Carbimazole 5, comprimate filmate, 5 mg

Substanță activa
carbimazol
Clasa ATC
H03BB
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
excesul de hormoni tiroidieni din sânge
Producător
Remedica Ltd.
Acțiune terapeutică
antitiroidiene, blochează formarea în glanda tiroidă a hormonului numit tiroxină

Ce este Carbimazole 5 şi pentru ce se utilizează

Compoziţie

Un comprimat filmat conţine 5 mg carbimazol şi excipienţi: celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu, lactoză, stearat de magneziu, hipromeloză, macrogol 400, dioxid de titan (E171), Ponceau 4R Red (E124).

Ambalaj

Cutie cu 10 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate

Producătorul şi deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă:

Remedica Ltd.

Limassol Industrial Estate, P.O. Box 51706, 3508 Limassol, Cipru

Substanţa activă este carbimazolul, care aparţine unui grup de medicamente denumite antitiroidiene.

Carbimazolul blochează formarea în glanda tiroidă a hormonului numit tiroxină. Carbimazolul este utilizat în tratamentul excesului de hormoni tiroidieni din sânge precum şi al simptomelor determinate de către acesta (tireotoxicoză). Tratamentul poate fi efectuat pe o perioadă îndelungată ca tratament de întreţinere sau ca tratament pregătitor înaintea efectuării intervenţiei chirurgicale de îndepărtare a glandei tiroide.

Carbimazolul este indicat în tratamentul tuturor afecţiunilor în care este necesară diminuarea funcţiei tiroidiene.

  1. Hipertiroidie
  2. Tratamentul pregătitor înainte de tiroidectomie în caz de hipertiroidie
  3. Tratamentul pregătitor şi concomitent cu tratamentul cu iodură radioactivă

Înainte să utilizaţi Carbimazole 5

Aveţi grijă când utilizaţi Carbimazol 5:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră,

  • dacă sunteţi alergic la carbimazol sau la oricare dintre excipienţii medicamentului
  • dacă sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi
  • dacă suferiţi de insuficienţă hepatică (viteza obişnuită a eliminării medicamentului poate fi întârziată, crescând astfel posibilitatea apariţiei reacţiilor adverse)
  • dacă suferiţi de tumori maligne TSH-dependente
  • dacă suferiţi de afecţiuni hematologice severe preexistente

Interacţiuni

Unele medicamente interacţionează cu Carbimazol 5 şi nu trebuie utilizate concomitent cu acesta. Totuşi unele medicamente pot fi utilizate concomitent cu acesta dar, doar în condiţii speciale. În acest caz medicul dumneavoastră poate modifica dozele sau se pot lua alte măsuri de precauţie, dacă este necesar. Este important să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi alte medicamente, chiar dacă sunt dintre acelea pe care le puteţi obţine fără prescripţie medicală. În special, spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi: amiodaronă, iodură de potasiu, anticoagulante, digoxină, sulfoniluree.

Precauţii

În cazul în care observaţi apariţia durerii în gât, ulceraţiilor bucale, febrei sau altor simptome care pot sugera afectarea funcţiei măduvei hematogene, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră.

Trebuie să utilizaţi cu precauţie Carbimazole 5 dacă suferiţi de tulburări uşoare şi medii ale funcţiei hepatice.

Administrarea Carbimazole 5 trebuie întreruptă temporar în timpul administrării iodurii radioactive.

Carbimazole 5 conţine lactoză, de aceea pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Carbimazole 5 conţine Ponceau 4R, colorant care poate provoca reacţii alergice.

Sarcină

Carbimazole 5 trebuie utilizat cu precauţie în perioada de sarcină. Trebuie administrată cea mai mică doză eficace, administrarea putând fi întreruptă cu 3-4 săptămâni înainte de data estimată a naşterii, pentru a diminua riscul complicaţiilor neonatale.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza orice medicament în perioada de sarcină.

Alăptare

Carbimazolul este secretat în laptele matern şi, dacă tratamentul este continuat în perioada de alăptare, trebuie să întrerupeţi alăptatul.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza orice medicament în perioada de alăptare.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Carbimazole 5 nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum să utilizaţi Carbimazole 5

Trebuie să respectaţi recomandările medicului dumneavoastră.

Adulţi:

Doza zilnică iniţială recomandată este de 20-60 mg carbimazol (4-12 comprimate filmate Carbimazole 5), administrată în 2-3 prize.

Tratament de întreţinere: doza administrată este redusă treptat astfel încât să fie menţinut statusul eutiroidian. Doza administrată, în cele din urmă, este de 5-15 mg carbimazol (1-3 comprimate filmate Carbimazole 5) pe zi, care poate fi administrată în priză unică. Tratamentul trebuie continuat timp de cel puţin 6 luni, până la 8 luni.

Tratamentul blocant-substitutiv: Este menţinută administrarea dozei zilnice iniţiale recomandate de 20-60 mg carbimazol (4-12 comprimate filmate Carbimazole 5) şi se administrează concomitent o doză zilnică de 50-150 mcg l-tiroxină, pentru a preveni apariţia hipotiroidiei. Tratamentul trebuie continuat timp de cel puţin 6 luni, până la 8 luni.

Copii:

Doza zilnică recomandată este de 15 mg carbimazol (3 comprimate filmate Carbimazole 5).

Vârstnici

Nu este necesară ajustarea dozelor la vârstnici, dar trebuie avute în vedere contraindicaţiile, atenţionările şi precauţiile de utilizare.

Nu trebuie să întrerupeţi tratamentul fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Dacă luaţi o doză mai mare de Carbimazole 5 decât cea recomandată

În cazul producerii unui supradozaj adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau prezentaţi-vă imediat la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

Ce trebuie să faceţi dacă uitaţi să luaţi Carbimazole 5

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este aproape momentul utilizării dozei următoare, nu mai luaţi doza uitată ci continuaţi utilizarea aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Carbimazol 5 poate avea reacţii adverse.

Reacţiile adverse apărute cel mai frecvent sunt: greaţă, durere de cap, dureri articulare, jenă gastrică uşoară, erupţii şi prurit cutanat.

Tulburări hematologice şi ale sistemului limfatic: deprimarea funcţiei măduvei hematogene ce poate evolua către agranulocitoză. Au fost raportate cazuri rare de anemie aplastică, pancitopenie, trombocitopenie.

Tulburări ale sistemului nervos: durere de cap.

Tulburări gastro-intestinale: greaţă, dispepsie.

Tulburări hepato-biliare: tulburări hepatice, icter (în cazul apariţiei acestuia trebuie întreruptă administrarea medicamentului).

Tulburări cutanate şi ale ţesutului subcutanat: erupţii cutanate, prurit, urticarie

Tulburări musculo-sheletale: afecţiuni şi dureri musculare.

Dacă observaţi apariţia oricăror reacţii adverse care nu au fost menţionate în acest prospect, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Carbimazole 5

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Informaţii suplimentare

Pentru a obţine informaţii suplimentare despre acest medicament, vă rugăm să vă adresaţi reprezentantului local al deţinătorului Autorizaţiei de punere pe piaţă.

Data ultimei verificări a prospectului Ianuarie 2006

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”