Compoziţie
Un comprimat filmat conţine etinilestradiol 0,03 mg şi desogestrel 0,15 mg şi excipienţi: a-tocoferol, stearat de magneziu, acid stearic, dioxid de siliciu coloidal anhidru, povidonă K 30, amidon de cartof, lactoză monohidrat, propilenglicol, macrogol 6000, hipromeloză.
Desorelle este un contraceptiv oral ce conţine un hormon folicular de sinteză şi un hormon luteal şi este utilizat pentru a preveni apariţia sarcinii. El îşi exercită efectul prin inhibarea ovulaţiei.
Înainte de a lua Desorelle trebuie efectuat un control medical general şi ginecologic complet pentru a exclude existenţa bolilor ce pot prezenta riscuri în cazul utilizării contraceptivelor orale.
În timpul utilizării acestui medicament trebuie efectuate controale medicale regulate la intervale de aproximativ 6 luni.
Comparativ cu alte metode contraceptive, utilizarea contraceptivelor orale prezintă beneficii, aşa cum este prezentat mai jos:
Nu utilizaţi Desorelle dacă sunteţi gravidă, alăptaţi, aveţi tumori maligne la nivelul sânilor sau uterului, antecedente de tromboză (formarea unui cheag de sânge în vasele de sânge ceea ce poate determina apariţia trombozei venoase profunde, embolismului pulmonar, infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral), factori de risc ai trombozei, hipertensiune arterială moderată sau severă, tulburări ale metabolismului lipidelor, diabet zaharat cu complicaţii, boli hepatice grave, tumoră hepatică, anumite tulburări metabolice, litiază biliară, sângerări vaginale de cauză nediagnosticată, boli autoimune ce afectează anumite organe din corpul dumneavoastră, hipersensibilitate la oricare dintre componenţii medicamentului şi dacă, în timpul unei sarcinii anterioare, au apărut icter, prurit, erupţii cutanate sau tulburări ale auzului.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă suferiţi de oricare dintre aceste boli sau chiar dintre cele care nu au fost menţionate mai sus.
Dacă oricare dintre bolile menţionate mai sus debutează în timp ce luaţi contraceptivul oral, întrerupeţi administrarea acestuia şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
În cazul în care vi se recoltează probe de sânge trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi un contraceptiv oral, deoarece medicamentul poate modifica rezultatele unor teste de laborator.
În timpul utilizării contraceptivului oral, unele femei pot să observe apariţia pe piele a unor pete maro-gălbui, mai ales la nivelul feţei. Dacă aţi observat apariţia acestei manifestări în timpul unei sarcini anterioare sau în timpul în care aţi utilizat alt medicament care conţinea hormoni, acestea pot să apară şi în cazul în care utilizaţi Desorelle. În cazul în care credeţi că acest lucru este posibil, vă rugăm să nu vă expuneţi la acţiunea radiaţiilor solare sau a radiaţiilor ultraviolete.
Administrarea concomitentă a altor medicamente precum cele anticonvulsivante, antibiotice, antivirale, tranchilizante, laxative şi medicamente pe bază de sunătoare (Hypericum perforatum) poate diminua efectul Desorelle. Dacă suferiţi de diabet zaharat, s-ar putea să fie necesară creşterea dozelor de insulină sau antidiabetice orale.
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent alte medicamente chiar dacă sunt dintre cele pe care le puteţi obţine fără prescripţie medicală.
Puteţi efectua un test de sarcină, în cazul în care întârzie apariţia menstruaţiei, rezultatul acestuia nefiind afectat în cazul în care utilizaţi contraceptivul oral. Totuşi, posibilitatea de apariţie a unei sarcini este foarte scăzută, în cazul în care aţi luat contraceptivul oral aşa cum v-a fost prescris, nu aţi avut tulburări digestive însoţite de vărsături sau diaree sau nu aţi utilizat alte medicamente. Continuaţi să luaţi contraceptivul oral ca de obicei. În caz contrar trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Ca alte contraceptive hormonale, Desorelle nu vă va proteja împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuală.
Deoarece substanţele active din componenţa acestui contraceptiv oral pot fi eliminate în lapte şi pot determina scăderea cantităţii acestuia, nu este recomandată utilizarea Desorelle în perioada de alăptare.
Desorelle nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Începând cu prima zi a menstruaţiei se administrează fără întrerupere, timp de 21 zile, câte un comprimat filmat Desorelle pe zi, de preferat la aceeaşi oră. După administrarea ultimului comprimat filmat urmează o perioadă de 7 zile de pauză, în care apare o sângerare asemănătoare menstruaţiei. În a opta zi, după terminarea perioadei de 7 zile de pauză se începe un nou ciclu de administrare, chiar dacă sângerarea nu a încetat.
Administrarea Desorelle pentru prima dată
Aşteptaţi până la debutul menstruaţiei, timp în care puteţi utiliza alte metode contraceptive (prezervativ sau diafragmă şi spermicid). Primul comprimat filmat Desorelle trebuie administrat în prima zi a menstruaţiei.
Dacă menstruaţia a debutat deja, puteţi începe să luaţi contraceptivul oral din a doua până în a cincea zi a ciclului menstrual, indiferent dacă sângerarea a încetat sau nu. În acest caz trebuie luate măsuri contraceptive suplimentare în primele 7 zile ale primului ciclu de administrare a contraceptivului oral.
