Buscotil, 10 mg, comprimate

Substanță activa
bromură de N-butilscopolamoniu
Clasa ATC
A03BB
Format
comprimate
Afecțiuni
Afecţiuni spastice gastro-intestinale, biliare şi urogenitale
Producător
S.C. Arena Group S.A
Acțiune terapeutică
tratamentul tulburărilor funcţionale gastro­intestinale, alcaloizi din belladonna, compuşi cuaternari de amoniu

Ce este Buscotil şi pentru ce se utilizează

Compoziţie

Un comprimat conţine bromură de N-butilscopolamoniu 10 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat (200 mesh), gelatină, stearat de magneziu, talc, amidon de porumb.

Grupa farmacoterapeutică: medicamente pentru tratamentul tulburărilor funcţionale gastro­intestinale, alcaloizi din belladonna, compuşi cuaternari de amoniu.

Indicaţii terapeutice

Afecţiuni spastice gastro-intestinale, biliare şi urogenitale. Diaree acută şi cronică – cazuri uşoare-medii.

Înainte să luaţi Buscotil

Contraindicaţii

  • hipersensibilitate la butilscopolamină sau la oricare dintre excipienţii medicamentului;
  • miastenia gravis;
  • megacolon;
  • stenoză pilorică;
  • glaucom cu unghi închis;
  • tulburări uretro-prostatice cu risc de retenţie urinară. Precauţii

La dozele recomandate s-a putut observa o creştere a vâscozităţii secreţiilor bronşice, făcând mai dificilă eliminarea lor.

Interacţiuni

Administrarea concomitentă cu antiacide sau antidiareice adsorbante scade absorbţia din tubul digestiv a medicamentelor anticolinergice.

Anticolinergicele cresc pH-ul gastric, scăzând astfel absorbţia ketoconazolului. Administrarea concomitentă cu metoclopramidă poate antagoniza efectele metoclopramidei asupra motilităţii gastrice.

Asocierea cu analgezice opioide creşte riscul constipaţiei severe, ileusului paralitic sau retenţiei urinare.

Asocierea cu deprimante ale sistemului nervos central creşte riscul sedării excesive. Bromura de N-butilscopolamoniu poate potenţa efectele anticolinergice ale antidepresivelor triciclice, antihistaminicelor Hi, chinidinei, disopiramidei şi amantadinei. Asocierea cu simpatomimetice p1-adrenergice poate agrava tahicardia. Bromura de N-butilscopolamoniu antagonizează efectele pentagastrinei şi histaminei, modificând rezultatele testelor pentru determinarea secreţiei gastrice; se recomandă păstrarea unui interval de 24 de ore între administrarea parasimpatoliticelor şi efectuarea acestor teste.

Atenţionări speciale

Se recomandă prudenţă la cardiaci, în special la cei cu tahiaritmii, insuficienţă cardiacă congestivă, angină pectorală şi stenoză mitrală, deoarece creşterea frecvenţei cardiace poate agrava aceste afecţiuni.

De asemenea, se recomandă prudenţă în hipertiroidie, insuficienţă hepatică şi renală.

La pacienţii cu reflux gastro-esofagian, administrarea antispasticelor parasimpatolitice poate agrava refluxul, prin inhibarea peristaltismului gastric şi relaxarea cardiei.

La pacienţii cu glaucom cu unghi deschis se recomandă prudenţă şi ajustarea tratamentului antiglaucomatos (antispasticele parasimpatolitice pot produce o uşoară creştere a presiunii intraoculare).

Se recomandă administrarea cu prudenţă la pacienţii cu vârsta peste 40 ani, datorită riscului agravării unui eventual glaucom nediagnosticat.

Se recomandă prudenţă la pacienţii cu tulburări obstructive gastro-intestinale sau colită ulceroasă, deoarece dozele mari de parasimpatolitice inhibă peristaltismul intestinal şi pot să provoace ileus paralitic sau megacolon toxic.

Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Copii

Nu au fost stabilite siguranţa şi eficacitatea administrării butilscopolaminei la copii.

Vârstnici

La pacienţii vârstnici este necesară reducerea dozelor.

Sarcina şi alăptarea

Studii preclinice efectuate la şobolan şi iepure nu au evidenţiat efecte embriotoxice sau teratogene. Experienţa clinică nu a demonstrat toxicitate maternă sau fetală în cazul utilizării în timpul sarcinii. Administrarea de bromură de N-butilscopolamoniu în perioada sarcinii se va face cu prudenţă, după evaluarea raportului beneficiu matern/risc potenţial fetal.

Până în prezent nu a fost stabilită siguranţa administrării Buscotil 10 mg în perioada alăptării; se recomandă evitarea administrării la femeile care alăptează.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

În general, butilscopolamina nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, pacienţii trebuie avertizaţi despre posibilitatea apariţiei tulburărilor de acomodare vizuală.

Cum să utilizaţi Buscotil

Doze şi mod de administrare

Adulţi: doza uzuală este de 1 – 2 comprimate Buscotil 10 mg (10-20 mg bromură de N- butilscopolamoniu), administrate oral de 3 – 5 ori pe zi.

Reacţii adverse posibile

Reacţii adverse

Pot să apară reacţiile adverse comune parasimpatoliticelor: uscăciunea gurii, constipaţie, tahicardie, creşterea presiunii intraoculare, retenţie urinară, tulburări de acomodare vizuală; aceste reacţii adverse sunt, în general, uşoare şi tranzitorii.

De asemenea, a fost raportată confuzie mintală, în special la vârstnici.

Foarte rar au fost raportate reacţii de hipersensibilitate, în special reacţii cutanate; excepţional dispnee.

Supradozaj

Nu au fost raportate cazuri de supradozaj. În caz de supradozaj, este posibil să apară simptome de tip parasimpatolitic: retenţie urinară, uscăciunea gurii, înroşirea pielii, tahicardie, constipaţie şi tulburări de vedere tranzitorii.

Tratamentul constă în: lavaj gastric, administrarea de cărbune activat, sulfat de magneziu (15%) şi parasimpatomimetice. În cazul pacienţilor cu glaucom, se va administra local pilocarpină. Dacă este necesar, se va injecta i.m. sau i.v. neostigmină în doză de 0,5 -2,5 mg. În caz de retenţie urinară, poate fi necesar sondaj uretro-vezical. La nevoie, se instituie tratament de susţinere a funcţiilor vitale.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din PEID a 20 comprimate.

Producător

S.C. Arena Group S.A., România

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Arena Group S.A.

Str. Ştefan Mihăileanu, Nr. 31, Ap. 1, Sector 2, Bucureşti, România

Data ultimei verificări a prospectului Decembrie 2005

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”