Cefuroximă-MIP conţine cefuroximă, care este un antibiotic din clasa cefalosporinelor. Antibioticele sunt o grupă de medicamente care se utilizează la tratamentul bolilor infecţioase provocate de bacterii. Medicul dumneavoastră v-a recomandat acest medicament pentru infecţia dumneavoastră.
Cefuroximă-MIP poate fi utilizată în tratamentul
Nu vi se va administra Cefuroximă-MIP
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cefuroximă-MIP
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă vreuna din situaţiile de mai sus este valabilă pentru dumneavoastră.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
In anumite cazuri, Cefuroximă-MIP poate influenţa modul în care acţionează alte medicamente. Aceasta este posibil dacă Cefuroximă-MIP este utilizat cu:
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Dacă răspunsul dumneavoastră este „da” la oricare din întrebările de mai jos, informaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Cefuroximă-MIP nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Cefuroximă-MIP
Un flacon Cefuroximă-MIP 750 mg conţine 1,77 mmol (40,65 mg) sodiu; un flacon Cefuroximă-MIP 1,5 g conţine 3,53 mmol (81,3 mg) sodiu. Acest lucru trebuie luat în vedere dacă urmaţi o dietă cu restricţie de sodiu.
Acest medicament nu va fi administrat de dumneavoastră înşivă. întotdeauna va fi administrat de către medic sau de către asistenta medicală. Medicamentul trebuie administrat prin injectare într-o venă (administrare intravenoasă), prin injectare într-un muşchi (administrare intramusculară) sau administrat în perfuzie. Doza pe care medicul dumneavoastră v-o administrează depinde de tipul şi severitatea infecţiei precum şi de greutatea dumneavoastră corporală şi de modul de funcţionare a rinichilor dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă va explica acest lucru.
Dozele uzuale sunt următoarele:
Adulţi şi pacienţi vârstnici
In general, doza recomandată pentru majoritatea infecţiilor este de 750 mg, administrată de trei ori pe zi, prin injectare intramusculară sau intravenoasă. În cazul infecţiilor severe doza poate fi mărită la 1,5 g de trei ori pe zi, administrată intravenos. Dacă este necesar, intervalul dintre administrări poate fi redus la 6 ore, doza totală putând ajunge până la 3-6 g pe zi.
În cazul pacienţilor cu pneumonie sau exacerbări (intensificări) acute ale bronşitelor cronice, este recomandată administrarea intravenoasă sau intramusculară a unor doze de 750 mg-1,5 g cefuroximă sodică de 2-3 ori pe zi (intravenos sau intramuscular), urmată de terapie pe cale orală cu cefuroximă axetil (vezi tratamentul secvenţial).
Sugari şi copii
Doza recomandată este de 30-100 mg/kg pe zi, administrată în 3-4 prize. Pentru majoritatea infecţiilor este adecvată o doză de 60 mg/kg pe zi.
Nou-născuţi:
Doza recomandată este de 30-100 mg/kg pe zi, administrată în 2-3 prize.
Alte recomandări
Gonoree:
Se injectează intramuscular o doză unică de 1,5 g sau 2 doze a câte 750 mg, administrate în 2 locuri diferite (de exemplu administrare în fiecare fesă).
Meningită:
Cefuroximă-MIP poate fi utilizat în tratamentul în monoterapie al meningitelor bacteriene determinate de microorganisme sensibile la cefuroximă.
Adulţi
Doza uzuală este de 3 g administrată intravenos la intervale de 8 ore.
Sugari şi copii:
Doza uzuală este de 200-240 mg/kg pe zi, administrată intravenos în 3-4 prize.
Nou-născuţi:
Doza iniţială este de 100 mg/kg pe zi administrată intravenos. Dacă este indicat clinic, doza poate fi micşorată până la 50 mg/kg pe zi administrată intravenos.
Tratament profilactic (de prevenire):
Adulţi
Doza uzuală pentru tratamentul profilactic al infecţiilor bacteriene din chirurgia abdominală, pelvină şi ortopedică este de 1,5 g, administrată intravenos, la inducţia anesteziei. Această doză poate fi suplimentată cu două doze de câte 750 mg, administrate cu 8 şi respectiv 16 ore mai târziu.
Pentru tratamentul profilactic al infecţiilor bacteriene din chirurgia cardiacă, pulmonară, esofagiană şi vasculară, doza uzuală este de 1,5 g administrată intravenos, la inducţia anesteziei, continuând cu administrarea intramusculară a unei doze de 750 mg de trei ori pe zi, în următoarele 24-48 de ore.
