Cordamil este un medicament utilizat în tratamentul afecţiunilor inimii asociate cu un aport insuficient de oxigen către muşchiul inimii. De asemenea, este utilizat în tratamentul anumitor tulburări ale ritmului inimii şi ale hipertensiunii arteriale.
Cordamil este utilizat în următoarele cazuri:
2. bătăi neregulate ale inimii, în caz de:
Nu utilizaţi Cordamil
Pacienţilor care urmează tratament cu Cordamil (cu excepţia celor internaţi în unităţi de terapie intensivă) nu trebuie să li se administreze intravenos beta-blocante (vezi şi punctul 2: „Utilizarea altor medicamente”).
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cordamil
În timpul tratamentului cu Cordamil trebuie să vă prezentaţi periodic la medicul dumneavoastră pentru a vi se evalua starea de sănătate.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Când Cordamil este utilizat în acelaşi timp cu doze mari de simvastatină (utilizată pentru scăderea valorilor ridicate ale grăsimilor din sânge), simvastatina poate determina miopatie (tulburări musculare) sau distrugerea ţesutului muscular (rabdomioliză). Doza de simvastatină trebuie modificată conform instrucţiunilor medicului dumneavoastră (vezi şi punctul. 2: „Utilizarea altor medicamente”). În cazul tratamentului hipertensiunii arteriale cu Cordamil este necesară supraveghere medicală regulată.
Efectele următoarelor medicamente pot fi influenţate dacă sunt utilizate în acelaşi timp cu Cordamil:
Medicamente utilizate în tratamentul tulburărilor de ritm cardiac, beta-blocante, anestezice administrate pe cale inhalatorie
Verapamilul creşte efectele cardio-vasculare ale acestor medicamente şi invers (bloc AV de grad superior, scădere accentuată a pulsului, apariţia insuficienţiei cardiace, scădere pronunţată a tensiunii arteriale).
Nu trebuie administrate intravenos beta-blocante pacienţilor care utilizează Cordamil (cu excepţia celor internaţi în unităţi de terapie intensivă) (vezi şi punctul 2: „Nu utilizaţi Cordamil”).
Medicamente utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, diuretice, vasodilatatoare (utilizate pentru dilatarea vaselor de sânge)
Efectul de scădere a tensiunii arteriale este crescut. Digoxină (utilizată pentru tonifierea contracţiilor inimii)
Creşterea valorii digoxinei din sânge, determinată de reducerea excreţiei acesteia prin rinichi. Ca măsură de precauţie, trebuie să fiţi atent la apariţia semnelor de supradozaj cu digoxină şi dacă este nevoie, medicul dumneavoastră vă va modifica (reduce) doza de digoxină (eventual, după determinarea valorii digoxinei din sânge).
Chinidină (utilizată în tratamentul tulburărilor de ritm cardiac)
Este posibilă o scădere bruscă a tensiunii arteriale; acest lucru este posibil în cazul pacienţilor cu o anumită afecţiune cardiacă (cardiomiopatie hipertrofică obstructivă), edem pulmonar (lichid în plămâni). Administrarea de Cordamil determină valori crescute ale chinidinei din sânge.
Carbamazepină (utilizată în tratamentul convulsiilor)
Efectul carbamazepinei este amplificat; probabilitatea de a afecta nervii este crescută.
Litiu (utilizat în tratamentul maniei sau tulburării bipolare)
Efectul litiului este scăzut; probabilitatea de a afecta nervii este crescută.
Relaxante musculare
Cordamil poate amplifica efectul acestora.
Acid acetilsalicilic (utilizat ca antialgic sau pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge) Administrarea de Cordamil determină tendinţă crescută de sângerare.
Alcool etilic
Metabolizarea alcoolului etilic este prelungită şi valoarea concentraţiei alcoolului etilic din sânge sunt crescute de către Cordamil, accentuând astfel efectele acestuia.
Medicamente antifungice (utilizate în tratamentul infecţiilor determinate de fungi, de exemplu clotrimazol sau ketoconazol), inhibitori de protează (utilizaţi în tratamentul infecţiilor cu HIV, de exemplu ritonavir sau indinavir), medicamente utilizate în tratamentul infecţiilor (macrolide, de exemplu eritromicină sau claritromicină) şi cimetidină (utilizată pentru scăderea secreţiei acide de la nivelul stomacului)
Administrate în acelaşi timp determină valori mari ale verapamilului din sânge şi/sau valori mari ale acestor medicamente din sânge, deoarece verapamil şi acest medicament îşi pot influenţa reciproc metabolizarea.
Fenitoină, fenobarbital, carbamazepină (utilizate în tratamentul convulsiilor), rifampicină (utilizată în tratamentul tuberculozei)
Valorile verapamilului din sânge sunt scăzute şi efectul clorhidratului de verapamil este scăzut.
Medicamente antiaritmice (utilizate în tratamentul tulburărilor de ritm cardiac, de exemplu amiodaronă sau chinidină), medicamente care scad colesterolul din sânge (de exemplu lovastatină sau atorvastatină), midazolam (utilizat în tratamentul anxietăţii), ciclosporină (utilizată pentru suprimarea sistemului imunitar), teofilină (utilizată în tratamentul astmului bronşic), prazosin (utilizat în tratamentul tensiunii arteriale mari) Valorile sanguine ale acestor medicamente sunt crescute.
Simvastatină (utilizată pentru scăderea valorilor mari ale grăsimilor din sânge)
In timpul utilizării verapamilului în asociere cu doze mari de simvastatină, riscul apariţiei miopatiei (o tulburare a musculaturii striate) sau rabdomioliză (o distrugere a celulelor ţesutului muscular) este crescut. Doza de simvastatină trebuie modificată în funcţie de instrucţiunile medicului dumneavoastră (vezi şi punctul 2: „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cordamil”).
De aceea, Cordamil nu trebuie utilizat împreună cu niciunul dintre medicamentele menţionate mai sus, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru.
Utilizarea Cordamil împreună cu alimente şi băuturi
Dacă utilizaţi Cordamil, trebuie să evitaţi consumul de alcool etilic cât mai mult posibil, deoarece efectul alcoolului etilic este amplificat de verapamil.
In timpul utilizării Cordamil, nu trebuie să consumaţi alimente sau băuturi care conţin grapefruit. Grapefruitul poate să crească valoarea verapamilului din sânge.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Spuneţi-i imediat medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, dacă credeţi că s-ar putea să fiţi gravidă sau dacă alăptaţi.
Cordamil trebuie utilizat în timpul sarcinii numai dacă este absolut necesar.
Cordamil se excretă în lapte şi de aceea alăptarea trebuie întreruptă în timpul tratamentului cu Cordamil.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Chiar dacă este utilizat conform instrucţiunilor, Cordamil poate modifica capacitatea de reacţie până în măsura în care capacitatea de a conduce vehicule, de a folosi utilaje sau de a îndeplini sarcini periculoase pot fi afectate. Această situaţie apare în special la iniţierea tratamentului, la creşterea dozei, în cazul trecerii de la alt tratament la tratamentul cu verapamil, sau în cazul asocierii cu alcool etilic. Nu conduceţi şi nu folosiţi utilaje până când nu ştiţi în ce măsură vă influenţează tratamentul cu Cordamil.
Informaţii importante privind unele componente ale Cordamil
Cordamil conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că nu puteţi tolera sau digera unele categorii de glucide (că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide), contactaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament. Cordamil conţine tartrazină (E 102). Poate provoca reacţii alergice.
Utilizaţi întotdeauna Cordamil exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza de clorhidrat de verapamil trebuie ajustată individual în funcţie de severitatea afecţiunii. Experienţa clinică de lungă durată demonstrează că doza medie pentru toate indicaţiile este cuprinsă în intervalul de doze de 240 mg – 360 mg.
Doza maximă zilnică nu trebuie să depăşească 480 mg în cazul tratamentului de lungă durată; în cazul tratamentului de scurtă durată se poate administra o doză mai mare.
Tratamentul cu verapamil nu trebuie întrerupt brusc. Se recomandă scăderea treptată a dozei.
Forma farmaceutică cu concentraţia de 40 mg clorhidrat de verapamil este recomandată pacienţilor care necesită administrarea de doze mici (de exemplu pacienţii cu afecţiuni hepatice şi pacienţii vârstnici).
Pentru pacienţii care necesită doze mai mari (de la 360 până la 480 mg clorhidrat de verapamil pe zi), trebuie administrate alte formulări cu concentraţii adecvate ale substanţei active.
Copii şi adolescenţi
Copii şi adolescenţi cu greutate corporală peste 50 kg
Boală coronariană, tahicardie paroxistică supraventriculară, fibrilaţie atrială şi flutter atrial Doza recomandată este de 120-480 mg clorhidrat de verapamil, administrată în 3-4 prize.
Hipertensiune arterială
Doza recomandată este de 120-480 mg clorhidrat de verapamil, administrată în 3 prize. Utilizarea la copii
Copii cu vârsta cuprinsă între 6-14 ani (numai pentru tulburări ale ritmului cardiac) Doza recomandată este de 80 mg – 360 mg clorhidrat de verapamil, administrată în 2-4 prize.
Insuficienţă hepatică
In funcţie de severitatea afectării hepatice, metabolizarea clorhidratului de verapamil este întârziată, ceea ce determină intensificarea efectelor acestuia. De aceea, la acest grup de pacienţi doza trebuie ajustată şi tratamentul trebuie iniţiat cu doza minimă eficace.
Mod de administrare
Comprimatele vor fi înghiţite întregi, cu lichid, preferabil în timpul mesei sau imediat după masă.
Durata tratamentului
Dacă v-a fost prescris Cordamil pentru angină pectorală (durere sau senzaţie de constricţie în zona pieptului) după un infarct miocardic, nu trebuie să începeţi să luaţi capsulele timp de minim 7 zile după infarct.
Nu există o limită privind durata tratamentului; aceasta va fi stabilită de către medicul dumneavoastră curant.
Dacă aveţi impresia că efectul Cordamil este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistulului.
Dacă aţi utilizat mai mult Cordamil decât trebuie
Dacă aţi luat mai multe comprimate din Cordamil decât v-a recomandat medicul dumneavoastră, adresaţi-vă imediat medicului sau mergeţi imediat la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. In caz de supradozaj puteţi avea următoarele simptome: pierderea stării de conştienţă până la comă, scăderea tensiunii arteriale, scăderea sau creşterea frecvenţei bătăilor inimii, acidoză metabolică.
Dacă aţi uitat să utilizaţi Cordamil
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Cordamil poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
|
Cu frecvenţă necunoscută:
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Nu utilizaţi Cordamil după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Cordamil
Cordamil 40 mg
Cordamil 80 mg
– Substanţa activă este clorhidratul de verapamil. Un comprimat filmat conţine clorhidrat de verapamil 80 mg.
Cum arată Cordamil şi conţinutul ambalajului
Cordamil 40 mg se prezintă sub formă de comprimate de culoare galben deschis, având gravat pe una dintre feţe „V 40″.
Ambalaj
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
SC. AC Helcor SRL.
Str. Victor Babeş nr. 50, Baia Mare
România
Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2012
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel