Cefort, 250 mg / 500 mg / 1 g / 2 g, pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

Substanță activa
Ceftriaxonă
Clasa ATC
J01DD
Format
pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
Afecțiuni
infecţii
Producător
SC. ANTIBIOTICE S.A.
Acțiune terapeutică
antibiotice beta-lactamice, cunoscute sub denumirea de cefalosporine, acţionează prin împiedicarea sintezei peretelui celular bacterian, distrugând astfel bacteriile care pot provoca infecţii

Ce este Cefort pentru ce se utilizează

Acest medicament face parte din grupul de antibiotice beta-lactamice, cunoscut sub denumirea de cefalosporine. Acest antibiotic acţionează prin împiedicarea sintezei peretelui celular bacterian, distrugând astfel bacteriile care pot provoca infecţii.

Ceftriaxona este utilizată pentru tratamentul infecţiilor cu diferite localizări,de exemplu:

  • infecţii ale tractului respirator (bronşită, pneumonie),
  • infecţii ale nasului, urechii, gâtului,
  • infecţii ale pielii,
  • infecţii ale tractului urinar,
  • gonoree necomplicată;
  • infecţii pelvine;
  • infecţii ale articulaţiilor,
  • infecţii abdominale,
  • septicemii,
  • meningită,
  • boala Lyme;
  • prevenirea infecţiilor după intevenţii chirurgicale.

Înainte să utilizaţi Cefort

Nu utilizaţi Cefort dacă:

  • aveţi alergie (hipersensibilitate) la cefalosporine;
  • îl utilizaţi la nou-născuţi cu icter sau cu hipoalbuminemie, acidoză sau aflaţi în alte condiţii clinice, de exemplu, prematuritatea, în care este afectată legarea albuminei.
  • Pentru forma i.m. (pentru soluţia reconstituită cu lidocaină) dacă:
  • aveţi porfirie;
  • aveţi bloc atrioventricular non-manifest;
  • aveţi şoc cardiogen.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cefort

  • dacă aţi avut reacţii alergice la peniciline sau la orice alt medicament;
  • la nou-născuţi, la care valoarea bilirubinei din sânge este crescută, ceftriaxona nu trebuie utilizată la niu-născuţii (în special premature) cu risc de encefalopatie bilirubinică;
  • la copii cu vârsta între 3 săptămâni şi 12 ani, deoarece doze mai mari de 80 mg/kg pot determina precipitarea biliară a ceftriaxonei;
  • dacă aveţi boli de ficat sau dacă aveţi afecţiuni ale vezicii biliare; este posibil să nu puteţi utiliza ceftriaxona sau să aveţi nevoie de ajustarea dozei, de aceea anunţaţi medicul înainte de începerea tratamentului.
  • dacă aţi avut boli gastro-intestinale, mai ales colită (inflamaţia colonului);
  • dacă aveţi insuficienţă renală severă;
  • dacă urmaţi un regim fără sare în alimentaţie;
  • dacă utilizaţi ceftriaxonă în tratament de lungă durată, medicul dumneavoastră va trebui să vă controleze periodic formula sanguină;
  • dacă vi se administrează intravenos, soluţii de calciu;
  • deoarece folosirea necorespunzătoare a ceftriaxonei poate determina selecţionarea unor tulpini bacteriene rezistente sau suprainfecţii fungice;
  • dacă aveţi deficit de vitamină K.

Utilizarea altor medicamente

Dacă utilizaţi acest medicament împreună cu altele, se poate modifica modul lor de acţiune.

Cefalosporinele pot pozitiva testul Coombs şi ocazional, pot determina uşoară anemie hemolitică.

Informaţi medicul în condiţiile în care utilizaţi cloramfenicol sau orice alte antibiotice, contraceptive orale, soluţii care conţin calciu.

Ceftriaxona poate modifica rezultatele dozării glucozei în urină prin anumite metode. Din acest motiv anunţaţi medicul dacă primiţi tratament cu CEFORT şi urmează să efectuaţi analize de laborator.

Ceftriaxona poate scade eficacitatea contraceptivelor hormonale orale, de aceea trebuie să utilizaţi suplimentar alte metode contraceptive (non-hormonale) în timpul, dar si în luna de după tratamentul cu CEFORT.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Sarcina

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament în timpul sarcinii.

Nu s-a demonstrat că ceftriaxona ar produce afectarea fătului, totuşi nu începeţi niciodată tratamentul înainte să anunţaţi medicul că sunteţi gravidă sau aţi putea rămâne gravidă în timpul tratamentului.

Alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament în timpul sarcinii.

Ceftriaxona se excretă în laptele matern în cantităţi mici, prin urmare se recomandă prudenţă în cazul administrării sale la femeile care alăptează.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Ceftriaxona nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum să utilizaţi Cefort

Utilizaţi întotdeauna CEFORT exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

CEFORT se administrează injectabil, intramuscular profund sau intravenos, de către personal medical calificat.

Administrare ceftriaxonei se va realiza conform indicaţiilor medicului dumneavoastră.

Doza uzuală recomandată la adulţi este 1-2 g ceftriaxonă pe zi. În infecţiile severe se pot administra până la 4 g ceftriaxonă pe zi.

Doza uzuală recomandată la copii este de 20-50 mg/kg şi zi. În infecţiile severe se pot administra până la 80 mg/kg şi zi.

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical:

Pentru administrarea intramusculară

CEFORT 250 mg: soluţia injectabilă se prepară dizolvând conţinutul unui flacon cu 2 ml clorhidrat de lidocaină 1% sau apă pentru preparate injectabile.

CEFORT 500 mg: soluţia injectabilă se prepară dizolvând conţinutul unui flacon cu 2 ml clorhidrat de lidocaină 1% sau apă pentru preparate injectabile.

CEFORT 1 g: soluţia injectabilă se prepară dizolvând conţinutul unui flacon cu 3,5 ml clorhidrat de lidocaină 1% sau apă pentru preparate injectabile.

Se recomandă utilizarea soluţiilor proaspăt preparate.

Dozele mai mari de 1 g se vor divide şi se vor injecta în locuri diferite. Soluţia preparată nu trebuie amestecată cu alte medicamente.

Pentru administrarea intravenoasă

CEFORT 250 mg: soluţia injectabilă se prepară dizolvând conţinutul unui flacon cu 5 ml apă pentru preparate injectabile.

CEFORT 500 mg: soluţia injectabilă se prepară dizolvând conţinutul unui flacon cu 5 ml apă pentru preparate injectabile.

CEFORT 1 g: soluţia injectabilă se prepară dizolvând conţinutul unui flacon cu 10 ml apă pentru preparate injectabile.

CEFORT 2 g: soluţia injectabilă se prepară dizolvând conţinutul unui flacon cu 19,2 ml apă pentru preparate injectabile.

Soluţia preparată se administrează intravenos lent, direct sau în tubul de perfuzie, în 2-4 minute.

Pentru perfuzie intravenoasă

După prepararea soluţiei după indicaţiile de mai sus, 1 ml soluţie conţine între 50 – 100 mg ceftriaxonă. Această soluţie trebuie diluată în continuare pentru a realiza concentraţii cuprinse între 10 mg ceftriaxonă/ml şi 40 mg ceftriaxonă/ml. Pentru diluare, pot fi utilizate următoarele soluţii:

  • apă pentru preparate injectabile;
  • soluţie de clorură de sodiu 0,9%;
  • soluţie de glucoză 5%;
  • soluţie de glucoză 10%;
  • soluţie de glucoză 5% + soluţie de clorură de sodiu 0,9%;
  • soluţie de glucoză 5% + soluţie de clorură de sodiu 0,45%. Perfuzia trebuie administrată în cel puţin 30 minute. Solutia se va utiliza imediat după preparare.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din CEFORT

Utilizarea oricărui medicament în exces poate avea consecinţe grave. Dacă suspectaţi supradozajul, anunţaţi de urgenţă medicul.

Dacă uitaţi să luaţi CEFORT

Dacă nu vi s-a administrat o doză, anunţaţi medicul.

Dacă încetaţi să luaţi CEFORT

În general, utilizarea ceftriaxonei trebuie continuată cel puţin 3 zile după dispariţia semnelor şi simptomelor de infecţie. Întreruperea medicamentului prea devreme poate determina reapariţia infecţiei. Durata obişnuită a tratamentului este cuprinsă între 4 – 14 zile. Nu întrerupeţi tratamentul cu ceftriaxonă fără avizul medicului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, CEFORT poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cele mai frecvente reacţii adverse raportate în cazul ceftriaxonei sunt: diareea, greaţa şi vărsăturile. Alte reacţii: reacţii de hipersensibilizare, de exemplu: reacţiile alergice cutanate şi reacţii anafilactice, infecţii secundare cu fungi sau microorganisme rezistente, precum şi modificări ale numărului de elemente figurate sanguine.

Infecţii şi infestări

Rare: micoze ale tractului genital. Există posibilitatea suprainfecţiei în diferite locuri cu fungi sau alte microorganisme rezistente.

Tulburări hematologice şi limfatice

Rare: neutropenie, leucopenie, eozinofilie, trombocitopenie, anemie (inclusiv anemie hemolitică), uşoară prelungire a timpului de protrombină;

Foarte rare, inclusiv cazuri izolate: pozitivarea testului Coombs, tulburări de coagulare, agranulocitoză (< 500/m3), în special după doze totale de 20 g ceftriaxonă şi peste şi după 10 zile de tratament.

Tulburări ale sistemului imunitar

Rare: reacţii anafilactice şi anafilactoide (de exemplu: bronhospasm; vezi pct. 4.4).

Tulburări ale sistemului nervos Rare: cefalee, ameţeală.

Tulburări gastro-intestinale Frecvente: diaree, greaţă, vărsături;

Rare: stomatită, glosită. Aceste reacţii sunt, în general, uşoare şi dispar la întreruperea tratamentului;

Foarte rare: colită pseudomembranoasă (frecvent determinată de Clostridium dificile), pancreatite (posibil determinată de obstrucţia canalului biliar).

Tulburări hepatobiliare

Rare: creşterea concentraţiilor plasmatice ale enzimelor hepatice: ALAT (GPT), ASAT (GOT), fosfataza alcalină.

În special la pacienţii trataţi cu doze mai mari decât dozele standard recomandate, s-a observat precipitarea sării calcice de ceftriaxonă în vezicula biliară. În cazuri rare, acest lucru a fost însoţit şi de simptome clinice, precum durere, greaţă şi vărsături. În aceste cazuri, se recomandă tratament simptomatic. Se poate lua în calcul chiar întreruperea tratamentului cu ceftriaxonă.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Rare: reacţii alergice cutanate de tipul erupţiilor maculopapulare sau exantemelor, urticariei, dermatitei, prurit, edemelor;

Foarte rare, inclusiv cazuri izolate: eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell (necroză epidermică toxică).

Tulburări renale şi ale căilor urinare

Rare: creşterea creatininemiei, oligurie, glicozurie, hematurie;

Foarte rare, inclusiv cazuri izolate: precipitare renală, în special la copiii cu vârsta peste 3 ani care, fie au fost trataţi cu doze mai mari de 80 mg ceftriaxonă/kg şi zi sau doza totală zilnică de ceftriaxonă depăşea 10 g, fie aveau alţi factori de risc, de exemplu, deshidratarea sau imobilizarea. Precipitarea renală este reversibilă în urma întreruperii tratamentului cu ceftriaxonă. Au mai fost raportate anuria şi insuficienţa renală.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Rare: flebite şi dureri la locul de injectare în urma administrării intravenoase. Acest risc poate fi redus prin injectare lentă, în decurs de 2-4 minute. Frisoane, febră. Injecţia intramusculară fără lidocaină este dureroasă.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Cefort

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi CEFORT după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Nu utilizaţi CEFORT dacă observaţi semne vizibile de deteriorare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

Informaţii suplimentare

Ce conţine CEFORT 250 mg, pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

  • Substanţa activă este ceftriaxonă 250 mg
  • Nu conţine excipienţi.

Ce conţine CEFORT 500 mg, pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

  • Substanţa activă este ceftriaxonă 500 mg
  • Nu conţine excipienţi.

Ce conţine CEFORT 1 g, pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

  • Substanţa activă este ceftriaxonă 1 g
  • Nu conţine excipienţi.

Ce conţine CEFORT 2 g, pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

  • Substanţa activă este ceftriaxonă 2 g
  • Nu conţine excipienţi.

Cum arată Cefort 250 mg şi conţinutul ambalajului

CEFORT 250 mg se prezintă sub formă de pulbere cristalină de culoare albă sau alb-gălbuie

Medicamentul este ambalat în cutii cu 1 flacon, cu 50 flacoane, cu 100 flacoane sau cu 10 flacoane din sticlă incoloră, capacitate 10 ml sau 15 ml, conţinând pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

Cum arată Cefort 500 mg şi conţinutul ambalajului

CEFORT 500 mg se prezintă sub formă de pulbere cristalină de culoare albă sau alb-gălbuie

Medicamentul este ambalat în cutii cu 1 flacon, cu 50 flacoane, cu 100 flacoane sau cu 10 flacoane din sticlă incoloră, capacitate 10 ml sau 15 ml, conţinând pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

Cum arată Cefort 1 g şi conţinutul ambalajului

CEFORT 1 g se prezintă sub formă de pulbere cristalină de culoare albă sau alb-gălbuie

Medicamentul este ambalat în cutii cu 1 flacon, cu 10 flacoane sau cu 50 flacoane din sticlă incoloră, capacitate 17 ml sau 10 ml sau 30 ml, conţinând pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

Cum arată Cefort 2 g şi conţinutul ambalajului

CEFORT 2 g se prezintă sub formă de pulbere cristalină de culoare albă sau alb-gălbuie

Medicamentul este ambalat în cutii cu 1 flacon, cu 50 flacoane, cu 100 flacoane sau cu 10 flacoane din sticlă incoloră, capacitate 50 ml sau 30 ml, conţinând pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

SC. ANTIBIOTICE S.A. Str. Valea Lupului nr. 1, Iaşi România

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2012

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”