Borez aparţine unui grup de medicamente cunoscute sub numele de antagonişti ai receptorilor beta adrenergici (beta-blocante). Aceste medicamente protejează inima împotriva unui efort excesiv.
Bisoprololul fumarat este utilizat pentru tratamentul următoarelor:
Nu luaţi Borez
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur în legătură cu oricare din situaţiile de mai sus.
Aveţi grijă deosebită când luaţi Borez
În prezent nu există informaţii disponibile cu privire la tratamentul insuficienţei cardiace cu bisoprolol la pacienţii cu următoarele boli şi în următoarele situaţii:
Tratamentul insuficienţei cardiace cu bisoprolol trebuie efectuat sub supraveghere medicală periodică. Acest lucru este obligatoriu, în special la începutul tratamentului.
Tratamentul cu bisoprolol nu trebuie oprit brusc, cu excepţia cazului în care există indicaţii clare în acest sens.
Folosirea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Unele medicamente nu trebuie administrate în acelaşi timp cu bisoprolol, în timp ce altele pot necesita unele modificări (de exemplu, ajustare a dozei).
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente în acelaşi timp cu Borez:
Toate aceste medicamente, inclusiv bisoprololul, pot avea efecte asupra tensiunii arteriale şi/sau asupra funcţiei inimii.
Folosirea Borez împreună cu alimente şi băuturi
Comprimatele de Borez pot fi luate cu sau fără alimente. Doza recomandată – comprimat întreg şi/sau jumătate de comprimat – trebuie înghiţită întreagă, cu lichid; comprimatele nu trebuie mestecate sau zdrobite.
Medicamentul poate provoca ameţeli şi senzaţie de confuzie, mai pronunţate în cazul în care se consumă alcool în acelaşi timp. Dacă prezentaţi astfel de efecte, trebuie să evitaţi consumul de alcool.
Sarcina şi alăptarea
Borez poate avea efecte nocive asupra sarcinii şi/sau asupra fătului. Există un risc crescut de naşteri premature, avort, concentraţii scăzute ale glucozei din sânge şi bătăi ale inimii lente la copil. Medicamentul poate influenţa, de asemenea, creşterea copilului. Prin urmare, femeile gravide nu trebuie să utilizeze bisoprolol.
Nu se cunoaşte dacă bisoprololul se excretă în laptele uman. Prin urmare, acest medicament nu este recomandat în timpul alăptării.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Utilizaţi întotdeauna Borez exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Medicul dumneavoastră vă va spune câte comprimate trebuie să luaţi. Luaţi Borez comprimate dimineaţa: înainte, în timpul sau după micul dejun. Doza recomandată (comprimat(e) întreg(i) şi/sau jumătate de comprimat) trebuie înghiţită întreagă, cu lichid; comprimatele nu trebuie mestecate sau zdrobite.
Doza uzuală este:
Insuficienţă cardiacă (scădere a funcţiei de pompă a inimii):
Adulţi
Înainte de a începe să luaţi Borez, aţi luat deja un inhibitor al ECA (un medicament care dilată vasele sanguine şi scade astfel tensiunea arterială), un diuretic (un medicament care creşte eliminarea urinii şi scade astfel tensiunea arterială) sau un glicozid cardiac (un medicament pentru inimă/tensiune arterială).
Medicul dumneavoastră va creşte treptat doza până când se obţine efectul terapeutic. 1,25 mg o dată pe zi, timp de o săptămână: dacă doza este bine tolerată, se creşte la 2,5 mg o dată pe zi, timp de încă o săptămână: dacă doza este bine tolerată, se creşte la 3,75 mg o dată pe zi, timp de încă o săptămână: dacă doza este bine tolerată, se creşte la 5 mg o dată pe zi, timp de alte 4 săptămâni: dacă doza este bine tolerată, se creşte la 7,5 mg o dată pe zi, timp de alte 4 săptămâni: dacă doza este bine tolerată, se creşte la 10 mg o dată pe zi, ca tratament de întreţinere.
Doza maximă recomandată este de 10 mg o dată pe zi.
Medicul dumneavoastră va stabili doza cea mai adecvată pentru dumneavoastră, ţinând cont, printre alte lucruri, de orice reacţii adverse posibile.
După administrarea primei doze de 1,25 mg, medicul dumneavoastră vă va verifica tensiunea arterială, frecvenţa bătăilor inimii şi prezenţa oricărei tulburări ale funcţiei inimii.
Insuficienţă hepatică sau renală
La pacienţii cu insuficienţă a funcţiei ficatului sau rinichiului, medicul va creşte doza cu prudenţă maximă.
Pacienţi vârstnici
În general, nu este necesară ajustarea dozei.
Utilizare la copii şi adolescenţi
Siguranţa şi eficacitatea utilizării Borez la copii şi adolescenţi nu au fost încă stabilite.
Dacă aveţi impresia că efectul Borez este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Divizarea comprimatului
Puneţi comprimatul pe o suprafaţă solidă, plană, faţa prevăzută cu linie mediană fiind orientată în sus. Apăsaţi centrul comprimatului cu degetul mare şi comprimatul se va rupe în două jumătăţi.
Dacă aţi luat mai mult Borez decât trebuie
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aţi luat din greşeală mai multe comprimate decât trebuie. Luaţi cu dumneavoastră orice comprimate rămase sau acest prospect, astfel încât personalul medical să ştie exact ce medicament aţi luat. Simptomele de supradozaj pot include ameţeli, senzaţie de confuzie, oboseală, dificultăţi la respiraţie şi/sau respiraţie şuierătoare. De asemenea, pot să apară simptome cum sunt bătăi lente ale inimii, tensiune arterială mică, insuficienţă cardiacă acută şi concentraţii scăzute ale glucozei în sânge (semne care se pot manifesta prin senzaţie de foame, transpiraţii şi palpitaţii).
Dacă uitaţi să luaţi Borez
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi-vă doza obişnuită imediat ce vă aduceţi aminte, apoi continuaţi cu schema obişnuită de tratament, în ziua următoare.
Dacă încetaţi să luaţi Borez
Tratamentul cu Borez nu trebuie întrerupt brusc. Întreruperea bruscă vă poate agrava boala. După terminarea tratamentului, dozele trebuie scăzute treptat, pe o perioadă de câteva săptămâni, conform recomandărilor medicului dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Borez poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse posibile sunt clasificate în funcţie de următoarele frecvenţe:
Foarte frecvente: |
afectează mai mult de 1 utilizator din 10 |
Frecvente: |
afectează 1 până la 10 utilizatori din 100 |
Mai puţin frecvente: |
afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000 |
Rare: |
afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000 |
Foarte rare: |
afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000 |
Cu frecvenţă necunoscută: |
care nu poate fi estimată din datele disponibile |
Pot să apară următoarele reacţii adverse:
Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 utilizator din 10):
Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100):
Reacţii adverse rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000):
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Borez după data de expirare înscrisă pe cutie sau pe blister, după „EXP”. Primele două cifre indică luna şi ultimele patru cifre indică anul datei de expirare. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.
A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Borez
Substanţa activă este bisoprolol fumarat.
celuloză microcristalină (E460), hidrogenofosfat de calciu anhidru (E341), laurilsulfat de sodiu, crospovidonă (E1202), dioxid de siliciu coloidal anhidru (E551) şi glicerol dibehenat în nucleul comprimatului şi hipromeloză (E464), dioxid de titan (E171) şi macrogol 400 în filmul comprimatului.
Cum arată Borez şi conţinutul ambalajului
Borez 5 mg comprimate filmate: comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu o linie mediană pe una dintre feţe. Linia mediană are rol în divizarea comprimatului în două părţi egale.
Comprimatele sunt disponibile în blistere perforate din PVC-TE-PVDC/aluminiu pentru eliberarea unei unităţi dozate. Fiecare blister conţine 10 comprimate. Cutia conţine 30 comprimate (3 blistere) şi un prospect.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
Alkaloid – INT d.o.o.
Slandrova ulica 4, 1231 Ljubljana-Crnuce, Slovenia Tel.: 386 1 300 42 90 Fax: 386 1 300 42 91 e -mail: [email protected]
Acest medicament este autorizat în statele membre ale SEE (Spaţiului Economic European) sub următoarele denumiri:
Bulgaria |
Tyrez 2,5 mg film-coated tablets / $HnMHpaHH Ta6neTKH |
Republica Cehă |
Tyrez 2,5 mg |
Ungaria |
Dorez 2,5 mg filmtabletta |
Polonia |
Borez |
Republica Slovacia |
Tyrez 2,5 mg |
Slovenia |
Borez 2,5 mg filmsko oblozene tablete |
România |
Borez 2,5 mg comprimate filmate |
Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2012.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel