Caduet, 5 mg/10 mg, comprimate filmate

Substanță activa
amlodipinaşi atorvastatina
Clasa ATC
C10BX
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
infarct miocardic, hipertensivitate
Producător
Pfizer Manufacturing Deutschland GmbH, Betriebsstätte Freiburg
Acțiune terapeutică
prevenirea evenimentelor cardiovasculare

Ce este Caduet 5 mg/10 mg şi pentru ce se utilizează

Caduet 5 mg/10 mg este disponibil sub formă de comprimate filmate, de culoare albă, ovale, gravate cu „Pfizer” pe o faţă şi cu codul „CDT 051” pe cealaltă faţă, ambalate în cutii conţinand 30 comprimate filmate.

Caduet 5 mg/10 mg este indicat pentru prevenirea evenimentelor cardiovasculare (de exemplu, infarct miocardic) la pacienţii hipertensivi (pacienţi cu valori mari ale tensiunii arteriale) care prezintă factori suplimentari de risc cardiovascular, cum sunt fumatul, obezitatea, boli de inimă în familie sau diabet zaharat.

Înainte să luaţi Caduet 5 mg/10 mg

Nu luaţi Caduet 5 mg/10 mg:

  • Dacă sunteţi alergic la oricare component al acestui medicament: besilat de amlodipină sau alt medicament blocant al canalelor de calciu din categoria dihidropiridinelor; atorvastatină calcică sau alte medicamente din categoria statinelor sau la oricare dintre celelalte componente ale Caduet 5 mg/10 mg.
  • Dacă suferiţi în prezent de boli de ficat sau aveţi o creştere persistentă a concentraţiilor enzimelor hepatice din sânge.
  • Dacă sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi.
  • Dacă luaţi unul din următoarele medicamente: ketoconazol, itraconazol (utilizate pentru tratarea infecţiilor cu ciuperci), stiripentol (medicament antiepileptic), telitromicină (antibiotic).

Dacă medicul dumneavoastră nu hotărăşte altfel, în general este nu este recomandată administrarea Caduet 5 mg/10 mg în asociere cu

  • un alt medicament prescris pentru reducerea valorilor colesterolului (gemfibrozil), un fibrat
  • dantrolen în perfuzie (pentru tratamentul unei afecţiuni grave denumită hipertermie malignă)

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Caduet 5 mg/10 mg:

  • Dacă aveţi unul din următoarele simptome: dureri musculare, crampe musculare sau slăbiciune musculară, mai ales dacă acestea sunt însoţite de febră sau senzaţie de leşin. În astfel de situaţii, opriţi tratamentul cu Caduet 5 mg/10 mg şi adresaţi-vă imediat medicului.
  • Dacă suferiţi de probleme cu rinichii, cu glanda tiroidă, aţi suferit de orice afecţiuni musculare în trecut sau dacă există afecţiuni musculare în familie, aţi suferit de probleme musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente pentru scăderea colesterolului (de exemplu, „statine” sau „fibraţi”). Dacă vă aflaţi în oricare din aceste situaţii, medicul dumneavoastră vă va efectua analize de sânge, înaintea şi în timpul tratamentului cu Caduet 5 mg/10 mg.
  • Dacă consumaţi cantităţi excesive de alcool etilic, sau dacă aţi suferit de boli de ficat.
  • Dacă aveţi vârsta peste 70 ani

Înainte de iniţierea tratamentului vi se vor efectua analize privitoare la funcţia ficatului şi acestea vor fi repetate periodic pe parcursul tratamentului.

Caduet 5 mg/10 mg nu este recomandat copiilor şi adolescenţilor. Folosirea Caduet 5 mg/10 mg cu alimente şi băuturi:

Comprimatele de Caduet 5 mg/10 mg pot fi luate în orice moment al zilei, odată cu mesele sau în afara acestora. Nu luaţi comprimatele cu o cantitate mare de suc de grepfruit (peste 1,2 litri pe zi pe parcursul a 5 zile), deoarece acest suc conţine anumite substanţe naturale care pot duce la creşterea concentraţiei uneia dintre substanţele active ale acestui medicament.

Sarcina

Nu trebuie să luaţi Caduet 5 mg/10 mg dacă sunteţi gravidă, dacă bănuiţi că sunteţi sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Alăptarea

Nu trebuie să luaţi Caduet 5 mg/10 mg în perioada de alăptare.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:

În timpul tratamentului este posibilă apariţia ameţelilor, fapt care trebuie avut în vedere dacă conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje.

Utilizarea altor medicamente:

Unele medicamente pot interacţiona cu Caduet 5 mg/10 mg:

  • Unele antibiotice, de exemplu, rifampicina sau „antiobioticele macrolide” cum sunt eritromicina, claritromicina, telitromicina, sau unele medicamente utilizate pentru tratarea infecţiilor cu fungi (ciuperci), de exemplu, ketoconazolul, itraconazolul.
  • Medicamente pentru reglarea concentraţiei de colesterol: fibraţi, niacină, colestiramină.
  • Medicamente anticonvulsivante (de exemplu: carbamazepina, fenobarbitalul, fenitoina, fosfenitoina, primidona).
  • Medicamente pentru reglarea ritmului cardiac (de exemplu, dilitiazem, verapamil)
  • Medicamente utilizate pentru influenţarea sistemului imunitar (de exemplu: ciclosporina).
  • Inhibitori de proteaze utilizate în tratamentul infecţiilor cu HIV.
  • Warfarină (medicament utilizat pentru a împiedica formarea chegurilor de sânge în interiorul vaselor).
  • Antiacide (pentru tratarea indigestiei).
  • Nefazodonă (medicament pentru tratarea depresiei).

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Cum să luaţi Caduet 5 mg/10 mg

Luaţi întotdeauna Caduet 5 mg/10 mg exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală pentru începerea tratamentului este de un comprimat filmat de Caduet 5 mg/10 mg pe zi. Doza poate fi crescută la un comprimat filmat de Caduet 10 mg/10 mg pe zi.

Comprimatele trebuie înghiţite cu apă şi pot fi luate în orice moment al zilei, indiferent de orarul meselor.

Urmaţi sfatul medicului privind regimul alimentar, mai ales cu restricţie la grăsimi, evitaţi fumatul şi faceţi zilnic exerciţii fizice.

Dacă aveţi impresia că efectul lui Caduet 5 mg/10 mg este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Caduet 5 mg/10 mg:

Dacă luaţi prea multe comprimate de Caduet 5 mg/10 mg, cea mai posibilă reacţie adversă este hipotensiunea arterială (scăderea tensiunii arteriale). Adresaţi-vă imediat medicului sau farmacistului. Dacă nu puteţi, adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi spitaliceşti. Luaţi cu dumneavoastră comprimatele rămase, ambalajul şi prospectul medicamentului, pentru ca personalul medical să identifice uşor medicamentul pe care l-aţi luat.

Dacă uitaţi să luaţi Caduet 5 mg/10 mg:

Dacă uitaţi să luaţi o doză, nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Continuaţi tratamentul aşa cum v-a fost recomandat.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Caduet 5 mg/10 mg poate avea reacţii adverse.

• Frecvente (la mai mult de un pacient din 100): insomnie (dificultate de a adormi), dureri de cap, somnolenţă, ameţeli, diminuarea sensibilităţii la nivelul pielii, senzaţie de amorţeală sau înţepătură în degetele de la mâini şi picioare, palpitaţii, înroşirea bruscă a feţei, greaţă, dureri abdominale, indigestie, diaree, constipaţie, balonare, reacţii alergice, erupţii sau mâncărime la nivelul pielii, dureri musculare, dureri de spate, dureri articulare, oboseală, edem (umflarea gleznelor), dureri în piept;

• Mai puţin frecvente (la mai puţin de 1 pacient din 100 şi la mai mult de 1 pacient din 1000): reducerea numărului de trombocite din sânge (trombocitopenie), scăderea poftei de mâncare, creşterea sau scăderea „zahărului din sânge”, tulburări ale dispoziţiei, tremurături, senzaţie de gust neobişnuit, tulburări ale nervilor de la nivelul mâinilor sau picioarelor, pierderea memoriei, tulburări de vedere, senzaţie de zgomote în urechi sau în cap, hipotensiune arterială, dificultăţi de respiraţie, strănut, vărsături, uscăciunea gurii, căderea părului, învineţirea sau apariţia de pete mici pe piele, modificarea culorii pielii, transpiraţii excesive, apariţia de blânde (urticarie), crampe musculare, tulburări urinare, impotenţă, creşterea dimensiunii sânilor la bărbaţi, stare generală de rău, creşterea sau scăderea în greutate;

• Rare sau foarte rare (la mai puţin de 1 pacient din 1000): scăderea numărului de globule albe din sânge, hipertonie (rigiditate sau tensiune musculară), bătăi neregulate ale inimii, infarct miocardic (atac de cord), inflamaţia vaselor mici de sânge, tuse, gastrită, (inflamaţia stomacului), umflarea gingiilor, tulburări hepatice (hepatită, icter, creşterea concentraţiei de enzime hepatice în sânge) sau tulburări pancreatice, reacţii severe la nivelul pielii de origine alergică, roşeaţa pielii, erupţii buloase, descuamare, care se pot extinde repede pe toată suprafaţa corpului, inflamaţii musculare, dureri sau crampe musculare intense care foarte rar pot duce la rabdomioliză (distrugerea celulelor musculare).

* Dacă suferiţi de slăbiciune musculară, tensiune musculară, sensibilitate sau dureri musculare, adresaţi-va imediat medicului dumneavoastră, deoarece în rare cazuri aceste probleme musculare pot fi grave.

Dacă observaţi orice reacţie adversă, menţionată sau nu în acest prospect, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Păstrarea Caduet 5 mg/10 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Caduet 5 mg/10 mg după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Informaţii suplimentare

  • Substanţele active sunt amlodipina 5 mg şi atorvastatina 10 mg.
  • Celelalte componente sunt: nucleu – carbonat de calciu, croscarmeloză sodică,_celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat, _polisorbat 80,hidroxipropilceluloză,dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.; film – Opadry II White 85F28751 (alcool polivinilic parţial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), macrogol 3000, talc)

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă este: Pfizer Europe MA EEIG, Ramsgate Road, Sandwich, Kent CT13 9NJ, Marea Britanie.

Producător:

Pfizer Manufacturing Deutschland GmbH

Betriebsstätte Freiburg

Mooswaldallee 1, 9090 Freiburg, Germania

Pentru orice informaţii despre acest medicament, contactaţi reprezentantul local al deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.:

Pfizer Romania S.R.L., Splaiul Independenţei 179, Sector 5, Bucureşti, România. Acest prospect a fost aprobat în Septembrie, 2012.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”