Dextrose Vioser, 10 g/100 ml, soluţie perfuzabilă

Substanță activa
Glucoză anhidră
Clasa ATC
B05BA
Format
soluţie perfuzabilă
Afecțiuni
pentru administrare unui lichid care conţine diferite cantităţi de zaharuri pentru organism când este necesar mai mult lichid, pentru a fi amestecat cu soluţii (ca diluent) pentru alte medicamente pentru administrare i.v.
Producător
Vioser S.A.
Acțiune terapeutică
soluţii pentru administrare intravenoasă, soluţii pentru nutriţie parenterală

Ce este Dextrose Vioser 10 g/100 ml şi pentru ce vi se administrează

Dextrose Vioser 10 g/100 ml este o soluţie pentru administrare intravenoasă (i.v., în venă). Acest produs oferă un lichid care conţine diferite cantităţi de zaharuri pentru organismul dumneavoastră când nu sunteţi capabil să beţi suficient lichid sau când este necesar mai mult lichid. De asemenea, medicamentul poate fi utilizat pentru a fi amestecat cu soluţii (ca diluent) pentru alte medicamente pentru administrare i.v..

Înainte să vi se administreze Dextrose Vioser 10 g/100 ml

Nu utilizaţi Dextrose Vioser 10 g/100 ml

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la oricare dintre componentele Dextrose Vioser 10 g/100 ml
  • în caz de hiperglicemie
  • în caz de hipokaliemie (fără administrare simultană de electroliţi),
  • în caz de acidoză metabolică,
  • stări de hiperhidratare şi deshidratare hipotonă
  • dacă se administrează prin acelaşi set i.v. şi concomitent cu sânge

Informaţi medicul dumneavoastră sau persoana care vă îngrijeşte dacă oricare din aceste situaţii este valabilă pentru dumneavoastră.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Dextrose Vioser 10 g/100 ml

Unele stări ale sănătaţii dumneavoastră pot interacţiona cu dextroza. Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveţi oricare problemă de sănătate, în special dacă sunteţi în oricare din următoarele situaţii

  • dacă sunteţi gravidă , plănuiţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi
  • dacă utilizaţi oricare medicament obţinut pe bază de prescripţie sau fără, preparate din plante sau suplimente nutriţionale
  • dacă sunteţi alergic la medicamente, alimente sau la alte substanţe
  • dacă aţi fost în comă (produsă de diabet sau boli de ficat)
  • dacă aveţi stare de confuzie, probleme de memorie sau sângerări în cap sau măduva spinării
  • dacă aveţi diabet zaharat sau concentraţie mare de galactoză în sânge
  • dacă aveţi probleme cu inima (de exemplu insuficienţă cardiacă), probleme cu rinichii
  • concentraţie scăzută de potasiu în sânge (hipokaliemie)
  • umflături (edeme)

Glicemia, echilibrul hidro-electrolitic şi echilibrul acido-bazic trebuie monitorizate frecvent. În condiţii metabolice de toleranţă limitată la glucoză, poate să apară hiperglicemie, chiar la o doză şi o viteză de administrare mai mici decât cele maxime recomandate. La pacienţii cu diabet zaharat este necesară asocierea insulinoterapiei.

In stari post traumatice sau postoperatorii în care utilizarea glucozei este modificată, glicemia trebuie frecvent monitorizată pentru adaptarea corectă a dozelor de glucoză în funcţie de condiţiile metabolice existente.

Prudenţă în toate situaţiile în care supraîncărcarea lichidului poate fi dăunătoare: insuficienţă cardiacă, stări edematoase, hipertensiune arterială, etc.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Spuneţi medicului în special despre: „comprimatele pentru eliminare de apă„ (de exemplu furosemid, hidroclorotiazidă), corticotropină (hormon adrenocorticotrop), glucocortioizi (exemplu hidrocortizon, prednison).

Concentratele cu eritrocite nu trebuie suspendate în soluţie de glucoză datorită riscului de pseudoaglutinare.

Nu începeţi să utilizaţi oricare medicament şi nu întrerupeţi un tratament fără aprobarea medicului sau a farmacistului.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Dacă rămâneţi gravidă, discutaţi cu medicul dumneavoastră despre beneficiile şi riscul utilizării dextrozei în cursul sarcinii. Dextroza poate fi administrată femeii gravide numai dacă este absolut necesar. Soluţia de glucoză poate fi perfuzată, dacă se monitorizează cu grijă şi frecvent glicemia, echilibrul hidroelectrolitic şi dacă doza este adaptată la necesarul fiziologic şi la starea metabolismului.

Alăptarea

Soluţia de glucoză poate fi perfuzată, daca se monitorizează cu grijă şi frecvent glicemia şi balanţa hidroelectrolitică şi dacă doza este adaptată la necesarul fiziologic şi limitele metabolice.

Fertilitate

Datele provenite din utilizarea dextrozei la femeile gravide sunt inexistente sau limitate. Dextrose Vioser 10 g/100 ml soluţie perfuzabilă nu este recomandat la femei aflate la vârsta fertilă care nu utilizează măsuri contraceptive

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu este cazul

Cum să vi se administreze Dextrose Vioser 10 g/100 ml

Soluţia perfuzabilă de dextroză se administrează prin venă (i.v.), conform recomandărilor medicului. Dozele sunt în funcţie de starea dumneavoastră de sănătate şi răspunsul la tratament. Trebuie respectate toate instrucţiunile pentru amestecarea corespunzătoare cu alte medicamente administrate pe cale i.v.. întrebaţi farmacistul dumneavoastră dacă aveţi nelămuriri privind utilizarea medicamentului dumneavoastră.

Înainte de utilizare, acest medicament trebuie controlat vizual pentru prezenţa particulelor sau modificari de culoare. Dacă acestea sunt prezente soluţia nu se utilizează.

Dacă vi s-a administrat mai mult decât trebuie din Dextrose Vioser 10 g/100 ml

Supradozajul poate provoca hiperglicemie, glicozurie, hiperosmolaritate, comă hiperglicemică sau hiperosmolară, hiperhidratare şi dereglări ale balanţei hidroelectrolitice.

Principala măsură terapeutică este oprirea perfuziei. La nevoie dereglările metabolismului electrolitic şi al carbohidraţilor se tratează prin administrare de insulină şi aportul electrolitic adecvat.

Dacă s-a omis administrarea Dextrose Vioser 10 g/100 ml

Dacă s-a omis o doză, anunţaţi medicul dumneavoastră pentru a se stabili o nouă schemă de tratament. Dacă administrarea s-a întrerupt, anunţaţi imediat medicul dumneavoastră pentru a stabili o nouă schemă terapeutică.

Dacă încetaţi să utilizaţi Dextrose Vioser 10 g/100 ml

Nu trebuie oprită utilizarea acestui medicament fără aprobarea medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Dextrose Vioser 10 g/100 ml poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

In general, nu apar reacţii adverse dacă administrarea este corect adaptată scopului propus. Pot să apară dureri, înroşire sau umflare la locul de injectare, creşterea eliminării de urină. Anunţaţi imediat medicul dumneavoastră dacă apar oricare din următoarele reacţii adverse care sunt mai puţin probabil să se manifeste dar, care sunt grave: febră, înroşirea pielii, vezici pe piele (urticarie), tulburări de respiraţie, senzaţie de apăsare în piept, umflarea gurii, a feţei, buzelor sau a limbii); stare de confuzie; rigiditate musculară; convulsii; umflarea mâinilor şi a picioarelor; stare de slăbiciune.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Dextrose Vioser 10 g/100 ml

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Dextrose Vioser 10 g/100 ml după data de expirare înscrisă pe eticheta cutiei şi a flaconului după EXP:. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu utilizaţi Dextrose Vioser 10 g/100 ml dacă observaţi că flaconul nu este intact sau că soluţia nu este limpede sau prezintă particule.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Dextrose Vioser 10 g/100 ml

  • Substanţa activă este glucoza anhidră

100 ml soluţie perfuzabilă conţine glucoză anhidră 10 g sub formă de glucoză monohidrat 11 g.

  • Celălalt component este apă distilată pentru preparate injectabile

Cum arată Dextrose Vioser 10 g/100 ml şi conţinutul ambalajului

Dextrose Vioser 10 g/100 ml soluţie perfuzabilă este o soluţie limpede incoloră.

Cutie cu 10 flacoane din PEJD a câte 250 ml soluţie perfuzabilă Cutie cu 10 flacoane din PEJD a câte 500 ml soluţie perfuzabilă Cutie cu 10 flacoane din PEJD a câte 1000 ml soluţie perfuzabilă

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Vioser S.A. Parenteral Solution Industry, 9thkm Trikala-Larissa Nt. Rd., 42 100 Trikala-Grecia telefon: +30 24310 83441 fax: +30 24310 83550

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

A & A Medical SRL

Str. Săvineşti nr. 2, Bucureşti, România

Tel: 0040 213322185

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”