DRIPTANE® 5 mg, Comprimate, 5 mg

Substanță activa
clorhidrat de oxibutinină
Clasa ATC
G04BD
Format
comprimate
Afecțiuni
Driptane ajută la creşterea capacităţii vezicii urinare prin reducerea tonicităţii musculaturii sale netede. El este utilizat la pacienţii cu incontinenţă urinară, enurezis, senzaţie imperioasă şi frecventă de micţionare (sindrom de vezică instabilă).
Producător
Laboratoires Fournier SA
Acțiune terapeutică
antispastice urinare

Compoziţie/ Indicaţii terapeutice

Compoziţie

Un comprimat conţine clorhidrat de oxibutinină 5 mg corespunzător la oxibutinină bază 4,54 mg şi excipienţi: celuloză microcristalină, stearat de calciu, lactoză anhidră.

Grupa farmacoterapeutică: antispastice urinare

Indicaţii terapeutice

Driptane ajută la creşterea capacităţii vezicii urinare prin reducerea tonicităţii musculaturii sale netede. El este utilizat la pacienţii cu incontinenţă urinară, enurezis, senzaţie imperioasă şi frecventă de micţionare (sindrom de vezică instabilă).

La copiii peste 5 ani, Driptane poate fi utilizat în tratamentul emisiei spontane de urină (vezică neurogenă) şi enurezisului nocturn.

Contraindicaţii/ Precauţii

Contraindicaţii

Există unele cazuri ce necesită atenţie atunci când este necesară utilizarea acestui produs. Prin urmare, medicul dumneavoastră trebuie să fie informat despre toate bolile de care suferiţi.

Driptane nu trebuie utilizat în cazuri de obstrucţie intestinală mecanică, stenoză şi inflamaţie intestinală. În plus, nu trebuie utilizat în caz de miastenia gravis, retenţie urinară datorată hiperplaziei de prostată, hipertiroidie şi glaucom. Driptane nu trebuie administrat la copiii sub 5 ani. Driptane nu trebuie administrat la gravide sau la femeile care alăptează. Dacă vreuna din condiţile menţionate mei sus apare în timpul utilizării acestui medicament, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră.

Precauţii

Driptane trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii vârstnici cu stare generală alterată şi la pacienţii cu neuropatie vegetativă, boli hepatice sau renale.

Ca urmări ale administrării Driptane, pot fi agravate simptomele hipertiroidismului, bolii coronariene, insuficienţei cardiace congestive, aritmiilor cardiace, tahicardiei şi hipertrofiei de prostată.

Trebuie avută grijă deosebită la pacienţii cu hernie hiatală asociată cu reflux gastro- esofagian deoarece medicamentele anticolinergice pot agrava această afecţiune.

Interacţiuni/ Atenţionări speciale

Interacţiuni

Efectele Driptane pot interfera cu efectele altor medicamente utilizate concomitent. De aceea, trebuie să informaţi medicul dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le utilizaţi în prezent sau pe care veţi începe să le utilizaţi, fie că acestea au fost obţinute sau nu pe baza unei prescripţii medicale. Înainte de a începe să utilizaţi, concomitent cu Driptane, orice medicament pe care îl puteţi obţine fără prescripţie medicală, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Atenţionări speciale

Copii

Datorită proprietăţilor sale farmacologice, acest medicament poate cauza reacţii adverse mai ales la copii. Gravitatea acestor reacţii adverse poate justifica întreruperea tratamentului sau ajustarea dozelor administrate, în cazul în care tretamentul trebuie continuat.

Sarcina şi alăptarea

Driptane nu trebuie utilizat în perioada de sarcină sau de alăptare.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Acest medicament poate determina, în unele cazuri, vedere neclară, somnolenţă sau ameţeli. Prin urmare, până când nu sunteţi sigur că nu prezentaţi aceste simptome nu trebuie să intenţionaţi să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje. Dacă aceste simptome apar în timpul tratamentului cu Driptane nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Un comprimat conţine lactoză anhidră 153,3 mg.

Doze şi mod de administrare

Adulţi:

Doza recomandată este de 5 mg clorhidrat de oxibutinină (1 comprimat Driptane) de 2 sau 3 ori pe zi.

La vârstnici, medicamentul persistă în organism o perioadă de timp mai îndelugată, prin urmare, în cele mai multe cazuri, este suficientă administrarea a 5 mg clorhidrat de oxibutinină (1 comprimat Driptane) de 2 ori pe zi. Deoarece comprimatele prezintă şant de rupere, ele pot fi rupte în jumătate (2,5 mg clorhidrat de oxibutinină), în cazul în care medicul dumneavoastră doreşte să vă ajusteze doza ce trebuie administrată.

Copii sub 5 ani:

Vezică neurogenă (control insuficient asupra vezicii urinare datorită unor afecţiuni ale măduvei spinării): doza recomandată este de 5 mg clorhidrat de oxibutinină (1 comprimat Driptane) de 2 ori pe zi.

Enurezis nocturn: doza recomandată este de 5 mg clorhidrat de oxibutinină (1 comprimat Driptane) de 2 sau 3 ori pe zi.

Ultimul comprimat trebuie administrat seara, înainte de culcare.

ÎN TOATE CAZURILE, TREBUIE SĂ RESPECTAŢI CU STRICTEŢE INDICAŢIILE MEDICULUI DUMNEAVOASTRĂ.

Comprimtele se administrează pe cale orală. Tratamentul trebuie început cu doze care sunt crescut apoi progresiv.

Reacţii adverse/ Supradozaj

Reacţii adverse

LA FEL CA TOATE MEDICAMENTELE, ACESTA POATE PROVOCA, LA UNII PACIENŢI, REACŢII ADVERSE MAI MULT SAU MAI PUŢIN SUPĂRĂTOARE.

În unele cazuri, acest medicament poate cauza vedere neclară, uscăciunea gurii, constipaţie, lipsa poftei de mâncare, durere gastrică, pirozis, înroşirea tegumentului feţei (mai ales la copii) şi urinare dificilă.

Durerea de cap, ameţelile, somnolenţa, uscăciunea pielii, senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare, diareea şi aritmiile cardiace apar mai puţin frecvent.

În cazul apariţiei constipaţiei, diareei, durerii gastrice, pirozisului, urinării dificile, senzaţiei de golire incompletă a vezicii urinare, ameţelilor sau simptomelor aritmiei cardiace, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră, care va decide în ceea ce priveşte continuarea tratamentului.

ÎN CAZUL ÎN CARE OBSERVAŢI APARIŢIA ORICĂREI REACŢII ADVERSE CARE NU A FOST MENŢIONATĂ ÎN aCEST PROSPECT VĂ RUGĂM SĂ INFORMAŢI MEDICUL DUMNEAVOASTRĂ SAU FARMACISTUL.

Supradozaj

În cazul în care aţi utilizat doze mai mari decât cele recomandate de către medicul dumneavoastră, reacţiile adverse pot fi mai intense decât în mod obişnuit şi puteţi să observaţi dificultăţi ale respiraţiei şi la mişcare. Dacă consideraţi că aţi utilizat o doză prea mare de medicament, sau dacă afecţiunea dumneavoastră se agravează brusc, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

În cazul utilizării accidentale a medicamentului de către un copil, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Alte informatii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 30 comprimate.

Producător

Laboratoires Fournier SA, Franţa

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Laboratoires Fournier SA 9 Rue Petitot, 21000 Dijon, Franţa

Data ultimei verificări a prospectului

Martie 2005

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”