Betaderm, 1 mg/g, cremă

Substanță activa
Betamethason
Clasa ATC
D07AC
Format
cremă
Afecțiuni
înţepături de insecte
Producător
FELSIN Farm. SRL
Acțiune terapeutică
steroizi topici

Ce este Betaderm 1mg/g cremă şi pentru ce se utilizează?

Betaderm 1mg/g cremă face parte dintr-un grup de medicamente numit steroizi topici.Topic înseamnă că se aplică pe piele. Steroizii topici reduc roşeaţa şi mâncărimea ce apare în anumite afecţiuni ale pielii.

Betaderm 1mg/g cremă are un efect asupra afecţiunilor pielii precum eczemele(zone roşii supraînălţate de mici vezicule lichidiene, însoţite de o senzaţie intensă de mâncărime a pielii), psoriazis(plăci îngroşate de culoare roşie acoperite cu scuame argintii care se desprind de piele) şi dermatite (boli de piele, care se manifestă prin inflamarea acesteia şi prin mâncărimi). De asemenea poate fi folosit pentru tratamentul de scurtă durată a. înţepăturilor de insecte

Înainte să utilizaţi Betaderm 1mg/g cremă

Acestă cremă v-a fost prescrisă pentru tratarea afecţiunii de piele diagnosticată de medicul dumneavoastră.

Nu utilizaţi Betaderm 1mg/g cremă:

  • Dacă sunteţi alergic la betametazonă sau la oricare dintre componentele medicamentului
  • Dacă aveţi orice altă problemă a pielii pentru că aceasta se poate agrava. In special nu folosiţi în tratamentul acneei (boală de piele caracterizată prin apariţia, mai ales pe faţă, a unor coşuri, care adesea supurează), al acneei rozacee (roşeaţa severă a pielii pe şi în jurul nasului), al leziunilor ulcerative(răni la nivelul pielii).
  • Dacă aveţi infecţii ale pielii determinate de diverse bacterii, viruşi, fungi sau paraziţi
  • Nu se foloseşte la nivelul pleoapelor datorită riscului de apariţie a glaucomului (creşterea presiunii din interiorul ochiului)
  • Betaderm 1mg/g cremă nu trebuie aplicat copiilor sub 1 an.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Betaderm 1mg/g cremă:

  • Aplicarea îndelungată a medicamentelor de tipul Betadermului la nivelul feţei poate duce la apariţia dermatitei corticodependente şi corticosensible(caracterizată prin subţierea pielii), cu posibilitatea de revenire a simptomatologiei după fiecare întrerupere a tratamentului. Ca urmare, se recomandă întreruperea treptată a administrării.
  • Dacă pielea dumneavoastră se suprainfectează trebuie să opriţi tratamentul
  • Nu folosiţi Betaderm cremă pe suprafeţe mari şi sub pansamente, în special la nou nascuţi şi la copii mici deoarece creşte absorbţia medicamentului şi pot să apară manifestări ale excesului de cortizon în organism precum sindromul Cushing(creştere în greutate, rotunjirea feţei şi hipertensiune arterială) sau încetinirea creşterii. Aceste manifestări dispar după întreruperea tratamentului; întreruperea bruscă a tratamentului poate determina insuficienţă corticosuprarenaliană acută(insuficienţă a secreţiei glandelor corticosuprarenale)
  • În cazul apariţiei manifestărilor de intoleranţă locală precum senzaţie de arsură sau de exacerbare a mâncărimilor, sunt necesare întreruperea tratamentului şi stabilirea cauzei.

Dacă aveţi nelămuriri, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Utilizarea altor medicamente

Pentru Betaderm 1mg/g cremă nu există interacţiuni medicamentoase raportate. Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului d-voastră sau farmacistului înainte de a lua orice medicament.

Nu există date privind siguranţa administrării topice în timpul sarcinii. Acest medicament se poate utiliza în timpul sarcinii dacă este necesar.

Betaderm se poate utiliza în timpul alăptării numai dacă este absolut necesar, pentru perioade scurte şi pe suprafeţe cutanate mici.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există date clinice care să demonstreze că Betaderm 1mg/g cremă ar putea afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Betaderm cremă

Betaderm cremă conţine:

  • un conservant clorocresol care poate cauza reacţii alergice.

alcool cetostearilic care poate cauza reacţii locale cutanate( de exemplu dermatită de contact).

Cum se utilizează Betaderm cremă

Utilizaţi întotdeauna Betaderm 1mg/g cremă exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Medicul dumneavoastră vă va recomanda cât de mult şi cât de des trebuie să utilizaţi Betaderm cremă Nu trebuie să utilizaşi mai mult decât doza prescrisă.

Nu trebuie să utilizaţi Betaderm cremă pe suprafeţe mari sau pentru o perioadă lungă de timp (de exemplu aproape în fiecare zi pentru mai multe săptămâni sau luni).

Dacă leziunile pielii nu se ameliorează după 2-4 săptămâni de tratament este bine să consultaţi din nou medicul.

Dacă medicul v-a prescris Betaderm cremă pentru psoriazis trebuie să consultaţi medicul cu regularitate, acest tip de tratament având nevoie de o atentă supraveghere.

Această cremă se utilizează numai la nivelul pielii însă dacă în mod accidental aţi înghiţit o cantitate mică aceasta nu vă face rău.

Indicaţii pentru aplicarea cremei

Este important să aplicaţi Betaderm 1mg/g cremă aşa cum v-a explicat medicul dumneavoastră. În cazul în care nu vi s-au dat indicaţii, administrarea se va face precum urmează: de 1-2 ori pe zi, după ce v-aţi spălat în prealabil mâinile, întindeţi uşor pe piele cantitatea corectă de cremă până când aceasta se absoarbe complet. In cazul în care nu aveţi leziuni care trebuie tratate şi la nivelul mâinilor, trebuie să vă spălaţi pe mâini şi după utilizarea cremei. De asemenea, dacă altcineva vă ajută la aplicarea cremei, acesta trebuie să se spele pe mâini după utilizare sau să poarte mănuşi de unică folosinţă.

Atunci când observaţi că leziunile tratate încep să se vindece, puteţi folosi crema mai rar.

  1. Spălaţi-vă mâinile.
  2. întindeţi uşor pe piele cantitatea corectă de cremă până când aceasta se absoarbe complet.. Puteţi măsura cât de mult Betaderm cremă folosiţi utilizând vârful degetului. Aceasta imagine prezinta o unitate „vârf de deget”

3. Dacă nu trebuie să se aplice crema pe mâini ca o parte din tratament, spălaţi-vă din nou după folosirea cremei. Pentru un adult Veţi constata că:

  • două unităţi „vârf de deget” de cremă vor acoperi ambele mâini sau laba piciorului
  • trei unităţi „vârf de deget” de cremă vor acoperi un braţ
  • şase unităţi „vârf de deget” de cremă vor acoperi un picior
  • paisprezece unităţi „vârf de deget” de cremă vor acoperi partea din faţă şi din spate a trunchiului. Nu vă faceţi griji dacă aveţi nevoie de un pic mai mult sau un pic mai puţin decât această cantitate. Este doar un ghid.

Pentru un copil

  • Betaderm cremă nu trebuie aplicat copiilor sub 1 an.
  • Cu cât este mai mic copilul cu atât cantitatea de cremă folosită va fi mai mică.
  • Un copil de 4 ani are nevoie de aproximativ o treime din cantitatea pentru adulţi.
  • Durata tratamentului la copii nu ar trebui în mod normal să depăşească mai mult de 5 zile decât dacă v-a prescris medicul d-voastră o durată mai îndelungată.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Betaderm 1mg/g cremă

Este important să respectaţi doza recomandată. Dacă în mod accidental aţi utilizat o doză mai mare decât cea recomandată, nu vă impacientaţi.

Dacă încetaţi să utilizaţi Betaderm cremă

In unele cazuri se recomandă întreruperea treptată a administrării (vezi pct.,,Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Betaderm cremă”)

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Când şi cum se termină tratamentul cu Betaderm cremă

Medicul dumneavoastră va decide când se va opri tratamentul. Pentru unele afecţiuni (psoriazis, dermatita atopică, lichenificare etc) este necesară întreruperea treptată a tratamentului. Aceasta se poate realiza prin scăderea treptată a numărului de administrări şi/sau prin utilizarea corticoizilor cu potenţă mai mică.

Întreruperea bruscă a tratamentului poate determina insuficienţa corticosuprarenaliană acută.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs adresaţi-vă medicului d-voastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Betaderm cremă poate provoca reacţii adverse cu toate că nu apar la toate persoanele. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului sau farmacistului dumneavoastră. Încetaţi să utilizaţi Betaderm cremă şi anunţaţi medicul cât mai curând posibil dacă:

  • Starea pielii dumneavoastră se înrăutăţeşte sau pielea se umflă în timpul tratamentului.Este posibil să fiţi alergic la Betaderm cremă, să aveţi o infecţie sau să aveţi nevoie de alt tratament
  • Dacă aveţi psoriazis pot să apară pe piele umflături cu puroi.Acest lucru se întâmplă foarte rar în cursul tratamentului şi este cunoscut ca psoriazis pustulos.

Alte efecte adverse pe care le puteţi avea în timpul tratamentului cu Betaderm cremă sunt:

Frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi)

  • arsuri, iritaţii şi mâncărimi pe locul unde a fost aplicată crema

Efecte adverse care apar dacă utilizaţi Betaderm cremă pentru o perioadă mai lungă de timp, dacă aplicaţi o cantitate mai mare decât cea corectă sau folosiţi crema sub un pansament:

Foarte  rare (care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi)

  • pot să apară striuri
  • se poate observa o evidenţiere a venelor de la suprafaţa pielii
  • pot să apară modificări în creşterea părului şi culoarea pielii
  • subţierea pielii care devine mai sensibilă
  • creştere în greutate, rotunjirea feţei şi hipertensiune arterială
  • infecţii secundare
  • dermatită periorală (puncte roşii pruriginoase în jurul gurii).
  • întârzierea cicatrizării plăgilor atone, escarelor, ulcerelor de gambă

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului sau farmacistului d-voastră.

Betaderm cremă conţine:

  • un conservant-clorocresol care poate cauza reacţii alergice
  • alcool cetostearilic care poate cauza reacţii locale cutanate .

Cum se păstrează Betaderm cremă

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi Betaderm cremă după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Betaderm cremă

Betaderm cremă conţine

  • substanţa activă este betametazonă 1 mg sub formă de 17-valerat de betametazonă 1,21mg
  • excipienţi: Alcool cetostearilic, cetomacrogol 1000 (Brij 58), vaselină albă, parafină lichidă, hidrogenofosfat disodic, acid citric anhidru, clorocrezol, apă purificată.

Cum arată Betaderm cremă şi ce conţine ambalajul

Cremă omogenă, de culoare albă până la galben deschis.

Fiecare cutie din carton conţine 1 tub de 20 g de Betaderm 1mg/g cremă.

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

EIPICO MED SRL

B-dul Unirii nr.6, Bl. 8C sc.1, ap 9

Sector 4, Bucureşti

România

 

Responsabil cu eliberarea seriilor

FELSIN Farm. SRL

Bd. Ion Mihalache nr.11, sector 1

Bucureşti

România

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2011

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”