Citrolin, apă de gură

Substanță activa
cetrimid, clorhidrat de lidocaină
Clasa ATC
A01AD
Format
apă de gură
Afecțiuni
leziuni ulceroase ale cavităţii bucale; gingivite, stomatite; iritaţii mecanice ale mucoasei bucale determinate de proteze dentare sau alte dispozitive ortodontice; dureri dentare; faringite şi amigdalite
Producător
Pharco Pharmaceuticals
Acțiune terapeutică
produse pentru cavitatea bucală, alte preparate pentru tratamentul oral local, combinaţii; o combinaţie medicamentoasă cu proprietăţi antiseptice/anestezice utilizată ca apă de gură

Compoziţie

Compoziţie

100 ml apă de gură conţin cetrimid 25 mg şi clorhidrat de lidocaină 3 mg şi excipienţi: acid citric anhidru, hidrogenofosfat de disodiu, simeticonă, riboflavină, zaharină sodică, ulei de mentă, albastru de metilen, propilenglicol, p-hidroxibenzoat de metil, benzoat de sodiu, apă purificată.

Grupa farmacoterapeutică: produse pentru cavitatea bucală, alte preparate pentru tratamentul oral local, combinaţii

Indicaţii şi contraindicaţii

Indicaţii terapeutice

Citrolin este o combinaţie medicamentoasă cu proprietăţi antiseptice/anestezice utilizată ca apă de gură, în următoarele afecţiuni:

  • leziuni ulceroase ale cavităţii bucale;
  • gingivite, stomatite;
  • iritaţii mecanice ale mucoasei bucale determinate de proteze dentare sau alte dispozitive ortodontice;
  • dureri dentare (inclusiv cele determinate de carii sau extracţii dentare);
  • faringite şi amigdalite: pentru a ameliora durerile faringiene, ca antiseptic şi pentru a înlătura halena.

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la cetrimid, lidocaină sau la oricare dintre excipienţii produsului. Copii sub 6 ani.

Precauţii

Dacă Citrolin vine în contact cu ochii sau urechile, se îndepărtează urgent cu cantităţi mari de apă.

Datorită efectului anestezic local, trebuie avut în vedere riscul de a muşca buzele, obrajii, mucoasele sau limba.

Produsul poate pozitiva testele antidoping.

Interacţiuni şi atenţionări speciale

Interacţiuni

Deoarece cetrimidul se absoarbe în proporţie mică, este foarte puţin probabil ca Citrolin, ca antiseptic să influenţeze acţiunea altor medicamente administrate oral. In acelaşi mod, este puţin probabil ca alte medicamente administrate oral să influenţeze activitatea cetrimidului.

Cantitatea de lidocaină din citrolin este prea mică pentru a determina orice interacţiune semnificativă clinic cu medicamentele administrate oral.

Cu toate acestea, administrarea concomitentă cu alcool etilic sau medicamente care conţin alcool etilic sau care determină un efect antalcool cu alcoolul etilic nu este recomandată.

Atenţionări speciale

In cazul existenţei de leziuni ale mucoaselor, este necesară prudenţă, deoarece există riscul absorbţiei mai rapide a lidocainei.

Sarcina şi alăptarea

Nu există informaţii privind utilizarea Citrolin în timpul sarcinii sau alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Citrolin nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Ca şi alte antiseptice/anestezice, Citrolin se utilizează direct, fără diluţie. Se utilizează 15 ml apă de gură, de trei ori pe zi sau la nevoie.

Reacţii adverse şi supradozaj

Reacţii adverse

Experienţa pe termen lung, a arătat o incidenţă foarte mică a reacţiilor adverse asociate cu utilizarea topică a cetrimidului.

La concentraţiile recomandate, cetrimidul este foarte bine tolerat, dar, ocazional, pot să apară erupţii cutanate iritative. De asemenea, după administrări repetate, rareori, au fost raportate reacţii de hipersensibilitate.

In cazul administrării la dozele recomandate, clorhidratul de lidocaină este foarte bine tolerat şi nu determină reacţii alergice.

Supradozaj

Cantitatea de lidocaină din Citrolin este foarte mică, astfel încât este puţin probabil să apară supradozajul. 100 ml apă de gură conţin cetrimid 25 mg. De aceea, este puţin probabil să apară supradozajul, având în vedere că doza letală pentru sărurile cuaternare de amoniu este de 1-3 g.

In cazul în care este ingerat în cantităţi mari, cetrimidul poate determina greaţă şi vărsături. Simptomele intoxicaţiei includ dispnee şi cianoză, datorate paraliziei musculaturii respiratorii. Poate să determine deprimarea SNC (sistemului nervos central), posibil precedată de hiperexcitabilitate manifestată prin convulsii şi hipotensiune arterială.

In caz de supradozaj, trebuie administrate lapte, soluţii gelatinoase şi albuş de ou. Poate fi utilizată o soluţie diluată de săpun. Ingestia de alcool etilic trebuie evitată, deoarece creşte absorbţia din tractul gastro-intestinal. Este necesară instaurarea ventilaţiei mecanice până la reluarea respiraţiei spontane. Statusul hemodinamic trebuie menţinut prin administrarea de perfuzii cu plasmă, soluţii electrolitice adecvate sau de medicamente care cresc tensiunea arterială. Convulsiile pot fi controlate prin administrarea intravenoasă de diazepam.

Alte informaţii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 1 flacon din polietilenterftalat, închis cu capac de aluminiu, a 120 ml apă de gură.

Producător

Pharco Pharmaceuticals, Egipt

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Pharco Pharmaceuticals

Kilo 31 Alexandria -Cairo Desert Road, Alexandria, Egipt

Data ultimei verificări a prospectului Iulie 2004

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”