Dacă menstruaţia a debutat de mai mult de 5 zile, trebuie să aşteptaţi până în prima zi a următoarei menstruaţii, timp în care puteţi utiliza alte metode contraceptive. Trebuie să începeţi să luaţi contraceptivul oral în prima zi a următoarei menstruaţii.
Amânarea unei menstruaţii
Dacă doriţi să amânaţi o menstruaţie din cauza unei călătorii, unui examen sau oricare alt motiv trebuie să începeţi un nou blister Desorelle, fără să existe pauză între cele două administrări. Puteţi amâna apariţia menstruaţie atâta timp cât doriţi, dar nu este recomandată amânarea acesteia mai mult de 3 luni, deoarece pot să apară sângerări anormale (sângerări minore sub formă de pete sau sângerări spontane), apariţia acestora nefiind asociată cu diminuarea efectului contraceptiv. Administrarea obişnuită a Desorelle poate fi reluată după o perioadă de 7 zile de pauză.
Înlocuirea altui contraceptiv oral cu Desorelle
Trebuie administrate toate comprimatele ce conţin hormoni din blisterul vechi. În ziua următoare trebuie administrat primul comprimat filmat Desorelle, fără să existe pauză între cele două administrări şi nu este necesar să aşteptaţi apariţia menstruaţiei. Nu sunt necesare măsuri contraceptive suplimentare. În cazul în care este înlocuit un contraceptiv oral ce conţine doar progesteron, primul comprimat filmat Desorelle trebuie administrat în prima zi a menstruaţiei dar sunt necesare măsuri contraceptive suplimentare în primele 7 zile ale primului ciclu de administrare a Desorelle.
După naştere
Puteţi să începeţi să luaţi comprimatele filmate Desorelle la 2-3 săptămâni după naştere. Dacă a avut loc un contact sexual în această perioadă puteţi utiliza alte metode contraceptive şi puteţi începe administrarea contraceptivului oral în prima zi de apariţie a menstruaţiei. Dacă începeţi administrarea contraceptivului oral după 21 zile de la naştere, sunt necesare măsuri contraceptive suplimentare în primele 7 zile ale primului ciclu de administrare.
După pierderea spontană a sarcinii sau după avort
După pierderea spontană a sarcinii sau avort puteţi începe imediat să utilizaţi Desorelle, conform recomandărilor medicului dumneavoastră.
Eficacitatea Desorelle poate fi diminuată:
Dacă aţi uitat să luaţi comprimatul filmat, la ora obişnuită, trebuie să-l luaţi în următoarele 12 ore. Luaţi următorul comprimat filmat la ora obişnuită. Dacă au trecut mai mult de 12 ore, eficacitatea contraceptivului oral poate fi diminuată, de aceea comprimatul filmat uitat trebuie să fie luat cât mai curând posibil. Următorul comprimat filmat trebuie luat la ora obişnuită şi trebuie luate măsuri contraceptive suplimentare în următoarele 7 zile.
Dacă aveţi tulburări digestive însoţite de vărsături sau diaree, absorbţia Desorelle poate fi diminuată. Dacă vă simţiţi mai bine în decurs de 12 ore după ce aţi luat comprimatul filmat, trebuie să luaţi un comprimat filmat suplimentar dintr-un alt blister şi să continuaţi apoi administrarea ca de obicei, utilizând comprimatele filmate din blisterul iniţial. Dacă simptomele durează de mai mult de 12 ore, trebuie să continuaţi administrarea comrimatelor filmate şi să utilizaţi măsuri contraceptive suplimentare în următoarele 7 zile.
Ca orice alt medicament, Desorelle poate avea, de asemenea, reacţii adverse.
Acestea pot fi: greaţă, vărsături, cefalee, hipersensibilitate a sânilor, creştere în greutate, infecţii vaginale, sângerări intermenstruale, erupţii cutanate, discomfort în cazul în care sunt purtate lentile de contact, depresie şi instabilitate emoţională.
În timpul primelor luni de administrare pot să apară sângerări anormale precum menstruaţii neregulate, sângerări intermenstruale, ce pot fi mai abundente (sângerări spontane) sau diminuate (pete de sânge), sau pot să apară întârzieri ale sângerării de întrerupere. Apariţia acestor tulburări nu este datorată ineficacităţii medicamentului. Totuşi, dacă este necesar, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră.
Rareori au fost raportate reacţii adverse grave precum: tromboze, cancer de sân sau col uterin, boli hepatice, coree (o boală a sistemului nervos), litiază biliară.
Dacă observaţi apariţia oricărei reacţii adverse, chiar dacă nu a fost menţionată în acest prospect, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului. Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă fumaţi, deoarece, în acest caz, riscul de apariţie a bolilor trombotice este crescut, mai ales la femeile peste 35 ani.
Trebuie să întrerupeţi imediat administrarea Desorelle şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră:
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Ambalaj
Cutie cu un blister tip calendar din Al-PVC/PVDC a 21 comprimate filmate. Cutie cu 3 blistere tip calendar din Al-PVC/PVDC a câte 21 comprimate filmate.
Producător
Gedeon Richter Ltd., Ungaria
Detinătorul Autorizatiei de punere pe piată
Gedeon Richter Ltd.
Gyomroy ut. 19-21, 1103 Budapesta, Ungaria
Data ultimei verificări a prospectului Noiembrie 2005
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel