Cinarizină Arena, 25 mg, capsule

Substanță activa
Cinarizină
Clasa ATC
N07CA
Format
capsule
Afecțiuni
tulburări labirintice, răul de mişcare
Producător
S.C. Arena Group S.A.
Acțiune terapeutică
medicamente antivertiginoase

Ce este Cinarizină Arena şi pentru ce se utilizează

Cinarizină Arena aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de medicamente antivertiginoase.

Cinarizină Arena este utilizat în:

  • tratamentul tulburărilor labirintice: vertij, ameţeli, tinitus, nistagmus, greaţă şi vărsături, cum sunt cele din sindromul Meniere;
  • răul de mişcare.

Înainte să utilizaţi Cinarizină Arena

Nu utilizaţi Cinarizină Arena

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la cinarizină sau la oricare dintre celelalte componente ale Cinarizină Arena.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cinarizină Arena

Cinarizina poate să determine dureri în capul pieptului; administrarea după mese poate scădea iritaţia gastrică.

La pacienţii cu boală Parkinson, cinarizina trebuie administrată numai dacă beneficiul terapeutic depăşeşte posibilul risc al agravării afecţiunii.

Cinarizina poate să determine somnolenţă, în special la începutul tratamentului. Nu se va utiliza în acelaşi timp cu deprimante ale SNC sau alcool.

Utilizarea cinarizinei trebuie evitată în caz de porfirie.

Nu s-au efectuat studii specifice în caz de insuficienţă hepatică sau renală. Cinarizina trebuie utilizată cu precauţie la pacienţii cu insuficienţă hepatică sau renală.

Interferenţe diagnostice: datorită efectului antihistaminic, cinarizina poate preveni reacţiile pozitive la indicatorii de reactivitate dermică, dacă este folosit cu 4 zile înainte de efectuarea testelor cutanate.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Alcool, deprimante SNC, antidepresive triciclice: administrarea concomitentă poate potenţa efectul sedativ al acestor medicamente sau al cinarizinei.

Utilizarea Cinarizină Arena cu alimente şi băuturi

Cinarizină Arena nu se va asocia cu consum de alcool.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Deşi în studiile la animale, nu au fost evidenţiate efecte teratogene ale cinarizinei, similar tuturor medicamentelor, cinarizina poate fi administrată în timpul sarcinii numai dacă beneficiile terapeutice justifică potenţialul risc la făt.

Nu sunt date referitoare la excreţia cinarizinei în laptele matern: de aceea alăptarea trebuie evitată la femeile tratate cu cinarizină.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Datorită riscului de instalare a somnolenţei, în special la începutul tratamentului, se impun precauţii la persoanele care conduc vehicule şi folosesc utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Cinarizină Arena

Deoarece conţine lactoză, dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Deoarece conţine galben amurg FCF (E 110), negru strălucitor BN (E 151), p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de n-propil poate să determine reacţii alergice (chiar întârziate).

Cum să utilizaţi Cinarizină Arena

Utilizaţi întotdeauna Cinarizină Arena exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Tulburări de echilibru

Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: doza recomandată este de 25 mg cinarizină (o capsulă Cinarizină Arena 25 mg) de 3 ori pe zi.

Copii cu vârsta sub 12 ani: doza recomandată este jumătate din doza de la adulţi.

La această grupă de vârstă se recomandă utilizarea unei alte formulări având concentraţie adecvată.

Răul de mişcare

Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: doza recomandată este de 25 mg cinarizină (o capsulă Cinarizină Arena 25 mg) administrată cu o jumătate de oră înainte de călătorie; a se repeta la intervale de 6 ore în timpul călătoriei.

Copii cu vârsta sub 12 ani: doza recomandată este jumătate din doza de la adulţi.

La această grupă de vârstă se recomandă utilizarea unei alte formulări având concentraţie adecvată.

Cinarizina se administrează de preferinţă după masă.

Doza zilnică maximă recomandată nu trebuie să depăşească 225 mg (9 capsule Cinarizină Arena 25 mg). Deoarece efectul cinarizinei în vertij este dependent de doză, dozele trebuie crescut progresiv.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Cinarizină Arena

Simptomatologie

Simptomatologia se datorează în special efectului anticolinergic al cinarizinei. S-au raportat intoxicaţii acute cu doze cuprinse între 90 şi 2250 mg cinarizină. Cel mai frecvent raportate semne şi simptome în caz de supradozaj sunt: alterări ale stării de conştienţă, mergând până de la somnolenţă până la stupoare şi comă, vărsături, simptome extrapiramidale şi hipotonie. La un număr mic de copii mici au apărut convulsii.

Tratament

In majoritatea cazurilor, nu există antidot specific. Se indică lavaj gastric în primele 4 ore de la ingestie. Dacă se consideră necesar, se administrează cărbune activat.

Dacă uitaţi să utilizaţi Cinarizină Arena

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Cinarizină Arena poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Au fost raportate somnolenţă şi tulburări gastro-intestinale. In general, sunt tranzitorii şi pot fi deseori evitate stabilind doza optimă în mod progresiv.

In cazuri rare, pot să apară dureri de cap, uscăciunea gurii, creşteri în greutate, transpiraţii sau reacţii alergice.

In cazuri foarte rare (în tratamentul de lungă durată) s-au semnalat apariţia lichenului plan, a simptomelor asemănătoare celor din lupus şi a icterului colestatic.

La pacienţii vârstnici, în tratament de lungă durată, au fost descrise cazuri de agravare sau de apariţie a simptomelor extrapiramidale, uneori asociate cu stări depresive. In aceste cazuri, tratamentul trebuie întrerupt.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Cinarizină Arena

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Cinarizină Arena după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Cinarizină Arena

  • Substanţa activă este cinarizină 25 mg
  • Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei-lactoză monohidrat, amidon de porumb, stearat de magneziu; capsula-dioxid de titan (E 171), galben de chinolină (E 104), galben amurg FCF (E 110), albastru strălucitor FCF (E 133), negru strălucitor BN (E 151), p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de n-propil, gelatină.

Cum arată Cinarizină Arena şi conţinutul ambalajului

Cinarizină Arena se prezintă sub formă de capsule de formă cilindrică, cu capac de culoare verde opac şi corp verde opac, conţinând o pulbere granulată de culoare albă. Este ambalat în cutii cu 4, respectiv 100 de blistere din PVC/Al a câte 10 capsule.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Arena Group S.A.

Str. Ştefan Mihăileanu nr. 31, sect. 2

Bucureşti, România

Producătorul

S.C. Arena Group S.A.

B-dul Dunării nr. 54, Comuna Voluntari, Jud. Ilfov România

Acest prospect a fost aprobat în Martie 2008

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”