Cefuroxima Antibiotice, 750 mg / 1,5 g, pulbere pentru suspensie (i.m)/soluţie injectabilă (i.m, i.v.)

Substanță activa
cefuroxima
Clasa ATC
J01DC
Format
pulbere pentru suspensie (i.m)/soluţie injectabilă (i.m, i.v.)
Afecțiuni
infecţii
Producător
Antibiotice SA.
Acțiune terapeutică
cefalosporine de generaţia a doua

Ce este Cefuroxima Antibiotice şi pentru ce se utilizează

Cefuroxim face parte din grupa: cefalosporine de generaţia a doua

Cefuroxima Antibiotice este utilizată în tratamentul infecţiilor cu germeni sensibili, cu diverse localizări: tract respirator, piele şi ţesut subcutanat, sistem osteoarticular, tract uro-genital, septicemii, meningite, peritonite. Cefuroxima este indicată şi profilactic înaintea unor intervenţii chirurgicale cu risc.

Înainte să utilizaţi Cefuroxima Antibiotice

Nu utilizaţi Cefuroxima Antibiotice

Dacă sunteţi alergic la cefuroximă sau la alte cefalosporine.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cefuroxima Antibiotice

-La pacienţii alergici la peniciline se recomandă prudenţă extremă (deoarece 5 – 10% prezintă reactivitate imunologică încrucişată pentru cefalosporine). La aceşti pacienţi tratamentul se iniţiază sub supravegherea medicului, deoarece eventuala reacţie alergică poate fi de mare gravitate. Reacţiile de hipersensibilizare (anafilaxie) la peniciline sau cefalosporine pot fi grave şi uneori fatale. În caz de apariţie a alergiei în timpul tratamentului, întrerupeţi utilizarea cefuroximei şi anunţaţi imediat medicul.

  • În cazul insuficienţei renale, dozele se vor adapta în funcţie de clearance-ul creatininei. Este indicată supravegherea funcţiei renale în cursul tratamentului cu cefuroximă, în cazul asocierii acesteia cu antibiotice potenţial nefrotoxice sau cu diuretice de tip furosemid sau acid etacrinic.
  • Ca şi în cazul altor antibiotice, utilizarea prelungită de cefuroximă poate determina selectarea germenilor rezistenţi, ceea ce poate impune întreruperea tratamentului. Excepţional, în timpul tratamentului, poate să apară diaree severă şi persistentă; în acest caz se impune întreruperea administrării antibioticului. Dacă simptomatologia persistă trebuie suspectată colita pseudomembranoasă. În această situaţie, diagnosticul se strabileşte în urma efectuării colonoscopiei şi se recomandă instituirea tratamentului antibiotic specific.
  • Cefuroxima nu se va administra intravenos împreună cu lidocaină. Lidocaina poate induce rezultate pozitive la testele anti-doping.
  • În cursul tratamentelor cu cefalosporine se poate observa pozitivarea testului Coombs.

Ca şi alte cefalosporine, cefuroxima poate modifica rezultatele dozării glucozei în urină prin metode neenzimatice, dar nu poate interacţiona cu metodele enzimatice de tipul glucoz-oxidază sau hexokinază

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă luaţi acest medicament împreună cu altele, se poate modifica modul lor de acţiune. Consultaţi medicul în condiţiile în care mai luaţi: alte antibiotice, diuretice, contraceptive orale, probenecid. Cefuroxima nu se va administra împreună cu o soluţie de bicarbonat de sodiu.

Utilizarea Cefuroxima Antibiotice cu alimente şi băuturi

Nu se cunosc interacţiuni între cefuroximă şi alimente sau băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Cefuroxima Antibiotice nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Cefuroxima Antibiotice

  • Acest medicament conţine sodiu (1,767 mmoli sodiu/ flaconul de 750 mg).

Tineţi cont de acest lucru în condiţiile în care trebuie să urmaţi un regim cu consum redus de sare.

Cum să utilizaţi Cefuroxima Antibiotice

Utilizaţi întotdeauna Cefuroxima Antibiotice exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Cefuroxima Antibiotice se administrează injectabil, intramuscular sau intravenos, de către personal medical calificat.

Dozele, calea de administrare şi durata tratamentului se vor alege în funcţie de gravitatea infecţiei, de sensibilitatea germenului implicat şi de starea pacientului.

Adulţi: doza uzuală, în infecţiile necomplicate este de 750 mg i.v./i.m.la 8 ore, iar în infecţiile grave, 1,5 g i.v., la 8 ore sau la 6 ore.

Copii şi sugari: 30-100 mg/kg/zi, în 3-4 doze

Nou-născut: 30-100 mg/kg/zi, în 2-3 doze.

Pentru profilaxia infecţiilor post-operatorii în chirurgie: 1,5 g la inducţia anestezică, în perfuzie de 20-30 minute, urmate de alte două doze de 750 mg i.m. după 8, respectiv 16 ore. În cazul intervenţiilor chirurgicale cardiace, pulmonare, esofagiene sau vasculare, se vor administra 1,5 g i.v. la inducerea anesteziei, apoi 750 mg i.m. de 3 ori pe zi, timp de 1-2 zile.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Cefuroxima Antibiotice

Luarea oricărui medicament în exces poate avea consecinţe grave. Dacă suspectaţi supradozajul, anunţaţi de urgenţă medicul.

Dacă uitaţi să utilizaţi Cefuroxima Antibiotice

Daca aţi uitat o doză, trebuie să vi se administreze medicamentul imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă este timpul pentru urmatoarea doză, medicul poate să v-o recomande doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată fără recomandarea medicului.

Dacă încetaţi să utilizaţi Cefuroxima Antibiotice

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Cefuroxima Antibiotice poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Infecţii şi infestări:

-frecvente: în cazul administrării prelungite, proliferarea unor germeni rezistenţi (ex. Candida)

Tulburări hematologice şi limfatice:

-frecvente: neutropenie, eozinofilie;

-mai puţin frecvente: leucopenie, scăderea nivelului de hemoglobină, test Coombs pozitiv.

-rare: trombocitopenie;

-foarte rare: anemie hemolitică.

Tulburări ale sistemului imunitar:

-mai puţin frecvente: erupţii cutanate maculopapuloase sau urticariene, prurit;

-rare: febră medicamentoasă;

-foarte rare: şoc anafilactic, vasculită cutanată.

Tulburări gastro-intestinale:

-mai puţin frecvente: greaţă, vărsături, diaree;

-foarte rare: colită pseudomembranoasă (determinată de Clostridium dificile, poate apărea în cursul tratamentului sau după întreruperea acestuia)

Tulburări hepato-biliare:

-frecvente: creşterea tranzitorie a nivelului seric al enzimelor hepatice;

-mai puţin frecvente: creşterea tranzitorie a nivelului bilirubinei;

(Creşterea tranzitorie a nivelelor serice ale enzimelor hepatice sau a bilirubinei este posibilă în special la pacienţii cu antecedente de afecţiuni hepatice).

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat:

-foarte rare: eritem polimorf, epidermoliză toxică, sindrom Stevens-Johnson.

Tulburări renale şi ale căilor urinare:

-foarte rare: nefrită interstiţială acută, creşterea creatininei serice şi/sau a azotului ureic sanguin (BUN), precum şi scăderea clearance-ului creatininei.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare:

-frecvente: reacţii la locul de injectare, durere şi tromboflebită. Apariţia tromboflebitei poate fi evitată într-o mare măsură injectând medicamentul lent (3-5 minute). La doze mari, apariţia durerii la locul de injectare intramusculară este foarte probabilă. Totuşi este puţin probabil ca aceasta să determine întreruperea tratamentului.

