Substanţa activă din CRESTOR este rosuvastatina. Comprimatele filmate CRESTOR conţin 10 mg, 20 mg sau 40 mg rosuvastatină.
Comprimatele filmate mai conţin şi substanţe inactive care intră în componenţa lor. Acestea sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, fosfat de calciu, crospovidonă, stearat de magneziu, hipromeloză, triacetat de glicerol, dioxid de titan (E171), oxid roşu de fer (E172).
Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă
AstraZeneca UK Limited 600 Capability Green Luton Bedfordshire, Marea Britanie UK, Lu 1 3Lu
Producător
AstraZeneca UK Limited,
Silk Road Business Park, Macclesfield,
Cheshire, SK10 2NA, Marea Britanie
AstraZeneca GmbH,
Otto – Hahn – Strasse 68723 Plankstadt,
Germania
CRESTOR face parte dintr-un grup de medicamente denumite inhibitori de HMG-CoA reductază (cunoscuţi şi ca „statine”). Este folosit pentru scăderea concentraţiilor crescute ale grăsimi din sânge denumite lipide (în principal colesterol şi trigliceride), de obicei atunci când acest lucru nu s-a putut obţine prin exerciţii fizice şi regim alimentar. Dacă nu sunt tratate, concentraţiile crescute de lipide pot forma depozite de lipide pe pereţii vaselor de sânge din organism, ceea ce, în timp, poate duce la îngustarea acestor vase. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze de boală cardiacă.
CRESTOR este disponibil în blistere a câte 7, 14,15, 20, 28, 30, 42, 50, 56, 60, 84, 98 şi 100 comprimate filmate şi flacoane de plastic conţinând 30 sau 100 comprimate filmate. Nu toate mărimile de ambalaj sunt disponibile pe piaţă.
Sunt disponibile 3 concentraţii diferite ale comprimatelor filmate:
Comprimatele filmate CRESTOR 10 mg sunt roz, rotunde şi inscripţionate cu ‘ZD4522′ şi ’10’. Comprimatele filmate CRESTOR 20 mg sunt roz, rotunde şi inscripţionate cu ‘ZD4522′ şi ’20’. Comprimatele filmate CRESTOR 40 mg sunt roz, ovale şi inscripţionate cu ‘ZD4522′ şi ’40’.
Nu trebuie să luaţi CRESTOR
Dacă vă încadraţi în una din aceste situaţii, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.
Dacă constataţi că aţi rămas însărcinată în timp ce luaţi CRESTOR, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Precauţii atunci când luaţi CRESTOR
Înainte de a utiliza CRESTOR, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului:
-Dacă vi s-a spus vreodată că aveţi probleme cu ficatul sau cu rinichii.
-Dacă aveţi orice fel de crampe sau dureri la nivelul muşchilor sau dacă dumneavoastră personal
sau un membru al familiei dumneavoastră a avut vreodată probleme musculare.
-Dacă consumaţi în mod obişnuit cantităţi mari de alcool etilic.
În timpul tratamentului, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul în cazul în care:
Cum s-a menţionat mai devreme, comprimatele filmate conţin lactoză, ceea ce devine o problemă pentru pacienţii cu alergie la această substanţă.
Dacă luaţi alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi orice alt medicament, inclusiv din cele pe care le-aţi cumpărat fără prescripţie medicală. În special, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă utilizaţi unul din următoarele: gemfibrozil (utilizat pentru scăderea colesterolului), ciclosporină (utilizată, de exemplu, după transplantul de organ), warfarină (sau oricare alt medicament utilizat pentru subţierea sângelui).
Capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje
Nu este de aşteptat ca medicamentul CRESTOR să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi un utilaje.
Medicul dumneavoastră vă va sfătui cum şi când să luaţi comprimatele filmate. VĂ RUGĂM SĂ CITIŢI ETICHETA de pe ambalaj. Dacă nu ştiţi exact ce trebuie să faceţi, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.
Tratamentul cu CRESTOR se începe de obicei cu un comprimat filmat de 10 mg rosuvastatină, administrat o dată pe zi. Unii pacienţi ar putea avea nevoie să înceapă tratamentul cu un comprimat filmat de 20 mg rosuvastatină, administrat o dată pe zi.
După ce a verificat cantitatea de lipide pe care o aveţi în sânge, este posibil ca medicul dumneavoastră să decidă creşterea dozei până în momentul în care veţi ajunge să luaţi cantitatea de CRESTOR potrivită în cazul dumneavoastră. Doza maximă zilnică recomandată este de 40 mg rosuvastatină.
Înghiţiţi fiecare comprimat filmat întreag, cu apă. Puteţi să vă luaţi comprimatul filmat în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să luaţi comprimatul filmat de fiecare dată în acelaşi moment al zilei; acest lucru vă va ajuta să vă amintiţi să îl luaţi.
Nu întrerupeţi administrarea comprimatelor filmate, chiar dacă vă simţiţi bine, decât în cazul în care medicul dumneavoastră vă indică acest lucru sau dacă aţi rămas însărcinată.
Dacă aţi uitat să luaţi o doză:
Nu vă îngrijoraţi, omiteţi doza respectivă şi luaţi celelalte doze ca de obicei. Nu luaţi niciodată o doză dublă pentru a compensa doza pe care aţi uitat să o luaţi.
Dacă aţi luat mai mult CRESTOR decât ar trebui:
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau prezentaţi-vă la cea mai apropiată unitate sanitară.
Ca şi alte medicamente, CRESTOR poate determina uneori efecte adverse. Acestea sunt de obicei uşoare şi dispar după o scurtă perioadă de timp.
Cele mai frecvente efecte adverse sunt durerea de cap, durerea musculară, durerea gastrică, senzaţia generală de slăbiciune, constipaţia, ameţeala şi starea de rău. Efectele adverse mai puţin frecvente sunt erupţiile cutanate, mâncărimile la nivelul pielii şi micozele. Rareori, la unii pacienţi pot apare reacţii alergice severe.
Opriţi tratamentul cu CRESTOR şi cereţi imediat îngrijire medicală dacă apare una din situaţiile următoare (legate de o reacţie alergică):
La un număr mic de pacienţi au apărut reacţii musculare neplăcute. Deci, ca o precauţie, dacă constataţi apariţia unor crampe sau dureri musculare care nu au o altă explicaţie sau care durează mai mult decât v-aţi fi aşteptat, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră cât mai repede posibil. Medicul dumneavoastră poate efectua un test de sânge pentru a verifica starea muşchilor dumneavoastră.
Nu trebuie să vă speriaţi de această listă de reacţii adverse potenţiale. Este posibil ca în cazul dumneavoastră să nu apară nici una dintre ele.
Anunţaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă credeţi că aveţi oricare dintre acestea sau orice alte probleme în timp ce luaţi CRESTOR.
Data ultimei revizuiri a prospectului
Februarie, 2004
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel