Bioflu expectorant, sirop

Substanță activa
guaifenesină şi clorhidratul de pseudoefedrină
Clasa ATC
R05CA
Format
sirop
Afecțiuni
congestie nazală şi tuse productivă
Producător
S.C. Biofarm S.A.
Acțiune terapeutică
desfundă nasul şi înlătură senzaţia de apăsare de la nivelul sinusurilor

Ce este Bioflu expectorant, sirop şi pentru ce se utilizează

Bioflu expectorant se utilizează pentru tratamentul simptomatic al congestiei nazale şi tusei productive asociate afecţiunilor tractului respirator – sinuzite, rinite, faringite, bronşite.

Bioflu expectorant este util în boli pulmonare şi ale bronhiilor în care se formează mucus vâscos. Mucusul vâscos devine mai fluid cu ajutorul Bioflu expectorant şi poate fi eliminat mai uşor prin tuse. De asemenea, Bioflu expectorant desfundă nasul şi înlătură senzaţia de apăsare de la nivelul sinusurilor.

Înainte să utilizaţi Bioflu expectorant, sirop

Nu utilizaţi Bioflu expectorant, sirop

  • dacă copilul dumneavoastră este alergic (hipersensibil) la guaifenesină, clorhidrat de pseudoefedrină sau la oricare dintre celelalte componente ale Bioflu expectorant, sirop;
  • dacă copilul dumneavoastră are hipertensiune arterială severă sau tulburări de ritm cardiac;
  • dacă copilul dumneavoastră are tulburări severe ale circulaţiei periferice;
  • dacă copilul dumneavoastră are astm bronşic;
  • dacă copilul dumneavoastră are diabet zaharat;
  • dacă copilul dumneavoastră are hipertiroidie;
  • dacă copilul dumneavoastră are glaucom cu unghi închis;
  • dacă copilul dumneavoastră are porfirie.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Bioflu expectorant, sirop

Datorită pseudoefedrinei din compoziţia sa, Bioflu expectorant trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii care suferă de hipertensiune arterială uşoară sau moderată. Similar altor medicamente din aceeaşi categorie, pseudoefedrina trebuie utilizată cu precauţie la pacienţii cu afecţiuni ale inimii, tensiune intraoculară crescută (glaucom) sau cu îngustare la nivelul pasajului dintre stomac şi intestin (obstrucţie piloroduodenală).

Doza de seară se va administra cu minim două ore înainte de culcare, deoarece Bioflu expectorant poate determina insomnie, în special la începutul tratamentului.

In caz de semne de suprainfecţie sau de afecţiuni bronhopulmonare cronice este necesară o reevaluare clinică.

Este iraţională asocierea unui secretostimulant cu un antitusiv.

Dacă tusea nu se ameliorează prin tratament, nu se va creşte doza de medicament, ci se va face o reevaluare clinică. Nu se administrează mai mult de 5 zile fără recomandarea medicului.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Datorită pseudoefedrinei, Bioflu expectorant poate creşte efectele simpatomimeticelor, de exemplu alte decongestionante.

Clorhidratul de pseudoefedrină poate suprima parţial acţiunea hipotensivă a medicamentelor care interferează cu acţiunea simpatomimetică: guanetidină, metildopa, blocante a- şi p- adrenergice. Pseudoefedrina poate creşte riscul de apariţie a aritmiilor la pacienţii în tratament cu glicozide digitalice, chinidină sau antidepresive triciclice.

Administrarea concomitentă a Bioflu expectorant cu antidepresive triciclice poate induce hipertensiune arterială, aritmie şi tahicardie sau poate potenţa manifestările activităţii anticolinergice (pericol de apariţie a ocluziilor intestinale, retenţie urinară, glaucom). Dacă este necesară utilizarea acestei asocieri de medicamente, se recomandă reducerea dozei de antidepresive şi monitorizarea atentă a stării clinice a pacientului.

Bioflu expectorant poate interacţiona, de asemenea, cu următoarele medicamente:

  • bicarbonat de sodiu, acetat de sodiu, citrat de sodiu, lactat de sodiu, citrat de potasiu;
  • furazolidon;
  • antidiabetice orale;
  • indometacin;
  • teofilină;
  • hormoni tiroidieni. Interacţiuni cu testele de laborator:
  • guaifenesină poate determina creşterea clearance-ului renal pentru uraţi determinând astfel scăderea uricemiei;
  • guaifenesină poate produce o creştere a concentraţiei urinare de acid 5-hidroxi-indolacetic, interferând interpretarea testelor de diagnostic pentru sindromul carcinoid;
  • guaifenesină poate determina valori fals crescute ale testelor pentru acidul vanilmandelic urinar. Administrarea de Bioflu expectorant va fi întreruptă cu minim 48 de ore înainte de recoltarea urinei pentru testele mentionate.

Utilizarea Bioflu expectorant, sirop cu alimente şi băuturi

Se va evita consumul de ceai negru şi băuturi energizante.

Sarcina şi alăptarea

Nu este cazul având în vedere faptul că Bioflu expectorant, sirop este indicat pentru copiii cu vârsta între 6 şi 12 ani.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Bioflu expectorant, sirop este recomandat pentru copii cu vârsta între 6 şi 12 ani Aceştia trebuie supravegheaţi pe durata tratamentului cu Bioflu expectorant, sirop dacă merg cu bicicleta, rolele sau desfăşoară alte activităţi care necesită atenţie deosebită.

Informaţii importante privind unele componente ale Bioflu expectorant, sirop

Acest medicament conţine amarant (E 123) care poate provoca reacţii alergice.

Acest medicament conţine zahăr (1,6 g/5ml) şi glucoză monohidrat (100 mg/5ml). Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Bioflu expectorant, sirop

Copii cu vârsta între 6 şi 12 ani: 5 ml la fiecare 6 ore (nu se va depăşi doza totală de 20 ml în 24 ore). Nu se recomandă utilizarea Bioflu expectorant la copiii cu vârsta mai mică de 6 ani. Durata tratamentului trebuie să fie scurtă (maxim 5 zile).

Dacă copilul dumneavoastră utilizează mai mult decât trebuie din Bioflu expectorant, sirop

Pot apărea următoarele manifestări clinice: tremor, nelinişte, insomnie, ritm rapid al bătăilor inimii, creşterea sau scăderea marcată a tensiunii arteriale, paloare, dilatarea pupilelor, imposibilitatea de a urina, dureri abdominale. După doze foarte mari pot să apară afectări severe ale ficatului, rinichilor sau altor organe.

Dacă un copil a luat din greşeală mai mult decât trebuie Bioflu expectorant, sirop, adresaţi-vă de urgenţă medicului sau celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Bioflu expectorant, sirop

Nu daţi copilului dumneavoastră o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Copilul dumneavoastră trebuie să ia următoarea doză de Bioflu expectorant, sirop, la ora la care era programată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Bioflu expectorant, sirop poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi, dar mai mult de 1 din 100):

  • anxietate, nelinişte;
  • palpitaţii;
  • transpiraţii;
  • insomnie;
  • tremor;
  • vărsături;
  • creşterea tensiunii arteriale.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi, dar mai mult de 1 din 1000):

  • diaree, dureri abdominale;
  • dureri precordiale;
  • ameţeli, stare de confuzie;
  • parestezii la nivelul extremităţilor;
  • respiraţie dificilă;
  • durere de cap severă, persistentă.

Reacţii adverse rare (care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi, dar mai mult de 1 din 10000) :

  • erupţii trecătoare pe piele;
  • sensibilitate crescută faţă de acţiunea radiaţiilor luminoase şi ultraviolete (fotosensibilizare).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Bioflu expectorant, sirop

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Bioflu expectorant, sirop după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la prima zi a lunii respective. A se utiliza în maxim 30 de zile de la prima deschidere a flaconului. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Bioflu expectorant, sirop

  • Substanţele active sunt guaifenesină şi clorhidratul de pseudoefedrină. 5 ml sirop conţin guaifenesină 100 mg şi clorhidrat de pseudoefedrină 30 mg.
  • Celelalte componente sunt: zahăr, glicerol, propilenglicol, glucoză monohidrat, acid citric monohidrat, benzoat de sodiu, levomentol, acesulfam de potasiu, aromă de caramel, aromă fructe de pădure, amarant (E 123), apă purificată.

Cum arată Bioflu expectorant, sirop şi conţinutul ambalajului

Bioflu expectorant, sirop se prezintă sub formă de lichid siropos, limpede, de culoare roz şi gust dulce- amărui.

Mărimea ambalajului:

Cutie cu un flacon din sticlă brună, conţinând 100 ml sirop, închis cu capac cu filet, cu inel de siguranţă, din PE şi o măsură dozatoare din PP cu gradaţii de la 2,5 ml-20 ml

Cutie cu un flacon din PET de culoare brună, conţinând 100 ml sirop, închis cu capac cu filet, cu inel de siguranţă, din PE şi o măsură dozatoare din PP cu gradaţii de la 2,5 ml-20 ml

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

S.C. Biofarm S.A.

Str. Logofătul Tăutu nr. 99, sector 3, Bucureşti, România

 

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie, 2011

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”