În cadrul fiecărei grupe de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravităţii: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100, <1/10), mai puţin frecvente (>1/1000, <1/100), rare (>1/10000,<1/1000) şi foarte rare (<1/10000).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Cefuroxima Antibiotice

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original, ferit de lumina A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Cefuroxima Antibiotice după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu utilizaţi Cefuroxima Antibiotice dacă observaţi semne vizibile de deteriorare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Cefuroxima Antibiotice

Cefuroxima Antibiotice 750 mg -Substanţa activă este cefuroxima 750 mg. Cefuroxima Antibiotice 1,5 g -Substanţa activă este cefuroxima 1,5 g

Cum arată Cefuroxima Antibiotice şi conţinutul ambalajului

Cefuroxim se prezinta sub forma de pulbere albă sau aproape albă, higroscopică

Cefuroxima Antibiotice 750 mg

Cutie cu 1 flacon din sticlă incoloră, capacitate 17 ml sau 15 ml, închis cu dop din cauciuc sigilat cu capsă din aluminiu prevăzută cu disc din polipropilenă, conţinând pulbere pentru suspensie injectabilă/soluţie injectabilă

Cutie cu 100 flacoane din sticlă incoloră, capacitate 17 ml sau 15 ml, închise cu dop din cauciuc sigilat cu capsă din aluminiu prevăzută cu disc din polipropilenă, conţinând pulbere pentru suspensie injectabilă/soluţie injectabilă

Cutie cu 10 flacoane din sticlă incoloră, capacitate 17 ml sau 15 ml, închise cu dop din cauciuc sigilat cu capsă din aluminiu prevăzută cu disc din polipropilenă, conţinând pulbere pentru suspensie injectabilă/soluţie injectabilă

Cefuroxima Antibiotice 1,5 g

Cutie cu 1 flacon din sticlă incoloră, capacitate 17 ml sau 30 ml, închis cu dop din cauciuc sigilat cu capsă din aluminiu prevăzută cu disc din polipropilenă, conţinând pulbere pentru suspensie injectabilă/soluţie injectabilă

Cutie cu 50 flacoane din sticlă incoloră, capacitate 17 ml sau 30 ml, închise cu dop din cauciuc sigilat cu capsă din aluminiu prevăzută cu disc din polipropilenă, conţinând pulbere pentru suspensie injectabilă/soluţie injectabilă

Cutie cu 10 flacoane din sticlă incoloră, capacitate 17 ml sau 30 ml, închise cu dop din cauciuc sigilat cu capsă din aluminiu prevăzută cu disc din polipropilenă, conţinând pulbere pentru suspensie injectabilă/soluţie injectabilă

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Antibiotice SA.,

Str. Valea Lupului nr. 1, 707410, Iaşi, România

Acest prospect a fost aprobat in Ianuarie 2012

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical:

Administrarea intra-musculară:

Pentru prepararea suspensiilor şi soluţiilor pentru administrare i.m se recomandă ca lichid de diluţie apa pentru preparate injectabile.

Pentru prepararea suspensiilor se recomandă utilizarea a cel puţin 1 ml apă pentru preparate injectabile pentru fiecare 250 mg de cefuroximă. Se obţin suspensii cu o concentraţie de 200-250 mg/ml. Suspensia se prepară prin agitarea timp de 5-10 secunde a pulberii de cefuroximă sodică cu apă pentru preparate injectabile. Se obţine o suspensie omogenă de culoare albă.

Administrarea intravenoasă:

Pentru administrarea i.v. a medicamentului Cefuroxima Antibiotice-pulbere pentru suspensie /soluţie injectabilă se recomandă soluţii de concentraţii 15-125 mg/ml. Soluţiile de cefuroximă cu concentraţii mai mici de 70 mg/ml sunt hipotone. Pentru administrarea i.v. prin perfuzie se impune reconstituirea pulberii cu soluţii compatibile cu administrarea parenterală.

Cefuroxima este compatibilă cu: apă pentru preparate injectabile, soluţia de clorură de sodiu 0,9%, soluţia de glucoză 5% şi 10%, soluţia Ringer, soluţia de lactat de sodiu 0,1M.

Soluţiile reconstituite de Cefuroximă Antibiotice-pulbere pentru suspensie/ soluţie injectabilă sunt transparente şi sunt incolore sau prezintă o coloraţie slab gălbuie de diferite intensităţi în funcţie de concentraţie şi de lichidul de diluţie folosit. Variaţii ale intensităţii culorii soluţiilor nu indică modificări ale eficacităţii sau siguranţei produsului. Se recomandă administrarea imediat după reconstituire.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”