Bixtonim Xylo, 0,5 mg/ml, picături nazale, soluţie

Substanță activa
clorhidratul de xilometazolină
Clasa ATC
R01AA
Format
soluţie
Afecțiuni
răceală, rinită vasomotorie şi rinită alergică
Producător
S.C. Biofarm S.A.
Acțiune terapeutică
decongestionant nazal

Ce este Bixtonim Xylo şi pentru ce se utilizează

Bixtonim Xylo este un decongestionant nazal care eliberează rapid nasul înfundat, ajutându-l pe copilul dumneavoastră să respire mai uşor. Bixtonim Xylo este utilizat pentru decongestionarea mucoasei nazale în cazul răcelii, rinitei vasomotorii şi rinitei alergice.

Bixtonim Xylo poate fi utilizat şi în tratamentul infecţiilor urechii pentru a ajuta la decongestionarea mucoasei nazo-faringiene. De asemenea, acesta poate fi prescris de către medicul dumneavoastră în vederea efectuării unei examinări a nasului.

Bixtonim Xylo 0,5 mg/ml este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 2 şi 6 ani.

Înainte să utilizaţi Bixtonim Xylo

Nu utilizaţi Bixtonim Xylo

  • dacă copilul dumneavoastră este alergic (hipersensibil) la xilometazolină sau la oricare dintre celelalte componente ale Bixtonim Xylo (vezi pct. 6);
  • dacă copilul dumneavoastră are o inflamaţie a mucoasei nazale neînsoţită de secreţie (rinita sicca);
  • dacă copilul dumneavoastră a suferit o operaţie prin nas, cum ar fi hipofizectomie trans- sfenoidală sau cu expunere a durei mater.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Bixtonim Xylo

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă copilul dumneavoastră are:

  • boli cardiovasculare grave (de exemplu boli grave ale arterelor coronare, hipertensiune arterială);
  • feocromocitom, o tumoră a glandelor suprarenale, care determină creşterea tensiunii arteriale;
  • tulburări metabolice, cum sunt hipertiroidie, diabet zaharat;

Utilizarea prelungită sau excesivă poate determina reapariţia sau agravarea înfundării nasului.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Spuneţi-i medicului sau farmacistului dacă copilul dumneavoastră utilizează medicamente pentru depresie, deoarece se poate produce creşterea tensiunii arteriale (datorită efectelor cardiovasculare induse de xilometazolină).

Nu folosiţi în acelaşi timp picături nazale care conţin substanţe active din aceeaşi clasă cu xilometazolina, cum sunt oximetazolina, nafazolina.

Folosirea Bixtonim Xylo cu alimente şi băuturi

Nu este cazul.

Sarcina şi alăptarea

Nu este cazul, având în vedere că medicamentul se utilizează la copii cu vârste cuprinse între 2 şi 6 ani..

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Tratamentul prelungit sau cu doze mari de xilometazolină prezintă risc de reacţii adverse la nivel nervos central şi cardiovascular. Dacă apar astfel de efecte, capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi influenţată negativ.

Informaţii importante privind unele componente ale Bixtonim Xylo

Medicamentul conţine clorură de benzalconiu care este iritant. Poate provoca reacţii adverse cutanate

Cum să utilizaţi Bixtonim Xylo

Doza uzuală este de 1-2 picături de 1-2 ori pe zi (la intervale de 8-10 ore), în fiecare nară. Nu depăşiţi doza recomandată.

Acest medicament nu trebuie utilizat mai mult de 5 zile. Dacă după 5 zile de utilizare, starea copilului dumneavoastră nu s-a îmbunătăţit sau s-a agravat, trebuie să vă prezentaţi la medic.

Înainte să utilizaţi din nou Bixtonim Xylo este necesară o pauză de câteva zile.

Instrucţiuni de utilizare

  • Spuneţi copilului să sufle nasul.
  • Spuneţi-i să lase capul pe spate, într-o poziţie confortabilă, sau dacă este în pat, să lăse capul pe spate la marginea patului.
  • Puneţi-i picăturile în fiecare nară şi spuneţi-i să ţină în continuare capul lăsat pe spate pentru a permite împrăştierea acestora în nas.
  • Puneţi la loc capacul după utilizare.

Flaconul nu va fi utilizat decât pentru un singur copil, pentru a evita răspândirea microbilor şi virusurilor prin intermediul picurătorului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Bixtonim Xylo

Dacă copilul dumneavoastră a utilizat accidental o doză mai mare decât cea recomandată de Bixtonim Xylo pot să apară : puls neregulat, palpitaţii, tahicardie, hipertensiune arterială şi uneori, afectarea stării de conştienţă.

În acest caz trebuie să vă prezentaţi imediat la medic sau să mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Bixtonim Xylo

Bixtonim Xylo se utilizează la nevoie. Dacă aţi uitat să-i puneţi picăturile nazale copilului dumneavoastră şi este necesar acest lucru, administraţi-le imediat ce vă aduceţi aminte. Nu îi puneţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Bixtonim Xylo poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Tulburări cardiace

Utilizarea topică intrasinusală poate să determine, foarte rar sau ocazional, efecte sistemice de tip simpatomimetic cum sunt palpitaţii, tahicardie sau creşterea tensiunii arteriale.

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale

În special la pacienţii cu hipersensibilitate, xilometazolina poate produce o iritaţie locală, moderată şi tranzitorie (senzaţie de arsură sau uscăciune a mucoasei nazale). Au fost menţionate cazuri izolate de sindrom de rebound congestiv (hiperemie reactivă) după întreruperea administrării medicamentului. Tratamentul prelungit, frecvent şi/sau cu doze mari de xilometazolină poate determina iritaţie (senzaţie de arsură sau uscăciune a mucoasei nazale), precum şi congestie reactivă cu rinită indusă medicamentos. Acest efect poate să apară după numai 5 zile de tratament şi, dacă se continuă administrarea, pot apărea afectări cronice ale mucoasei nazale cu formare de cruste.

Tulburări ale sistemului nervos

Foarte rar s-au raportat cefalee, insomnie, astenie şi tulburări de vedere.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Bixtonim Xylo

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalaj original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor .

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Ase utiliza în maxim 30 zile după prima deschidere a flaconului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Bixtonim Xylo

  • substanţa activă este clorhidratul de xilometazolină 0,5 mg într-un mililitru picături nazale, soluţie
  • clorură de benzalconiu, fosfat disodic dodecahidrat, dihidrogenofosfat de potasiu, sorbitol, edetat disodic dihidrat, clorură de sodiu, sorbitol, apă purificată.

Cum arată Bixtonim Xylo şi conţinutul ambalajului

Bixtonim Xylo este o soluţie limpede, incoloră, lipsită de particule vizibile, fără miros.

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

S.C. Biofarm S.A.

Str. Logofătul Tăutu nr.99, sector 3, Bucureşti, România.

 

Data ultimei verificări a prospectului Octombrie 2008

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”