Carvedilol Alvogen, 6,25 mg / 12,5 mg / 25 mg, comprimate

Substanță activa
Carvedilol
Clasa ATC
C07AG
Format
comprimate
Afecțiuni
hipertensiunea arterială, angina pectorală, insuficienţa cardiacă
Producător
Cemelog- BRS Ltd.
Acțiune terapeutică
beta-blocante care dilata vasele de sânge (vasodilatator) şi reduce rezistenţa vasculară periferică

Ce este Carvedilol Alvogen şi pentru ce se utilizează

Carvedilol Alvogen aparţine grupului de medicamente numite beta-blocante care dilata vasele de sânge (vasodilatator) şi reduce rezistenţa vasculară periferică.

Carvedilol Alvogen este utilizat în tratamentul anginei pectorale şi a insuficienţei cardiace uşoare, moderate sau severe. Carvedilol Alvogen este de asemenea utilizat pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Comprimatele cu concentratii mai mari sunt necesare atunci când Carvedilol Alvogen este utilizat pentru a trata hipertensiunea arterială sau angina pectorală.

Înainte să utilizaţi Carvedilol Alvogen

Nu utilizaţi Carvedilol Alvogen

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la carvedilol sau la oricare dintre celelalte componente ale Carvedilol Alvogen.
  • dacă aveţi insuficienţă cardiacă instabilă/decompensată
  • dacă suferiţi de retenţie lichidiană marcată sau supraîncărcare de lichide care necesită medicaţie intravenoasă pentru a ajuta la funcţionarea inimii,
  • dacă aveţi dificultăţi de respiraţie din cauza astmului bronşic sau a unei afecţiuni cronice obstructive a căilor respiratorii (bronşită sau bronhospasm),
  • dacă aveţi pulsul slab (<50 bpm) sau hipotensiune arterială severă (tensiune sistolică < 85 mmHg),
  • dacă aveţi un defect de conducere cardiacă (bloc atrio-ventricular)
  • dacă aţi suferit de o afecţiune numită feocromocitom (o tumoră a glandei suprarenale care provoacă hipertensiune arterială)
  • dacă aveţi insuficienţă hepatică,
  • dacă aveţi acidoză metabolică

În cazul în care vi se aplică una dintre situaţiile de mai sus consultaţi medicul înainte de a începe să luaţi Carvedilol Alvogen.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Carvedilol Alvogen

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Carvedilol Alvogen dacă:

  • dacă aţi avut orice incident constând în bătăi ale inimii foarte lente
  • dacă aţi suferit de o afecţiune cunoscută sub numele de angina Prinzmetal
  • dacă aţi avut orice alte probleme cu inima
  • dacă aţi acuzat orice probleme legate de ficat, rinichi sau tiroidă
  • dacă aveţi diabetul zaharat
  • dacă aţi suferit de o afecţiune numită feocromocitom (o tumoră a glandei suprarenale care provoacă hipertensiune arterială)
  • dacă aţi suferit de o afecţiune a pielii cunoscută ca psoriazis
  • dacă aţi avut o tulburare circulatorie (afectând de obicei degetele) numită sindrom Raynaud
  • dacă aveţi miastenia gravis
  • dacă aveţi boală vasculară periferică

Dacă trebuie să fiţi supus unei operaţii sau anesteziei, spuneţi medicului sau stomatologului că luaţi Carvedilol Alvogen pentru ca s-ar putea să trebuiască să vă modifice tratamentul în mod corespunzător.

Dacă vi se aplică vreuna din situaţiile de mai sus sau nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a lua Carvedilol Alvogen.

La pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică este necesară supravegherea stării clinice timp de 2-3 ore după iniţierea terapiei precum şi de fiecare dată când se creşte doza de Carvedilol Alvogen. Înainte de a creşte doza, se va controla funcţia renală.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului sau farmacistului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

In special, spuneţi-i medicului sau farmacistului dumneavoastră dacă luaţi unul din următoarele medicamente:

  • digoxină (pentru tratamentul insuficienţei cardiace). Utilizarea concomitentă poate duce la un nivel crescut de digoxină în sânge. Astfel, concentraţiile de digoxină ar trebui monitorizate. Carvedilol Alvogen poate potenţa bradicardia (ritm cardiac scăzut) determinată de digoxină;
  • ciclosporină (utilizată după un transplant de organ). Carvedilol Alvogen poate creşte concentraţia de ciclosporină în sânge. In consecinţă, după iniţierea tratamentului cu Carvedilol Alvogen se va reduce doza şi se va monitoriza concentraţia de ciclosporină din sânge;
  • rifampicină (utilizată pentru tratamentul infecţiilor). Poate reduce efectul Carvedilol Alvogen;
  • barbiturice (medicamente pentru tratamentul epilepsiei). Poate reduce efectul Carvedilol Alvogen;
  • cimetidină (utilizată pentru tratamentul indigestiei, arsurilor din capul pieptului şi a ulcerelor stomacale). Poate potenţa efectul carvedilolului;
  • eritromicină (antibiotic, utilizat pentru tratamentul infecţiilor). Poate potenţa efectul carvedilolului;
  • fluvoxamină (medicament utilizat pentru tratamentul depresiei). Poate potenţa efectul carvedilolului;
  • hidroxid de aluminiu, colestiramină: absorbţia carvedilolului este încetinită dacă se utilizează concomitent;
  • medicamente pentru diabet zaharat, inclusiv insulină. Medicamentul poate masca simptome ale unor valori scăzute de zahăr în sânge (hipoglicemie);
  • agenţi de depleţie a catecolaminelor (IMAO, rezerpină);
  • verapamil, diltiazem sau alte antiaritmice (exemplu amiodaronă). Există riscul de bradicardie severă sau stop cardiac. Injecţiile cu verapamil pot cauza hipotensiune severă. Amiodarona creşte riscul de aritmii ventriculare;
  • clonidină (utilizată pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, migrenelor şi bufeurilor în perioada de menopauză)
  • antimalarice (risc de bradicardie);
  • alte medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale;
  • antiinflamatoare nesteroidiene si corticosteroizi.

Anesteticele generale, hipnoticele, medicamentele cu efect sedativ (anxiolitice), alcoolul etilic potenţează efectul hipotensiv al Carvedilol Alvogen, în timp ce antiinflamatoarele nesteroidiene reduc efectul hipotensiv.

Carvedilol Alvogen poate creşte sau scădea efectul presor al adrenalinei.

Utilizarea Carvedilol Alvogen împreună cu alimente şi băuturi

Alcoolul etilic potenţează efectul hipotensiv al Carvedilol Alvogen.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi copilul adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului. Dacă rămâneţi gravidă în timp ce luaţi acest medicament spuneţi medicului dumneavoastră, astfel încât să poată evalua dacă tratamentul cu Carvedilol Alvogen poate fi înlocuit cu altă formă de tratament sau nu.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceţi vehicule deoarece vă puteţi simţi somnoros sau ameţit după ce luaţi acest medicament. Nu folosiţi unelte sau utilaje timp de câteva ore după ce aţi luat acest medicament.

Informaţii importante privind unele componente ale Carvedilol Alvogen

Comprimatele de Carvedilol Alvogen conţin lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, cum este lactoza, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.

Cum să utilizaţi Carvedilol Alvogen

Luaţi întotdeauna Carvedilol Alvogen exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Carvedilol Alvogen trebuie luat cu alimente.

Începând cu o doză foarte mică, medicul dumneavoastră va creşte treptat concentraţia comprimatelor pe care le luaţi până ajungeţi la doza care vi se potriveste cel mai bine. Farmacistul vă va ajuta de asemenea dacă nu sunteţi sigur în privinţa dozei de Carvedilol Alvogen pe care trebuie să o luaţi.

Luaţi comprimatele cu apă, fără a le mesteca sau zdrobi. Ar trebui să încercaţi să luaţi comprimatele în timpul mesei. În orice caz, trebuie să luaţi comprimatele chiar dacă nu prea aveţi poftă de mâncare.

Hipertensiune arterială esenţială

Adulţi

Doza recomandată pentru iniţierea tratamentului este de 12,5 mg carvedilol o dată pe zi, după care se creşte după 2 zile la 25 mg carvedilol, o dată pe zi. Dacă este necesar, doza poate fi crescută progresiv, la intervale de cel puţin 2 săptămâni, până la doza maximă zilnică recomandată de 50 mg carvedilol, administrată o dată pe zi sau în două prize.

Vârstnici

La vârstnici doza de 12,5 mg oferă un control satisfăcător în anumite cazuri. Dacă răspunsul terapeutic nu este adecvat, doza poate fi crescută treptat până la doza maximă zilnică recomandată de 50 mg carvedilol administrată o dată pe zi sau în două prize.

Angină pectorală cronică stabilă

Doza recomandată pentru iniţierea tratamentului este de 12,5 mg carvedilol de două ori pe zi, se creşte după 2 zile, după care se continuă cu 25 mg carvedilol de două ori pe zi. Conform datelor din literatura de specialitate, doza de carvedilol recomandată pentru tratarea anginei pectorale cronice stabile este de 50 mg de două ori pe zi.

Insuficienţa cardiacă cronică simptomatică

Iniţierea terapiei cu Carvedilol Alvogen trebuie făcută sub atenta supraveghere a medicului specialist. Doza trebuie ajustată în funcţie de cerinţele individuale.

Adulţi

Doza recomandată pentru iniţierea tratamentului este de 3,125 mg de două ori pe zi, timp de 2 săptămâni. Dacă această doză este bine tolerată, se poate creşte progresiv, la intervale de minim 2 săptămâni, până la 6,25 mg de două ori pe zi, apoi la 12,5 mg de două ori pe zi şi apoi la 25 mg carvedilol de două ori pe zi. Doza trebuie crescută până la cea mai mare doză tolerată de pacient. La pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă şi cu greutate sub 85 kg, doza maximă recomandată este de 25 mg de două ori pe zi. La pacienţii cu insuficienţă cardiacă uşoară sau moderată şi cu greutate corporală peste 85 kg doza maximă recomandată este de 50 mg carvedilol de două ori pe zi.

Dacă tratamentul cu Carvedilol Alvogen este întrerupt pentru o perioadă mai lungă de 2 săptămâni, el trebuie reînceput de la doza de 3,125 mg carvedilol de două ori pe zi, care se va creşte progresiv conform recomandărilor de mai sus.

Insuficienţă hepatică

Doza de Carvedilol Alvogen trebuie redusă la pacienţii cu insuficienţă hepatică. La pacienţii cu insuficienţă hepatică severă Carvedilol Alvogen este contraindicat (vezi pct. 4.3).

Insuficienţă renală

Nu se anticipează nicio ajustare a dozei atâta timp cât tensiunea arterială sistolică este peste 100 mmHg.

Copii şi adolescenţi

Siguranţa şi eficacitatea carvedilol-ului la copii şi adolescenţi (sub 18 ani) nu a fost stabilită.

Dacă aveţi impresia că efectul Carvedilol Alvogen este prea puternic sau prea slab, vorbiţi cu medicul sau farmacistul dumneavoastră.

Dacă aţi luat mai mult Carvedilol Alvogendecât trebuie

Dacă aţi luat o doză prea mare pot apărea tensiune arterială scăzută, bradicardie, insuficienţă cardiacă şi chiar şoc cardiac. În cazuri severe poate apărea stop cardiac. Pot, de asemenea, să fie probleme respiratorii, bronhospasm, vărsături, tulburări de conştienţă şi convulsii generalizate. Pacientul trebuie aşezat întins pe spate; se apelează la serviciul medical de urgenţă pentru a asigura spălături gastrice sau inducerea de vărsături, care pot să fie utile la câteva ore după ingestie.

In caz de supradozaj consultaţi-vă medicul imediat !

Dacă aţi uitat să luaţi Carvedilol Alvogen

Dacă aţi uitat să luaţi Carvedilol Alvogen luaţi imediat când vă aduceţi aminte. Nu luaţi o doză dublă dacă sunteţi aproape de momentul să luaţi următoarea doză dar continuaţi să luaţi medicaţia precum a fost prescrisă, observând intervalul dintre doze.

Dacă încetaţi să luaţi Carvedilol Alvogen

Nu încetaţi să luaţi Carvedilol Alvogen, chiar dacă vă simţiţi bine, decât dacă medicul dumneavoastră vă spune aceasta.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Carvedilol Alvogen poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Frecvenţa reacţiilor adverse nu depinde de doză, cu excepţia ameţelii, a tulburărilor de vedere şi a bradicardiei.

Foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane)

  • Ameţeală
  • Dureri de cap
  • Stare de slăbiciune şi oboseală
  • Probleme cu inima. Semnele includ dureri toracice, oboseală, scurtarea respiraţiei şi edeme (umflarea mâinilor şi picioarelor)
  • Scăderea tensiunii arteriale.

Senzaţia de ameţeală, durerea de cap şi starea de slăbiciune şi oboseală sunt de obicei uşoare şi pot să apară la începutul tratamentului.

Frecvente (apar la mai mult de 1 din 100, dar la mai puţin de 1 din 10 persoane)

  • Infecţii ale căilor respiratorii (bronşită), plămânilor (pneumonie), nasului şi a gâtului (tractului respirator superior). Simptomele includ: respiraţie şuierătoare, lipsa de aer, apăsare în piept şi durere în gât;
  • Infecţii ale tractului urinar care determină tulburări de micţiune
  • Anemie (număr scăzut al celulelor roşii în sânge). Semnele includ senzaţia de oboseală, paloare a pielii. Bătăi neregulate ale inimii (palpitaţii) şi scurtarea respiraţiei
  • Creştere în greutate
  • Creşterea valorilor colesterolului (conform testelor de sânge)
  • Tulburări ale controlului glicemiei (hipoglicemie sau hiperglicemie) la pacienţii cu diabet pre­existent
  • Depresie, stare depresivă
  • Tulburări de vedere, ochi dureroşi sau uscaţi datorită secreţiei lacrimale scăzute, ochi iritaţi
  • Puls scăzut (bradicardie)
  • Edem (incluzând edeme generalizate, periferice, dependente şi genitale, edeme la nivelul picioarelor şi al gleznelor)
  • Retenţia de lichide. Simptomele includ umflare generalizată a corpului dumneavoastră, umflarea unor părţi ale corpului de exemplu mâinile, picioarele, glezna, talpa şi o creştere a volumului de sânge care îl aveţi în corp.
  • Ameţeală sau vertij când vă ridicaţi
  • Tulburări ale circulaţiei periferice (mâini şi picioare reci, afecţiuni ale vascularizatiei periferice, exacerbarea simptomelor la pacienţii cu claudicaţie intermitentă sau sindrom Raynaud)
  • Probleme de respiraţie, edem pulmonar, astm bronşic la pacienţii predispuşi
  • Stare de rău
  • Diaree
  • Indigestie
  • Dureri abdominale
  • Durere posibil la nivelul mâinilor sau picioarelor dumneavoastră
  • Probleme cu rinichii, inclusiv schimbări în frecvenţa eliminărilor de urină

Mai puţin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1000, dar la mai puţin de 1 din 100 de persoane)

  • Tulburări de somn
  • Leşin
  • Amorţeală sau furnicături ale mâinilor sau picioarelor dumneavoastră
  • Angină pectorală
  • Tulburări de conducere în inimă (bloc AV)
  • Constipaţie
  • Reacţii cutanate (reacţii alergice cutanate, dermatită, transpiraţie crescută, urticarie, prurit, leziuni psoriazice, prurit generalizat şi zone de piele uscată )
  • Căderea părului
  • Impotenţă (disfuncţie erectilă)

Rare (apar la mai mult de 1 din 10000, dar la mai puţin de 1 din 1000 persoane)

  • Trombocitopenie (număr scăzut de plachete din sânge). Simptomele includ vânătăi sau sângerări nazale.
  • Nas înfundat, wheezing, simptome asemănătoare gripei
  • Gură uscată

Foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 de oameni)

  • Leucopenie (număr scăzut a tuturor tipurilor de celule albe din sânge). Semnele includ infecţii ale gurii, gingiilor, gâtului şi plămânilor
  • Hipersensibilitate (reacţii alergice). Semnele pot include dificultăţi de respiraţie sau înghiţire determinată de umflarea bruscă a gâtului, sau feţei sau a mânilor, picioarelor şi gleznelor.
  • Schimbarea valorilor hepatice
  • Incontinenţă urinară la femei care se rezolvă odată cu încetarea medicaţiei Se poate agrava psoriazisul.

Informaţi imediat medicul:

  • Dacă aveţi probleme ale pielii cum ar fi erupţii sau mâncărime pentru prima data sau începeţi să respiraţi şuierator. Unii pacienţi se simt ameţiţi (în special când se ridică în picioare), foarte obosiţi, au dureri de cap, se simt rău sau au diaree sau constipaţie, în special la începutul tratamentului. Aceste simptome sunt de obicei uşoare şi şi dispar spontan în cursul continuării tratamentului.
  • Dacă sunteţi diabetic poate fi necesară monitorizarea periodică a glicemiei (nivelul de zahăr din sânge) atunci când luaţi Carvedilol Alvogen, deoarece semnele iniţiale ale scăderii zahărului în sânge pot fi mascate când luaţi acest medicament.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Carvedilol Alvogen

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Carvedilol Alvogen după data de expirare înscrisă pe etichetă. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor aj uta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Carvedilol Alvogen

– Substanţa activă este carvedilol. Fiecare comprimat conţine 6,25, 12,5 sau 25 mg de carvedilol.

– Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, hidroxipropilceluloză slab substituită, amidon de porumb, oxid galben de fer (E 172), dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, stearat de magneziu.

Cum arată Carvedilol Alvogen şi conţinutul ambalajului

Comprimat de 6,25 mg – comprimate circulare, biconvexe, de culoare crem, marcate cu „C6” pe o parte.

Comprimat de 12,5 mg – comprimate circulare, biconvexe, de culoare crem, marcate cu „C12” pe o parte.

Comprimat de 25 mg – comprimate circulare, biconvexe, de culoare crem, marcate cu „C25” pe o parte.

Este disponibil în cutii cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Alvogen IPCo S.ă.r.l 5, Rue Heienhaff, L-1736 Senningerberg, Luxemburg

Fabricantul

Cemelog- BRS Ltd.

Vasut u.13, H-2040 Budaors, Hungary

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2012.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”