Dipiridamol Zentiva 25 mg comprimate filmate

Substanță activa
dipiridamol
Clasa ATC
B01AC
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
vasodilatator în managementul pe termen lung al cardiopatiei ischemice cronice; adjuvant la tratamentul anticoagulant oral pentru prevenirea complicaţiilor tromboembolice la purtătorii de proteze valvulare; antiagregant, asociat cu acid acetilsalicilic, în tratamentul diverselor afecţiuni cu risc tromboembolic (afecţiuni cardiace, by-pass aorto-coronarian, trombocitemii, afecţiuni vasculare periferice, boala Kawasaki etc); la copii pentru profilaxia trombozelor arteriale în cazul poliglobuliilor secundare cardiopatiilor congenitale cianogene şi pentru prevenţia accidentelor tromboembolice la copii purtători de proteze valvulare mecanice
Producător
SC. ZENTIVA SA.
Acțiune terapeutică
antiagregant plachetar

Ce este Dipiridamol Zentiva şi pentru ce se utilizează

Dipiridamol Zentiva este un medicament ce aparţine unui grup numit antiagregante plachetare şi este utilizat:

–    ca vasodilatator în managementul pe termen lung al cardiopatiei ischemice cronice;

–   ca adjuvant la tratamentul anticoagulant oral pentru prevenirea complicaţiilor tromboembolice la purtătorii de proteze valvulare;

–      ca antiagregant, asociat cu acid acetilsalicilic, în tratamentul diverselor afecţiuni cu risc tromboembolic (afecţiuni cardiace, by-pass aorto-coronarian, trombocitemii, afecţiuni vasculare periferice, boala Kawasaki etc);

–   în testul de stres pentru diagnosticul scintigrafic cu thaliu al ischemiei miocardiace, alternativ la administrarea intravenoasă; produce vasodilataţie coronariană importantă;

–    la copii pentru profilaxia trombozelor arteriale în cazul poliglobuliilor secundare cardiopatiilor congenitale cianogene şi pentru prevenţia accidentelor tromboembolice la copii purtători de proteze valvulare mecanice.

Acest medicament este un medicament destinat îndeosebi adulţilor, adolescenţilor şi copiilor cu vârsta peste 5 ani.

Înainte să utilizaţi Dipiridamol Zentiva

Nu utilizaţi Dipiridamol Zentiva

–    dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la dipiridamol sau la oricare dintre celelalte componente ale Dipiridamol Zentiva.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Dipiridamol Zentiva

înainte să luaţi Dipiridamol Zentiva, spuneţi medicului dumneavoastră:

–                        dacă suferiţi de tulburări cardiovasculare precum angina pectorală. Datorită acţiunii vasodilatatoare, dipiridamolul trebuie utilizat cu prudenţă la pacienţii cu angină instabilă, cu obstrucţie la nivelul tractului de ejecţie al ventricului stâng, hipotensiune arterială sau instabilitate hemodinamică (de exemplu asociată cu un infarct miocardic recent). S-au semnalat apariţia de dureri anginoase, modificări ale electrocardiogramei de tip ischemie şi tulburări de conducere. Administrarea concomitentă de vasodilatatoare poate determina hipotensiune arterială severă.

–                      dacă suferiţi de tulburări de coagulare a sângelui, deoarece dipiridamolul trebuie utilizat cu precauţie.

–                     dacă suferiţi de miastenia gravis, deoarece poate fi necesară ajustarea dozei de dipiridamol.

–                      dacă urmează să vi se administreze dipiridamol injectabil. Nu se recomandă administrarea adiţională de dipiridamol injectabil la pacienţii care primesc dipiridamol oral în doze uzuale. Dacă este necesară administrarea de dipiridamol injectabil pentru diagnostic scintigrafic sau echocardiografic se recomandă întreruperea administrării orale cu 24 ore înaintea testului.

La pacienţii vârstnici, la care se administrează tratament îndelungat cu dipiridamol, pot apare manifestări ale unei suferinţe biliare; este necesară supravegherea în vederea depistării unei simptomatologii biliare şi întreruperea tratamentului în caz de litiază biliară.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

înainte să luaţi Dipiridamol Zentiva, menţionaţi medicului dacă sunteţi în tratament cu unul din medicamentele de mai jos:

–                       Adenozină, deoarece dipiridamolul creşte concentraţia plasmatică şi efectele cardiovasculare ale adenozinei. Trebuie luată în consideraţie ajustarea dozei de adenozină în administrarea concomitentă cu dipiridamolul.

–                     Anticoagulante orale precum warfarina, deoarece în cazul tratamentului asociat de dipiridamol cu anticoagulante orale creşte riscul de hemoragii. În cazul în care dipiridamolul a fost administrat concomitent cu warfarina, sângerările nu au fost mai mari ca frecvenţă sau severitate decât când au fost observate în cazul administrării warfarinei în monoterapie. Dipiridamolul poate creşte efectul anticoagulantelor orale prin efectul antiagregant plachetar.

–                     Antiacide, deoarece administrarea de antiacide poate reduce eficacitatea dipiridamolului.

–  Inhibitori de colinesteraze, deoarece dipiridamolul poate contracara efectul anticolinesterazic al inhibitorilor de colinesteraze putând agrava miastenia gravis.

–                     Hipotensive, deoarece dipiridamolul poate creşte efectul acestora privind scăderea tensiunii arteriale sanguine.

Utilizarea Dipiridamol Zentiva cu alimente şi băuturi

Nu există restricţii legate de administrarea împreună cu alimente şi băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Dipiridamol Zentiva se administrează în timpul sarcinii numai după evaluarea atentă a raportului beneficiu terapeutic matern/risc potenţial fetal.

Nu se recomandă administrarea în timpul alăptării, deoarece dipiridamolul se excretă în laptele matern.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Prin reacţiile adverse pe care le produce medicamentul poate influenţa capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Dipiridamol Zentiva

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. De asemenea, Dipiridamol Zentiva conţine colorantul Galben amurg (E110), care poate provoca reacţii alergice.

Vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă vă îngrijorează vreunul din componentele acestui medicament.

Cum să utilizaţi Dipiridamol Zentiva

Utilizaţi întotdeauna Dipiridamol Zentiva exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dipiridamolul se administrează oral cu aproximativ o oră înaintea mesei.

Adulţi şi adolescenţi

–                   doza recomandată ca antiagregant şi adjuvant la tratamentul anticoagulant oral este de 75-100 mg dipiridamol (3-4 comprimate filmate) de patru ori pe zi. Se poate creşte până la maxim 600 mg dipiridamol pe zi.

–                       doza recomandată ca vasodilatator este de 50 mg dipiridamol (2 comprimate filmate) de trei ori pe zi.

–                     în testul de stres pentru diagnosticul scintigrafic cu thaliu al ischemiei miocardiace, se pot administra 300 mg dipiridamol oral (12 comprimate filmate), alternativ la administrarea intravenoasă sub formă de soluţie injectabilă.

Copii cu vârsta peste 5 ani:

–                     doza recomandată este de 2-4 mg dipiridamol pe kg şi zi. Dacă aţi utilizat mai mult Dipiridamol Zentiva decât trebuie

Dacă aţi luat mai mult decât trebuie din Dipiridamol Zentiva adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi întotdeauna cu dumneavoastră cutia medicamentului, astfel ca personalul specializat să ştie ce aţi luat.

Simptomele ce pot apărea în cazul supradozajului sunt: agitaţie, ameţeli, slăbiciune, senzaţie de căldură, înroşire a feţei, transpiraţie, scăderea tensiunii arteriale şi tahicardie.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Dipiridamol Zentiva

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Dipiridamol Zentiva

Luaţi Dipiridamol Zentiva întreaga perioadă a tratamentului stabilită de medicul dumneavoastră, chiar şi atunci când începeţi să vă simţiţi mai bine.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Dipiridamol Zentiva poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt prezentate conform frecvenţei de apariţie folosind următoarea convenţie:

Foarte frecvente          care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente                                 care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente                    care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare                                         care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele:

Rare: dureri la nivelul muşchilor.

Foarte rare: cazuri de accidente hemoragice, cazuri izolate de trombocitopenie (număr scăzut de plachete în sânge).

Cu frecvenţă necunoscută: greaţă, vărsături, diaree, poate fi încorporat în calculii biliari (poate accelera formarea acestora), durere de cap, ameţeli, vertij (iluzia mişcării), scăderea tensiunii arteriale, apariţia durerilor în piept (anginoase); dereglarea ritmului normal al inimii (aritmii, tahicardie), senzaţie de căldură, înroşirea feţei, erupţii pe piele, urticarie, angioedem (reacţie alergică gravă), bronhospasm (îngustarea temporară a bronhiilor care reduce debitul de aer care le traversează provocând o şuierătură la expiraţie sau tuse).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Dipiridamol Zentiva

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Dipiridamol Zentiva după data de expirare înscrisă pe cutie/blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

 Ce conţine Dipiridamol Zentiva

–  Substanţa activă este dipiridamol. Fiecare comprimat filmat conţine dipiridamol 25 mg.

–   Celelalte componente sunt: nucleu – amidon de porumb, lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, povidonă K 30, talc, stearat de magneziu; film – hipromeloză, polisorbat 80, dioxid de titan (E171), talc, macrogol 6000, galben amurg (E110).

Cum arată Dipiridamol Zentiva şi conţinutul ambalajului

Dipiridamol Zentiva se prezintă sub formă de comprimate acoperite, de formă rotundă, suprafaţă lenticulară, de culoare galben-portocalie.

Dipiridamol Zentiva este disponibil în cutie cu 3 blistere din Al/PVC a câte 10 comprimate filmate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

SC. ZENTIVA SA.

B-dul Theodor Pallady nr. 50

Sector 3, 032266 Bucureşti, România

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Tel.: + 40 21 30 47 200

Fax: + 40 21 34 54 004

[email protected]

Acest prospect a fost aprobat în August 2012.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”