Contrahist, 0,5 mg/ml, soluţie orală

Substanță activa
Diclorhidrat de levocetirizină
Clasa ATC
R06AE
Format
soluţie orală
Afecțiuni
rinită alergică, erupţie urticariană cronică de origine necunoscută
Producător
Medana Pharma SA
Acțiune terapeutică
antialergic (antihistaminic pentru uz sistemic)

Ce este Contrahist şi pentru ce se utilizează

Diclorhidratul de levocetirizină este substanţa activă a medicamentului Contrahist. Contrahistul este un medicament antialergic (antihistaminic pentru uz sistemic).

Este utilizat pentru tratamentul semnelor de boală (simptomelor) asociate cu:

  • rinită alergică (inclusiv cu rinită alergică persistentă);
  • erupţie urticariană cronică de origine necunoscută (urticarie idiopatică cronică).

Înainte să utilizaţi Contrahist

Nu utilizaţi Contrahist

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la diclorhidratul de levocetirizină sau la antihistamine sau la orice alte oricare dintre celelate component ale Contrahist (vezi „Ce conţine Contrahist”)
  • dacă suferiţi de insuficienţă renală severă (insuficienţă renală severă cu clearance-ul creatininei sub 10 ml/min).

Aveţi grijă deosebită când luaţi Contrahist

Administrarea medicamentului Contrahist nu este recomandată la sugari şi copiii cu vârsta sub 2 ani având în vedere lipsă de date în această populaţie.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Contrahist cu alimente şi băuturi

Trebuie să aveţi grijă dacă aţi luat Contrahist concomitent cu alcool etilic.

La pacienţi sensibili, administrarea concomitentă de cetirizină sau levocetirizină şi alcool etilic, sau a altor medicamente ce deprimă sistemul nervos central pot avea efecte asupra sistemului nervos central, deşi s-a arătat că forma racemică a cetirizinei nu potenţează efectul alcoolului etilic.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau alaptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Unii pacienţi trataţi cu Contrahist pot prezenta somnolenţă, oboseală şi epuizare. Dacă intenţionaţi să conduceţi vehicule, să desfăşuraţi activităţi potenţial periculoase sau să folosiţi utilaje, trebuie să aşteptaţi şi să observaţi răspunsul dumneavoastră la tratamentul medicamentos. Totuşi, testele speciale nu au dovedit că levocetirizina, în dozele recomandate, afectează vigilenţa, reactivitatea sau capacitatea de a conduce vehicule.

Informaţii importante privind unele componente ale Contrahist

Acest medicament conţine maltitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Contrahist

Luaţi întotdeauna Contrahist exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală este următoarea:

  • Adulţi şi copii cu vârsta de 6 ani şi peste: 10 ml soluţie o dată pe zi
  • Copii cu vârsta între 2 şi 6 ani: 2,5 ml soluţie de două ori pe zi.

Având în vedere lipsă de date în această populaţie, nu este recomandată administrarea levocetirizinei la sugari şi copiii cu vârsta sub 2 ani.

La pacienţii care prezintă insuficienţă renală se poate prescrie o doză mai redusă conform cu severitatea afecţiunii renale, iar la copii doza va fi aleasă în funcţie de greutatea corporală; doza va fi determinată de către medicul dumneavoastră.

Nu se recomandă utilizarea Contrahist la pacienţii cu insuficienţă renală severă. Pacienţii care prezintă numai insuficienţă hepatică trebuie să ia doza uzuală.

La pacienţii cu insuficienţă hepatică şi insuficienţă renală se poate prescrie o doză mai redusă conform cu severitatea afecţiunii renale, iar la copii doza va fi aleasă în funcţie de greutatea corporală; doza va fi determinată de către medicul dumneavoastră.

La pacienţii vârstnici, cu funcţie renală normală nu este nevoie de ajustarea dozei .

Cum şi când trebuie să luaţi Contrahist?

Numai pentru administrare orală.

Ambalajul este prevăzut cu o seringă dozatoare (vezi desenul pentru a afla cum se utilizează). Soluţia poate fi administrată sub formă nediluată sau diluată într-un pahar cu apă. Contrahist poate fi administrat cu sau fără alimente.

Recomandări pentru utilizarea seringii dozatoare

Introduceţi seringa dozatoare în flacon şi retrageţi pistonul până la marcajul de pe pipetă de dozare ce corespunde dozei în mililitri (ml) prescrise de către medicul dumneavoastră. Când medicamentul este administrat la copiii cu vârsta de până la 6 ani, doza zilnică de 5 ml se măsoară prin umplerea dispozitivului cu 2,5 ml soluţie de două ori pe zi (vă rugăm să vă orientaţi după gradaţia seringii).

Scoateţi seringa dozatoare din flacon şi goliţi conţinutul acesteia într-o lingură sau într-un pahar cu apă prin împingerea pistonului în jos. Medicamentul trebuie administrat pe cale orală imediat după diluare.

După fiecare utilizare, seringa trebuie spălată cu apă.

Cât timp trebuie să continuaţi tratamentul cu Contrahist?

Durata tratamentului depinde de tipul, durata şi evoluţia bolii şi este determinată de medicul dumneavoastră. Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Contrahist

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Contrahist, la adulţi poate să apară somnolenţă. Copiii pot fi la început hiperexcitaţi şi neliniştiţi, iar apoi somnolenţi.

Dacă credeţi că aţi supradozat Contrahist, contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră pentru ca acesta să evalueze ce tratament necesitaţi.

Dacă uitaţi să luaţi Contrahist

Dacă uitaţi să luaţi Contrahist, sau dacă luaţi o doză mai redusă decât cea prescrisă de medicul dumneavoastră, nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Continuaţi să luaţi medicamentul cu doza următoare la ora obişnuită.

Dacă încetaţi să luaţi Contrahist

Dacă întrerupeţi tratamentul cu Contrahist mai devreme decât ar trebui, aceasta nu vă produce nicio reacţie adversă în sensul că simptomele bolii vor reapărea în mod progresiv cu o severitate nu mai mare decât cea care a apărut înainte de a începe tratamentul cu Contrahist.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Contrahist poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dintre reacţiile adverse frecvente (care apar la mai puţin de 1 pacient din 10 pacienţi trataţi dar la mai mult de 1 pacient din 100), au fost raportate în preponderenţă reacţiile adverse uşoare până la cele moderate cum ar fi uscăciunea gurii, durerile de cap, oboseala şi somnolenţa.

Dintre reacţiile adverse mai puţin frecvente (care apar la mai puţin de 1 pacient din 100 de pacienţi trataţi dar la mai mult de 1 pacient din 1000) au fost observate: epuizarea şi durerile abdominale.

Au fost raportate şi celelalte reacţii adverse, cum ar fi: palpitaţiile, convulsiile, tulburările vizuale, edemul, pruritul (mâncărimea), erupţia cutanată tranzitorie, urticaria (umflătura, roşeaţa şi mâncărimea pielii), erupţiile, scurtarea respiraţiei, creşterea în greutate, durerile musculare, comportamentul agresiv sau agitat, halucinaţiile, depresia, hepatita, rezultatele anormale ale analizelor funcţiei hepatice, voma şi greaţa.

La primele semne ale unei reacţii de hipersensibilitate, încetaţi să luaţi Contrahist şi contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. Simptomele reacţiei de hipersensibilitate pot să includă: umflarea gurii, limbii, feţei şi/sau a gâtului, dificultăţi la înghiţire sau dificultăţi de respiraţie însoţite de urticarie (angioedem), scădere bruscă a tensiunii arteriale ducând la colaps sau şoc, potential letale.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Contrahist

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A nu se utiliza Contrahist după data de expirare înscrisă pe ambalaj după Exp. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C. A se păstra flaconul bine închis. A se păstra în ambalajul original, pentru pentru a fi protejat de lumină.

A se utiliza în maxim 3 luni după prima deschidere a flaconului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Contrahist

  • Substanţa activă este diclorhidratul de levocetirizină. 1 ml soluţie orală conţine diclorhidrat de levocetirizină 0,5 mg.
  • Celelalte componente sunt maltitol lichid (E965), glicerol (E422), zaharină sodică, acetat de sodiu trihidrat, acid acetic glacial, benzoat de sodiu (E 211), aromă de căpşuni: [substanţe aromatizante, substanţe aromatizante naturale, propilenglicol (E1520)], apă purificată.

Cum arată Contrahist şi conţinutul ambalajului

Solutie limpede, incolorăa, cu aroma puternică de căpşuni, disponibilă în flacon a 200 ml.

Flaconul se livrează în cutia de carton care conţine deasemenea o seringă dozatoare şi un prospect informativ pentru pacienţi.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Adamed Sp. z o.o. Pienków 149 05-152 Czosnów Polonia

Producător

Medana Pharma SA

10 Wladyslawa Lokietka Street, 98-200 Sieradz Polonia

Acest produs medicamentos este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

{Polonia}                     {Contrahist }

{Republica Cehă}          {Contrahist 0,5 mg/ml perorâlni roztok }

{România}                   {Contrahist 0,5 mg/ml solutie orala }

{Republica Slovacă} {Contrahist0,5 mg/ml perorâlny roztok }

{Grecia}                      {Contrahist 0,5 mg πόσιμο διάλυμα }

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2012

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”