Cal-D-Vita, comprimate efervescente

Producător: Laboratoires Roche Nicholas SA
Substanță activa
calciu si colecalcifero
Clasa ATC
A11JB
Format
comprimate efervescente
Afecțiuni
osteoporoză
Producător
Laboratoires Roche Nicholas S.A
Acțiune terapeutică
prevenirea si tratamentul osteoporozei,

Ce este Cal-D-Vita si pentru ce se utilizează

Un comprimat efervescent contine calciu 600 mg sub forma de carbonat de calciu 1500 mg si colecalciferol 400 U.I. sub forma de concentrat de colecalciferol pulbere 8 mg. Cal-D-Vita se prezintă sub formă de comprimate efervescente. Ambalaj: Cutie cu un tub de aluminiu a 10 comprimate efervescente.

Cutie cu un tub de polipropilena a 10 comprimate efervescente.

Grupă farmacoterapeutică: vitamine, alte preparate cu vitamine, combinaţii, vitamine şi minerale.

Indicaţii terapeutice:

Cal-D-Vita este folosit:

– pentru prevenirea si tratamentul osteoporozei, afectiune in care oasele devin fragile si tind sa se fractureze usor. Femeile, varstnicii, fumatorii si consumatorii de alcool in cantitati mari sunt cei mai expusi la osteoporoza.

  • ca supliment in cazul unei nevoi crescute de calciu si vitamina D, ca de altfel si in prevenirea deficientelor (cure de slabire, vindecarea fracturilor)

Înainte să utilizati Cal-D-Vita

Nu utilizati Cal-D-Vita:

Cal-C-Vita nu trebuie folosit in urmatoarele cazuri:

  • hipersensibilitate la oricare dintre constituenti;
  • in cazul prezentei excesive de calciu in sange si urina
  • litiaza calcica;
  • imobilizare pe termen lung insotita de hipercalciurie si/sau hipercalcemie;
  • fenilcetonurie (datorita prezentei aspartamului care este metabolizat in fenilalanina);
  • intoleranta la fructoza (datoita prezentei sorbitolului).

Aveti grijă deosebită cu Cal-D-Vita

Anuntati medicul sau farmacistul daca suferiti de alta afectiune, sunteti alergic sau primiti concomitent alta medicatie (inclusiv medicamente care se pot cumpara fara prescriptie medicala).

In timpul tratamentului pe termen lung cu Cal-D-Vita, trebuie urmarită concentraţia plasmatică si urinară de calciu, iar functia renala trebuie monitorizata prin determinarea nivelului creatininei. Monitorizarea este importanta in special la varstnici si la pacientii care sunt tratati concomitent cu glicozide tonicardiace, diuretice tiazidice. In caz de hipercalcemie sau functie renala afectata, se reduce doza sau se intrerupe tratamentul. Se recomanda reducerea dozei sau intreruperea temporara a tratamentului in cazul in care concentratia calciului urinar depaseste 7,5 mmoli/24 ore (300 mg/24 ore).

-Se recomandă prudenţă în cazul administrării concomitente a Cal-D-Vita cu bifosfonaţi, tetracicline, săruri de fier (vezi pct. Interacţiuni).

-Trebuie luat in considerare conţinutul de vitamina D (400 U.I.) al unui comprimat Cal-D- Vita, atunci cand se prescriu alte medicamente ce contin vitamina D. Administrarea suplimentara de vitamina D si calciu necesită supraveghere medicala. In aceste conditii, se recomanda monitorizarea saptamanala a calciului seric si urinar.

-Se recomanda administrarea cu precautie a Cal-D-Vita in cazul pacientilor cu sarcoidoza, datorita riscului de crestere a metabolismului vitaminei D in metabolitii activi corespunzatori. Si in acest caz trebuie monitorizată concentraţia plasmatică si urinară a calciului.

-Pacientii cu insuficienta renala prezinta afectarea metabolismului vitaminei D, iar in cazul in care primesc colecalciferol trebuie monitorizat bilantul fosfocalcic.

-Comprimatele efervescente Cal-D-Vita contine 80,4 mg sorbitol si 6 mg sucroza, echivalent cu 1,3 KJ si de aceea Cal-D-Vita poat fi recomandat pacientilor cu diabet zaharat.

-Comprimatele efervescente Cal-D-Vita contine 98 mg sodiu, motiv pentru care Cal-D-Vita nu trebuie recomandat pacientilor care urmeaza un regim desodat.

Tratametul combinat cu calciu şi vitamina D la pacienţii cu imobilizare prelungită nu trebuie utilizat decât în cazul remobilizării acestora.

Puteţi să utilizaţi Cal-D-Vita împreună cu alte medicamente?

Anumite alimente precum tărâtele, painea integrala, cerealele, daca sunt ingerate in cantitati mari pot interfera cu absorbtia de calciu. Cantitatile mari de alcool, cafeina sau tutun reduc absorbtia calciului. Anumite medicamente precum antiacidele, antibioticele, hormonii, pot diminua cantitatea de calciu si/sau vitamina D din sange. Cereti sfatului medicului pentru a sti daca medicamentele pe care le luati pot interfera cu absorbtia calciului si ce masuri puteti lua (de exemplu ce interval trebuie sa existe intre administrarea dozelor).

Pentru a evita interactiuni intre medicamente, trebuie ca intotdeauna sa informati medicul sau farmacistul despre orice alt tratament pe care îl urmaţi, în special cu: digitalice, tetracicline, vitamine D, fluorură sodică, bifosfonaţi, diuretice, antiepileptice, corticosteroizi.

Sarcina şi alăptarea

Acest medicament se poate administra in timpul sarcinii si al alaptarii, dar nu trebuie depasita doza zilnica de 1500 mg calciu si 600 U.I. vitamina D3. Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, cereţi întotdeauna sfatul medicului în privinţa administrării acestui medicament.

Sarcina

Supradozajul colecalciferolului trebuie evitat în timpul sarcinii:

-la animale, supradozajul de vitamina D in impul gestatiei s-a dovedit a avea efect teratogenic. -supradozajul de vitamina D trebuie evitat la femeile gravide deoarece la acestea, hipercalcemia prelungită poate avea urmatoarele efecte asupra copilului: retard fizic si mental, stenoza aortica supravalvulara sau retinopatie. S-au raportat, insa, mai multe cazuri in care femeile gravide tratate cu doze mari de vitamina D, datorita faptului ca sufereau de hipoparatiroidism, au dat nastere la copii fara malformatii.

Alaptarea

Se recomandă evitarea administrării acestui produs la femei, în timpul alăptării.

Puteţi să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje în timp ce utilizaţi Cal-D-Vita?

Medicamentul nu influentează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum se utilizează Cal-D-Vita

Pentru stabilirea modului de administrare al produsului adresaţi-vă medicului.

Doza recomandată este de 1-2 comprimate efervescente Cal-D-Vita pe zi. În cazul unei doze zilnice de 2 comprimate, acestea se administrează în două prize dimineaţa şi seara. Comprimatul se dizolva intr-un pahar cu apa umplut pe jumatate. Se administreaza pe cale orală, numai adultilor.

In cazul in care considerati ca efectul este prea slab sau prea puternic, adresati-va medicului sau farmacistului.

Dacă aţi utilizat mai multe comprimate efervescente Cal-D-Vita decât ar trebui

În cazul intoxicatiei acute apare hipercalciurie si hipercalcemie manifestate prin: greata, voma, polidipsie, poliurie, constipatie.

Supradozajul cronic cu vitamina D3 poate conduce la dezvoltarea calcificarilor vasculare si tisulare datorita hipercalcemiei. Tratament:

Se intrerupe tratamentul cu calciu si vitamina D si se rehidrateaza pacientul. Dacă aţi uitat să utilizaţi Cal-D-Vita

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza omisă.

Reacţii adverse posibile

Au fost raportate reactii adverse de tipul:

  • hipercalciurie si, in mod exceptional, hipercalcemie in cazul tratamentului prelungit cu doze mari;
  • tulburari gastrointestinale: constipatie, flatulenta, greata, durere epigastrica, diaree. Adresati-va medicului sau farmacistului in cazul in care apar reacţii adverse care nu sunt mentionate in prospect.

Cum se păstrează Cal-D-Vita

Cal-D-Vita, comprimate efervescente

Substantele active sunt calciu 600 mg sub forma de carbonat de calciu 1500 mg si colecalciferol1 400 U.I.(Vitamina D3) sub forma de concentrat de colecalciferol pulbere 8 mg. Excipienţi: acid citric anhidru, hidrogenocarbonat de sodiu, sorbitol, aroma de portocale PERMASEAL 10401-712, acid fumaric, clorura de sodiu, P-caroten 1% CWS (E160 a)3, betanina (E162) (din sfecla rosie), aspartam, acesulfam de potasiu, macrogol 6000, esteri ai acizilor grasi cu zaharul.

1. Conţine şi a-tocoferol, gelatină din peşte, grăsimi alimentare şi amidon de porumb; la cantitatea declarată se aplică supradozarea de 10%.

2. Conţine aromă lichidă concentrată adsorbită pe suport de maltodextrină şi gumă arabică.

3. colorantul conţine şi şi a-tocoferol, ascorbat de sodiu, grăsimi alimentare, gumă arabică, zahăr, dextrină.

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Cum puteţi afla mai multe despre Cal-D-Vita?

În acest prospect nu sunt prezentate toate informaţiile despre acest produs. Dacă după citirea prospectului mai aveţi întrebări sau dacă aveţi nelămuriri, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul care deţin informaţii detaliate despre acest produs.

Producătorul:

Laboratoires Roche Nicholas SA, Franta.

Detinătorul APP:

Laboratoires Roche Nicholas S.A.,

33, rue de l’Industrie, 74240 Gaillard, Franta.

Data ultimei verificări a prospectului Februarie, 2005

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”