Bicalutamidă Accord, 50 mg, comprimate filmate

Producător: Accord Healthcare Limited Sage House
Substanță activa
bicalutamida
Clasa ATC
L02BB
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
cancerul de prostata avansat
Producător
Accord Healthcare Limited Sage House
Acțiune terapeutică
analog al hormonului de eliberare a hormonului luteinizant (LHRH)

Ce este Bicalutamidă Accord şi pentru ce se utilizează

Grupa farmacoterapeutică: antagonişti hormonali şi substanţe înrudite, antiandrogeni. Bicalutamida Accord este utilizată în tratamentul cancerului de prostată avansat. Medicamentul este utilizat împreună cu un alt medicament cunoscut ca analog al hormonului de eliberare a hormonului luteinizant (LHRH) – un tratament hormonal adjuvant – sau împreună cu îndepărtarea pe cale chirurgicală a testiculelor.

Bicalutamida face parte dintr-o grupă de medicamente cunoscute sub numele de antiandrogeni nesteroidieni. Substanţa activă, bicalutamida, suprimă efectele nedorite ale hormonilor sexuali masculini (androgeni) şi astfel inhibă creşterea celulară de la nivelul prostatei.

Înainte să luaţi Bicalutamidă Accord

Nu luaţi Bicalutamidă Accord dacă

  • Sunteţi alergic (hipersensibil) la bicalutamidă sau la oricare dintre celelalte componente ale Bicalutamidă Accord.
  • dacă sunteţi femeie, adolescent sau copil
  • dacă luaţi terfenadină sau astemizol (pentru febra fânului sau alergii) sau cisapridă (pentru tulburări la nivelul stomacului) cu Bicalutamidă Accord.

Bicalutamida Accord nu trebuie luat de către femei sau copii.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Bicalutamidă Accord

  • Dacă funcţia ficatului dumneavoastră este afectată moderat sau sever. Acest medicament trebuie luat în acest caz doar după ce medicul dumneavoastră a evaluat cu atenţie posibilele beneficii şi riscuri. Dacă aceasta este situaţia, medicul dumneavoastră vă va testa în mod regulat funcţia ficatului (bilirubină, transaminaze, fosfatază alcalină). Dacă se dezvoltă tulburări severe la nivelul funcţiei ficatului, tratamentul cu bicalutamidă trebuie întrerupt.
  • Dacă aveţi insuficienţă renală severă. Medicamentul trebuie luat în acest caz, doar după ce medicul dumneavoastră a evaluat cu atenţie posibilele beneficii şi riscuri.
  • Dacă aveţi diabet zaharat şi luaţi deja analogi ai LHRH. Aceştia includ goserelină, buserelină, leuprorelină şi triptorelină.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Bicalutamida nu poate fi luată împreună cu oricare dintre următoarele medicamente:

Terfenedină sau astemizol (pentru febra fânului sau alergii), cisapridă (pentru tulburări la nivelul stomacului).

Dacă luaţi bicalutamidă împreună cu unul dintre medicamentele următoare, efectul bicalutamidei ca şi al celorlalte medicamente poate fi influenţat. Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua oricare dintre aceste medicamente împreună cu bicalutamida:

  • warfarină sau orice medicament similar pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge;
  • ciclosporină (utilizată pentru a suprima sistemul imunitar pentru prevenirea şi tratarea respingerii organului transplantat sau a măduvei osoase);
  • cimetidină (pentru tratamentului ulcerului stomacal);
  • ketoconazol (utilizat pentru tratamentul infecţiilor fungice ale pielii şi unghiilor);
  • blocante ale canalelor de calciu (pentru tratamentul tensiunii arteriale mari).

Folosirea Bicalutamidă Accord cu alimente şi băuturi

Consumul de alimente şi băuturi nu are nicio influenţă asupra tratamentului dumneavoastră cu Bicalutamidă Accord.

Sarcina şi alăptarea

Bicalutamidă Accord este contraindicat la femei şi nu trebuie administrat femeilor gravide sau care alăptează. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Medicamentul dumneavoastră este puţin probabil să vă afecteze în mod negativ capacitatea de a conduce un vehicul sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, unele persoane pot simţi ocazional ameţeli sau somnolenţă după administrarea de Bicalutamidă Accord. Dacă vi se întâmplă acest lucru, trebuie să fiţi precauţi când efectuaţi astfel de sarcini.

Informaţii importante privind unele componente ale Bicalutamidă Accord

Bicalutamidă Accord conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Bicalutamidă Accord

Luaţi întotdeauna Bicalutamidă Accord exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală de Bicalutamidă Accord este de un comprimat pe zi. Înghiţiţi comprimatul întreg cu un pahar cu apă. Încercaţi să luaţi comprimatul în fiecare zi la aceeaşi oră.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Bicalutamidă Accord

Dacă luaţi mai mult decât doza prescrisă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. În cazul unui supradozaj, contactaţi imediat cel mai apropiat spital. Dacă este posibil, luaţi comprimatele sau cutia cu dumneavoastră pentru a arăta medicului ce aţi luat.

Dacă uitaţi să luaţi Bicalutamidă Accord

Dacă uitaţi să luaţi medicamentul dumneavoastră, luaţi doza dumneavoastră imediat ce vă amintiţi şi apoi luaţi doza următoare la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

Dacă încetaţi să luaţi Bicalutamidă Accord

Nu încetaţi să luaţi comprimatele dumneavoastră, chiar dacă vă simţiţi bine, decât dacă medicul dumneavoastră vă spune acest lucru. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Reacţii adverse posibile

În cadrul fiecărei grupe de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravităţii.

Frecvenţele evenimentelor adverse sunt clasificate conform următoarelor: Foarte frecvente: mai mult de 1 din 10 pacienţi trataţi, Frecvente: 1 până la 10 din 100 de pacienţi trataţi, Mai puţin frecvente: 1 până la 10 din 1000 de pacienţi trataţi, Rare: 1 până la 10 din 10000 de pacienţi trataţi, Foarte rare: mai puţin de 1 de 10000 de pacienţi trataţi.

Ca toate medicamentele, Bicalutamidă Accord poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. De regulă, există câteva reacţii adverse când Bicalutamidă Accord este luat în modul în care v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau căutaţi imediat ajutor medical dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave:

  • senzaţie gravă de lipsă de aer sau agravarea bruscă a senzaţiei de lipsă de aer, eventual cu tuse sau febră. Unii pacienţi care au luat Bicalutamidă Accord fac o inflamaţie la nivelul plămânilor numită boală pulmonară interstiţială. Această reacţie adversă este mai puţin frecventă.
  • mâncărime severă a pielii (cu umflături) sau umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot provoca dificultăţi la înghiţire. Aceste reacţii la Bicalutamida Accord sunt mai puţin frecvente.
  • Îngălbenire a pielii sau albului ochilor determinată de problemele de la nivelul ficatului (inclusiv insuficienţă hepatică). Această reacţie adversă este rară.

Foarte frecvente (mai mult de 1 din 10 pacienţi trataţi)

Sensibilitate a sânului

Scădere a libidoului

Impotenţă

Ginecomastie

Disfuncţie erectilă

Bufeuri

 
Frecvente (1 până la 10 din 100 de pacienţi trataţi)

Diaree

Constipaţie

Greaţă

Astenie

Prurit

Edem

Durere generală

Durere pelvină

Frisoane

Anemie

Diabet zaharat

Creştere în greutate

Ameţeli

Insomnie

Erupţie trecătoare pe piele

Transpiraţie

Hirutism

 

 

 

Modificări hepatice (creştere a valorilor serice ale transaminazelor, icter cholestatic, bilirubinemie), ficat mărit

Rare (1 până

a 10 din 10000 de pacienţi trataţi)

Boală

pulmonară

interstiţială

Dispnee

Anorexie

Hiperglicemie

Pierdere în greutate

Somnolenţă

Alopecie

Nicturie

Durere abdominală

Durere în piept

Durere de cap

Durere de spate

Durere de gât

Gură uscată

Dispepsie

Reacţii de hipersensibilitate, inclusiv edem angioneurotic şi urticarie, flatulenţă

Rare (1 până la 10 din 10000 de pacien

i trataţi)

Vărsături

Insuficienţă hepatică

Piele uscată

 

 

Foarte rare (mai puţin de 1 de 10000 de pacienţi trataţi)

Tulburări de conducere, inclusiv prelungirea intervalelor PR şi QT

Insuficienţă cardiacă, aritmii, modificări nespecifice ECG

Trombocitopenie

Ocazional, Bicalutamidă Accord poate fi asociat cu modificări la nivelul sângelui care pot necesita efectuarea anumitor teste de sânge de către medicul dumneavoastră. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Cum se păstrează Bicalutamidă Accord

  • Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
  • A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
  • Nu utilizaţi Bicalutamidă Accord după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister (EXP). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective (de exemplu, ll/aaaa).
  • Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Bicalutamidă Accord:

Substanţa activă este bicalutamida.

Fiecare comprimat filmat conţine bicalutamidă 50 mg.

Excipienţi:

Nucleu: lactoză monohidrat amidonglicolat de sodiu (Tip A) povidonă K-30 stearat de magneziu.

Film: hipromeloză E5 dioxid de titan E 171 macrogol 400.

Cum arată Bicalutamidă Accord şi conţinutul ambalajului

Comprimatele filmate de Bicalutamidă Accord 50 mg sunt rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu „B 50″ pe una din feţe şi netede pe cealaltă faţă. Bicalutamidă Accord 50 mg comprimate filmate este ambalat în cutii cu blistere cu 14, 20, 28, 30, 60, 84, 90, 98 sau 100 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Accord Healthcare Limited Sage House, 319, Pinner Road, North Harrow, Middlesex, HA1 4HF Marea Britanie

 

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Numele Statului

Numele medicamentului

Membru

 

Belgia

Bicalutamide Accord Healthcare SO mg comprimés pelliculés / filmomhulde tabletten / Filmtabletten

Estonia

Bicalutamide Accord SOmg ôhukese polümeerikattega tabletid

Germania

Bicalutamide Accord SOmg Filmtabletten

Irlanda

Bicalutamide SOmg Film-coated Tablets

Italia

Bicalutamide AHCL SO mg Compresse rivestite con film

Letonia

Bicalutamide Accord SO mg apvalkotäs tabletes

Malta

Bicalutamide SO mg Film-coated Tablets

Portugalia

Bicalutamida Accord SO mg comprimidos revestidos por película

Republica Slovacia

Bikalutamid Accord SO mg filmom obalené tablety

Slovenia

Bikalutamid Accord 50 mg filmsko oblozene tablete

Spania

Bicalutamida Accord SO mg comprimidos recubiertos con película EFG

Olanda

Bicalutamide Accord SO mg Filmomhulde Tabletten

Marea Britanie

Bicalutamide SO mg Film-coated Tablets

Bulgaria

EHKanyTaMHg AKopg SO mg ^HnMHpaHH TaôneTKH

Cipru

Bicalutamide AKÓpvn SOmg sniKa^u^^éva ^s ^sraó u^évio SioKÍa

Republica Cehă

Bicalutamide Accord SO mg Potahované Tablety

Grecia

Bicalutamide AKÓpvn SOmg sniKa^u^^éva ^s ^sraó u^évio SioKÍa

Ungaria

Bicalutamide Accord SO mg filmtabletta

Lituania

Bicalutamide Accord 50 mg plévele dengtos tabletés

Polonia

Bicalutamide Accord SO mg tabletki powlekane

România

Bicalutamidă Accord SO mg comprimate filmate

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2010.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”