Dihidrocodeina [(R,R) tartrat] – substanţa activă din DHC Continus – este un analgezic cu acţiune centrală şi aparţine grupei opioidelor. Efectul analgezic este obţinut prin acţiunea asupra celulelor nervoase specifice de la nivelul măduvei spinării şi a creierului.
Pentru tratamentul durerii de intensitate medie sau mare în afecţiuni cronice.
Nu utilizaţi DHC CONTINUS
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi DHC CONTINUS
Dihidrocodeina prezintă potenţial pentru dependenţă. Utilizarea pe termen lung şi în doze mari a dihidrocodeinei poate duce la apariţia toleranţei şi a dependenţei psihologice şi fizice. La pacienţii care au suferit anterior de dependenţă de opioide (chiar şi la cei aflaţi în remisie) sunt de anticipat recăderi rapide. Pericolul apariţiei toleranţei sau dependenţei psihologice ca şi a celei fizice în cazul utilizării cronice poate fi considerabil redus dacă DHC Continus este administrat conform unei scheme fixe (profilaxia durerii).
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală. Efectul este accentuat până la punctul creşterii riscului apariţiei reacţiilor adverse,
Efectele sunt diminuate,
Alte interacţiuni posibile:
Utilizarea DHC CONTINUS împreună cu alimente şi băuturi
În timpul tratamentului cu dihidrocodeină se va evita consumul de alcool etilic.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Datorită riscului de deprimare respiratorie la nou-născut, medicamentul trebuie utilizat cu precauţie la sfârşitul sarcinii.
Se recomandă ca administrarea de dihidrocodeină la gravide şi la mamele care alăptează să se efectueze numai după analiza raportului beneficiu matern/risc fetal, respectiv după întreruperea alăptării.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Dihidrocodeina poate produce somnolenţă şi poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale DHC CONTINUS
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Sportivii trebuie atenţionaţi că acest medicament conţine o substanţă activă care poate induce o reacţie pozitivă în cazul controalelor antidopaj.
Utilizaţi întotdeauna DHC CONTINUS exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi impresia că efectul DHC Continus este prea puternic sau prea slab adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Un comprimat cu eliberare prelungită DHC Continus de două ori pe zi, administrarea fiind recomandată dimineaţa şi seara.
Nu există suficiente date privind utilizarea DHC Continus 60 mg la copii.
DHC Continus 90 mg şi DHC Continus 120 mg nu sunt recomandate pentru administrarea la copii şi adolescenţi cu vârsta mai mică de 12 ani.
Doza trebuie ajustată (în concentraţie şi interval) pentru pacienţii vârstnici. Administrarea se face cu o cantitate suficientă de lichid.
Doza trebuie redusă (ajustată) pentru pacienţii cu hipotiroidism şi pentru cei cu insuficienţa hepatică şi/sau renală. Administrarea se face cu o cantitate suficientă de lichid.
Mod de administrare
Comprimatele cu eliberare prelungită DHC CONTINUS trebuie înghiţite întregi cu o cantitate suficientă de lichid şi nu trebuie mestecate, zdrobite sau sparte. DHC Continus comprimate cu eliberare prelungită sunt proiectate să acţioneze eficient pe parcursul a 12 ore atunci când comprimatele sunt înghiţite întregi. Dacă un comprimat este spart, zdrobit sau mestecat, întreaga doză poate fi absorbită rapid în corpul dumneavoastră. Acest lucru poate fi periculos determinând probleme grave cum ar fi supradozajul cu efect potenţial fatal În cadrul tratamentului durerilor cronice trebuie să vă luaţi medicamentele după o schemă fixă aşa cum aţi fost instruit de către medicul dumneavoastră (de exemplu, la ora 8 dimineaţa şi la ora 8 seara). DHC CONTINUS nu trebuie niciodată utilizat mai mult decât este absolut necesar. Dacă este nevoie de un tratament pe termen lung împotriva durerii, trebuie să vă consultaţi în mod regulat şi la intervale scurte de timp cu medicul dumneavoastră pentru a stabili dacă mai trebuie să luaţi DHC Continus şi în ce doze.
Dacă aţi utilizat mai mult DHC CONTINUS decât trebuie
Aceasta nu are în general vreun efect negativ. Ar trebui să luaţi dozele următoare de DHC ca de obicei în funcţie de dureri.
După administrarea unei supradoze severe pot apărea pupile îngustate sau dilatate, vărsături, creştere a ritmului cardiac (tahicardie) sau scădere a ritmului cardiac (bradicardie) şi tensiune arterială scăzută (hipotonie) mergând până la colaps circulator, stare de conştienţă diminuată mergând până la comă (stare avansată de inconştienţă), crampe musculare şi respiraţie redusă mergând până la stop respirator. In cazul apariţiei acestor simptome cereţi imediat ajutorul celui mai apropiat medic.
Dacă aţi uitat să utilizaţi DHC CONTINUS
Durerea poate reapărea. Puteţi să recuperaţi decalajul în luarea comprimatelor dar trebuie să ţineţi cont că intervalul dintre două comprimate nu trebuie să fie mai mic de 8 ore. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza pe care aţi uitat să o luaţi.
Dacă încetaţi să utilizaţi DHC CONTINUS
întreruperea sau renunţarea prematură la tratamentul cu DHC Continus duce la reapariţia durerii şi pune în pericol reuşita tratamentului. Din această cauză discutaţi întotdeauna cu medicul dumneavoastră întreruperea tratamentului sau renunţarea prematură la tratament.
In general, încetarea tratamentului cu DHC Continus nu are nicio consecinţă. La unii pacienţi care au utilizat DHC Continus o perioadă foarte lungă de timp, pot totuşi apărea consecinţe sub forma de agitaţie, anxietate, nervozitate, insomnie, tremurat sau tulburări gastro-intestinale. Vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră dacă resimţiţi vreo reacţie adversă după încetarea tratamentului cu DHC Continus.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, DHC CONTINUS poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
DHC Continus poate produce unele reacţii adverse, dar acestea sunt în general constipaţii sau o uşoară stare de oboseală până la ameţeală.
Următorii termeni sunt utilizaţi pentru a indica cât de frecvente sunt reacţiile adverse:
-frecvente: mai puţin de 1 pacient din 10, dar mai mult de 1 din 100;
-mai puţin frecvente: mai puţin de 1 pacient din 100, dar mai mult de 1 din 1000;
-rare: mai puţin de 1 pacient din 1000, dar mai mult 1 din 10 000;
-foarte rare: mai puţin 1 pacient din 10 000
-cu frecvenţă necunoscută: nu poate fi estimată din datele disponibile.
Frecvente (afectează mai puţin de 1 pacient din 10, dar mai mult de 1 din 100)
-somnolenţă,
-convulsii,
-ameţeli,
-dureri de cap,
-furnicături,
-sedare,
-dureri abdominale, -constipaţie, – uscăciunea gurii, -greaţă, -vărsături.
Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 pacient din 100, dar mai mult de 1 din 1000)
-angioedem,
-stare de confuzie,
-dependenţă medicamentoasă,
-halucinaţii,
-modificări ale stării de dispoziţie,
-vedere înceţoşată,
-vertij,
-tensiune arterială scăzută,
-bufeuri,
-diaree,
-ileus paralitic,
-afecţiuni ale vezicii biliare,
-creşterea valorilor enzimelor ficatului,
-transpiraţii excesive,
-mâncărime,
-erupţii tranzitorii pe piele,
-retenţie urinară,
-diminuarea libidoului,
-oboseală,
-sindrom de întrerupere.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Nu utilizaţi DHC CONTINUS după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine DHC CONTINUS
– Substanţa activă este tartrat de dihidrocodeină.
DHC CONTINUS 60 mg comprimate cu eliberare prelungită
Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conţine tartrat de dihidrocodeină 60 mg echivalent la dihidrocodeină bază 40 mg.
DHC CONTINUS 90 mg comprimate cu eliberare prelungită
Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conţine tartrat de dihidrocodeină 90 mg echivalent la dihidrocodeină bază 60 mg.
DHC CONTINUS 120 mg comprimate cu eliberare prelungită
Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conţine tartrat de dihidrocodeină 120 mg echivalent la dihidrocodeină bază 80 mg.
– Celelalte componente sunt: lactoză anhidră, hidroxietilceluloză, alcool cetostearilic, stearat de magneziu, talc.
Cum arată DHC CONTINUS şi conţinutul ambalajului
DHC CONTINUS 60 mg comprimate cu eliberare prelungită
Comprimate de culoare albă sau aproape albă, în formă de capsulă, biconvexe, marcate cu „DHC60” pe o parte.
DHC CONTINUS 90 mg comprimate cu eliberare prelungită
Comprimate de culoare albă sau aproape albă, în formă de capsulă, biconvexe, marcate cu „DHC90” pe o parte.
DHC CONTINUS 120 mg comprimate cu eliberare prelungită
Comprimate de culoare albă sau aproape albă, în formă de capsulă, biconvexe, marcate cu „DHC 120” pe o parte.
Cutie cu un flacon din polipropilenă închis cu un capac din polipropilenă cu 56 comprimate cu eliberare prelungită.
Cutie cu un flacon din polietilenă închis cu un capac din polipropilenă cu 56 comprimate cu eliberare prelungită.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
MUNDIPHARMA Ges.m.b.H. Apollogasse 16-18, A-1070 Viena, Austria
Fabricanţi
BARD PHARMACEUTICALS LTD. Cambridge Science Park, Milton Road, Cambridge Cambridgeshire CB 40 GW, Marea Britanie
MUNDIPHARMA Ges.m.b.H. Mundipharmastr. 2, 65549, Limburg, Germania
MUNDIPHARMA Ges.m.b.H. Apollogasse 16-18, A-1070 Viena, Austria
Acest prospect a fost aprobat în August 2012.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel