ANASTROZOL ATB, 1 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Anastrozol
Clasa ATC
L02BG
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
cancer mamar
Producător
Antibiotice S.A. România
Acțiune terapeutică
previne producerea de estrogeni

Ce este Anastrozol Atb şi pentru ce se utilizează

Anastrozol Atb aparţine unui grup de medicamente denumite inhibitori de aromatază. Aceasta înseamnă că medicamentul interferă cu unele acţiuni ale aromatazei, o enzimă din organism care afectează concentraţiile unor hormoni sexuali feminini, cum sunt estrogenii.

Anastrozol Atb este utilizat pentru:

  • Tratamentul cancerului mamar avansat la femei care au trecut de menopauză. (Eficacitatea anastrozolului nu a fost încă demonstrată la femei ale căror tumori nu au prezentat niciun receptor estogenic, cu excepţia pacientelor care au răspuns deja anterior la tratamentul cu tamoxifen).
  • Tratamentul suplimentar al cancerului mamar invaziv, precoce, la femei care au trecut de menopauză şi ale căror tumori au prezentat receptori hormonali.
  • Tratamentul suplimentar al cancerului mamar precoce la femei care au trecut de menopauză şi cărora li s-a administrat deja tratament suplimentar cu tamoxifen, timp de 2 până la 3 ani.

Înainte să utilizaţi Anastrozol Atb

Nu utilizaţi Anastrozol Atb

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la anastrozol sau la oricare dintre componentele medicamentului (vezi pct. 6);
  • dacă nu sunteţi încă la menopauză;
  • dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi (vezi si cap. Sarcina şi alăptarea);
  • dacă suferiţi de afecţiuni severe renale;
  • dacă suferiţi de afecţiuni hepatice moderate sau severe;
  • dacă luaţi medicamente cu conţinut estrogenic sau tamoxifen (vezi şi cap. Utilizarea altor medicamente).

Nu utilizaţi Anastrozol Atb dacă vreuna dintre situaţiile de mai sus se aplică dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, întrebaţi medicul sau farmacistul înainte de a utiliza Anastrozol Atb.

Nu utilizaţi Anastrozol Atb la copii.

Medicamentele care conţin estrogeni nu trebuie niciodată administrate împreună cu Anastrozol Atb, deoarece anulează efectul acestuia.

Anastrozol Atb nu trebuie utilizat în acelaşi timp cu tamoxifenul (vezi „Folosirea altor medicamente”).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Anastrozol Atb

înainte de a lua medicamentul, informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă:

  • Dacă suferiţi de osteoporoză sau orice altă afecţiune care influenţează structura oaselor dumneavoastră.
  • Dacă suferiţi de afecţiuni hepatice sau renale.
  • Întrebaţi medicul dacă sunteţi sau nu la menopauză. Medicul va demonstra biochimic instalarea menopauzei la orice pacientă la care există dubii privind starea sa hormonală. Dacă mergeţi la spital, informaţi personalul medical că luaţi Anastrozol Atb. Întrerupeţi administrarea comprimatelor doar dacă medicul dumneavoastră v-a indicat acest lucru.

Utilizarea altor medicamente

Nu utilizaţi Anastrozol Atb dacă sunteţi sub tratament cu următoarele medicamente:

  • Medicamente care conţin estrogeni;
  • Tamoxifen sau alt tratament împotriva cancerului de sân.
  • Dacă utilizaţi analogi ai hormonilor eliberatori de hormoni luteinizanţi (analogi LHRH) (medicamente utilizate în tratamentul cancerului de sân, a anumitor probleme ginecologice sau de infertilitate). Nu s-au realizat studii în ceea ce priveşte utilizarea anastrozolului împreună cu analogii hormonilor eliberatori de hormoni luteinizanţi. Aceste medicamente nu se vor utiliza în asociere.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea de Anastrozol Atb cu alimente şi băuturi

Nu se cunosc interacţiuni între Anastrozol Atb şi alimente sau băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Nu utilizaţi Anastrozol Atb dacă sunteţi însărcinată sau dacă alăptaţi.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor.

Utilizarea de Anastrozol Atb vă poate face să vă simţiţi obosit sau să aveţi o stare de somnolenţă. Dacă sesizaţi astfel de simptome nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Anastrozol Atb

Dacă medicul dumenavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Anastrozol Atb

Utilizaţi întotdeauna Anastrozol Atb exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi şi vârstnici: 1 mg Anastrozol Atb (un comprimat filmat) administrat oral, o dată pe zi, cu o cantitate suficientă de lichid. Încercaţi să luaţi acest medicament în fiecare zi la aceeaşi oră, înainte sau după masă.

Copii: nu este recomandată utilizarea de anastrozol la copii.

Insuficienţă renală: nu este recomandată modificarea dozelor la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară sau moderată.

Însuficienţă hepatică: nu este recomandată modificarea dozelor la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară.

In cazul afecţiunilor în stadiu incipient, durata recomandată a tratamentului este de 5 ani.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Anastrozol Atb

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, sau departamentului de primire urgenţe. În tratamentul supradozajului se va lua în considerare posibilitatea de a se fi administrat mai multe medicamente.

Dacă uitaţi să utilizaţi Anastrozol Atb

Daca aţi uitat să luaţi o doză, luaţi medicamentul imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Anastrozol Atb

Nu întrerupeţi administrarea de Anastrozol Atb chiar dacă vă simţiţi mai bine, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Anastrozol Atb. poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Toate reacţiile adverse următoare, foarte frecvente, frecvente sau mai puţin frecvente, au fost în majoritatea cazurilor de intensitate uşoară sau moderată.

Foarte frecvente:                    care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:                               care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente:               care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare:                                        care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare:                             care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile

Foarte frecvente: valuri de căldură (bufeuri), astenie, dureri articulare şi redoare articulare, durere de cap, greaţă, erupţii trecătoare pe piele

Frecvente. anorexie (pierderea poftei de mâncare), valori crescute ale colesterolului, uscăciunea mucoasei vaginale, sângerări din vagin*, căderea părului (alopecie), diaree, vărsături, somnolenţă, modificări ale rezultatelor analizelor de sânge care arată cât de bine funcţionează ficatul, sindrom de tunel carpian (furnicături, durere, senzaţie de frig, slăbiciune în diverse părţi ale mâinii)

Mai puţin frecvente: creşterea valorilor gamma -GT şi a bilirubinei, tenosinovită digitală (unul din degetele dumneavoastră sau degetul mare este prins îndoit într-o anume poziţie), hepatită, urticarie

Rare: eritem polimorf, reacţii alergice, incluzând umflarea feţei şi a mucoaselor, urticarie şi reacţii de hipersensibilitate acută

Cu frecvenţă necunoscută: reacţii severe ale pielii şi mucoaselor cu apariţia unor vezicule (sindrom Stevens-Johnson), eritem polimorf

* Au existat ocazional raportări privind sângerări de la nivelul vaginului, în special la paciente cu cancer mamar avansat, în timpul primelor săptămâni după trecerea de la tratamentul hormonal actual la Anastrozol Atb. Dacă aceste sângerări persistă, luaţi legătura cu medicul dumneavoastră, deoarece trebuie efectuate investigaţii suplimentare.

Anastrozolul scade concentraţiile de hormoni feminini şi acest fapt poate duce la pierderea conţinutului mineral al oaselor, ceea ce ar putea scădea tăria acestora şi în unele cazuri ar putea creşte riscul de fracturi (vezi pct. „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Anastrozol Atb).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Anastrozol Atb

Nu utilizaţi Anastrozol Atb după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Anastrozol Atb

  • Substanţa activă este anastrozol. Fiecare comprimat filmat conţine anastrozol 1 mg.
  • Celelalte componente sunt: nucleu- lactoză monohidrat, lactoză anhidră, amidonglicolat de sodiu, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu; film- hipromeloză 15 cp (E 464), dioxid de titan(E 171), macrogol.

Cum arată Anastrozol Atb şi conţinutul ambalajului

Anastrozol Atb se prezintă sub forma de comprimate filmate biconvexe, de culoare albă.

  • Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.
  • Cutie cu 6 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.
  • Cutie cu 9 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Antibiotice S.A. Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iaşi, România

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2010

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”