Clarinase, 5 mg/120 mg, comprimate filmate cu eliberare modificată

Producător: MERCK SHARP & DOHME ROMANIA S.R.L.
Substanță activa
Loratadină/sulfat de pseudoefedrină
Clasa ATC
R01BA
Format
comprimate filmate cu eliberare modificată
Afecțiuni
simptome asociate rinitelor alergice atunci când se însoţesc de congestie nazală
Producător
Schering-Plough Labo N.V.
Acțiune terapeutică
asociere a două medicamente, un antihistaminic şi un decongestionant

Ce este Clarinase şi pentru ce se utilizează

Clarinase conţine o asociere a două medicamente, un antihistaminic şi un decongestionant.

Antihistaminicele ajută la reducerea simptomelor de alergie sau răceală, împiedicând efectele unei substanţe numită histamină, care este produsă în corp.

Decongestionantele ajută la ameliorarea congestiei nazale.

Clarinase este indicat pentru tratamentul simptomelor asociate rinitelor alergice (febra fânului), cum sunt strănutul, curgerea nasului, lăcrimarea sau mâncărimea nazală şi oculară, atunci când se însoţesc de congestie nazală.

Înainte să utilizaţi Clarinase

Nu utilizaţi Clarinase

  • dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la loratadină, la pseudoefedrină sau la oricare dintre celelalte componente ale Clarinase.

Datorită prezenţei pseudoefedrinei, nu utilizaţi Clarinase

  • dacă utilizaţi, de asemenea, medicamente pentru inimă sau pentru tensiune arterială mare
  • dacă aveţi glaucom, dificultăţi la urinare, blocaj la nivelul căilor urinare, tensiune arterială mare, boli ale inimii sau vaselor de sânge, antecedente de accident vascular cerebral sau o glandă tiroidă hiperactivă.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă utilizaţi inhibitori de monoaminooxidază (inhibitori MAO) sau dacă aţi întrerupt utilizarea acestor medicamente în decursul ultimelor 14 zile.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Clarinase, deoarece următoarele manifestări vă fac neobişnuit de susceptibil la decongestionantul pseudoefedrină conţinut în acest medicament:

Înainte de a utiliza Clarinase, informaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist

  • dacă sunteţi în vârstă de 60 ani sau mai mult, deoarece vârstnicii pot fi mai predispuşi la reacţiile adverse ale acestui medicament
  • dacă aveţi probleme la nivelul ochilor (cum sunt tensiune crescută la nivelul ochiului sau glaucom), diabet zaharat, ulcer peptic stenozant, obstrucţie piloro-duodenală, obstrucţie la nivelul colului vezical, semne clinice de bronhospasm (senzaţie de sufocare), creştere în volum a prostatei sau probleme la nivelul ficatului, rinichilor sau vezicii urinare.
  • dacă urmează să efectuaţi o intervenţie chirurgicală, deoarece s-ar putea să fie necesar să opriţi tratamentul cu Clarinase pentru câteva zile.

Analize de laborator

Dacă sunteţi programat să efectuaţi orice test cutanat pentru alergii, nu trebuie să luaţi Clarinase cu două zile înainte de aceste teste, deoarece medicamentul ar putea influenţa rezultatele acestora.

Atenţionare pentru sportivi

Clarinase comprimate cu eliberare modificată poate să determine o reacţie pozitivă în cadrul testelor pentru controlul antidoping.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

În special, este important să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist dacă luaţi:

  • glicozide tonicardiace (medicamente utilizate pentru tratamentul anumitor tulburări ale inimii), deoarece poate fi necesară modificarea dozei
  • alfa-metildopa, mecamilamină, rezerpină, alcaloizi de veratrum sau guanetidină pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, deoarece poate fi necesară modificarea dozei
  • decongestionante (orale sau nazale), inhibitori ai poftei de mâncare sau amfetamine, deoarece aceste medicamente administrate în acelaşi timp cu Clarinase, pot să vă crească tensiunea arterială.
  • alcaloizi de ergot (de tip dihidroergotamină, ergotamină sau metilergometrină) pentru tratamentul migrenei,deoarece aceste medicamente administrate în acelaşi timp cu Clarinase, pot să vă crească tensiunea arterială.
  • linezolid, bromocriptină, cabergolină, lisurid şi pergolid, deoarece aceste medicamente administrate în acelaşi timp Clarinase pot să vă crească tensiunea arterială.
  • antiacide, deoarece acestea pot creşte efectul Clarinase.
  • Kaolin, deoarece acesta poate să scadă efectul Clarinase.

Utilizarea Clarinase cu alimente şi băuturi

Clarinase poate fi administrat înainte sau în timpul unei mesei.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu trebuie să luaţi Clarinase dacă sunteţi gravidă.

Dacă alăptaţi, nu este recomandată administrarea Clarinase.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

La doza recomandată, nu este de aşteptat ca Clarinase să vă inducă somnolenţă sau scădere a atenţiei. Cu toate acestea, foarte rar, unele persoane pot prezenta somnolenţă, ceea ce poate influenţa capacitatea acestora de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Clarinase

Clarinase conţine lactoză şi zahăr; Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Clarinase

Utilizaţi întotdeauna Clarinase exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi şi copii peste vârsta peste 12 ani

Doza recomandată este de câte un comprimat cu eliberare modificată de două ori pe zi, cu un pahar de apă, cu sau fără alimente. Înghiţiţi comprimatul întreag; nu îl zdrobiţi, fragmentaţi sau mestecaţi înainte de a-l înghiţi.

Nu luaţi acest medicament mai mult de 10 zile consecutive, dacă medicul dumneavoastră nu v-a recomandat acest lucru.

Pacienţii trebuie informaţi asupra faptului că tratamentul trebuie întrerupt în caz de apariţie a tensiunii arteriale mari, bătăilor neregulate sau rapide ale inimii, greţei, durerilor de cap sau accentuării acestor manifestări.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Clarinase

Nu luaţi mai multe comprimate cu eliberare modificată decât v-a recomandat medicul dumneavoastră sau mai frecvent decât v-a fost recomandat.

Totuşi, dacă aţi luat o doză de Clarinase mai mare decât cea recomandată, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Clarinase

Dacă aţi uitat să luaţi medicamentul la timp, puteţi să o faceţi cât mai curând posibil şi apoi să reveniţi la schema de administrare obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Clarinase poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Adresaţi-vă medicului sau farmacistului dacă orice reacţie adversă determinată de Clarinase este persistentă, supărătoare sau consideraţi că este gravă.

Reacţiile adverse foarte frecvente (care afectează mai mult de 1 pacient din 10) asociate cu administrarea Clarinase includ: insomnie, uscăciune a gurii.

Reacţiile adverse frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi) asociate cu administrarea Clarinase includ: sete, nervozitate, somnolenţă, depresie, agitaţie, anorexie, ameţeli, bătăi rapide ale inimii, dureri în gât, inflamaţie a mucoasei nazale, constipaţie, greaţă, durere de cap şi oboseală.

Reacţiile adverse mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi) includ: confuzie, tremurături, transpiraţie abundentă, bufeuri, modificări ale gustului, lăcrimare anormală, zgomote în urechi, bătăi neregulate ale inimii, sângerări la nivelul nasului, urinări frecvente sau anormale şi mâncărimi.

În perioada după punerea pe piaţă a Clarinase au fost raportate cazuri foarte rare (care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi) de reacţii alergice severe, vertij, tensiune arterială mare, tuse, îngustare a căilor respiratorii, probleme la nivelul ficatului, dificultăţi la urinare şi cădere a părului.

Alte reacţii adverse, care au fost raportate numai pentru loratadină în studiile clinice şi în perioada de după punerea pe piaţă includ poftă de mâncare crescută, erupţii trecătoare pe piele sau tulburări la nivelul stomacului.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Clarinase

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original

Nu utilizaţi Clarinase după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Clarinase

  • Substanţele active sunt loratadina şi sulfatul de pseudoefedrină. Un comprimat filmat cu eliberare modificată conţine loratadină 5 mg şi sulfat de pseudoefedrină 120 mg.
  • Celelalte componente sunt:

nucleu – lactoză monohidrat, amidon de porumb, povidonă, stearat de magneziu; film de acoperire – acacia, zahăr, sulfat de calciu dihidrat, sulfat de calciu anhidru, colofoniu, zeina, acid oleic, săpun pulbere, talc, celuloză microcristalină, dioxid de titan (E171), ceară albă, ceară carnauba.

Cum arată Clarinase şi conţinutul ambalajului

Clarinase se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, lucioase, de culoare albă. Este ambalat în cutii cu blistere din PVC/Al a 7 comprimate filmate cu eliberare modificată şi cutii cu blistere din PVC-PCTFE/Al a 7 comprimate filmate cu eliberare modificată.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

MERCK SHARP & DOHME ROMANIA S.R.L. Bucharest Business Park, Şos. Bucureşti-Ploieşti Nr.lA Clădirea C1, Etaj 3, Sector 1, Bucureşti, România

Producătorul

Schering-Plough Labo N.V.

Industriepark 30, B-2220-Heist-op-den-Berg

Belgia

Acest prospect a fost aprobat în August 2011.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”