Cefanorm, capsule

Substanță activa
Extract uscat de fruct de mielărea
Clasa ATC
G02CX
Format
capsule
Afecțiuni
tulburări ale ciclului menstrual, mastodinie, sindrom premenstrual
Producător
Cefak KG
Acțiune terapeutică
alte medicamente ginecologice

Ce este Cefanorm şi pentru ce se utilizează

Cefanorm conţine un extract din fructul de mielărea – Vitex Agnus Castus care pare a avea o acţiune asupra unor hormoni implicaţi în reglarea ciclului menstrual.

Este indicat ca adjuvant în tulburări ale ciclului menstrual, în mastodinie (senzaţia de tensiune şi umflare a sânilor) sau în cazul unor simptome care se repetă lunar înainte de apariţia menstruaţiei (sindrom premenstrual) la femei adulte şi la adolescente.

Înainte să utilizaţi Cefanorm

Nu utilizaţi Cefanorm

-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la Vitex Agnus Castus sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului; -dacă aveţi tumori hipofizare; -dacă aveţi carcinom mamar;

-dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cefanorm

În cazul senzaţiilor de tensiune şi umflare a sânilor precum şi în tulburările ciclului menstrual, trebuie să vă adresaţi medicului pentru diagnostic şi tratament deoarece acestea pot fi simptome ale unor boli pentru care controlul medical poate fi esenţial.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

În general trebuie evitată administrarea Cefanorm concomitent cu medicamente cunoscute ca agonişti dopaminergici utilizate în tratamentul bolii Parkinson:

-levodopa,

-pergolidă,

-bromcriptină,

-pramipexol,

-ropinirol,

deoarece reacţiile adverse pot fi mai frecvente.

În cazul în care se decide administrarea concomitentă, trebuie să urmăriţi atent apariţia eventualelor reacţii adverse cum sunt greaţă, dureri de cap, oboseală, vărsături, hipotensiune arterială posturală şi, dacă acestea apar, trebuie să vă adresaţi medicului.

În general trebuie evitată administrarea Cefanorm concomitent cu medicamente cunoscute ca antagonişti ai receptorilor dopaminergici cum sunt:

-metoclopramidă, domperidonă – utilizate în tratamentul unor tulburări digestive,

-neuroleptice (de exemplu haloperidol, clorpromazină, tioridazină etc) – utilizate în tratamentul bolilor psihice.

În cazul în care se decide administrarea concomitentă, este posibilă revenirea simptomelor bolii de bază şi, dacă acestea reapar, trebuie să vă adresaţi medicului.

Utilizarea Cefanorm cu alimente şi băuturi

Nu se cunosc interacţiuni cu alimentele sau băuturile.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Cefanorm este contraindicat în timpul sarcinii sau alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu au fost observate efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informaţii importante privind unele componente ale Cefanorm

Acest medicament conţine glucoză şi lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Cefanorm

Doza recomandată este de o capsulă Cefanorm pe zi. Se recomandă ca durata tratamentului să fie stabilită de către medic.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Cefanorm

Dacă luaţi o doză mai mare, riscul de apariţie al reacţiilor adverse creşte; adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Cefanorm

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi alta, imediat ce v-aţi amintit dacă v-aţi amintit în aceeaşi zi. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Cefanorm

Simptomele pot să reapară dacă tratamentul a fost prea scurt.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Cefanorm poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, folosind următoarea convenţie:

-foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);

-frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 persoane);

-mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100 persoane);

-rare (apar la mai puţin de 1 din 1000 persoane);

-foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 persoane);

-cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Cu frecvenţă necunoscută pot apare următoarele reacţii adverse: dureri de cap, ameţeli, somnolenţă, confuzie, agitaţie, greaţă, vărsături, uscăciunea gurii, erupţii tranzitorii pe piele, mâncărime.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Cefanorm

Nu utilizaţi Cefanorm după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Cefanorm

-Substanţa activă este extract uscat (7-13:1) de fruct de mielărea – Agni casti fructus. Fiecare capsulă conţine extract uscat (7-13:1) de fruct de mielărea – Agni casti fructus (solvent de extracţie: etanol 60% m/m) 4 mg.

-Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei: sirop de glucoză (substanţă uscată), dioxid de siliciu coloidal anhidru, lactoză monohidrat, stearat de magneziu, amidon de porumb, talc; capsula: gelatină, laurilsulfat de sodiu, dioxid de titan (E 171), apă purificată.

Cum arată Cefanorm şi conţinutul ambalajului

Cefanorm se prezintă sub formă de capsule de culoare alb-opac, conţinând o pulbere de culoare brun deschis, cu miros caracteristic, aromat şi gust uşor amar.

Este disponibil în cutii cu 3, 6 sau 10 blistere din PVC-PVdC/Al a câte 10 capsule

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Cefak KG

Ostbahnhofstrasse 15, 87437 Kempten, Germania

Acest prospect a fost aprobat în iulie 2009

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”