Cromallerg, 0,5 mg/40 mg/ml, picături oftalmice soluţie

Substanță activa
Clorhidrat de tetrizolină/cromoglicat de sodiu
Clasa ATC
S01GA
Format
picături oftalmice soluţie
Afecțiuni
afecţiuni oftalmice alergice
Producător
SC ROMPHARM COMPANY SRL
Acțiune terapeutică
un amestec de substanţe active antialergice

Ce este Cromallerg şi pentru ce se utilizează

Cromallerg este un amestec de substanţe active antialergice, indicat în tratamentul simptomatic al afecţiunilor oftalmice alergice, în special conjunctivita alergică sau conjunctivita care apare frecvent primăvara (vernală), precum şi în conjunctivita însoţită de hiperemie intensă (înroşirea mucoasei conjunctivale).

De asemenea, este util în prevenirea pe termen lung a afecţiunilor ochiului de origine alergică.

Înainte să utilizaţi Cromallerg

Nu utilizaţi Cromallerg

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidratul de tetrizolină, cromoglicatul de sodiu sau la oricare dintre celelalte componente ale Cromallerg,
  • dacă aţi fost diagnosticat cu glaucom cu unghi închis,
  • dacă aveţi ochii iritaţi datorită unei infecţii bacteriene sau a unui corp străin,
  • dacă prezentaţi afecţiuni cardio-vasculare severe,
  • pentru copii cu vârsta sub 3 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cromallerg

Utilizarea acestui medicament poate să nu fie adecvată pentru unii pacienţi. Utilizarea la copii peste 3 ani se va face numai sub strictă supravaghere medicală. Evitaţi atingerea vârfului picurătorului de ochi sau zonele înconjurătoare sau de orice alte suprafeţe. Soluţiile oftalmice impropriu manipulate se pot contamina cu bacterii şi pot cauza infecţii oculare. Din utilizarea de soluţii contaminate pot rezulta deteriorări grave ale ochilor şi pierderea subsecventă a vederii.

Dacă în timpul tratamentului cu Cromallerg dezvoltaţi o afecţiune oculară (infecţie, traumă) sau sunteţi programat pentru o intervenţie chirurgicală oculară, cereţi imediat sfatul medicului privind continuarea uzului flaconului multidoză.

Produsul nu trebuie amestecat cu alte preparate oftalmice conţinând clorură de benzalconiu. In cazul în care utilizaţi mai multe tipuri de colire concomitent, se va menţine un interval minim de 15 minute între administrări.

Soluţia este destinată administrării topice oculare. Nu injectaţi soluţia în spaţiul subconjunctival sau în camera oculară anterioară.

Cereţi sfatul medicului dacă simptomele persistă sau dacă nu se ameliorează în termen de 72 ore (3 zile) de la iniţierea tratamentului.

Administrarea trebuie întreruptă treptat, într-o perioadă de timp de cel puţin o săptămână, pentru a preveni agravarea reapariţiei conjunctivitei. Totuşi, dacă simptomele alergice (incluzând dificultăţi respiratorii, blocarea căilor aeriene, edeme ale feţei şi buzelor, erupţii cutanate) se înrăutăţesc sau dacă apar tahiaritmie (creşterea frecvenţei bătăilor inimii), hipertensiune arterială (creşterea presiunii arteriale), dureri oculare sau tulburări de vedere, întrerupeţi imediat tratamentul şi consultaţi medicul.

Întrerupeţi administrarea treptat, mai ales dacă suferiţi de astm, pentru a preveni simptomele de tip astmatic.

Administrarea repetată pe o perioadă mai lungă de timp poate determina reacţii adverse.

Se recomandă administrarea cu prudenţă dacă suferiţi de hipertiroidie şi diabet non-insulino-dependent.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  • IMAO;
  • antidepresive triciclice;
  • guanetidină sau analogi poate potenţa midriaza (dilatarea pupilei) şi poate induce hipertensiune (creşterea presiunii arteriale);
  • rezerpina, insulină, propranolol, anestezice generale, atropină

Sarcină şi alăptare

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

După administrare, Cromallerg poate produce tulburări de vedere uşoare. Ca urmare, înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, trebuie să aşteptaţi până ce tulburările de vedere (vederea înceţoşată) dispar.

