Substanţele active sunt norgestimat şi etinilestradiol
Celelalte componente sunt: lactoză anhidră, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu, FD&C Blue No. 2 Lake 13% (E 132).
Cilest este utilizat pentru a preveni apariţia sarcinii. El vă poate fi recomandat, de asemenea, de către medicul dumneavoastră pentru alte motive.
Cilest împiedică eliberarea ovulelor de la nivelul ovarelor, determină îngroşarea secreţiilor vaginale astfel încât spermatozoizii să nu poată ajunge în uter şi modifică mucoasa uterină astfel încât ovulul să nu se poată dezvolta acolo.
Medicamente precum Cilest vă protejează împotriva sarcinii, deoarece ele conţin doi hormoni sintetici similari celor produşi în organism.
Informaţii pentru persoanele care utilizează Cilest
Cum devine corpul dumneavoastră pregătit pentru sarcină ?
Sunteţi capabilă să rămâneţi însărcinată pe parcursul perioadei fertile, cu alte cuvinte, din momentul apariţiei ciclului menstrual până când atingeţi vârsta la care acesta încetează (de regulă între 45 şi 50 de ani).
Intervalul de timp între începutul unei menstre şi următoarea se numeşte ciclu menstrual. Acesta durează aproximativ 28 de zile. La mijlocul ciclului menstrual unul dintre ovare eliberează un ovul în trompa uterină (a se vedea desenul); aceasta se numeşte ovulaţie. Ovulul se deplasează de-a lungul trompei uterine către uter.
Ovulul va fi apoi fie fertilizat de un spermatozoid (concepţie), fie eliminat împreună cu mucoasa uterină în timpul menstruaţiei.
Pentru ca ovulul să poată fi fertilizat, trebuie să existe un spermatozoid în interiorul trompei uterine. În timpul actului sexual partenerul dumneavoastră eliberează milioane de spermatozoizi în interiorul vaginului; unii dintre aceştia ascensionează prin uter în trompa uterină. Dacă există un ovul în trompa uterină, un spermatozoid îl va fertiliza. Ovulul fertilizat se va deplasa către uter, va fi implantat în mucoasa uterină şi va începe să crească, devenind un copil.
Dacă nu există spermatozoizi în trompa uterină şi ovulul nu este fecundat, el va fi eliminat împreună cu mucoasa uterină la finalul ciclului menstrual şi dumneavoastră veţi avea menstră. Este important de ştiut că:
Cum funcţionează hormonii dumneavoastră?
Ovarele dumneavoastră produc doi hormoni care controlează ciclul menstrual; aceştia se numesc: estrogen şi progesteron.
În timpul primei părţi a ciclului menstrual (înainte de ovulaţie), corpul dumneavoastră se pregăteşte pentru sarcină; mai mult estrogen este produs pentru că acesta face ca mucoasa uterină să fie mai groasă astfel încât ovulul fertilizat să poată creşte în ea.
În a doua parte a ciclului (după ovulaţie) este produs mai mult progesteron. Acesta stopează creşterea mucoasei uterine.
Dacă ovulul nu este fertilizat, nivelurile celor doi hormoni descresc şi aceasta duce la descuamarea mucoasei uterine. Mucoasa va fi eliminată împreună cu ovulul nefecundat sub formă de sângerare menstruală.
Dacă ovulul este fecundat, cei doi hormoni vor continua să fie produşi de-a lungul sarcinii. Prezenţa nivelurilor crescute ale acestor doi hormoni împiedică ovarele dumneavoastră să elibereze alte ovule, pentru a preveni altă concepţie suplimentară în timpul sarcinii.
Cât de eficiente sunt comprimatele Cilest?
Comprimatele Cilest sunt o metodă contraceptivă extrem de eficientă dacă este utilizată corespunzător. Astfel, trebuie să utilizaţi comprimatele exact cum este descris în acest prospect (a se vedea capitolul „Cum trebuie administrat Cilest”).
Este important de reţinut că nici o formă de contracepţie, nici măcar contraceptivele orale, nu poate oferi 100% protecţie împotriva sarcinii.
Nu folosiţi aceste comprimate dacă:
-circulaţia, de exemplu flebită sau trombi vasculari; -afecţiuni hepatice grave; -hepatită sau icter; -lupus sistemic eritematos.
-icter;
-prurit tegumentar sever;
-herpes în timpul sarcinii;
-probleme cu auzul numite otoscleroză.
-sindrom Rotor; -sindrom Dubbin-Johnson; -porfirie; -tumori hepatice;
-hipertensiune arterială moderată sau severă;
-niveluri crescute ale colesterolului sau lipidelor (grăsimi), afecţiune numită hiperlipoproteinemie; -calculi biliari.
-sân; -uter; -ovar.
-îngroşarea mucoasei uterine;
-sângerări vaginale neobişnuite sau neregulate despre care medicul dumneavoastră nu ştie.
Dacă nu sunteţi sigură asupra vreuneia dintre aceste afecţiuni, discutaţi cu medicul dumneavoastră care va analiza istoricul dumneavoastră medical şi va decide dacă Cilest este potrivit pentru dumneavoastră.
Există anumite afecţiuni pe care le puteţi avea sau le-aţi avut în trecut, situaţie în care puteţi utiliza Cilest, dar medicul dumneavoastră trebuie să vă monitorizeze mai frecvent.
Dacă aţi avut una dintre următoarele afecţiuni sau ea apare în timpul utilizării Cilest, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră, care va decide dacă veţi continua tratamentul sau nu:
Este important să-i comunicaţi medicului dumneavoastră despre oricare dintre aceste situaţii. Din nou, dacă nu sunteţi sigură despre oricare dintre afecţiuni, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră.
Medicul vă va verifica tensiunea arterială şi va decide dacă aveţi nevoie de alte investigaţii înainte de a începe acest tratament. Tensiunea dumneavoastră arterială trebuie verificată regulat după ce aţi început administrarea contraceptivului.
Fumatul creşte riscul apariţiei efectelor adverse la contraceptive orale, cum ar fi problemele cardiace sau vasculare (tromboză).
Se recomandă strict să renunţaţi la fumat, mai ales dacă aveţi vârsta peste 35 de ani.
Dacă aveţi menstre neregulate, înainte de a începe tratamentul contraceptiv trebuie să-l informaţi pe medic.
Cilest nu trebuie folosit cu 4-6 săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală şi 2 săptămâni după ce v-aţi mobilizat deplin; aceasta datorită unui risc temporar crescut de coagulare sanguină sau tromboză care apare în timpul operaţiei. Aceste precauţii se aplică în orice situaţie în care este necesar să staţi la pat sau să fiţi imobilizată pentru o perioadă.
La unele femei pot apărea pete sau închiderea culorii pielii în timpul utilizării Cilest. Acest lucru este mai probabil dacă aţi avut asemenea probleme în timpul unei sarcini anterioare. Dacă apar asemenea pete, evitaţi expunerea la soare şi la lămpi ultraviolete (solar). Aceste pete închise la culoare pot să nu dispară chiar dacă întrerupeţi utilizarea contraceptivelor.
Cilest poate afecta rezultatul unor teste sanguine sau urinare-vă rugăm informaţi medicul sau asistenta că luaţi Cilest când faceţi asemenea teste.
Folosirea Cilest cu alimente şi băuturi:
Administrarea Cilest nu este influenţată de consumul de alimente sau băuturi.
Sarcina
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă sunteţi însărcinată sau doriţi să deveniţi însărcinată.
Cilest nu se administrează în timpul sarcinii. În cazul planificării unei sarcini, consultaţi medicul în privinţa tratamentului diabetului.
Alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Substanţa activă din Cilest trece în lapte şi poate reduce nivelul secreţiei lactate.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Cilest nu afectează capacitatea de a conduce sau de a manipula utilaje
Informaţii importante privind unele componente ale Cilest
Cilest conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Folosirea altor medicamente:
Este important să-l informaţi pe medicul dumneavoastră despre orice alte medicamente pe care le luaţi, inclusiv cele pe care le-aţi cumpărat singură.
Unele dintre ele pot împiedica Cilest să acţioneze corespunzător, astfel încât puteţi avea o sarcină. Aceste medicamente includ:
Cilest poate fi folosit dacă luaţi antibiotice pentru tratamentul acneei, dar ar trebui să discutaţi acest lucru cu medicul dumneavoastră.
Dacă utilizaţi insulină sau alte medicamente pentru diabet s-ar putea să fie nevoie să schimbaţi dozele.
Medicamentul este un contraceptiv foarte eficient dacă este utilizat corespunzător.
Este important să luaţi Cilest exact aşa cum v-a sfătuit medicul şi cum este prezentat mai jos.
Este bine să începeţi tratamentul cu Cilest în prima zi a menstrei; dacă procedaţi aşa nu este nevoie de nici o măsură contraceptivă suplimentară.
Dacă menstra dumneavoastră deja a început, începeţi tratamentul cu Cilest în a 5-a zi (considerând prima zi a menstrei ca fiind ziua 1), indiferent dacă sângerarea s-a oprit sau nu. În această situaţie, o măsură contraceptivă suplimentară (prezervativ) trebuie utilizată în primele 7 zile.
Dacă menstra dumneavoastră s-a instalat de mai mult de 5 zile, nu începeţi tratamentul cu Cilest înainte de prima zi a menstrei următoare. Utilizaţi o măsură contraceptivă suplimentară până atunci. Cilest se prezintă într-un blister marcat cu zilele săptămânii. Începeţi primul comprimat corespunzător zilei corecte.
În fiecare zi luaţi câte un comprimat, utilizând cele 21 de comprimate din blister. Este bine să luaţi comprimatul de Cilest aproximativ la aceeaşi oră în fiecare zi- multe persoane consideră că este mai uşor de reamintit să ia comprimatul înainte de culcare.
Când aţi luat toate cele 21 de comprimate şi blisterul este gol, lăsaţi o pauză de exact 7 zile după ultimul comprimat şi apoi începeţi un nou blister.
În timpul acestei perioade „libere” ar trebui să aveţi câteva zile de sângerare similară cu o menstră. Începeţi noul blister de Cilest după exact 7 zile „libere”.
Fiecare blister de Cilest va fi început în aceeaşi zi a săptămânii ca şi precedentul; astfel încât este uşor de reamintit când să începeţi din nou.
Continuaţi cu acest blister şi cu următorul în acelaşi mod, după cum este descris mai sus. Dacă utilizaţi Cilest în acest fel, nu este necesară o metodă contraceptivă suplimentară.
În anumite situaţii medicul vă poate recomanda să începeţi noua cutie fără să respectaţi pauza de 7 zile (a se vedea capitolul ” Contracepţie suplimentară: regula celor 7 zile”)
Dacă nu aveţi nici o sângerare în timpul săptămânii „libere” a oricărei cutii şi nu aveţi nici un alt motiv pentru care Cilest să nu fi acţionat corespunzător (de exemplu nu a trebuit să folosiţi o metodă contraceptivă suplimentară), atunci este foarte puţin probabil să fiţi însărcinată. Începeţi noua cutie de Cilest chiar dacă nu aţi avut o sângerare.
Dacă totuşi nu aveţi o sângerare în timpul săptămânii „libere” a acestei cutii, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. El va verifica dacă nu sunteţi însărcinată înainte de a continua să luaţi Cilest. Dacă nu aveţi nici o sângerare în timpul săptămânii „libere” a oricărei cutii şi aveţi un motiv pentru care Cilest ar fi putut să nu acţioneze corespunzător, mergeţi la medical dumneavoastră. El va verifica dacă nu sunteţi însărcinată înainte de a reîncepe să luaţi Cilest.
După o naştere puteţi începe utilizarea Cilest după 21 de zile dacă nu alăptaţi şi aţi avut o naştere pe cale vaginală fără complicaţii şi vă puteţi mobiliza pe deplin.
Dacă aţi avut contact sexual înainte de a începe administarea de Cilest sau înainte de prima menstră, aşteptaţi până la următoarea menstră înainte de a lua Cilest şi apoi începeţi administrarea în prima zi de sângerare. Aceasta pentru că puteţi rămâne însărcinată foarte curând după o naştere şi trebuie să fiţi sigură că nu sunteţi însărcinată înainte de a lua Cilest.
Dacă începeţi tratamentul cu Cilest la mai mult de 21 de zile după naştere şi nu aţi avut contact sexual sau o menstră, trebuie să folosiţi o metodă contraceptivă suplimentară pentru primele 7 zile.
Dacă alăptaţi nu trebuie să folosiţi Cilest sau oricare alt contraceptiv oral combinaţie întrucât acesta vă poate afecta secreţia lactată. Puteţi să folosiţi doar un contraceptiv progesteronic-discutaţi aceasta cu medicul dumneavoastră.
După avort sau chiuretaj puteţi începe administarea Cilest în prima zi. Nu aveţi nevoie de o contracepţie suplimentară dacă începeţi imediat. Întrebaţi medicul despre alte metode contraceptive dacă nu începeţi Cilest imediat.
În cazul în care vi s-a recomandat schimbarea de pe un alt tip de contraceptiv
Dacă foloseaţi alt contraceptiv oral de 21 de comprimate terminaţi cutia de contraceptiv pe care îl utilizaţi şi începeţi să luaţi Cilest în ziua imediat următoare. Nu faceţi o pauză între cele două contraceptive şi nu aşteptaţi să înceapă menstra.
Puteţi avea o sângerare uşoară în timp ce luaţi comprimatele sau să nu aveţi menstră deloc până la terminarea primului blister de Cilest.
Dacă foloseaţi contraceptivul zilnic (blisterul „ED”) terminaţi primele 21 de comprimate din blisterul ED sau de 28 de zile. Luaţi primul comprimat de Cilest în ziua următoare. Nu lăsaţi o pauză între blistere şi nu aşteptaţi să înceapă menstra. Puteţi să nu aveţi menstră înainte de a termina primul blister de Cilest sau puteţi avea o sângerare uşoară în timp ce luaţi Cilest. Îndepărtaţi în siguranţă cele 7 comprimate rămase din vechea cutie de 28 de comprimate.
Dacă foloseaţi mini pilula (cu progesteron) începeţi tratamentul cu Cilest în prima zi de menstră, chiar dacă aţi luat deja o mini pilulă în acea zi. Îndepărtaţi în siguranţă restul comprimatelor progesteronice. Nu este necesară o metodă contraceptivă suplimentară. Dacă nu aveţi menstră, începeţi să luaţi Cilest în ziua imediat următoare după ultima mini pilulă. Trebuie să folosiţi o metodă contraceptivă suplimentară în primele 7 zile de tratament cu Cilest.
Pentru a evita o menstră
Începeţi un nou blister de Cilest în ziua imediat următoare după ce aţi terminat blisterul curent, deci nu lăsaţi o pauză de 7 zile între blistere. Administrarea va continua conform indicaţiilor descrise. Puteţi avea o sângerare uşoară în timp ce utilizaţi comprimatele din al doilea blister. Nu vă îngrijoraţi-aceasta nu va afecta acoperirea dumneavoastră contraceptivă. Începeţi următorul blister după pauza obişnuită de 7 zile, chiar dacă încă aveţi sângerare.
Ce se întâmplă dacă decideţi să aveţi un copil?
Sângerările pe care le aveţi în decursul pauzelor de 7 zile nu sunt menstre reale.
Este important să aveţi o menstră adevărată înainte de rămâne însărcinată, astfel încât medicul să poată aprecia când se va naşte copilul dumneavoastră.
Deci, odată ce aţi oprit administrarea de Cilest pentru că doriţi să încercaţi să rămâneţi însărcinată, folosiţi altă metodă contraceptivă până când aveţi o menstră adevărată.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie Cilest:
Dacă luaţi un număr mare de comprimate Cilest, cereţi sfatul medicului dumneavoastră. Nu au existat raportări de reacţii adverse grave în caz de supradozaj cu Cilest.
Dacă uitaţi să luaţi Cilest:
Dacă uitaţi să luaţi un comprimat, verificaţi când trebuia să luaţi acel comprimat şi apoi urmaţi instrucţiunile descrise în continuare:
Ghidul pentru situaţia omiterii unui comprimat
Când trebuia să luaţi comprimatul pe care l-aţi omis?
|
Câte comprimate au mai rămas în blister ?
|
Contracepţie suplimentară: regula celor 7 zile
Este important să folosiţi o metodă contraceptivă suplimentară în următoarele situaţii:
Dacă simptomele dumneavoastră se opresc în decurs de 12 ore de la administrarea comprimatului, doar luaţi un comprimat suplimentar dintr-un blister de rezervă de Cilest şi apoi luaţi comprimatele ca de obicei din ziua următoare. Dacă problemele persistă mai mult de 12 ore, utilizaţi o măsură contraceptivă suplimentară pe perioada cât sunteţi bolnavă şi încă 7 zile după aceasta. Continuaţi cu restul blisterului ca de obicei.
Dacă aveţi greaţă sau diaree în ultimele 7 zile ale blisterului, începeţi noul blister fără să faceţi pauză. Dacă nu aveţi menstră la sfârşitul acestui blister, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un alt blister.
Dacă sunt mai puţin de 7 comprimate rămase în blisterul de Cilest când una dintre situaţiile de mai sus intervine, trebuie să începeţi următorul blister de îndată ce l-aţi terminat pe cel curent, fără să lăsaţi o pauză de 7 zile. Dacă nu aveţi o menstră după finalizarea noului blister, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un alt blister. Pentru contracepţia suplimentară puteţi folosi:
Dacă utilizaţi unele dintre acestea, urmaţi instrucţiunile cu atenţie.
Ca şi în cazul altor contraceptive orale, Cilest poate determina anumite reacţii adverse. Cele mai severe reacţii adverse sunt:
Anumite condiţii prin ele însele cresc riscul trombozei venoase (cheaguri sanguine la nivelul picioarelor):
-vârsta ridicată;
-istoricul personal sau familial de tromboză venoasă; -lupus eritematos sistemic;
-intervenţie chirurgicală planificată (în special la nivelul abdomenului sau picioarelor);
-perioade de imobilizare prelungită;
-obezitate severă;
Riscul de tromboză arterială (infarct miocardic şi accident cerebrovascular) asociat cu utilizarea de contraceptive orale creşte în caz de:
-vârstă ridicată;
-fumat;
-tensiune arterială crescută;
-diabet;
-obezitate severă;
-migrenă.
Dacă aveţi oricare dintre aceste afecţiuni, creşte riscul de a dezvolta tromboză în cazul utilizării Cilest sau a oricărui alt contraceptiv oral.
Anumite studii au demonstrat un risc crescut al cancerului de col uterin la femeile care folosesc contraceptive orale combinate pe o perioadă îndelungată de timp, dar nu este clar dacă acesta este datorită altor factori precum comportamentul sexual sau contraceptivului însuşi.
Cancerul de sân
Fiecare femeie are un risc de cancer de sân fie că utilizează sau nu contraceptive orale. Cancerul de sân este rar sub 40 de ani, dar riscul creşte la înaintarea în vârstă.
Cancerul de sân a fost depistat puţin mai des la femeile care iau contraceptive decât la cele de aceeaşi vârstă care nu iau. Dacă femeile stopează administrarea contraceptivelor, riscul scade, astfel încât la 10 ani după oprirea tratamentului, riscul apariţiei cancerului de sân este acelaşi ca la femeile care nu au utilizat niciodată contraceptive. Se pare că probabilitatea diseminării cancerului de sân este mai mică la femeile care au luat contraceptive orale decât la cele care nu au luat. Nu este sigur dacă contraceptivele determină creşterea riscului de cancer de sân. Se poate datora faptului că femeile care utilizează contraceptive orale sunt examinate mai des, astfel încât cancerul de sân este diagnosticat mai devreme.
Riscul apariţiei cancerului de sân nu este influenţat de durata tratamentului cu contraceptive orale, dar este influenţat de vârsta la care ea opreşte acest tratament. Aceasta deoarece riscul apariţiei cancerului de sân creşte mult pe măsura înaintării în vârstă.
Un risc suplimentar mic de depistare a cancerului de sân este observat la fiecare grupă de vârstă. Posibilul risc adiţional mic la femeile care iau contraceptivul este contrabalansat de faptul că acesta este foarte eficient şi ajută în prevenirea cancerului de uter sau ovar.
Dacă aveţi neclarităţi despre aceasta, cereţi lămuriri medicului dumneavoastră la următoarea vizită.
Dacă una dintre reacţiile adverse de mai sus intervine sau este suspectată, trebuie să opriţi tratamentul cu Cilest imediat şi să cereţi sfatul medicului dumneavoastră.
Alte reacţii adverse includ:
Dacă remarcaţi oricare dintre aceste reacţii adverse sau alte simptome anormale, contactaţi medicul sau farmacistul imediat.
Nu omiteţi niciodată vizitele regulate la medic. El poate remarca reacţii adverse pe care dumneavoastră nu le-aţi observat.
Motive pentru oprirea imediată a tratamentului cu Cilest:
Trebuie să opriţi imediat administrarea Cilest şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă:
-durere severă sau sensibilitate sau umflarea uneia sau ambelor gambe;
-durere neaşteptată în piept, respiraţie superficială, sau tuse cu sânge;
-amorţeală neaşteptată, furnicături, durere de cap severă, ameţeală, senzaţie de leşin, convulsii, probleme cu vederea sau cu vorbirea;
-durere gastrică neaşteptată.
A se păstra la temperaturi sub 25°C. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Cilest după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se utiliza dacă ambalajul este deteriorat sau comprimatele sunt decolorate. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Acest prospect a fost aprobat în
Noiembrie 2006
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Janssen-Cilag AG,
Hochstrausse 201, CH-8205 Schaffhausen, Elveţia
Producător
Janssen Pharmaceutica NV, Turnhoutseweg 30, B-2340 Beerse, Belgia
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel