Berodual N conţine două ingrediente active, fenoterol, care aparţine unui grup de substanţe numite „agonişti selectivi ai beta-2 receptorilor adrenergici” şi bromura de ipratropiu care aparţine unui grup de substanţe numite „anticolinergice”. Prin mecanisme diferite, ambele substante lărgesc căile respiratorii şi din acest motiv sunt utilizate în tratamentul astmului şi a altor afecţiuni care conduc la îngustarea căilor respiratorii. După inhalare Berodual este eficient imediat după administrare, fiind astfel util în tratamentul atacurilor acute de astm.
Berodual este utilizat în profilaxia (prevenirea) şi tratamentul bronhodilatator (tratament de lărgire a căilor respiratorii) al afecţiunilor respiratorii care se manifestă prin îngustarea reversibilă a tractului respirator, cum sunt astmul şi mai ales bronşita cronică obstructivă.
Dacă suferiţi de astm sau răspundeţi la steroizi, medicul dumneavoastră poate decide să vă prescrie suplimentar medicaţie antiinflamatoare.
Nu utilizaţi Berodual N dacă:
Aveţi grijă ca Berodual N să nu ajungă niciodată în contact cu ochii dumneavoastră.
Dacă trebuie să utilizaţi Berodual N pe termen îndelungat în tratamentul astmului, medicul dumneavoastră vă va recomanda să utilizaţi Berodual N numai în cazul simptomelor acute şi nu în mod regulat. Dacă trebuie să utilizaţi Berodual N ca tratament pe termen lung al formelor uşoare ale altor boli reversibile care îngustează căile respiratorii, medicul dumneavoastră vă poate de asemenea instrui să utilizaţi Berodual N numai în cazul simptomeor acute şi nu în mod regulat. El poate decide deasemenea să vă prescrie medicaţie anti-inflamatoare suplimentar sau în doză mai mare.
După administrarea de Berodual N pot apărea reacţii de hipersensibilitate imediată, cum ar fi cazuri rare de urticarie, edem angioneurotic (o inflamare rapidă a pielii sau mucoaselor ce poate cauza dificultăţi în respiraţie), erupţie cutanată tranzitorie, congestionarea căilor respiratorii, inflamarea rapidă şi progresivă a gurii şi gâtului, reacţii alergice care pun viaţa în pericol.
Dacă aţi făcut tratamet în trecut cu inhalante presurizate care conţineau CFC puteţi observa un gust uşor diferit atunci când treceţi la utilizarea Berodual N pentru prima dată. Diferenţa de gust nu are consecinţe în ceea ce priveşte siguranţa sau eficacitatea Berodual N
Administrarea de Berodual N poate pozitiva rezultatele la fenoterol ale testelor neclinice pentru abuzul de substanţe, de exemplu în contextul sportului de performanţă (dopaj).
Folosirea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Anumite medicamente pentru descongestionarea căilor respiratorii pot accentua efectul Berodual N Administrarea concomitentă de receptori agonişti beta2-adrenergici, anticolinergice de uz oral şi derivaţi de xantină (teofilină) pot creşte severitatea reacţiilor adverse;
Anumite medicamente folosite pentru tratarea tensiunii arteriale crescute (numite beta-blocante) pot diminua efectul Berodual N;
Administrarea concomitentă de medicamente asemănătoare cu Berodual N care conţin receptori agonişti beta2-adrenergici cu teofilină, corticosteroizi sau diuretice (« pastile de apa« ) pot produce o scădere a concentraţiei sanguine de potasiu, mai ales în cazul în care suferiţi de o formă gravă de astm. Scăderea concentraţiei sanguine de potasiu vă poate provoca bătăi neregulate ale inimii, mai ales dacă luaţi digoxină sau dacă sângele dumneavoastră nu este suficient oxigenat. În această situaţie medicul dumneavoastră poate decide să ia măsuri suplimentare de siguranţă (analize de sânge).
Este important ca medicul dumneavoastră să fie informat dacă luaţi anumite medicamente împotriva depresiei (inhibitori de monoaminoxidază sau antidepresive triciclice). Medicamentele care conţin agonişti beta2-adrenergici trebuie administrate cu prudenţă în acest caz, deoarece efectul agoniştilor beta2– adrenergici poate fi potenţat.
Anestezicele generale inhalatorii (de exemplu, halotan, tricloroetilenă şi enfluran) pot creşte sensibilitatea inimii la efectele aritmogene (de exemplu pot provoca bătăi neregulate ale inimii) ale agoniştilor beta- adrenergici.
Sarcina şi alăptarea
Vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a utiliza alte medicamente.
Deşi experienta pre-clinică şi studiile asupra populaţiei umane nu au evidenţiat un risc pentru nou-născut în cazul administrării fenoterol sau bromura de ipratropiu, trebuie să utilizaţi Berodual N în timpul sarcinii numai în cazul in care medicul vă recomandă explicit acest lucru. Aceasta se aplică în special pe parcursul primului trimestru de sarcină şi înaintea începerii travaliului (Berodual N are efect inhibitor asupra contracţiilor uterine).
Studiile pre-clinice au evidenţiat că fenoterolul este excretat în laptele matern. Nu există date în ceea ce priveşte excreţia bromurii de ipratropiu în laptele matern. Din acest motiv trebuie să utilizaţi Berodual N pe parcursul sarcinii numai atunci când medicul dumneavoastră vă indică în mod explicit.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectul Berodual N asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, puteţi să prezentaţi efecte adverse, cum ar fi ameţeli, tremor, tulburări de acomodare, pupile mărite şi vedere înceţoşată în timpul tratamentului cu Berodual N. De aceea, dacă manifestaţi vreunul dintre efectele adverse menţionate anterior, trebuie să evitaţi astfel de sarcini riscante, cum ar fi condurea vehiculelor sau folosirea utilajelor
Luaţi întotdeauna Berodual N exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Medicul dumneavoastră vă va ajusta doza individual. Dacă nu se prescrie altfel, dozele recomandate pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani sunt:
Criza de astm bronşic
În majoritatea cazurilor, pentru ameliorarea simptomatologiei sunt suficiente 2 puf-uri/acţionări. În cazurile mai grave, dacă respiraţia nu s-a ameliorat semnificativ după 5 minute, se pot administra încă 2 puf-uri/acţionări.
Dacă o criză nu s-a ameliorat semnificativ după 4 puf-uri/acţionări, pot fi necesare doze/acţionări suplimentare. In acest caz, trebuie să vă adresaţi medicului sau celui mai apropiat spital.
Tratament intermitent şi de lungă durată
Doza recomandată este de 1-2 puf-uri/acţionări de 3 ori pe zi; dacă este necesar, doza poate fi crescută până la maxim 8 puf-uri/acţionări pe zi.
Dacă suferiţi de astm, trebuie să utilizaţi Berodual N numai în crize.
La copii, Berodual N, soluţie de inhalat presurizată, trebuie administrat numai conform recomandării medicului şi sub supravegherea unui adult.
Instrucţiuni pentru utilizarea medicamentului
Vă rugăm să utilizaţi Berodual N exact aşa cum este indicat mai jos:
Înaintea primei utilizări a soluţiei de inhalat presurizate, trebuie să respectaţi următoarele instrucţiuni:
scoateţi capacul de protecţie, agitaţi energic flaconul şi testaţi funcţionarea corectă a valvei, eliberarând 2 doze în aer.
La fiecare utilizare, respectaţi următoarele instrucţiuni:
1. Scoateţi capacul de protecţie. Dacă soluţia de inhalat presurizată nu s-a folosit mai mult de 3 zile, repetaţi instrucţiunile pentru verificarea funcţionării corecte a valvei.
2. Expiraţi profund.
3. Ţineţi flaconul pentru inhalare în poziţia indicată în figura 1 şi strângeţi buzele ferm în jurul aplicatorului bucal. Săgeata de pe etichetă şi baza flaconului vor fi astfel îndreptate în sus
4. Inspiraţi lent şi profund pe gură; la începutul inspiraţiei apăsaţi baza flaconului pentru eliberarea unei doze (puf) de soluţie de inhalat. După inhalarea dozei, ţineţi-vă respiraţia câteva secunde, după care scoateţi aplicatorul bucal din gură şi expiraţi lent pe nas. Pentru administrarea unui al doilea puf, repetaţi instrucţiunile de la punctele 2, 3 şi 4, după un interval de 1-2 minute. După utilizarea flaconului, puneţi la loc capacul de protecţie.
Deoarece flaconul nu este transparent, nu este posibil să se vadă când s-a golit. Flaconul pentru inhalare este prevăzut să elibereze 200 doze/acţionări (puf-uri). După utilizarea tuturor dozelor, flaconul pare că mai conţine o cantitate mică de lichid. Cu toate acestea, flaconul pentru inhalare trebuie înlocuit, deoarece este posibil să nu se mai elibereze doza recomandată.
Cantitatea aproximativă de soluţie rămasă în flaconul pentru inhalare poate fi apreciată astfel:
Agitând flaconul, puţeţi vedea dacă mai există lichid. Alternativ, desprindeţi flaconul de aplicatorul bucal din plastic şi puneţi flaconul într-un vas cu apă. Conţinutul poate fi apreciat prin observarea poziţiei sale în apă (vezi fig.2).
Flaconul pentru inhalare trebuie curăţat cel puţin o dată pe săptămână. Este important ca aplicatorul bucal să fie menţinut curat pentru ca medicamentul să nu se depună şi să blocheze spray-ul. Pentru curăţare, mai întâi se scoate capacul de protecţie şi se desprinde flaconul de aplicatorul bucal. Se spală aplicatorul bucal cu apă caldă până ce nu se mai văd depunere de medicament şi/sau urme.
După spălare, se scutură aplicatorul bucal şi se lasă să se usuce fără a utiliza vreun sistem de încălzire. După ce aplicatorul bucal este uscat, se ataşează flaconul cu medicamentul pentru inhalare şi capacul de protecţie.
Aplicatorul bucal din plastic a fost special conceput pentru administrarea Berodual N, pentru a asigura în permanenţă administrarea dozei corecte de medicament. Aplicatorul bucal nu trebuie folosit niciodată cu alt tip de flacon şi nici flaconul de Berodual N nu trebuie utilizat cu alt tip de aplicator bucal, decât cel cu care este prevazut.
Flaconul este presurizat şi nu trebuie deschis cu forţa sau expus la temperaturi peste 50°C.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Berodual N
Dacă aţi luat o doză puţin mai mare decât de trebuie, solicitaţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Efectele supradozajului sunt datorate în primul rând fenoterolului. Simptomele supradozajului sunt bătăi mai rapide ale inimii ,senzaţia de bătăi puternice ale inimii (palpitaţii). tremor. modificarea tensiunii arteriale, accelerarea pulsului, dureri în piept, bătăi neregulate ale inimii şi înroşirea feţei
Simptomele supradozajului cu bromură de ipratropiu (xerostomie, tulburări de acomodare vizuală) sunt uşoare.
Dacă uitaţi să utilizaţi Berodual N
Dacă aţi uitat să luaţi o doză la timpul potrivit, luaţi-o imediat ce vă amintiţi, dar nu luaţi niciodată o doză dublă, pentru a compensa o doză uitată. Urmaţi apoi schema de tratament prescrisă de medicul dumneavoastră. Dacă suferiţi de astm, trebuie să utilizaţi BERODUAL N numai în crize.
Dacă încetaţi să utilizaţi Berodual N
Dacă se întrerupe utilizarea Berodual N, manifestările iniţiale pot să reapară sau se pot înrăutaţi. Din acest motiv trebuie să utilizaţi Berodual N atât cât v-a prescrids medicul dumneavoastră. Nu trebuie să întrerupeţi brusc utilizarea Berodual N, discutaţi întotdeauna înainte cu medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Berodual N poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Ca şi celelalte medicamente care se administrează prin inhalare, BERODUAL N poate produce simptome asemănătoare iritaţiei locale. Cele mai frecvent raportate reacţii adverse în studii clinice au fost tusea, uscăciune a gurii, durere de cap, tremor, faringită, greaţă, ameţeli, disfonie, tahicardie, palpitaţii, vărsături, creşterea presiunii sanguine sistolice şi nervozitate.
Frecvenţele reacţiilor adverse sunt definite ca:
Tulburări ale sistemului imunitar
Rare: hipersensibilitate* (reacţii de tip alergic), reacţii alergice* care pun în pericol viaţa (reacţii anafilactice), edem angioneurotic* (umflarea rapidă a pielii sau mucoaselor ce poate produce dificultăţi în respiraţie )
Tulburări metabolice şi de nutriţie
Rare: scăderea concentraţiei de potasiu din sânge
Tulburări psihice
Mai puţin frecvente: nervozitate
Rare: agitaţie, tulburări psihice,
Tulburări ale sistemului nervos
Mai puţin frecvente: durere de cap, ameţeli, tremor al muşchilor scheletici
Tulburări oculare
Rare: tensiune intraoculară crescută (glaucom) *, creşterea presiunii intraoculare, tulburări de acomodare vizuală, dilatare a pupilelor*, înceţoşarea vederii*, dureri oculare*, înroşirea albului ochilor*, inflamarea învelişului extern protector al globului ocular*, halouri vizuale*.
Tulburări cardiace
Mai puţin frecvente: bătăi rapide ale inimii, creşterea numărului bătăilor inimii, palpitaţii (perceperea bătăilor inimii)
Rare: bătăi neregulate ale inimii, fibrilaţie atrială (ritmul bătălor inimii devine foarte rapid şi neregulat), tahicardie supraventriculară (bătăi rapide anormale ale inimii), irigare sanguină insuficientă a muschiului cardiac, scăderea tensiunii arteriale diastolice şi creşterea tensiunii arteriale sistolice.
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale
Frecvente: tuse,
Mai puţin frecvente: iritaţii locale ca de exemplu inflamarea căilor respiratorii superioare, tulburări ale vorbirii
Rare: iritaţii ale gâtului, îngustarea căilor respiratorii, edem faringean (inflamarea porţiunii superioare a gâtului), contracţia bruscă a corzilor vocale (poate afecta vorbirea şi respiraţia)*, obstrucţia căilor respiratorii indusă (paradoxal) de inhalaţie*, uscarea gâtului*.
Tulburări gastro-intestinale
Mai puţin frecvente: uscăciune a gurii, greaţă vărsături,
Rare: inflamarea mucoasei bucale, inflamarea limbii, tulburări de motilitate gastro-intestinală, diaree, constipaţie*, inflamarea gurii
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Mai puţin frecvente: reacţii de tip alergic pe piele
Rare: erupţii trecătoare pe piele, urticarie, mâncărime, transpiraţii
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv
Rare: durere musculară, spasme musculare, slăbiciune musculară
Tulburări renale şi ale căilor urinare
Rare: retenţie urinară
Investigaţii diagnostice
Mai puţin frecvente: creşterea tensiunii arteriale sistolice Rare: scăderea tensiunii arteriale diastolice
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original. A se proteja de lumina directă a soarelui şi căldură. A nu se congela.
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Berodual N
Cum arată Berodual N şi conţinutul ambalajului
Berodual N este o soluţie de inhalat presurizată, limpede, incoloră sau aproape incoloră, fără particule în suspensie.
Berodual N este disponibil în cutii cu un flacon presurizat din oţel inoxidabil, prevăzut cu valvă dozatoare, introdus într-un dispozitiv de administrare, conţinând 200 doze soluţie de inhalat presurizată.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Boehringer Ingelheim International GmbH, Binger Strasse 173, D-55216 Ingelheim, Germania
Producător
Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & CoKg Binger Strasse 173, 55216 Ingelheim am Rhein, Germania
Acest prospect a fost aprobat în ianuarie 2010
Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical:
Supradozaj : Simptome
Este de aşteptat ca efectele supradozajului să fie determinate, în special, de către bromhidratul de fenoterol. Simpomele care pot să apară în caz de supradozaj sunt cele determinate de stimularea excesivă beta-adrenergică, cele mai frecvente fiind: tahicardie, palpitaţii, tremor, hipertensiune arterială sau hipotensiune arterială, creşterea amplitudinii pulsului, dureri anginoase, aritmii şi eritem facial.
Simptomele care se pot produce în caz de supradozaj cu bromură de ipratropiu (de exemplu xerostomie, tulburări de acomodare vizuală, tahicardie) sunt uşoare, deoarece biodisponibilitatea bromurii de ipratropiu administrată pe cale inhalatorie este foarte mică.
Tratament
Administrarea de sedative, tranchilizante, iar în cazurile severe internare într-o secţie de terapie intensivă. Ca antidot specific se recomandă beta-blocante, în special betai-blocante selective; totuşi, la pacienţii cu astm bronşic sau BPOC, doza de beta-blocante trebuie ajustată cu atenţie, deoarece există risc de bronhospasm sever, uneori letal.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel