Clorură de sodiu, 0,9%, soluţie perfuzabilă (Helvetica Profarm S.A.)

Substanță activa
Clorură de sodiu
Clasa ATC
B05BB
Format
soluţie perfuzabilă
Afecțiuni
tratamentul deshidratărilor izotone sau hipotone prin pierdere de lichid extracelular, solvent sau diluant pentru electroliţi sau medicamente compatibile
Producător
Helvetica Profarm S.A.
Acțiune terapeutică
soluţii implicate în balanţa hidroelectrolitică

Compoziţie

Compoziţie

100 ml soluţie perfuzabilă conţin clorură de sodiu 0,9 g şi excipienţi: apă pentru preparate injectabile.

Grupa farmacoterapeutică: soluţii implicate în balanţa hidroelectrolitică.

Indicaţii şi contraindicaţii

Indicaţii terapeutice

Tratamentul deshidratărilor izotone sau hipotone prin pierdere de lichid extracelular (diureză excesivă, gastroenterite, dietă cu restricţie salină).

Solvent sau diluant pentru electroliţi sau medicamente compatibile.

Contraindicaţii

Stări de hiperhidratare, hipernatremie, hipokaliemie, acidoză.

Creşterea aportului de sare şi apă poate fi dăunătoare în: insuficienţă cardiacă si renală gravă, edem pulmonar acut, hipertensiune arterială, eclampsie.

Precauţii

Soluţiile perfuzabile de clorură de sodiu nu trebuie utilizate daca soluţia este tulbure, dacă ambalajul este perforat, sau există scurgeri de soluţie.

Soluţia nu trebuie folosită după data de expirare înscrisă ambalaj.

Interacţiuni şi atenţionări speciale

Interacţiuni

Nu s-au observat interacţiuni cu alte medicamente. Soluţiile de clorură de sodiu se folosesc deseori ca mediu de perfuzie precum şi la prepararea sau diluarea altor medicamente.

Atenţionări speciale

administrează cu prudenţă în toate situaţiile în care supraîncărcarea lichidiană poate fi dăunătoare: insuficienţă cardiacă, stări edematoase, hipertensiune arterială, etc. Soluţia trebuie administrată cu prudenţă la vârstnici sau la copii mici. Se va evita administrarea excesivă.

Sarcina şi alăptarea

În timpul sarcinii şi alăptării se administrează conform recomandării medicului.

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Clorura de sodiu 0,9% nu influenţează negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Clorura de sodiu 0,9% se administrează în perfuzie intravenoasă.

Concentraţia şi doza se stabilesc în funcţie de vârsta, greutatea corporală, starea clinică a bolnavului şi de necesarul de lichide şi electroliţi.

Viteza de perfuzie recomandată este de până la 7,7 ml/kg şi oră (180 pic./min. şi 70 kg). Doza zilnică medie este de 1000 ml/zi şi 70 kg greutate.

Doza maximă zinică este de 40 ml/kg (respectiv 2800 ml pentru un pacient în greutate de 70 kg.

Reacţii adverse şi supradozaj

Reacţii adverse

Pot să apară hipernatremie şi hipercloremie. În caz de perfuzie prea rapidă poate produce diureză şi diaree osmotică.

Supradozaj

În caz de supradozaj pot să apară: stare de greaţă, vomă, diaree, crampe abdominale, sete, reducerea salivaţiei, lăcrimare, transpiraţie, febră, hipotensiune, tahicardie, insuficienţă renală, edem periferic si pulmonar, stop respiratorie, cefalee, ameţeli, insomnie, iritabilitate, slăbiciune, spasme musculare si rigiditate, convulsii, comă si moarte.

Excesul de clor în organism poate să producă scăderea bicarbonatului cu apariţia acidozei. Concentraţia plasmatică normală a sodiului trebuie restabilită cu grijă, administrând intravenos soluţii saline hipotone în doză care să nu depăşească 10-15 mmol pe zi.

Alte informaţii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 10 flacoane din PEJD a 500 ml soluţie perfuzabilă.

Producător

Helvetica Profarm S.A., Timişoara, România

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

Helvetica Profarm S.A.

Str. Louis Pasteur nr. 2, 1900 – Timişoara, România

Data ultimei verificări a prospectului Noiembrie 2005

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”