In artroplastii cu endoproteză totală cimentată (înlocuirea totală a unei articulaţii cu o proteză fixată prin intermediul unui ciment special) se pot amesteca 1,5 g de cefuroximă pudră uscată cu fiecare pachet de polimer de ciment metil metacrilat, înainte de adăugarea solventului monomer lichid.
Tratamentul secvenţial (tratament parenteral urmat tratament oral)
Adulţi
Durata tratamentului parenteral şi oral este determinată de severitatea infecţiei şi de staerea clinică apacientului.
Pneumonie
Se recomandă administrarea intravenoasă sau intramusculară a unei doze de 1,5 g cefuroximă sodică de 2-3 ori pe zi, timp de 48 sau 72 de ore, urmată de administrarea orală a unei doze de 500 mg cefuroximă axetil de două ori pe zi, timp de 7-10 zile.
Exacerbări acute ale bronşitelor cronice
Se recomandă administrarea intravenoasă sau intramusculară a unei doze de 750 mg cefuroximă sodică de 2-3 ori pe zi, timp de 48 sau 72 de ore, urmată de administrarea orală a unei doze de 500 mg cefuroximă axetil de două ori pe zi, timp de 5-10 zile.
Insuficienţă renală (afecţiuni ale rinichilor)
Cefuroxima se elimină prin rinichi. De aceea, doza de cefuroximă sodică trebuie redusă la pacienţii cu insuficienţă renală severă, pentru a compensa eliminarea mai lentă.
Cu toate acestea, nu este necesară reducerea dozei (750 mg-1,5 g de trei ori pe zi) până când clearance-ul creatininei (parametru ce indică gradul de funcţionare al rinichilor) nu scade până la 20 ml/min sau sub această valoare.
La pacienţii cu insuficienţă renală marcată (clearance al creatininei 10-20 ml/min), doza trebuie redusă la 750 mg de două ori pe zi, iar la pacienţii cu insuficienţă renală severă, cu clearance al creatininei sub 10 ml/min, doza trebuie redusă la 750 mg pe zi, într-o singură priză.
La pacienţii care urmează să efectueze şedinţe de dializă este necesară administrarea (intravenoasă sau intramusculară) a unei doze de 750 mg cefuroximă, la sfârşitul fiecărei şedinţe de dializă. In plus faţă de administrarea parenterală, cefuroxima poate fi încorporată în soluţia de dializă peritoneală (doza obişnuită este de 250 mg la fiecare doi litri soluţie de dializă).
La pacienţii cu insuficienţă renală care efectuează hemodializă arteriovenoasă continuă sau hemofiltrare cu flux înalt în unităţi de terapie intensivă, doza recomandată este de 750 mg de două ori pe zi. In cazul hemofiltrării cu flux redus, se pot administra dozele recomandate în cazul insuficienţei renale.
Dacă utilizaţi mai mult Cefuroximă-MIP decât trebuie
Deoarece acest medicament vă va fi administrat de către medic sau de către asistenta medicală, este foarte puţin probabil să vi se administreze o doză mai mare decât cea recomandată.
Supradozajul cu cefalosporine poate determina iritaţie cerebrală (a creierului), ducând la convulsii. Valorile cefuroximei în sânge pot fi reduse prin hemodializă şi dializă peritoneală.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Cefuroximă-MIP poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Anumite persoane pot fi alergice la medicamente.
Dacă aveţi oricare dintre următoarele simptome imediat după ce utilizaţi Cefuroximă-MIP, întrerupeţi tratamentul şi informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră:
Dacă aveţi vreunul din următoarele simptome întrerupeţi tratamentul şi informaţi-l pe medicul dumneavoastră cât mai curând posibil:
Dacă aveţi oricare din următoarele reacţii adverse, nu întrerupeţi tratamentul, dar informaţi-l pe medicul dumneavoastră:
Alte reacţii adverse includ:
Reacţii adverse frecvente (afectează mai mult de 1 din 100 de pacienţi trataţi):
Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează mai mult de 1 din 1000 de pacienţi trataţi):
Reacţii adverse rare (afectează mai mult de 1 din 10.000 de pacienţi trataţi)
Reacţii adverse foarte rare (afectează 1 sau mai puţin din 10.000 de pacienţi, incluzând cazuri izolate)
Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Cefuroximă-MIP după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine
Cefuroximă-MIP 750 mg
– Substanţa activă este cefuroxima. Un flacon cu pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă conţine cefuroximă 750 mg sub formă de cefuroximă sodică 789 mg.
Cefuroximă-MIP 1,5 g
– Substanţa activă este cefuroxima. Un flacon cu pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă conţine cefuroximă 1,5 g sub formă de cefuroximă sodică 1,578 g.
Cum arată Cefuroximă-MIP şi conţinutul ambalajului
Cefuroximă-MIP se prezintă sub formă de pulbere albă sau aproape albă.
Cefuroximă-MIP 750 mg
Cutie cu 10 flacoane din sticlă incoloră, cu capacitatea de 15 ml, închise cu dop din cauciuc halogenobutilic, etanşat cu capsă din aluminiu, a câte 750 mg pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
Cefuroximă-MIP 1,5 g
Cutie cu 10 flacoane din sticlă incoloră, cu capacitatea de 50 ml, închise cu dop din cauciuc halogenobutilic, etanşat cu capsă din aluminiu, a câte 1,5 g pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
Cefuroximă-MIP 1,5 g Cutie cu 10 flacoane din sticlă incoloră, cu capacitatea de 100 ml, închise cu dop din cauciuc halogenobutilic, etanşat cu capsă din aluminiu, a câte 1,5 g pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă:
MIP Pharma GmbH Kirkeler Str. 41 66440 Blieskastel Germania
Producător:
Chephasaar GmbH Mühlstrasse 50 66386 St. Ingbert Germania
Acest prospect a fost revizuit în August 2011
Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical
Cefuroximă-MIP trebuie administrată prin injectare într-o venă (administrare intravenoasă), prin injectare într-un muşchi (administrare intramusculară) sau administrat prin perfuzie.
Instrucţiuni privind pregătirea medicamentului în vederea administrării şi manipularea sa Cefuroximă-MIP pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă este compatibilă cu:
Soluţia reconstituită obţinută prin adăugarea a 20 ml apă pentru preparate injectabile la 1,5 g cefuroximă sodică poate fi adăugată la soluţia de metronidazol (500 mg/100 ml), păstrându-şi activitatea până la 24 de ore, dacă este păstrată la temperaturi mai mici de 25°C.
Soluţia reconstituită obţinută prin adăugarea a 20 ml apă pentru preparate injectabile la 1,5 g cefuroximă sodică este compatibilă cu o soluţie de azlocilină 1 g (în 15 ml) sau 5 g (în 50 ml), timp de 24 de ore dacă este păstrată la 4°C, sau 6 ore dacă este păstrată la temperaturi mai mici de 25°C.
Cefuroxima sodică este compatibilă cu soluţii apoase conţinând până la 1% clorhidrat de lidocaină.
Cefuroxima sodică este stabilă în clorură de sodiu 0,9% şi în soluţie de glucoză 5% şi nu este influenţată de prezenţa fosfatului sodic de hidrocortizon.
Cefuroxima sodică este compatibilă pentru o perioadă de 24 de ore, la temperatura camerei, cu heparină 10 UI/ml sau 50 UI/ml în soluţie hidrosalină 0,9% sau clorură de potasiu 10mEq/l sau 40mEq/l în soluţie hidrosalină 0,9%.
Incompatibilităţi:
Cefuroxima nu este compatibilă cu soluţii alcaline şi soluţii de bicarbonat de sodiu. Cefuroxima nu trebuie amestecată cu aminoglicozide. Cele două antibiotice trebuie injectate din instalaţii separate şi în locuri diferite.
Administrarea intramusculară:
Cefuroximă-MIP 750 mg trebuie dizolvat în 3 ml apă pentru preparate injectabile. Soluţia reconstituită trebuie administrată prin injectare intramusculară profundă. Pentru a evita durerile ce pot apărea datorită unui volum prea mare, nu trebuie injectaţi mai mult de 5 ml intr-un loc de injecţie.
Administrarea intravenoasă:
Cefuroximă-MIP 750 mg trebuie dizolvat în 6 ml apă pentru preparate injectabile, iar Cefuroximă-MIP 1,5 g trebuie dizolvat în 20 ml apă pentru preparate injectabile. Soluţia reconstituită trebuie administrată prin injectare intravenoasă lentă (timp de 3-5 minute).
Administrarea în perfuzie intravenoasă:
Cefuroximă-MIP 1,5 g trebuie dizolvat în 15 ml apă pentru preparate injectabile. Se adaugă această soluţie reconstituită la 50 sau 100 ml soluţie de perfuzare compatibilă. Aceste soluţii pot fi administrate direct în venă sau pot fi introduse în tubul de perfuzie.
Valabilitatea soluţiei după reconstituire
Soluţiile reconstituite trebuie inspectate vizual. Trebuie utilizate numai soluţiile limpezi, fără particule vizibile.
Stabilitatea chimică şi fizică a soluţiei preparate a fost demonstrată pentru 3 ore la 25°C şi timp de 12 ore la 5°C. Din punct de vedere microbiologic, soluţia preparată trebuie utilizată imediat. Dacă nu este utilizată imediat, condiţiile şi timpul de păstrare înainte de utilizare sunt în responsabilitatea utilizatorului.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel