DONA 1500 mg pulbere pentru soluţie orală

Substanță activa
glucozamină
Clasa ATC
M01AX
Format
pulbere pentru soluţie orală
Afecțiuni
ameliorarea simptomelor osteoartritei genunchiului cu intensitate uşoară şi moderată
Producător
Rottapharm Ltd.
Acțiune terapeutică
antireumatice

Ce este Dona şi pentru ce se utilizează

Dona conţine ca substanţă activă sulfatul de glucozamină, care aparţine grupului numit alte medicamente antireumatice şi antiinflamatoare nesteroidiene.

Glucozamina este o substanţă naturală produsă în corpul uman, necesară pentru lichidul şi cartilajul articulaţiilor.

Dona este un medicament utilizat pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei genunchiului cu intensitate uşoară şi moderată.

Osteoartrita este un tip de degenerare a articulaţiei, având următoarele simptome: rigiditate (după somn sau repaus prelungit), durere la mişcare (de exemplu, la urcarea scărilor sau la mersul pe suprafeţe neregulate), dar care dispare în repaus.

Înainte să utilizaţi Dona

Nu utilizaţi Dona

–               dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la glucozamină sau la oricare dintre celelalte componente ale Dona.

–               dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la crustacee, deoarece substanţa activă, glucozamina, se obţine din crustacee.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Dona

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Dona:

–           dacă aveţi toleranţă scăzută la glucoză; este posibil ca la începutul tratamentului medicul să vă solicite să efectuaţi teste de laborator, pentru a vă determina nivelurile glicemiei.

–           dacă suferiţi de insuficienţă renală sau hepatică.

–           dacă suferiţi de astm bronşic. La începerea tratamentului cu glucozamină, trebuie să fiţi informat cu privire la o posibilă agravare a simptomelor astmului bronşic.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Este deosebit de important să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

–           tetracicline (antibiotice utilizate împotriva infecţiilor).

–           warfarină sau alte medicamente similare (anticoagulante utilizate pentru prevenirea coagulării sângelui). Efectul acestor anticoagulante poate fi amplificat în cazul administrării concomitente cu glucozamina. De aceea, pacienţii trataţi concomitent cu aceste medicamente şi glucozamină vor fi monitorizaţi cu foarte mare atenţie atât la începerea, cât şi la încheierea tratamentului cu glucozamină.

Utilizarea Dona cu alimente şi băuturi

Luaţi Dona de preferinţă în timpul mesei.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu trebuie să utilizaţi Dona în timpul sarcinii.

Nu se recomandă să utilizaţi Dona în perioada alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Dacă după ce aţi început să luaţi Dona, prezentaţi dureri de cap, somnolenţă sau tulburări ale vederii, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Dona

Acest medicament conţine aspartam (E951), o sursă de fenilalanină. Poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie.

Acest medicament conţine sorbitol (E420). Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, adresaţi-vă medicului înainte de a lua acest medicament.

Acest medicament conţine 151 mg sodiu. Vă rugăm să luaţi în considerare acest lucru dacă urmaţi o dietă cu restricţie de sodiu.

Cum să utilizaţi Dona

Utilizaţi întotdeauna Dona exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi

Doza este un plic de Dona o dată pe zi.

Pacienţi vârstnici

Nu este necesară ajustarea dozei.

Pacienţi cu insuficienţă renală şi/sau hepatică

Nu se pot face recomandări privind doza la pacienţii cu insuficienţă renală şi/sau hepatică, deoarece nu s-au efectuat studii la această categorie de pacienţi.

Copii şi adolescenţi

Dona nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Glucozamina nu este indicată în tratamentul durerii acute. Este posibil ca ameliorarea simptomelor (în special a durerii) să nu fie resimţită decât după câteva săptămâni de tratament, sau, în unele cazuri, chiar mai târziu. Dacă după 2-3 luni nu prezentaţi nicio ameliorare a simptomelor, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului, deoarece, în acest caz, continuarea tratamentului cu glucozamină va fi reevaluată.

Pentru administrare orală. Se va administra conţinutul unui plic (dizolvat într-un pahar de apă) o dată pe zi, de preferinţă în timpul mesei.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Dona

Dacă utilizaţi mai multe plicuri decât vi s-a recomandat, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului sau să vă prezentaţi la unitatea de primire a urgenţelor de la cel mai apropiat spital. Semnele şi simptomele supradozajului cu glucozamină pot include dureri de cap, ameţeală, confuzie, dureri articulare, greaţă, vărsături, diaree sau constipaţie. Dacă apar semne de supradozaj, întrerupeţi tratamentul cu glucozamină.

Dacă uitaţi să utilizaţi Dona

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Dona

Este posibil să reapară simptomele afecţiunii dumneavoastră dacă încetaţi tratamentul cu Dona.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Dona poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse raportate au fost trecătoare, uşoare ca severitate şi sunt clasificate în funcţie de frecvenţa de apariţie astfel:

Reacţii adverse frecvente (1-10%):

Tulburări gastrointestinale: dureri gastrice, greaţă, flatulenţă, constipaţie, diaree, dispepsie. Tulburări ale sistemului nervos: dureri de cap, somnolenţă.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (0,1-1%):

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: eritem, mâncărime, erupţie pe piele. S-au raportat reacţii alergice, tulburări ale vederii şi căderea părului.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Dona

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Dona după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Dona

–          Substanţa activă este sulfatul de glucozamină. Un plic unidoză conţine sulfat de glucozamină 1500 mg sub formă de sulfat de glucozamină cristalin 1884 mg.

–          Celelalte componente sunt: aspartam (E951), sorbitol (E420), macrogol 4000, acid citric anhidru.

Cum arată Dona şi conţinutul ambalajului

Dona este o pulbere cristalină, de culoare albă, inodoră.

Ambalată în cutii cu 20 plicuri unidoză conţinând pulbere pentru soluţie orală.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Rottapharm S.p.A.

Galleria Unione 5, 20122 Milano, Italia

Producătorul

Rottapharm Ltd.

Damastown Industrial Park, Mulhuddart, Dublin 15, Irlanda

Acest prospect a fost aprobat în septembrie 2009

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”