Informaţii importante privind unele componente ale Cromallerg

Produsul conţine clorură de benzalconiu care poate provoca iritaţie oculară. Evitaţi contactul cu lentilele de contact moi. îndepărtaţi lentilele de contact înainte de administrare şi aşteaptaţi cel puţin 15 minute înainte de a le pune la loc. Se cunoaşte faptul că poate produce decolorarea lentilelor de contact moi.

Cum să utilizaţi Cromallerg

Utilizaţi întodeauna Cromallerg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dacă medicul nu v-a recomandat altfel, doza uzuală este de 1-2 picături de Cromallerg în fiecare ochi, de 4 ori pe zi.

Dacă simptomele dumneavoastră nu se ameliorează după 3 zile sau chiar se agravează, trebuie să vă adresaţi imediat medicului!

Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă aveţi impresia că efectul Cromallerg este prea puternic sau prea slab.

Mod de administrare

Pentru limitarea reacţiilor adverse, se recomandă evitarea administrărilor repetate, iar după administrare, închiderea uşoară a pleoapelor.

Pentru a preveni contaminarea aplicatorului sau a soluţiei, trebuie evitată atingerea acestuia de pleoape, suprafeţe învecinate sau alte suprafeţe. Flaconul trebuie păstrat închis între administrări.

Durata utilizării

Tratamentul trebuie continuat până la dispariţia factorilor alergenici, chiar şi după ameliorarea simptomelor. După stabilizarea efectului, se va încerca reducerea dozelor.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Cromallerg

Dacă utilizaţi mai mult decât doza recomandată sau dacă înghiţiţi accidental soluţia de Cromallerg puteţi observa unele reacţii adverse precum ameţeli, dureri de cap, respiraţie dificilă, tahicardie (frecvenţă cardiacă crescută), palpitaţii, tensiune arterială crescută, transpiraţie, greaţă, hiperglicemie. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Cromallerg

Nu vă administraţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Cromallerg

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, folosind următoarea convenţie: -reacţii adverse foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);

-reacţii adverse frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 persoane);

-reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 la 100 persoane);

-reacţii adverse rare (apar la mai puţin de 1 la 1000 persoane);

-reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 la 10000 persoane);

-reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile);

Rare: senzaţie de înţepătură, arsură oculară sau corp străin, înroşirea conjunctivei, senzaţie de ochi uscaţi sau lăcrimare în exces, vedere înceţoşată, iritare conjunctivală, dilatarea pupilei; poate apărea şi deteriorarea arteriolară şi venoasă la nivel ocular, datorată constricţiei prelungite, palpitaţii, hipertensiune (creşterea presiunii arteriale) în special la administrare pe perioade lungi de timp, supradozaj sau la copii, tremor, dureri de cap, ameţeală, nervozitate, transpiraţie în special la administrare pe perioade lungi de timp, greaţă în special la administrare pe perioade lungi de timp, hiperglicemie (creşterea glicemiei) în special la administrare pe perioade lungi de timp.

Cum se păstrează Cromallerg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25oC, în ambalajul original.

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se utiliza în maxim 28 de zile de la prima deschidere a flaconului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Cromallerg

  • Substanţele active sunt cromoglicat de sodiu şi clorhidrat de tetrizolină. Fiecare mililitru picături oftalmice, soluţie conţine 40 mg cromoglicat de sodiu şi 0,5 mg clorhidrat de tetrizolină.

Un mililitru picături oftalmice, soluţie conţine 29 picături.

  • Celelalte componente sunt: hidrogenofosfat disodic dodecahidrat, hidrogenofosfat de sodiu monohidrat, edetat de sodiu, sorbitol lichid, polisorbat 80, conservant clorură de benzalconiu şi apă purificată

Cum arată Cromallerg şi conţinutul ambalajului

Cromallerg se prezintă sub formă de soluţie limpede, incoloră sau slab gălbuie.

Cromallerg este diponibil în cutii cu un flacon din PEJD, prevăzut cu aplicator pentru picurare din PEJD şi capac din PEÎD, care conţine 10 ml picături oftalmice.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

SC ROMPHARM COMPANY SRL, Str. Eroilor nr. 1A, Otopeni, Ilfov, România

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2011

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”