacienţi): reacţii severe de hipersensibilitate, inclusiv edem angioneurotic (umflături ale feţei, buzelor, gurii sau gâtului), anafilaxie, boala serului, vasculite alergice şi şoc anafilactic.

Dacă apar reacţii alergice, tratamentul trebuie întrerupt. Tulburări hepatobiliare

Foarte rare (raportate la mai puţin de 1 la 10000 pacienţi): creşterea valorilor serice ale transaminazelor hepatice; hepatită (inflamaţii ale ficatului) şi icter colestatic.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Amoxicilină Antibiotice

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Amoxicilină Antibiotice după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine AMOXICILINĂ ANTIBIOTICE Amoxicilină 250 mg

  • Substanţa activă este amoxicilina 250 mg (sub formă de amoxicilină trihidrat)
  • Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei: talc, stearat de magneziu;
    corpul capsulei: dioxid de titan (E171), gelatină; capacul capsulei: dioxid de titan (E 171), gelatină, galben de chinolină (E104), Roşu Allura AC (E 129), p-hidroxibenzoat de metil, p- hidroxibenzoat de n-propil.

Amoxicilină 500 mg

  • Substanţa activă este amoxicilina 500 mg (sub formă de amoxicilină trihidrat)
  • Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei: talc, stearat de magneziu;
    corpul capsulei: dioxid de titan (E171), gelatină; capacul capsulei: dioxid de titan (E 171), gelatină, galben de chinolină (E104), Roşu Allura AC (E 129), p-hidroxibenzoat de metil, p- hidroxibenzoat de n-propil.

Cum arată Amoxicilină Antibiotice şi conţinutul ambalajului

Amoxicilină Antibiotice 250 mg

Medicamentul se prezintă sub formă de capsule cu capac de culoare roşu opac şi corp de culoare alb opac, conţinând pulbere granulată, de culoare albă sau aproape albă.

Ambalaj

Medicamentul este ambalat în cutii cu 2 sau 100 de blistere din PVC / Al a câte 10 capsule

Amoxicilină Antibiotice 500 mg

Medicamentul se prezintă sub formă de capsule cu capac de culoare roşu opac şi corp de culoare alb opac, conţinând pulbere granulată, de culoare albă sau aproape albă.

Ambalaj

Medicamentul este ambalat în cutii cu unul sau 100 de blistere din PVC / Al a câte 10 capsule

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

S. C. Antibiotice S. A.

Str. Valea Lupului nr.1, Iaşi, România

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2007

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”