Clopixol conţine ca substanţă activă diclorhidatul de zuclopentixol. Acesta aparţine unui grup de medicamente cunoscut sub denumirea de antipsihotice (denumite şi neuroleptice).
Aceste medicamente acţionează asupra căilor nervoase din zone specifice ale creierului şi ajută la corectarea anumitor dezechilibre chimice din creier care produc simptomele bolii dumneavoastră.
Clopixol este utilizat în tratamentul schizofreniei şi altor psihoze înrudite.
De asemenea, este utilizat în tratamentul maniei şi în controlul stării de agitaţie şi a agresivităţii la pacienţii cu handicap mintal
Totuşi, medicul dumneavoastră vă poate prescrie Clopixol pentru un alt scop. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră în cazul în care aveţi orice nelămuriri privind motivul pentru care vi s-a prescris Clopixol.
Nu utilizaţi Clopixol
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Clopixol
Dacă dumneavostră sau cineva din familia dumneavostră a avut în trecut tulburări de coagulare a sângelui sau a urmat tratamente care determină coagularea în exces a sângelui (hipercoagulabilitate).
Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră, dacă vă aflaţi sau v-aţi aflat în trecut în oricare dintre situaţiile de mai sus..
Utilizarea altor medicamente
Unele medicamente pot modifica acţiunea altor medicamente şi aceasta poate produce uneori reacţii adverse grave.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi unul din următoarele medicamente:
Utilizarea Clopixol cu alimente şi băuturi
Clopixol poate fi utilizat cu şi fără alimente.
Soluţia orală în picături poate fi luată cu apă, suc de portocale sau de mere.
Clopixol poate creşte efectele sedative ale alcoolului etilic, făcându-vă mai somnolent. Se recomandă să nu beţi alcool etilic în timpul tratamentului cu Clopixol.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Clopixol nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, decât dacă este absolut necesar.
Starea generală a nou-născutului dumneavoastră poate fi afectată în cazul utilizării acestui medicament.
Următoarele simptome pot să apară la sugari născuţi din mame care au utilizat Clopixol în cursul celui de-al treilea trimestru de sarcină (ultimele trei luni de sarcină): tremurături, rigiditate musculară şi/sau slăbiciune musculară, somnolenţă, agitaţie, tulburări respiratorii şi dificultăţi de alimentaţie. În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste simptome, trebuie să vă adresaţi medicului.
Dacă alăptaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru instrucţiuni. Nu trebuie să utilizaţi Clopixol când alăptaţi, deoarece cantităţi mici din medicament poate trece în laptele matern.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Există un risc să vă simţiţi somnolent sau ameţit când utilizaţi Clopixol, în special la începutul tratamentului. Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până când aceste efecte dispar.
Informaţii importante privind unele componente ale Clopixol
Acest medicament conţine alcool etilic 14,2 vol %, adică până la 240 mg pe doză, echivalent cu 5 ml bere sau 2 ml vin pe doză.
Poate fi dăunător persoanelor cu etilism.
Acest lucru trebuie avut în vedere la femeile gravide sau care alăptează, copii şi grupuri cu risc crescut cum sunt pacienţi cu boli hepatice sau epilepsie.
Utilizaţi întotdeauna Clopixol exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Dozele variază în funcţie de severitatea afecţiunii.
Adulţi
Schizofrenie, faza maniacală a bolii maniaco-depresive, alte psihoze
Doza uzuală este de 10 mg (10 picături) – 50 mg (50 picături) pe zi. În cazuri moderate până la severe, doza iniţială este de 20 mg (20 picături) pe zi; dacă este necesar, doza poate fi crescută treptat cu 10 mg (10 picături) – 20 mg (20 picături) la fiecare 2 – 3 zile până la 75 mg (75 picături) pe zi sau mai mult. Doza unică maximă este de 40 mg (40 picături) şi doza maximă zilnică 150 mg (150 picături).
Stare de agitaţie la pacienţi cu handicap mental
Doza uzuală este de 6 mg (6 picături) – 20 mg (20 picături) pe zi. Dacă este necesar, doza poate fi crescută la 25 – 40 mg (25-40 picături) pe zi.
Copii şi adolescenţi
Nu se recomandă administrarea diclorhidratului de zuclopentixol la copii şi adolescenţi, datorită lipsei experienţei clinice.
Pacienţi cu riscuri speciale
Pacienţii cu afecţiuni hepatice vor primi doze minime.
Dacă aveţi impresia că efectul Clopixol este prea puternic sau prea slab, discutaţi despre aceasta cu medicul sau farmacistul dumneavoastră.
Mod de administrare
Clopixol poate fi utilizat cu sau fără alimente. Soluţia se ia cu apă, suc de portocale sau de mere.
Număraţi picăturile pe care le puneţi în băutura dumneavoastră (apă, suc de portocale sau de mere), amestecaţi puţin şi beţi întreaga cantitate.
De obicei, la începutul tratamentului cu Clopixol, trebuie luat în 2-3 doze separate pe zi.
În tratamentul de întreţinere Clopixol poate fi luat într-o singură doză pe zi. Durata tratamentului
Ca şi alte medicamente pentru psihoze, pot fi necesare câteva săptămâni de tratament până începeţi să vă simţiţi mai bine.
Durata tratamentului este decisă de medicul dumneavoastră. Continuaţi să luaţi soluţia atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră. Afecţiunea dumneavoastră poate persista o perioadă lungă de timp şi dacă întrerupeţi tratamentul prea devreme simptomele pot să reapară.
Nu modificaţi doza de medicament fără să discutaţi înainte cu medicul dumneavoastă.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Clopixol
Dacă consideraţi că dumneavoastră sau altcineva a luat prea mult din Clopixol, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Faceţi aceasta chiar dacă nu prezentaţi semne de disconfort sau de intoxicaţie. Luaţi cu dumneavoastră flaconul de Clopixol dacă mergeţi la medic sau la spital.
Simptomele supradozajului pot include:
În cazul unui supradozaj cu Clopixol asociat cu medicamente care afectează inima, au fost observate modificări ale bătăilor inimii, incluzând bătăi neregulate sau ritm încetinit.
Dacă uitaţi să utilizaţi Clopixol
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi următoarea doză la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Clopixol
Medicul dumneavoastă decide când este posibil să încetaţi tratamentul pentru a evita orice simptom neplăcut care poate să apară dacă întrerupeţi brusc tratamentul (de exemplu, dificultate la adormire, rigiditate musculară, senzaţie de rău).
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Clopixol poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, după cum urmează:
Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi)
Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi)
Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi)
Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi)
Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi)
Frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile).
Trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital dacă prezentaţi vreuna dintre următoarele simptome:
Următoarele reacţii adverse sunt mai pronunţate la începutul tratamentului şi majoritatea lor dispar odată cu continuarea acestuia.
Foarte frecvente
Frecvente
Mai puţin frecvente
Rare
Foarte rare
Similar altor medicamente care acţionează asemănător diclorhidratului de zuclopentixol (substanţa activă din Clopixol), au fost raportate următoarele reacţii adverse:
Rare
Cu frecvenţă necunoscută
– Sindrom de întrerupere la nou născut
In cazuri rare bătăile neregulate ale inimii (aritmiile) pot duce la moarte subită.
Cheagurile de sânge apărute în vene, în special în picioare (simptomele sunt de umflare, durere şi roşeată în picior) pot merge prin vasele de sânge până la plămâni cauzând dureri în piept şi dificultate în respirare. Dacă obsevaţi unul dintre aceste simptome cereţi sfatul medicului imediat.
La persoanele vârstnice cu demenţă, s-a raportat o mică creştere a numărului de decese pentru pacienţii care iau antipsihotice comparativ cu cei care nu iau antipsihotice.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la frigider (2°-8°C), în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.
După prima deschidere a flaconului: a se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A se utiliza în maxim 6 săptămâni după prima deschidere a flaconului.
Nu utilizaţi Clopixol după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Clopixol
– Substanţa activă este diclorhidratul de zuclopentixol. Un mililitru picături orale, soluţie conţine zuclopentixol 20 mg sub formă de diclorhidrat de zuclopentixol 23,64 mg. Celelalte componente sunt: alcool etilic 96%, apă purificată.
Cum arată Clopixol şi conţinutul ambalajului
Clopixol se prezintă sub formă de soluţie limpede, aproape incoloră până la gălbui.
Este ambalat în cutie cu un flacon din sticlă brună, prevăzut cu sistem de închidere securizat pentru copii şi cu dop picurător din PEJD, conţinând 20 ml picături orale, soluţie.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul
H.Lundbeck A/S Ottiliavej 9, DK-2500 Valby-Copenhaga Danemarca
Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2012
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel