Ceai calmant cardiac, produs vegetal pentru ceai

Substanță activa
ceaiuri (combinatii)
Clasa ATC
XNMC2
Format
produs vegetal pentru ceai
Afecțiuni
afectiuni cardiace
Producător
S.C. Fitoterapia S.A.
Acțiune terapeutică
Sedativ, antiaritmic, usor cronotrop negativ

Compozitie

Compozitie

80 g produs vegetal pentru ceai contin Tiliae flos concissum (floare de tei) 13,34 g, Crataegi fructus concissum (fruct de paducel) 13,34 g, Leonuri herba concissum (iarba de talpa gastii) 40 g, Menthae herba concissum (iarba de menta) 4,44 g, Valerianae rhizoma cum radicibus concissum (radacina de valeriana) 8,88 g.

Proprietati farmacoterapeutice

Sedativ, antiaritmic, usor cronotrop negativ.

Indicatii si contraindicatii

Indicatii terapeutice

Asociere de plante utilizate in mod traditional pentru tratamentul afectiunilor cardiace in care componenta legata de tulburarile sistemului nervos detine un rol important.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului vegetal.

Sarcina si alaptare.

Litiaza biliara.

Precautii

In perioada utilizarii Ceai calmant cardiac poate fi necesara monitorizarea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale si ajustarea dozelor celorlalte medicamente utilizate pentru tratamentul afectiunilor cardiace de catre medicul dumneavoastra.

Datorita datelor insuficiente privind administrarea la copii a Crataegi fructus (fruct de paducel) si a Valerianae rhizoma cum radicibus (radacina de valeriana), nu este recomandata administrarea medicamentului la copii fara supraveghere medicala.

In cazul administrarii de lunga durata sau a unor doze mari a produsului vegetal, pot sa apara unele reactii adverse (vezi pct. Reactii adverse)

Desi nu a fost demonstrata clinic interactiunea dintre valeriana si alcoolul etilic, ca o masura de precautie, pacientii trebuie sa evite consumul de alcool etilic concomitent cu Ceai calmant cardiac care contine Valerianae rhizoma cum radicibus (radacina de valeriana). De asemenea trebuie evitata administrarea produsului vegetal concomitent cu alte sedative.

Interactiuni si atentionari speciale

Interactiuni

Valerianae rhizoma cum radicibus poate potenta efectul medicamentelor care deprima sistemul nervos central. Studiile la animale au aratat ca valeriana are un efect aditiv cand se utilizeaza in asociere cu barbiturice si benzodiazepine.

Se recomanda ca produsul sa nu fie utilizat in asociere cu consumul de alcool etilic. Crataegi fructus (fruct de paducel) poate potenta efectul glicozidelor cardiace. De aceea la pacientii care utilizeaza Ceai calmant cardiac concomitent cu glicozide cardiace, doza acestora trebuie ajustata.

Deoarece Crataegi fructus (fruct de paducel) are o actiune similara cu antiaritmicele de clasa III, utilizarea acestora concomitent cu administrarea Ceai calmant cardiac nu este recomandata.

Crataegi fructus (fruct de paducel) inhiba influxul potasiului in celulele fibrelor musculare cardiace ventriculare. Medicamentele care actioneaza similar cu cisaprida pot interactiona cu Crataegi fructus (fruct de paducel); de aceea nu este recomandata administrarea concomitenta a acestora medicamente cu Ceai calmant cardiac.

Atentionari speciale

Datorita efectului colagog al Menthae herba concissum (iarba de menta), la pacientii cu litiaza biliara pot apare colici biliare dupa administrarea Ceai calmant cardiac.

Pentru informatii suplimentare privind utilizarea produsului vegetal se recomanda ca pacientul sa se adreseze medicului.

Sarcina si alaptare

Crataegi fructus (fruct de paducel) este contraindicat in primul trimestru de sarcina. Siguranta administrarii Valerianae rhizoma cum radicibus in timpul sarcinii sau alaptarii nu a fost demonstrata. De aceea administrarea Ceai calmant cardiac in timpul sarcinii sau alaptarii este contraindicata

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Datorita efectelor asupra SNC (sistem nervos central), Ceai calmant cardiac poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. (Vezi si pct. Precautii).

Mod de preparare si de administrare

Mod de preparare

Pentru prepararea infuziei, se adauga 2 g de produs vegetal la 250 ml apa la temperatura de fierbere. Se acopera si se lasa in repaus 10-15 minute, apoi se strecoara.

Mod de administrare

Doza recomandata este de 1 cana (aproximativ 250 ml) infuzie (preparata asa cum este indicat la pct. Mod de preparare) administrata oral de 2 ori pe zi dimineata si seara. Infuzia se administreaza la un interval mic de timp dupa preparare, la o temperatura care sa permita administrarea.

Pentru informatii suplimentare in pivinta modului de administrare si pentru stabilirea duratei administrarii se recomanda ca pacientul sa se adreseze medicului.

Reactii adverse si supradozaj

Reactii adverse

Poate sa apara somnolenta.

In cazul administrarii de lunga durata a valerianei, pot sa apara: cefalee, agitatie, insomnie, midriaza, tulburari cardiace; rar: tulburari gastro-intestinale; foarte rar: alergii de contact.

Dozele mari de Crataegi fructus (fruct de paducel) pot produce hipotensiune arteriala, aritmii cardiace si sedare. Mai poate sa apara ameteala, tremor. Pot sa apara reactii alergice.

Supradozaj

Doze mari de Valerianae rhizoma cum radicibus pot determina bradicardie, aritmii si scaderea motilitatii intestinale. Ca masuri de prim ajutor se recomanda: lavaj gastric, administrare de pulbere de carbune medicinal si sulfat de sodiu. S-a raportat ca administrarea de doze in jur de 20 de grame de radacina de valeriana determina simptome benigne (oboseala, senzatie de apasare la nivelul toracelui anterior, stare confuzionala, tremuraturi ale membrelor si midriaza) care dispar in 24 ore. Daca simptomele se agraveaza, este necesar tratament de sustinere.

In studiile la animale, simptomele care au aparut in caz de supradozaj cu Crataegi fructus (fruct de paducel), au fost: sedare, dispnee, tremor, piloerectie.

Alte informatii

Ambalaj

Cutie cu o punga de hartie a 80 g produs vegetal pentru ceai.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi intre 15 – 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Producator

S.C. Fitoterapia S.A., Romania

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata.

S.C. Fitoterapia S.A.

B-dul Timisoara nr 50, sector 6, Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului Noiembrie, 2005

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”