Casodex, 50 mg, comprimate filmate

Substanță activa
bicalutamidă
Clasa ATC
L02BB
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
cancerul de prostată
Producător
AstraZeneca GmbH
Acțiune terapeutică
antiandrogeni, interferă cu unele dintre acţiunile hormonilor sexuali masculini

Ce este Casodex şi pentru ce se utilizează

Denumirea medicamentului dumneavoastră este Casodex 50 mg. Fiecare comprimat filmat conţine 50 mg bicalutamidă, substanţa activă.

Medicamentul mai conţine şi următoarele componente inactive: nucleu – lactoză monohidrat, amidonglicolat de sodiu, povidona (K29-K32), stearat de magneziu; film – hipromeloză, macrogol 300, dioxid de titan (E 171).

Casodex 50 mg este ambalat în cutii cu 2 blistere tip calendar din PVC/Al a câte 14 comprimate filmate.

Bicalutamida face parte dintr-o clasă de medicamente numite antiandrogeni. Ea interferă cu unele dintre acţiunile hormonilor sexuali masculini.

Producător

AstraZeneca GmbH, Germania

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

AstraZeneca UK Limited

600 Capability Green, Luton, Bedfordshire, LU1 3LU, Marea Britanie

Casodex 50 mg este utilizat în tratamentul cancerului de prostată avansat (metastazat).

Înainte să utilizaţi Casodex

Casodex 50 mg nu trebuie administrat la femei sau copii.

Nu utilizaţi Casodex 50 mg dacă aţi avut anterior o reacţie alergică la el.

Aveţi probleme cu ficatul? Dacă da, spuneţi acest lucru medicului dumneavoastră.

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament, deoarece conţine lactoză.

Utilizaţi şi alte medicamente, inclusiv cele cumpărate de dumneavoastră fără prescripţie medicală? În mod deosebit, utilizaţi anticoagulante orale (pentru prevenirea cheagurilor de sânge), unele antihistaminice (terfenadină sau astemizol), cisapridă (pentru anumite tipuri de indigestie), ciclosporină (pentru inhibarea sistemului imunitar) sau blocante ale canalelor de calciu (pentru tratarea hipertensiunii arteriale sau a unor boli de inimă)? Dacă da, spuneţi acest lucru medicului dumneavoastră.

Înainte de a utiliza Casodex 50 mg, spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi orice medicament, eliberat cu prescripţie medicală sau nu.

Dacă vă internaţi în spital, spuneţi personalului medical că utilizaţi Casodex 50 mg.

Este puţin probabil ca medicamentul să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, unele persoane pot resimţi ocazional somnolenţă în timpul tratamentului cu Casodex 50 mg. Dacă vi se întâmplă acest lucru, trebuie să fiţi prudent când efectuaţi astfel de activităţi.

Cum să utilizaţi Casodex

Urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră privind momentul şi modul în care să utilizaţi medicamentul. Citiţi prospectul. Dacă nu sunteţi sigur vă poate ajuta şi farmacistul.

Doza uzuală de Casodex 50 mg este de un comprimat filmat pe zi. Înghiţiţi fiecare comprimat filmat întreg, cu puţină apă. Încercaţi să administraţi comprimatul la aceeaşi oră în fiecare zi.

Dacă aţi uitat să utilizaţi medicamentul, administraţi doza când vă amintiţi şi apoi doza următoare la ora obişnuită. Nu administraţi două doze odată. Dacă sunteţi îngrijorat, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

În cazul în care aţi utilizat mai mult decât doza uzuală, spuneţi medicului dumneavoastră. În caz de supradozaj, mergeţi imediat la cel mai apropiat spital.

Nu întrerupeţi tratamentul, chiar dacă vă simţiţi bine, decât dacă medicul dumneavoastră vă spune să faceţi acest lucru

Reacţii adverse posibile

La fel ca orice medicament, Casodex 50 mg poate avea reacţii adverse.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau cereţi ajutor medical, dacă prezentaţi oricare dintre fenomenele de mai jos:

  • Senzaţie gravă de lipsă de aer, sau agravarea bruscă a senzaţiei de lipsă de aer, posibil cu tuse sau febră. La unii pacienţi care utilizează Casodex 50 mg apare o inflamaţie a plămânilor numită pneumopatie interstiţială. Această reacţie adversă este mai puţin frecventă.
  • Mâncărime intensă a pielii (cu umflături roşii) sau umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, cu posibile dificultăţi la înghiţire. Aceste reacţii la Casodex 50 mg sunt mai puţin frecvente.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă următoarele reacţii adverse vă deranjează:

Reacţii adverse foarte frecvente :

  • mărirea sânilor sau sensibilitate crescută la palparea sânilor;
  • bufeuri.

Reacţii adverse frecvente:

  • greaţă;
  • diaree;
  • mâncărime;
  • senzaţie de slăbiciune;
  • îngălbenirea pielii şi ochilor (icter).

Reacţii adverse rare:

  • vărsături;
  • piele uscată;
  • dureri în piept sau palpitaţii.

Ocazional, Casodex 50 mg se poate asocia cu modificări sanguine care pot necesita efectuarea anumitor analize.

Nu vă alarmaţi din cauza acestei liste de posibile reacţii adverse. Este posibil să nu resimţiţi nici una dintre ele.

În cazul în care observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Casodex

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Informaţii suplimentare

Data ultimei verificări a prospectului

August 2005

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”